Η καντάδα των Κονγκολέζων

Η καντάδα των Κονγκολέζων Facebook Twitter
«Ξέρω τα πάντα από οικοδομή, ξέρω πώς να χτίσω ένα σπίτι, αλλά κουράστηκα. Και δεν έχει πια και δουλειά η οικοδομή», συνεχίζει. Μαζί με το Φίλο επέλεξαν να παίζουν μουσική δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά γιατί είναι πιο ήσυχα. Φωτο: Elizabeth Rovit.
0

Δύο φίλοι από το Κονγκό αφήνουν την χώρα τους για να περιοδεύσουν στην Ευρώπη. Οι συγκυρίες τους κρατάνε στην Αθήνα και από τότε καταπιάνονται με διάφορα επαγγέλματα για τα προς το ζην. Εδώ και πολλά χρόνια παίζουν μουσική σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ σήμερα βρίσκονται, σταθερά, στους Αέρηδες στην Πλάκα. Οι MOLIMO, δηλαδή ο Philo (κιθάρα, φωνή) και ο Ottis (djembe, φωνή), είναι μουσικοί του δρόμου, από τους πιο αγαπητούς στην Αθήνα. 

Tο νέο τους άλμπουμ είναι μια ανεξάρτητη, προσωπική κυκλοφορία, την μουσική παραγωγή της οποίας επιμελήθηκε ο Άξιος Ζαφειράκος (Sir Kosmiche - Baby Guru). Η μουσική τους βασίζεται σε παραδοσιακά μουσικά και χορευτικά μοτίβα του Κονγκό, αλλά και άλλων χωρών (Μάλι, Νιγηρία), ενώ παρόλο που ο ωκεανός απέχει αρκετά από την χώρα τους, ακούγοντας την μουσική τους νιώθεις ότι βρίσκεσαι στις ακτές της Δυτικής Αφρικής. Το παναφρικανικό στοιχείο της μουσικής συμπληρώνεται με το πανανθρώπινο των στίχων, καθώς, εκτός από τις ιστορίες του τόπου και του βίου τους, μιλούν για τον έρωτα και εξυμνούν την θεϊκή αγάπη (A Love Supreme), γι' αυτό και στην ερώτηση "τι μουσική παίζετε", η απάντηση τους είναι "gospel".

Η καντάδα των Κονγκολέζων Facebook Twitter
Το δίδυμο των Κονγκολέζων λέγεται Moyovit, που σημαίνει ψυχή, όπως εξηγεί ο Ότις, «γιατί τα τραγούδια που παίζουμε είναι βγαλμένα από την ψυχή μας. Γι’ αυτό θέλω και μια μπύρα όταν παίζω», λέει και δείχνει ένα άδειο μπουκάλι Άμστελ που έχει δίπλα του. Χρειάζεται μόνο μια μπύρα, για να του φτιάξει λίγο τη διάθεση και να τον βάλει στο mood της μουσικής του. Φωτο: Elizabeth Rovit.

Ο Ότις έφυγε από το Κονγκό για τη μουσική, «Είμαι ντράμερ» λέει. «Ήθελα να παίζω συνέχεια. Έχουμε παίξει με τον Φίλο σε όλη την Ελλάδα». Στην Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Δούλεψε πολύ στην οικοδομή, έφτασε κοντά στο να γίνει «μάστορας». «Ξέρω τα πάντα από οικοδομή, ξέρω πώς να χτίσω ένα σπίτι, αλλά κουράστηκα. Και δεν έχει πια και δουλειά η οικοδομή», συνεχίζει. Μαζί με το Φίλο επέλεξαν να παίζουν μουσική δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά γιατί είναι πιο ήσυχα. Μένουν στον Αγ. Παντελεήμονα, στο Μαρκόπουλο. «Παλιά παίζαμε και στην Ερμού και στην πλατεία στο Μοναστηράκι, αλλά έχει πολύ κόσμο και δεν μπορώ. Μου αρέσει η ζωή εδώ. Γι’ αυτό διάλεξα την Ελλάδα. Μου αρέσει. Άλλωστε παντού είναι δύσκολα τώρα».

«Τα τραγούδια που παίζουμε είναι βγαλμένα από την ψυχή μας» εξηγεί ο Ότις. «Γι’ αυτό θέλω και μια μπύρα όταν παίζω», λέει και δείχνει ένα άδειο μπουκάλι Άμστελ που έχει δίπλα του. Χρειάζεται μόνο μια μπύρα, για να του φτιάξει λίγο τη διάθεση και να τον βάλει στο mood της μουσικής του. «Κουράστηκα να παίζω μουσική. Θέλω να γυρίσω στην πατρίδα μου να δω την οικογένειά μου. Έχω έξι αδέρφια εκεί και τη μαμά μου και τον μπαμπά μου».

Ολόκληρο το άλμπουμ μπορείς να το ακούσεις εδώ:

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ