6 πράγματα που μ' άρεσαν (πολύ) αυτήν την εβδομάδα

6 πράγματα που μ' άρεσαν (πολύ) αυτήν την εβδομάδα Facebook Twitter
0

 

Πολιτιστικά αγαθά, εμπειρίες, πρόσωπα.

1 / Δενδρίτες

6 πράγματα που μ' άρεσαν (πολύ) αυτήν την εβδομάδα Facebook Twitter

Η Κάλλια Παπαδάκη (πάνω) μετά την συλλογή διηγημάτων Ο Ήχος του Ακάλυπτου (Εκδ. Πόλις, 2009) και την ποιητική συλλογή (Εκδ. Πόλις, 2011) έβγαλε πριν λίγο καιρό και το πρώτο της μυθιστόρημα, και οι κριτικοί το καλωσόρισαν με θέρμη. 

Το τελείωσα αυτές τις μέρες, και είναι πραγματικά εξαιρετικό. Με φόντο το Κάμντεν του Νιου Τζέρσεϊ, μαθαίνουμε την ιστορία του Αντώνη Καμπάνη που έφτασε στις ΗΠΑ ως μετανάστης την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, αλλά και του γιου του Μπέιζιλ Καμπάνη που γεννήθηκε εκεί και έκανε οικογένεια, και την δεκαετία του '80 τη βγάζει πέρα δύσκολα.

Η έρευνα πίσω απ' τις εποχές, την κουλτούρα και την περιοχή είναι εμφανής αλλά χωρίς να σε αποσπά καθόλου απ' τον καθηλωτικό τρόπο γραφής.

Είναι ένα μυθιστόρημα χαμηλών τόνων, σφιχτοδεμένο και σχετικά μικρό (θα ήθελα να είχε κι άλλο, είναι η αλήθεια) και είναι απ' αυτά που συνειδητοποιείς το μεγαλείο τους όχι τόσο όσο τα διαβάζεις, αλλά όταν τα τελειώσεις.

Πάρα πολύ καλό βιβλίο. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλο τον κόσμο. 

2 / Το νέο βίντεοκλίπ του Μιχάλη Δέλτα

Mikael Delta - "Snowing In Berlin"
Από το άλμπουμ του "Life Is Now" (Inner Ear)

3 / Η δεύτερη σεζόν του Les Revenants

6 πράγματα που μ' άρεσαν (πολύ) αυτήν την εβδομάδα Facebook Twitter

Η πρώτη σεζόν της γαλλικής σειράς μυστηρίου/θρίλερ (παίχτηκε και στον Alpha ως The Returned/Αυτοί που Επιστρέφουν) προβλήθηκε στην Γαλλία το 2012 κι από τότε πέρασαν τρία χρόνια μέχρι να φιλοτιμηθούν να φτιαξουν τη δεύτερη σεζόν, η οποία διαδραματίζεται 6 μήνες μετά το τέλος της πρώτης. 

Δραματουργικά μπορεί να έχουν περάσει μόνο 6 μήνες, αλλά πρακτικά πέρασαν τουλάχιστον 2.5 χρόνια, και πολλοί ηθοποιοί μεγάλωσαν και άλλαξαν εμφανώς (το κοκκινομάλλικο κοριτσάκι έγινε σχεδόν γυναίκα). Παρόλα αυτά η ατμόσφαιρα παραμένει υπέροχη και οι απαντήσεις που δίνονται, αν και σε καμία περίπτωση επαρκείς, δημιουργουν μια αίσθηση ολοκλήρωσης. 

  

4 / Η ιστορία της Δήμητρας

6 πράγματα που μ' άρεσαν (πολύ) αυτήν την εβδομάδα Facebook Twitter

Επιμεληθήκαμε και παρουσιάσαμε την ιστορία της στο LIFO.gr (Σ' ένα μικροσκοπικό ψαροχώρι της Λέσβου, ο Δημήτρης αποφάσισε να ζήσει ευτυχισμένος. Φορώντας γυναικεία ρούχα). 

Είναι το πιο ωραίο άρθρο που διάβασα τον τελευταίο καιρό, και επειδή πολύς κόσμος που το διάβασε ζήτησε κάποιο στοιχειο επαφής με τη Δήμητρα, βρήκα και τη σελίδα της στο Facebook >> Να τη. 

5 / I Feel Like Disco

6 πράγματα που μ' άρεσαν (πολύ) αυτήν την εβδομάδα Facebook Twitter

Τι ωραία ταινία! Το γερμανικό Ich fühl mich Disco του 2013 που είδα στο βίντεο είναι για έναν παχουλό, μοναχικό και απροσάρμοστο γκέι έφηβο, που καθώς χάνει τη μητέρα του, γνωρίζει τον έρωτα για πρώτη φορά. 

Συγκινητικό και αστείο και ίσες δόσεις. 

6 / Παιδιά της Παλαιότητας 

Ο νέος δίσκος των Παιδιών της Παλαιότητας, Consortium in Amato,  κυκλοφόρησε λίγο πριν τις γιορτές και είναι ένα ακόμη κομψοτέχνημα στιχουργικά και μουσικά. Τον είχα ακούσει στο YouTube αλλά αυτήν την εβδομάδα πήρα στα χέρια μου το cd, και πολύ το χάρηκα. 

Η νέα παρέα (μετά τους Κόρε Ύδρο) του Παντελή Ε. Δημητριάδη βρίσκεται σε -πιο θορυβώδη αυτή τη φορά- κέφια και τα τραγούδια του δίσκου είναι ένα κι ένα. 

Να ένα. 

Να κι άλλο ένα.

Ο δίσκος κυκλοφορεί τώρα απ' την ετικέτα 39. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ