Οι 27 λέξεις που είπε ο Τραμπ για πρώτη φορά σε Ορκωμοσία Προέδρου των ΗΠΑ

Οι 27 λέξεις που είπε ο Τραμπ για πρώτη φορά σε Ορκωμοσία Προέδρου των ΗΠΑ Facebook Twitter
10
Οι 27 λέξεις που είπε ο Τραμπ για πρώτη φορά σε Ορκωμοσία Προέδρου των ΗΠΑ Facebook Twitter
Το Associated Press επιβεβαίωσε ότι οι δύο φωτογραφίες που δημοσίευσε ήταν τραβηγμένες σε ανάλογη ώρα -λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι

Έχασε τη λαϊκή ψήφο από την αντίπαλό του -με πάνω από 2 εκατομμύρια ψήφους- και η ορκωμοσία του είχε το λιγότερο κόσμο σ' ολόκληρη τη σύγχρονη πολιτική ιστορία. (Όταν ο ίδιος υποσχόταν ότι η προσέλευση θα έσπαγε κάθε ρεκόρ ίσως τελικά εννοούσε αρνητικό). 

Όμως ό,τι έγινε έγινε, και ο Τραμπ είναι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Οι 27 λέξεις που είπε ο Τραμπ για πρώτη φορά σε Ορκωμοσία Προέδρου των ΗΠΑ Facebook Twitter
 

Η ομιλία του ενθουσίασε τους υποστηρικτές του, εξαγρίωσε τους πολέμιούς του, και άφησε μουδιασμένους τους πιο ανεξάρτητους παρατηρητές. Δεν ήταν μια ομιλία που απέπνεε ελπίδα και χαρά ούτε ήταν ιδιαίτερα ενωτική. Ήταν μάλλον επιθετική και αποτέλεσε μια αγριωπή προσπάθεια επίδειξης δύναμης. 

Σχεδόν όλες οι λέξεις της ομιλίας του είχαν ξαναχρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες -προφανώς όχι με την ίδια σειρά, αν κι εδώ μας θύμισε κάποιον...

Η Washington Post έψαξε και βρήκε πως 24 λέξεις που είπε δεν είχαν ξαναχρησιμοποιηθεί ποτέ προηγούμένως στην ιστορία των Ορκωμοσιών. 

Οι περισσότερες είναι ιδιαιτέρως αγριευτικές. Να τες:

Aιμορραγώ
Σφαγή
Eξάντληση
Ρήμαγμα / ερείπωση
Ξεσκισμένο
Σκουριασμένο
Λυπηρό
Κλέψιμο
Πλήρης
Εξαπλώνεται
Yποδομή
Ισλαμικό
Κυρία
Αλληλεγγύη
Διαφωνίες
Εξωτερικό
Τοπίο
Κλεμμένο
Επιδοτούμενος
Παγιδευμένο
Τρισεκατομμύρια
Τούνελ
Aπραγματοποίητο
Aσταμάτητο
Αστικό
Ανεμοδαρμένο

και η αγαπημένη μου πρωτοεμφανιζόμενη λέξη σε ορκωμοσία, ενδεικτική του κλίματος της ομιλίας του: 

Ταφόπλακες...

Mικροπράγματα
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Είναι πιο ευρηματικός στους όρους απο τον George W Bush που σε μία ομιλία του είχαμε χάσει το μέτρημα με το πόσες φορές είπε τρομοκρατία "terror".Και το 10% από αυτά που είναι στην ατζέντα του να κάνει, στο τέλος της θητείας του( ελπίζω one term president)ο κόσμος θα είναι καλύτερος ( τουλάχιστον ως προς το πρόβλημα του υπερπληθυσμού), ο Bush ήταν βλάκας αλλά αυτός Θέε μου είναι στενόμυαλος και θερμοκέφαλος( τουλάχιστον) δεν ξέρω πως θα του βγει η οικονομία αλλά κοινωνικά η αμερικάνικη κοινωνία θα ζήσει αξέχαστες στιγμές του 1950-60 και νωρίτερα.
Δεν ειναι καραμελα. Ειναι πραγματικότητα. Και ο γκορ είχε κερδίσει τη λαϊκή ψήφο αλλά κέρδισε ο μπους. Είναι γεγονότα αυτά, είτε αρέσουν είτε όχι. Επίσης όσοι το αναφέρουν, δε σχολιάζουν τη νομιμότητα του συστήματος. Με το ίδιο σύστημα βγηκαν Ομπάμα, Κλίντον, Κένεντυ. Αλλά είναι αξιοσημείωτο. Και σίγουρα θα παίξει ρόλο στην εξέλιξη του κάθε προέδρου. Οπότε το ότι αναφέρει κάποιος ότι ο τραμπ έχασε τη λαϊκή ψηφο δε σημαίνει ότι λέει ότι πήρε την προεδρία παράνομα. Κάθε άλλο.
Αρη νομιζω οτι ολο αυτο με τη καραμελα περι λαϊκής ψήφου καταντά λίγο γραφικό κ παραπλανητικο. Έτσι είναι το σύστημα ..... και οι δυο τους παιξανε με τους ιδιους κανονες.Αν η χιλαρι είχε κερδίσει τον Τραμπ με τον ίδιο τρόπο δε θα μίλαγε κάνεις κ όλοι θα λεγανε το αξιοκρατικο , αντιπροσωπευτικο κ αναλογικό είναι το σύστημα ...
Το 2000 δεν είχε συμβεί ακριβώς το ίδιο .Βεβαια όντως ο al gore κέρδισε το popular vote και ο bush το εκλεκτορικό συμβούλιο.Η κυρία όμως διαφορά ειναι οτι ολα τελικα κρίθηκαν στη Florida όπου ο George bush αναδείχθηκε νικητής για παρα πολυ λίγες ψήφους (νομίζω 500~τελικα όντως καθε ψήφος μετράει ). Ο Gore όπως είχε το δικαίωμα ζήτησε επανακαταμέτρηση των ψήφων διότι κατι φαίνονταν να μην παει καλα (κυβερνήτης της Florida ηταν ο Jeb bush και υπεύθυνη για την διοργάνωση των εκλογών στη Florida μέλος της καμπάνιας του bush ).Οι δυο καμπάνιες πήγαν στο ανώτατο δικαστήριο της Florida το οποιο επέτρεψε την επανακαταμέτρηση την οποία στη συνέχεια οι Ρεπουμπλικάνοι προσπάθησαν να καθυστερήσουν με πολλούς τρόπους. Τελικα πήγαν την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ το οποίο σε μια παραξενη απόφαση (οι περίσοττεροι δικαστές ηταν συντηριτικο lδηλαδη θεωρητικά θα έπρεπε να πιστεύουν οτι αυτη η απόφαση αφορά την πολιτεία της Florida ) σταμάτησε την επανακαταμέτρηση και ετσι ο George bush κέρδισε τους εκλέκτορες της Florida( οι περίσοττεροι δικαστές ειχαν προταθεί απο την κυβερνηση Reagan kai bush sr ) .ΥΓ Βεβαια έφταιγε και ο Al Gore και η μέτρια καμπάνια του αφού πχ έχασε το Tennessee που ηταν η πατρίδα του ενω προτίμησε να μην εχει μαζι του τον Κλίντον στην καμπάνια παρα το γεγονός οτι είχε πολυ υψηλά ποσοστά δημοτικότητας .Όσο για τις φετινές εκλογές ειναι καλο που και που να υπενθυμίζεται οτι η Hillary κέρδισε την λαϊκή ψήφο διότι ο τραμπ θεωρεί οτι εχει λάβει μεγαλη λαϊκή έντολη και δεν δείχνει ενωτική διάθεση που ακόμα και ο πολυ κακός πρόεδρος bush έδειξε το 2000.
Τώρα σοβαρά μιλάς; Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα λέγανε στην Ελλαδάρα (και αλλού) σε περίπτωση που είχε συμβεί το ακριβώς αντίθετο: συντριπτική λαϊκή ψήφος του Τραμπ και το κολλέγιο των εκλεκτόρων της Χιλαρυ! Το ηπιότερο που θα λέγανε είναι πως το Σύστημα έπαιξε τα ρέστα του ! Και αν όχι στις ΗΠΑ, εδώ σίγουρα θα μιλούσαν για "πραξικόπημα". Άσε που δεν παίξανε με τους ίδιους κανόνες, αλλά μην τα θυμόμαστε καλύτερα..(μέρα που είναι..)
Εννοειται ότι παιξανε με τους ιδιους βρώμικους κανονες και οι δύο.!! Ο Τράμπ με τη Ρωσία κ Η γλυκουλα με τα κανάλια κ τους δημοσιογράφους .Ήταν η πιο αηδιαστική κ ιντριγκαδορικη κουρσα εβερ. Και επιμένω. . αν είχε βγει η Χιλαρι με τον αντίστοιχο τροπο τα κανάλια κ οι δημοσιογράφοι δε θα σχολίαζαν μανιωδως το παράδοξο της λαϊκής ψηφου ...Θα λεγανε ...απλά that's life....that's the system.ΑΣ μη κλαιγομαστε για το συστημα. ... επειδή "χασαμε"και βγήκε ο εξωγηινος με το "περτικαλλι". μαλλι.Οι κλιντον δυστυχως έφεραν αυτόν τον τύπο στην Εξουσία.