Ο Δήμαρχος Ζακύνθου είναι έξαλλος με τον Μπογδάνο και τον κηρύσσει ανεπιθύμητο πρόσωπο στο νησί

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου είναι έξαλλος με τον Μπογδάνο και τον κηρύσσει ανεπιθύμητο πρόσωπο στο νησί Facebook Twitter
6

Πάντα παρατηρώ με καχυποψία ανθρώπους που θίγονται εκ μέρους τρίτων, και το παίρνουν τόσο προσωπικά, λες και είναι οι άμεσοι κληρονόμοι τους. Το πόσο εύκολα θιγόμαστε με κάτι που αφορά στους Αρχαίους Έλληνες είναι αστείο, το ίδιο, νομίζω, και η αντίδραση κάποιων βορειοελλαδιτών για την πιθανή ομοφυλοφιλία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ή ακόμα και η τωρινή απόφαση Δημάρχου να απαγορεύσει την είσοδο στο νησί ενός ανθρώπου που αφηγήθηκε με βάση συγκεκριμένες πηγές πιθανά βιογραφικά στοιχεία του Διονυσίου Σολωμού.  

Περίμενα να ακούσω τις φρικιαστικές «Κοροϊδίες Μπογδάνου» εναντίον του Σολωμού, αλλά άκουσα απλώς τα γνωστά βιογραφικά του στοιχεία, κάποια βασισμένα στην έρευνα του τεράστιου Ηλία Πετρόπουλου, κάποια στα γραπτά του ίδιου του Σολωμού. Δεν άκουσα πάντως τον Μπογδάνο ούτε να κατακρίνει, ούτε να μειώνει το σπουδαίο έργο του Εθνικού μας Ποιητή. Ούτε φυσικά μοιάζει να θεωρεί κακό το να είσαι πχ. Εβραίος ή ομοφυλόφιλος - μόνο κάποιος που θα τα θεωρούσε κακά θα θιγόταν. Μπορείς να κατηγορήσεις τον Μπογδάνο για πολλά -όπως πχ. για το ότι δεν γράφει ούτε στο ελάχιστο ισάξια ποίηση με του Σολωμού!- αλλά όχι για ασέβεια ή συνειδητά ψεύδη. 

Αυτό που μου φάνηκε πιο ενδιαφέρον, ήταν πως κάποια απ' τα στοιχεία του χαρακτήρα του (και του μεγαλείου του), έκαναν τον Σολωμό αντιπαθή σε πολλούς σύγχρονούς του Έλληνες. 

Ο τωρινός Δήμαρχος πάντως είναι μάλλον υπερπροστατευτικός και υπερβολικός όταν γράφει στο Facebook: 

Σχόλιο του ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΣΑ, Δημάρχου Ζακύνθου

Με μεγάλη μας λύπη ενημερωθήκαμε για τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του δημοσιογράφου του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, κ. Μπογδάνου, για τον εθνικό μας ποιητή, Διονύσιο Σολωμό.

Τα δυσμενή και απρεπή του σχόλια δεν προσβάλλουν μόνο τους Ζακυνθινούς και τον εθνικό ποιητή, αλλά ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος.

Καλούμε τον Διευθυντή του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού να επιληφθεί του σοβαρού αυτού θέματος και να μεριμνήσει για τα περαιτέρω.

Επίσης, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), είναι απαραίτητο να επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ο κ. Μπογδάνος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα κηρυχθεί ανεπιθύμητο πρόσωπο για τη Ζάκυνθο. Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε τέτοιες εμετικές συμπεριφορές.

*** 

 

O διευθυντής του καναλιού να τραβήξει το αυτί του δημοσιογράφου που απλώς ανέφερε -μέσω πηγών- κάποια βιογραφικά στοιχεία, όλο το Ελληνικό Έθνος είναι πληγωμένο απ' την πρόκληση, το ΕΣΡ πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις, απαγόρευση εισόδου στο νησί... Πόσες πια υπερβολές μαζεμένες, πόση αχρείαστη ευθιξία, ενώ τα πράγματα είναι απλά:

Ο Διονύσιος Σολωμός έζησε τη ζωή του και άφησε το έργο του. Κανείς δεν μας απαγορεύει να μιλήσουμε και για τα δύο και να καταλήξουμε πως ήταν και ξεχωριστός άνθρωπος και εξαιρετικός ποιητής ταυτόχρονα. 

ΥΓ. Αν θέλετε να διαβάσετε/δείτε το καλύτερο φωτο-αφιέρωμα που έχω δει για τον Σολωμό -με την επιμέλεια του Σπύρου Στάβερη- κάντε απλώς κλικ εδώ: Αφιέρωμα στον Διονύσιο Σολωμό

 

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου είναι έξαλλος με τον Μπογδάνο και τον κηρύσσει ανεπιθύμητο πρόσωπο στο νησί Facebook Twitter
Το σπίτι του Διονυσίου Σολωμού στο λόφο του Στράνη. Φωτ. Σπύρος Στάβερης. Από ένα ταξίδι στη Ζάκυνθο τον Οκτώβρη του 1997 με τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο και τη Μαρούσα Θωμά για το περιοδικό Εικόνες του Κόσμου.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ