Προσέξατε κι εσείς τις χρεώσεις στο λογαριασμό της ΔΕΗ;

Προσέξατε κι εσείς τις χρεώσεις στο λογαριασμό της ΔΕΗ; Facebook Twitter
26
Προσέξατε κι εσείς τις χρεώσεις στο λογαριασμό της ΔΕΗ; Facebook Twitter
Λογαριασμός οικίας 69 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας με έναν ένοικο

Δεν θα μπω στην ουσία της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ που θα κάνει η κυβέρνηση γιατί δεν τα κατέχω. (Αν και αναγνωρίζω τη γελοιότητα του υπουργού Σκουρλέτη ο οποίος λέει ότι η ΔΕΗ ξεπουλιέται όσο όσο, ότι ο διαγωνισμός είναι στημένος από τα βαποράκια των συμφερόντων, αλλά ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ όχι μόνο δεν παραιτείται αλλά θα ψηφίσει και υπέρ! Πόσο αγαπάνε την καρέκλα μερικοί "ιδεολόγοι" ε;).

Άρχισα να προσέχω το θέμα με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ (και άλλων ίσως εταιριών) όταν ένας συμμαθητής από το Δημοτικό έγραψε στο Facebook: «Πώς γίνεται ρε κερατάδες να έχω κατανάλωση στο ρεύμα 300 ευρώ και ο λογαριασμός να είναι 600 ευρώ;»

Εννοούσε πως τα χρήματα που του κόστιζε το ρεύμα ήταν 300 ευρώ, αλλά ο λογαριασμός του ζητούσε άλλα 300 επιπλέον, για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρέπει φυσικά να πληρώσεις την ΕΡΤ, πρέπει να πληρώσεις το Δήμο, πρέπει να πληρώσεις τη μεταφορά του ρεύματος, πρέπει να πληρώσεις το δίκτυο διανομής, πρέπει να πληρώσεις για διάφορες υπηρεσίες κοινής ωφελείας, πρέπει να πληρώσεις τα ΔΙΑΦΟΡΑ (τα οποία δεν τα λένε όλα, κοτσάρουν ένα κλ.π και τελειώνουν) πρέπει να πληρώσεις και Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων ώστε να αποζημιωθούν -ναι, από σένα να αποζημιωθούν- οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

  

Έγραψε μάλιστα ο συμμαθητής μου και μερικά απ' τα έξτρα, πέραν του ρεύματος που του γράφει ο λογαριασμός: ΑΔΜΗΕ 13,20 ευρώ, ΔΕΔΔΗΕ 52,74 ευρώ, ΥΚΩ 104,82 ευρώ, ΕΤΜΕΑΡ 84,80 ευρώ κ.α.

«Με τι μου φέρνετε το ρεύμα; Με τα χέρια το κουβαλάτε;» συμπλήρωσε. «Υπάρχει κάποιος να μου πει τι στο κέρατο γίνεται εδώ;»

Αντί να κάνει η ΔΕΗ κανονικές μειώσεις σ' όσους το έχουν ανάγκη, κάνει αυξήσεις σε όλους τους υπόλοιπους για να αναπληρώσει τις μειώσεις των άλλων! Και το κράτος, αντί να βρει χρήματα αλλιώς, μας κοτσάρει μέσω των λογαριασμών ρεύματος όλα αυτά που μας υποχρεώνει να πληρώσουμε.

Το briefingnews σε άρθρο του την περασμένη εβδομάδα έγραψε:

Την εποχή της κρίσης η ΔΕΗ αυξάνει τα τιμολόγιά της προσθέτοντας ένα σωρό εισφορές που κανείς δεν ξέρει σε ποιων τις τσέπες πάνε. Αν παρατηρήσει κανείς την τιμολόγηση θα δει ότι έχουν προστεθεί ποσά τα οποία δεν είναι δουλειά του καταναλωτή να τα πληρώνει αλλά του κράτους.

Προσέξατε κι εσείς τις χρεώσεις στο λογαριασμό της ΔΕΗ; Facebook Twitter

Ιδια η κατανάλωση, τεράστια η χρέωση!

Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει η ίδια, όπως ομολογεί ακόμα και η ίδια η Επιχείρηση, οι λογαριασμοί είναι απίστευτα επιβαρημένοι με εκατοντάδες ευρώ, απόρροια άλλων χρεώσεων και φόρων...

Αποτέλεσμα; Το τελικό ποσό να βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, οι καταναλωτές να βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή του και η ΔΕΗ να είναι ένα βήμα από την χρεοκοπία, αφού τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την επιχείρηση ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ!

Τραγικές για τον μέσο καταναλωτή είναι οι αυξήσεις στη χρέωση ενέργειας αλλά και στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Συνολικά από το 2010 ως και το πρώτο εξάμηνο του 2016 η χρέωση ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 49%, ενώ από το 2005 ως το 2015, η αύξηση φθάνει στο 157% και είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη.

Ο μισός λογιαριασμός είναι φόροι και τέλη

Το 42% ενός λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι φόροι και τέλη, το 4% αφορά στη χρέωση για τα δίκτυα και το 56% είναι το έσοδο των εταιρειών προμήθειας, σύμφωνα με μελέτη των οίκων Ipsos, London Economics και Deloitte για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκε πρόσφατα και καλύπτει την περίοδο 2010-2015.

Οι έξτρα χρεώσεις έγιναν πολύ πιο εμφανείς στους νέους αναλυτικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ, που έδωσαν στον καταναλωτή την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει τι και πόσα πληρώνει για τους φόρους, τα τέλη, υπέρ του Δήμου, της ΕΡΤ και μία σειρά από άλλες χρεώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι πάντως σχετικές με την ηλεκτρική ενέργεια.

Προσέξατε κι εσείς τις χρεώσεις στο λογαριασμό της ΔΕΗ; Facebook Twitter

Αύξηση – ρεκόρ 157% στις χρεώσεις ρεύματος την τελευταία 10ετία

Πρόκειται για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού με τα έσοδα να προορίζονται για τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχα, τις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) που είναι και η μεγαλύτερη από τις σχετικές δαπάνες και αφορά στην κάλυψη της διαφοράς κόστους παραγωγής ρεύματος μεταξύ του φθηνότερου ηπειρωτικού συστήματος και του ακριβότερου μη διασυνδεδεμένου στα νησιά, όπου χρησιμοποιείται πετρέλαιο για ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και στην κάλυψη του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) της ΔΕΗ κλπ.

Τέλος υπάρχει και το ΕΤΜΕΑΡ για τη κάλυψη του κόστους των ΑΠΕ, το οποίο είναι υψηλότερο σε σχέση με το ρεύμα που παράγεται από συμβατικά καύσιμα.

Ας σημειωθεί ότι οι χρεώσεις αυτές είναι ρυθμιζόμενες, δηλαδή η χρέωση/Kwh ορίζεται από τη ΡΑΕ και είναι ίδιες ανεξαρτήτως του παρόχου ηλεκτρισμού που έχει επιλέξει ο καταναλωτής, ενώ το τελικό ποσό που θα πληρώσει σε κάθε λογαριασμό σχετίζεται άμεσα με την κατανάλωση ενέργειας που πραγματοποιεί.

Έχοντας διαβάσει και τα παραπάνω, άρχισα να προσέχω όλο και περισσότερο λογαριασμούς που ανεβάζουν φίλοι και γνωστοί στο Facebook για να διαμαρτυρηθούν για όλα όσα πρέπει να πληρώνουμε εκτός του ρεύματος. 

Προσέξατε κι εσείς τις χρεώσεις στο λογαριασμό της ΔΕΗ; Facebook Twitter
Προσέξατε κι εσείς τις χρεώσεις στο λογαριασμό της ΔΕΗ; Facebook Twitter
Προσέξατε κι εσείς τις χρεώσεις στο λογαριασμό της ΔΕΗ; Facebook Twitter

Update: Μου έστειλε αναγνώστρια τον παρακάτω λογαριασμό γράφοντας: «Τον προηγούμενο μήνα έπαθα ΣΟΚ με τον λογαριασμό που μου ήρθε. 75τμ κέντρο Αθήνας περιστασιακά 2ο άτομο στο σπίτι. Έχω επισυναψει το λογαριασμό»:

Προσέξατε κι εσείς τις χρεώσεις στο λογαριασμό της ΔΕΗ; Facebook Twitter

Update#2: Ο Γιώργος Ν. μου έγραψε και για ένα παρόλογο ακόμα: Στον κοινόχρηστο λογαριασμό της ΔΕΗ (αυτόν της πολυκατοικίας) υπάρχουν επίσης αυτές οι χρεώσεις! Δηλαδή τις πληρώνει ατομικά το κάθε διαμέρισμα και μετά τις ξαναπληρώνουμε!

Update #3: Αναγνώστρια μου αφηγήθηκε: «Εγώ ανήκω στο κοινωνικό τιμολόγιο, και γενικά οι λογαριασμοί μου είναι χαμηλοί. Το τελευταίο διάστημα φιλοξενούσα στο σπίτι τους γονείς μου εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας του πατέρα μου, ο οποίος και τελικά "έφυγε". Λόγω αυτού η κατανάλωση ρεύματος ήταν μεγάλη.

Παρόλο λοιπόν που παραμένω στο κοινωνικό τιμολόγιο τιμολογήθηκα κανονικά και μάλιστα στον λογαριασμό μου είχα χρέωση και για το κοινωνικό τιμολόγιο ύψους 100 ευρω. Ναι εκ των υστέρων και μετά τα εγκεφαλικά είδα πως αυτό ισχύει στη Δεη. Νόμιμο σίγουρα, ηθίκο όμως; Ψάξτε και αυτή την πλευρά λίγο.

Είπαμε ναι στο κοινωνικό κράτος και στην αλληλεγγύη, αλλά αυτό το ΥΚΩ (νησιά, κοινωνικό τιμολόγιο, πολύτεκνοι κλ.π - πολύ μ' αρέσει αυτό το "κλ.π") πρέπει οπωσδήποτε να το πληρώνουμε έτσι άμεσα -και με τόσα λεφτά- εμείς κι όχι το κράτος απ' τα πλεονάσματα που λέει ότι έχει, ή η ΔΕΗ που το παρέχει;

Δηλαδή επειδή ο κάτοχος του παραπάνω δεν είναι πχ. πολύτεκνος πρέπει να δίνει απ' το πουθενά πάνω κάτω 92 ευρώ σε κάθε λογαριασμό του μέχρι να πεθάνει, ώστε να ωφεληθούν οι πολύτεκνοι; Αν θέλει το κράτος να κάνει εκπτώσεις σε πολύτεκνους και νησιώτες, μαζί της - ας τους κάνει. Όχι όμως με το ζόρι να αποφασίζει ότι τη δική τους "ευαίσθητη κοινωνική πολιτική" πρέπει να την πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι!

Αντί να κάνει η ΔΕΗ κανονικές μειώσεις σ' όσους το έχουν ανάγκη, κάνει αυξήσεις σε όλους τους υπόλοιπους για να αναπληρώσει τις μειώσεις των άλλων. Και το κράτος, αντί να βρει χρήματα αλλιώς, μας κοτσάρει μέσω των λογαριασμών ρεύματος όλα αυτά που μας υποχρεώνει να πληρώσουμε.

Εμείς πρέπει να πληρώσουμε για τους πολύτεκνους, εμείς για τα νησιά, εμείς για όσους πληρώνουν κοινωνικό τιμολόγιο, εμείς πρέπει να αποζημιώσουμε τους παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, να πληρώνουμε αενάως το δίκτυο μεταφοράς, και παρόλα αυτά να καταφέρνει η ΔΕΗ να βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, έχοντας μάλιστα -επί ΣΥΡΙΖΑ που καλούσε κάποτε να μην την πληρώνουμ!ε- κόψει το ρεύμα σε πάνω από 100.000 νοικοκυριά...

Mικροπράγματα
26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ