Ο Πρώτος Κύριος! Ο άντρας του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου στην οικογενειακή φωτογραφία

Ο Πρώτος Κύριος! Ο άντρας του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου στην οικογενειακή φωτογραφία Facebook Twitter
10
Ο Πρώτος Κύριος! Ο άντρας του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου στην οικογενειακή φωτογραφία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/SASCHA STEINBACH

Είναι κάτι που δεν θα προκαλεί εντύπωση σε μερικά χρόνια -κι εξάλλου υπάρχουν και πρώτοι κύριοι που συχνά πυκνά ακολουθούν τις γυναίκες τους Πρωθυπουργούς-, όμως η χτεσινή οικογενειακή φωτογραφία με τις/τους συζύγους των ηγετών του NATO είναι συναρπαστική για διάφορους λόγους. 

O Gauthier Destenay, o σύζυγος του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου πόζαρε για τις καθιερωμένες φωτογραφίες στις Βρυξέλλες μαζί με (από την κάτω σειρά αριστερά προς δεξιά) την Πρώτη Κυρία της Γαλλίας Brigitte Macron, την Πρώτη Κυρία της Τουρκίας Emine Gulbaran Erdogan, την Μελάνια Τραμπ από τις ΗΠΑ, τη Βασίλισσα Mathilde του Βελγίου, την Ingrid Schulerud -σύντροφο του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, τη σύντροφο του Προέδρου της Βουλγαρίας Desislava Radeva, τη σύντροφο του Βέλγου Πρωθυπουργού Amelie Derbaudrenghien και (πίσω σειρά αριστερά προς δεξιά) τη σύντροφο του Σλοβένου Πρωθυπουργού Mojca Stropnik και την Πρώτη Κυρία της Ισλανδίας Thora Margret Baldvinsdottir. 

Καθώς οι σύντροφοί τους συζητούσαν για τα ζητήματα της παγκόσμιας πολιτικής, αυτή η παρέα πέρασε σχεδόν όλη τη μέρα χτες μαζί - εκτός των άλλων πήγαν στο Μουσείο Μαγκρίτ και τους ξενάγησαν στη μόνιμη έκθεση με έργα του Βέλγου σουρεαλιστή. 

Ο Gauthier Destenay, Βέλγος αρχιτέκτονας, παντρεύτηκε τον επί χρόνια σύντροφό του Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Xavier Bettel σε μια σεμνή τελετή το Μάιο του 2015, πράγμα που είχε κάνει τον Έλληνα πολιτικό Νίκο Νικολόπουλο να σκάσει από το κακό του, για διάφορους λόγους.

Είχαν ήδη συνάψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης απ' το 2010. «Εκείνος μου το ζήτησε και εγώ είπα ναι» είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός στην αμερικανική εφημερίδα Los Angeles Times σχετικά με το γάμο. Το ζευγάρι δεν ήθελε να δώσει περαιτέρω δημοσιότητα στο γάμο του. Μετά την τελετή, το ζευγάρι μετέβη με τους λιγοστούς καλεσμένους του στο Cercle Cité, ένα δημοτικό κτίριο στην καρδιά του Λουξεμβούργου για κοκτέιλ. Οι εορτασμοί συνεχίστηκαν σε ένα βραβευμένο εστιατόριο, το La Gaichel, που βρίσκεται στα σύνορα με το Βέλγιο. Ο Ξαβιέ Μπετέλ ωστόσο είχε γνωστοποιήσει πως το ζευγάρι δεν θα πήγαινε ταξίδι του μέλιτος λόγω της φορτωμένης πολιτικής ατζέντας που είχε ο ίδιος.

Είναι σαφώς ασυνήθιστη εικόνα. Και γι' αυτό πολλοί πολιτικοί, παρότι γκέι, δεν τολμούσαν ποτέ να το πουν ανοιχτά ή να παρουσιαστούν με το σύντροφό τους δημοσίως. Μάλιστα μέχρι και πριν από κάποια χρόνια ήταν αδύνατο να είσαι γκέι διπλωμάτης (ακόμα και πρέσβης ή πρόξενος) και η ανεπίσημη δικαιολογία ήταν πως «θα είναι αδύνατο να πηγαίνεις με το σύντροφο ιδίου φύλου σε καλέσματα πρεσβειών κλπ. 

Ο Πρώτος Κύριος! Ο άντρας του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου στην οικογενειακή φωτογραφία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/SASCHA STEINBACH

Κι όμως, οι περισσότεροι γκέι διπλωμάτες πλέον συνοδεύονται κανονικότατα και καθώς ένα ποσοστό πολιτικών (σχετικά μικρό, όσο είναι και το ποσοστό των γκέι ανδρών και γυναικών στην κοινωνία) δεν θα κρύβεται πια, εικόνες όπως η χτεσινή θα είναι όλο και πιο συχνές. Δεν θα έχουν καν δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για να τις κάνουμε θέμα, όπως έκανα αυτήν τώρα. 

Και οι μόνοι που θα ξινίζουν θα είναι κάτι θεούσες, τύπου Ερντογάν. 

Mικροπράγματα
10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

10 σχόλια
Ποτε δεν κατάλαβα γιατι προέκυψε αυτος ο αυθαίρετος τίτλος της ''πρώτης κυριας'',τωρα και του ''πρωτου κυριου''.Να ξεκαθαρίσω οτι συμφωνω με τους προλαλήσαντες,οσο αφορα τον συζηγο του πρωθυπουργου Λουξεμβουργου.Απλα ενα γιατι αυτοι οι ανθρωποι ειναι πρώτοι και σε τι ακριβως;;;Αν ειναι πρωτοι στις καρδιες των συζηγων τους,να τους χαιρονται αλλα ειναι μια προσωπικη τους επιλογη που δεν με αφορα,ακομα και αν καποιος προθυπουργος ειναι επιλογη μου.Γιάννης πίνει,Γιάννης κερνάει.
Πάντως υπάρχει εξέλιξη! Δεν μπορείς να πεις! Πριν από 25 χρόνια αυτή η φωτογραφία θα ήταν σκάνδαλο και μόνο με τις συντρόφους του Προέδρου της Βουλγαρίας και των Πρωθυπουργών του Βελγίου και της Σλοβενίας που τις έχουν ... ¨αστεφάνωτες"
Κομψότερη όλων η βασίλισσα του Βελγίου. Η οποία φαίνεται στα πρόθυρα του εγκεφαλικού που είναι αναγκασμένη να δεξιωθεί μια πρώην στρίπερ του ανατολικού μπλοκ, μια στρυφνή κουκουλωμένη ισλαμίστρια που ντύθηκε διαστημάνθρωπος, την ηλικιωμένη κυρία που παντρεύτηκε τον μαθητή της και έκτοτε έχει λιώσει στις δίαιτες και τις γυμναστικές και τον γκέι σύζυγο (ο οποίος συγκριτικά φαίνεται να είναι ο πιο χαλαρός και χαρούμενος της παρέας).
Ο πρωτος κυριος θεος.Ξυδακι στους χριστιανοισλαμοταλιμπαν.Η Μελανια Αποκοσμη ...Ονειρο....Η θειτσα απ τ αριστερα της με το τσεμπερι κ τη ξυνιλα στα μουτρα......της καηκε το χιουνκιαρ....
Ξύδι κυρία Ερντογάν μου! Ξύδι! Είμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία των πολιτών του Λουξεμβούργου ενδιαφέρεται περισσότερο για το αν ο Μπετέλ είναι ένας ικανός πρωθυπουργός παρά για το ότι έχει άνδρα σύζυγο.