Σε ποιες χώρες παραμένει έγκλημα και τιμωρείται η σχέση μεταξύ ομοφυλόφιλων

Σε ποιες χώρες παραμένει έγκλημα και τιμωρείται η σχέση μεταξύ ομοφυλόφιλων Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
14

72 χώρες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να ποινικοποιούν τις σχέσεις μεταξύ των ατόμων του ιδίου φύλου ενώ σε οκτώ από αυτές τις χώρες η ομοφυλοφιλία μπορεί να οδηγήσει σε θανατική ποινή.  Σε δεκάδες άλλες οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ποινή φυλάκισης. Αυτά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα με ετήσια έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λεσβιών, Φιλελεύθερων, Αμφισεξουαλικών, Τρανσέξουαλ και Ίντερσεξ (ILGA).

Η Νότια και Ανατολική Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Νότια Ασία εξακολουθούν να διατηρούν την πιο σκληρή προσέγγιση ενώ η δυτική Ευρώπη και το δυτικό ημισφαίριο δείχνουν την μεγαλύτερη ανοχή.

Στο Ιράν, το Σουδάν, τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη, η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να τιμωρείται με θάνατο, σύμφωνα με το νόμο της σαρία. Το ίδιο ισχύει και σε τμήματα της Σομαλίας και της βόρειας Νιγηρίας. Σε δύο άλλες χώρες - τη Συρία και το Ιράκ - η θανατική ποινή εφαρμόζεται από μη κρατικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους.

Η έκθεση επισημαίνει ότι, μολονότι υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβληθεί θανατική ποινή στα δικαστήρια της σαρία σε τουλάχιστον πέντε άλλες χώρες - το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τα ΗΑΕ, το Κατάρ και τη Μαυριτανία - δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι έχει εφαρμοστεί για συναινετική ερωτική συνεύρεση μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ποινή φυλάκισης σε 71 κράτη συνολικά. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός αποκλείει την Αίγυπτο, όπου οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι τεχνικά νόμιμες, αλλά διώκονται έντονα και όπου εκατοντάδες άνθρωποι αναφέρονται ως κρατούμενοι για λόγους ηθικής.


Συνολικά, περισσότερες από 120 χώρες έχουν αποποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία. Αλλά μερικές ακόμα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως φιλελεύθερες. Η Ρωσία, για παράδειγμα, εισήγαγε πρόσφατα νόμους που απαγορεύουν την προώθηση της ομοφυλοφιλίας και δέχτηκε κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα για έναν νόμο του 2013 που απαγορεύει τη διάδοση της «προπαγάνδας των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» μεταξύ ανηλίκων.

Η έκθεση της ILGA σημειώνει ότι δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο όπου οι ΛΟΑΤ είναι ασφαλείς από διακρίσεις, στιγματισμό ή βία. «Οι νομοθετικές αλλαγές είναι αρκετά αργές, αλλά οι κοινωνικές συμπεριφορές, ιδιαίτερα εκείνες που μπορεί να προκαλέσουν ταμπού, είναι επιμελώς αργές», ανέφερε ο συγγραφέας της έκθεσης Aengus Carroll. Ωστόσο, επεσήμανε ορισμένες θετικές εξελίξεις σε χώρες όπως η Μποτσουάνα, η Κένυα, η Ζιμπάμπουε και η Τυνησία, όπου οι συνήγοροι κέρδισαν πρόσφατα δικαστικές υποθέσεις που επιβεβαιώνουν το δικαίωμα να σχηματίσουν οργανώσεις για να ασκήσουν πιέσεις για δικαιώματα. Υπήρξαν επίσης σημαντικά βήματα για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου σε όλο τον κόσμο. Κατά τη δημοσίευση της έκθεσης της ILGA, υπήρχαν 26 χώρες που επέτρεψαν την από κοινού υιοθεσία για τα ζευγάρια του ιδίου φύλου.

«Οι μετανάστες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια σειρά νομικών εμποδίων και οι LGBT άνθρωποι συνολικά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην καθημερινότητά τους.Οι ΛΟΑΤ άνθρωποι μπορούν να βρεθούν αποκλεισμένοι ή να αντιμετωπίσουν λεκτική και σωματική κακοποίηση, είτε στη δουλειά, στο σχολείο, στον αθλητισμό, στην πίστη ή στις τοπικές κοινότητες» αναφέρει η έκθεση.

Ο χάρτης που δείχνει την τι συμβαίνει νομικά με την ομοφυλοφιλία σε όλο τον κόσμο:

Σε ποιες χώρες παραμένει έγκλημα και τιμωρείται η σχέση μεταξύ ομοφυλόφιλων Facebook Twitter
Lgbtqi+
14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Να το πω; Θα το πω!Σημείο ένα: Γιατί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβάλλει κυρώσεις συνεχώς στην Ρωσία, αλλά ποτέ δεν υπάρχει αναφορά σε Αραβικές χώρες που τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι στον πάτο; Ξέρω, ο αραβικός κόσμος ΔΕΝ είναι Ευρώπη, μα αυτό δεν σημαίνει ότι ως ήπειρος και ένωση θα αγνοούμε το τι γίνεται σε άλλες χώρες.Σημείο δυο: Όπως ήταν βέβαιο, παρατήρησα ότι οι χώρες με την χειρότερη μεταχείριση των ομοφυλόφιλων είναι οι χώρες Μ.Ανατολής, Αφρικής και Ν. Ασίας. Και αναρωτιέμαι, πως η LGTB κοινότητα της Ελλάδας αλλά και Ευρώπης, φωνάζει Refugees Welcome, όταν πολύ πιθανόν πολλοί απ' αυτούς που καλοδέχονται ΔΕΝ δέχονται την ομοφυλοφιλία και πολύ πιθανόν να ρουφιάνεψαν/σακάτεψαν ομοφυλόφιλους στην χώρα τους. Δεν υπονοώ ότι είναι όλοι έτσι, αλλά μια μεγάλη μερίδα τους πολύ πιθανόν να είναι έτσι. Θεωρώ το να υποδέχεσαι με ανοιχτές αγκάλες ανθρώπους απ' τις πλέον χειρότερες σε ανθρώπινα δικαιώματα χώρες, είναι χαζό.Σημείο Τρία: Λίγες φορές έχω ακούσει LGTB κοινότητα να φωνάζει για τους ομοφυλόφιλους των μουσουλμανικών χωρών. Συνήθως φωνάζουν για τις δυτικές χώρες, όπου όπως και να έχει έχουν εδραιώσει πολλά δικαιώματα, εν αντιθέσει με τους ανθρώπους στις παραπάνω χώρες που κινδυνεύουν με θάνατο. Είναι χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας το να κοιτάμε την πάρτι μας και ας αφήσουμε τους υπόλοιπους να υποφέρουν. Εμείς να είμαστε καλά. Ίσως όμως και να κάνω λάθος και όντως να έχουν βγει στους δρόμους για τους LGTB των χωρών αυτών.
ωραία, αύριο όλοι διαδήλωση έξω από την πρεσβεία του Κατάρ, της Σαουδικής Αρανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων! Πώς είπατε; "μπορεί να είναι φασίστες αλλά είναι οι αγαπημένοι φασίστες της Δύσης"; - βρε, βρε, βρε...
Μπαρμπαρια και τουνεζι, αγαπητε. Περαστε καμια βολτα απο εκεινες τις αλλες χωρες που προφανως συμπαθειτε (Συρια, Ιραν, Ρωσια, Κινα, Κουβα, Βενεζουελα, Βορεια Κορεα). Ισως ετσι κατανοησετε ποσο τυχερος ειστε που ζειτε σε χωρα του ελευθερου κοσμου και σταματησετε να φτυνετε στο νερο που πινετε. Αλλα που μυαλο, τα ματογυαλια του φανατισμου δε βγαινουν ετσι ευκολα.
επαναλαμβάνω : είσαι αύριο για μια διαδήλωση έξω από την πρεσβεία των Αραβικών Εμιρατων και του Κατάρ; Δημοκρατία α-λα-καρτ δεν υπάρχει (και σιγά μη σού χρωστάμε ευγνωμοσύνη που μάς αφήνεις να αναπνέουμε...)
Δεν ξερω αν εχει υποπεσει στην αντιληψη σας, αγαπητε ημιθεε, οτι τα ΗΑΕ και το Καταρ φαινεται ότι ανηκουν σε διαφορετικους...συνασπισμούς εδώ και καποιο καιρο, οποτε διαλεξτε από που θα αρχισει η διαδηλωση! Εγω παλι σας προτείνω την πρεσβεια της Βενεζουελας, τι λετε, ερχεστε?
Δυσκολο να με δειτε, σε διαδηλωσεις η οπουδήποτε αλλου, αγαπητε ημιθεε, αφου οι χωρες που πατουν τα ποδαράκια μου δε σας περνουν καν από το μυαλο (επι τη ευκαιρια, καποιες από αυτες είναι από εκεινες που θαυμαζετε, για αυτο μιλω απο πρωτο χερι).
Είναι λυπυρο να κανετε αλλους ανθρωπους να ντρεπονται για λογαριασμο σας, αγαπητε ημιθεε. Ακομη κι αν διαφωνουν μαζι σας, ακομη και στο διαδικτυο, οπου όλα φαινεται να επιτρέπονται. Εσεις, προφανως δεν το συναισθάνεστε αλλα εγω, πραγματικα ντρεπομαι για λογαριασμο σας...