Υπάρχει ένα δωρεάν ελληνικό app που δρα ως διατροφολόγος/διαιτολόγος

Υπάρχει ένα δωρεάν ελληνικό app που δρα ως διατροφολόγος/διαιτολόγος Facebook Twitter
«Η εμπειρία μας στην κλινική πράξη έδειξε ότι ο περισσότερος κόσμος που μας επισκέπτεται στο διαιτολογικό μας γραφείο «χαλούσε» την διατροφή του όταν ήταν εκτός σπιτιού, γιατί δεν ήξερε τι να παραγγείλει»
0

Πριν λίγες ημέρες, το app «Food Serlocks» βραβεύθηκε στα Estia Awards του 2017 με την τιμητική διάκριση «Use of Technology».

Την ομάδα των Σέρλοκ Χολμς του φαγητού απαρτίζουν επιστήμονες υγείας, κυρίως διατροφολόγοι, με εμπνεύστριες και επικεφαλής τις αδερφές Νάσια Πασχαλέρη (Διαιτολόγο- Γεροντολόγο MSc) και Ειρήνη Πασχαλέρη (Βιολόγο - Ειδικευμένη στη Διατροφή BSc, MSc).

Μίλησα μαζί τους λίγες μέρες πριν τις γιορτές και ρώτησα -ως άνθρωπος που, λόγω χοληστερίνης, πρέπει να προσέχει τι τρώει έξω- όλα όσα μπορεί να ενδιαφέρουν όσους νοιάζονται για τη διατροφή τους. 

  

Και εμείς κάνουμε «αμαρτίες» αλλά όχι καθημερινά. Μη ξεχνάτε ότι οι καθημερινές κακές διατροφικές συνήθειες είναι αυτές που μας παχαίνουν.

— Πώς θα περιγράφατε το Food Sherlocks;

Το project Food Sherlocks είναι ένας διαδικτυακός οδηγός υγιεινής διατροφής. Δηλαδή σε καθοδηγεί πως να τρως υγιεινά εκτός σπιτιού επιλέγοντας το διατροφικά σωστό για εσένα. Οι Food Sherlocks μέσω της ιστοσελίδας τους και της δωρεάν εφαρμογής τους για έξυπνα κινητά ψάχνουν για εσάς υγιεινές και γευστικές επιλογές σε: εστιατόρια, café bars, ξενοδοχεία, juice bars, ταβέρνες ακόμη και σουβλατζίδικα.

— Πώς γεννήθηκε η ιδέα;

Οι Food Sherlocks γεννήθηκαν από την ανάγκη της εποχής μας: περισσότερα γεύματα στο δρόμο και άρα λιγότερος χρόνος για σπιτικό φαγητό. Η εμπειρία μας στην κλινική πράξη έδειξε ότι ο περισσότερος κόσμος που μας επισκέπτεται στο διαιτολογικό μας γραφείο «χαλούσε» την διατροφή του όταν ήταν εκτός σπιτιού, γιατί δεν ήξερε τι να παραγγείλει!

Έτσι αποφασίσαμε να καλύψουμε αυτή την ανάγκη συνδυάζοντας γνώση και τεχνολογία.

— Υπάρχει η αίσθηση πως δεν υπάρχουν υγιεινά μέρη για φαγητό...

Ως Taste and Health Inspectors ανακαλύψαμε ότι η γεύση συνδυάζεται με το υγιεινό. Στην έρευνα που κάνουμε σκοπός μας είναι να βρούμε από κάθε μενού κάποια υγιεινή επιλογή (που πιστέψτε μας, υπάρχει!) ή να καθοδηγήσουμε το σεφ.

— Μπορούμε όμως στ’ αλήθεια να χορτάσουμε τρώγοντας υγιεινά;

Φυσικά! Παίζουν ρόλο οι έξυπνοι συνδυασμοί που μας χορταίνουν και μας κρατάνε για ώρες. Π.χ. στην κατηγορία των Food Sherlocks «είμαι σε δίαιτα» έχουμε διαλέξει τέτοιου είδους πιάτα ώστε η υγιεινή διατροφή να γίνει τρόπος ζωής.

Υπάρχει ένα δωρεάν ελληνικό app που δρα ως διατροφολόγος/διαιτολόγος Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO.gr

— Πώς συνδυάζετε την επιστήμη με την τεχνολογία;

Όταν γεννήθηκε ιδέα των Food Sherlocks είχαμε σκεφτεί ο οδηγός να είναι σε έντυπη μορφή, δηλαδή βιβλίο. Ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής αποφασίσαμε ότι πλέον η τεχνολογία έχει πρωταρχικό ρόλο στην καθημερινότητα μας και πολλές ανάγκες μας καλύπτονται πλέον με το πάτημα ενός κουμπιού. Επομένως προσφέρουμε ανοιχτά στο κοινό τις διαιτολογικές μας γνώσεις και την εμπειρία μας μέσω του website ή της εφαρμογής.

— Να σας πω τον πόνο μου. Έχω χοληστερίνη και δυσκολεύομαι να βρω πιάτο και πάντα φοβάμαι ότι όσο και να ρωτήσω όλο και θα υπάρχει κάποιο κρυφό βούτυρο στο φαγητό. Πως με βοηθά η εφαρμογή;

Διαλέγοντας στην εφαρμογή την επιλογή «έχω χοληστερίνη» σου εμφανίζει από κάθε εστιατόριο τι μπορείς να παραγγείλεις ανάλογα με την ανάγκη αυτή που επέλεξες. Οι Food Sherlocks έχουν ήδη ξεχωρίσει για εσένα τα πιάτα που δεν ανεβάζουν τη χοληστερίνη σου. Επίσης, προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό στους χώρους εστίασης να χρησιμοποιούν πιο αγνά υλικά και να μαγειρεύουν με υγιεινούς τρόπους. Για να είσαι πιο σίγουρος για την επιλογή σου, οι Food Sherlocks σε κάποια πιάτα σου δίνουν tips για να το ζητήσεις πιο υγιεινά π.χ. ζητήστε το με λαχανικά αντί για πατάτες ή με ελαιόλαδο αντί για μαγιονέζα

— Για ποιες άλλες κατηγορίες έχετε ξεχωριστές προτάσεις;

Καλύπτουμε σχεδόν όλες τις διατροφικές ανάγκες  του χρήστη. Μπορείτε να βρείτε προτάσεις όπως «είμαι σε δίαιτα», «είμαι διαβητικός», «αποφεύγω τη γλουτένη» και «τι να φάω πριν και μετά την άσκηση». Υπάρχουν προτάσεις και για παιδί, εγκυμοσύνη ακόμη και πιάτα που ομορφαίνουν ή  πιάτα κατάλληλα για αντιγήρανση και τρίτη ηλικία. Πέρα από τις διατροφικές ανάγκες υπάρχουν προτάσεις για υγιεινό brunch, healthy catering και υγιεινές προτάσεις για παιδικό πάρτυ/ βάφτιση. Για τους πιο party animal- δραστήριους-χρήστες μας υπάρχουν επιλογές για εξόδους με φίλους και για μετά το ξενύχτι.

Υπάρχει ένα δωρεάν ελληνικό app που δρα ως διατροφολόγος/διαιτολόγος Facebook Twitter
Δεν είμαστε υπέρ της «δίαιτας των 10 ημερών» ούτε υπέρ των διαίτων με γραμμάρια. Πιστεύουμε πολύ στη σωστή διατροφική εκπαίδευση και στην αλλαγή συνηθειών για μακροχρόνιο αποτέλεσμα.

— Τι τρώγατε όταν ήσασταν μικρές; Και πώς άλλαξαν οι διατροφικές σας συνήθειες στο πέρασμα του χρόνου;

Η σωστή διατροφική διαπαιδαγώγηση  ξεκινάει απ’ το σπίτι. Ήμασταν τυχερές γιατί και στο σπίτι μας τρώγαμε πάντα υγιεινά χωρίς να απαγορεύονται οι αμαρτίες. Η καθημερινότητα μας περιελάμβανε σπιτικό φαγητό με αγνά ελληνικά προϊόντα και ακόμη στα οικογενειακά τραπέζια εκτός σπιτιού η επιλογή του εστιατορίου γινόταν με βάση την ποιότητα των πιάτων. Δεν στερηθήκαμε ποτέ τίποτα και δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα οι διατροφικές μας συνήθειες από μικρές, καθώς ευτυχώς μάθαμε να τρώμε σωστά από το σπίτι. Με τα χρόνια, λόγω των ταξιδιών μας ανά τον κόσμο έχουμε δοκιμάσει πολυάριθμες κουζίνες και εστιατόρια και αυτό μας έχει κάνει ίσως πιο αυστηρές στη κρίση μας για το «καλό» φαγητό.

— Φαντάζομαι ότι δοκιμάζετε όλες τις προτάσεις που κάνετε. Πώς καταφέρνετε και δεν παχαίνετε;

Για να μπει ένας χώρος εστίασης στην ομάδα των Food Sherlocks απαραίτητη προϋπόθεση για να το αξιολογήσουμε είναι να το δοκιμάσουμε. Έχουμε διακωμωδήσει πολλές φορές το γεγονός αυτό!

Βέβαια, σκεφτείτε ότι οι Food Sherlocks καταρρίπτουν το μύθο ότι το φαγητό εκτός σπιτιού παχαίνει και αυτό φαίνεται και από εμάς.

Και εμείς κάνουμε «αμαρτίες» αλλά όχι καθημερινά. Μη ξεχνάτε ότι οι καθημερινές κακές διατροφικές συνήθειες είναι αυτές που μας παχαίνουν. Στην καθημερινότητα μας, γιατί και εμείς τρώμε λόγω συνθηκών αρκετά εκτός σπιτιού, επιλέγουμε  τους χώρους εστίασης που έχουμε πιστοποιήσει χωρίς τύψεις!

— Τι πιστεύετε για τις δίαιτες;

Δεν είμαστε υπέρ της «δίαιτας των 10 ημερών» ούτε υπέρ των διαίτων με γραμμάρια. Πιστεύουμε πολύ στη σωστή διατροφική εκπαίδευση και στην αλλαγή συνηθειών για μακροχρόνιο αποτέλεσμα.

— Ποια είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν απ’ τη μέρα μας;

Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα για ενέργεια, φρούτα, σπόρους (ηλιόσπορους, λιναρόσποροι) και γιαούρτι σε μορφή smoothie, ψωμί ολικής αλέσεως και καλής ποιότητας πρωτεΐνη από άπαχο κρέας, αυγό ή όσπρια είναι κάποια απ’ τα τρόφιμα που καλύπτουν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Υπάρχει ένα δωρεάν ελληνικό app που δρα ως διατροφολόγος/διαιτολόγος Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO.gr

— Τώρα στις γιορτές τι κάνουμε με τα μελομακάρονα;

Δοκιμάστε πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος των αγαπημένων εορταστικών γλυκών, χρησιμοποιώντας π.χ. αντί για βούτυρο ελαιόλαδο ή αντί για ζάχαρη στέβια. Οι Food Sherlocks έχουν ανακαλύψει ήδη για εσάς από ζαχαροπλαστεία μελομακάρονα με λίγες θερμίδες. Κατά τα άλλα επειδή η περίοδος των γιορτών διαρκεί αρκετά, τις Παραμονές και Ανήμερα αφεθείτε εντελώς ελεύθεροι και τις υπόλοιπες μέρες διατηρήστε το πρόγραμμα σας.

— Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν για δυο γυναίκες εν μέσω κρίσης να φτιάξουν μια start-up;

Ανεξάρτητα απ’ τις οικονομικές συνθήκες της χώρας μας, δεν θα πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στη νεόφερτη επιχειρηματικότητα και τα start ups. Σίγουρα δεν ήταν εύκολο άλλα με σκληρή δουλειά και αγάπη για το αντικείμενο προχωράμε μπροστά.

 

— Ξεκινήσατε απ' τη Θεσσαλονίκη αλλά τώρα επεκταθήκατε. Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτό;

Η Θεσσαλονίκη είναι η γενέτειρα μας και μας ήταν πιο εύκολο να ξεκινήσουμε από εκεί. Άλλωστε η Θεσσαλονίκη φημίζεται για το καλό φαγητό της και το κοινό της είναι πιο αυστηρό. Ξεκινήσαμε πιλοτικά στην Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία στην πόλη της Αθήνας, που υπάρχουν περισσότερες επιλογές για φαγητό εκτός σπιτιού. Το καλοκαίρι του 2016 επεκταθήκαμε στη Μύκονο με σκοπό να επεκταθούμε σ’ όλη την Ελλάδα, καθώς μας το ζητάνε.

Υπάρχει ένα δωρεάν ελληνικό app που δρα ως διατροφολόγος/διαιτολόγος Facebook Twitter
Από τα Estia Awards 2017

— Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Τα επόμενα σχέδιά μας είναι η αξιολόγηση κι άλλων εστιατορίων ανά την Ελλάδα, η προώθηση της αγγλικής έκδοσης σε τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας και εισαγωγή της κατηγορίας «ψωνίστε μαζί με τους Food Sherlocks», για να μας έχετε μαζί σας στα ψώνια απ’ το super market.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ