Απεργία την Πρωτομαγιά

Χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις του χειμώνα

Χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις του χειμώνα Facebook Twitter
Το οινόπνευμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εντριβή, αυτό το γνωρίζουμε και από τις ταινίες του Θανάση Βέγγου.
0

Γυμναστική;

Ναι, αλλά όχι «κάψιμο»

Η άσκηση είναι από τα ισχυρότερα αντικαταθλιπτικά και τονωτικά, οπότε η συστηματική άσκηση βοηθά τον οργανισμό μας να δουλεύει καλύτερα και συνεπώς συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όχι όμως το burnout! Αν νιώθετε κουρασμένοι, μη γυμνάζεστε κάθε μέρα αλλά 3 φορές την εβδομάδα, εναλλάσσοντας αερόβια γυμναστική με ασκήσεις με μικρά βάρη. Τις υπόλοιπες ημέρες ξεκουραστείτε.

Είναι προτιμότερο να γυμνάζεστε το πρωί, γιατί αργά το απόγευμα ή το βράδυ η άσκηση δημιουργεί υπερένταση και μπορεί να διαταράξει τον ύπνο.

Αισιοδοξία;

Το δωρεάν φάρμακο

Η ψυχική μας διάθεση αποτελεί κινητήρια δύναμη για την παραγωγή ορμονών σαν τη σεροτονίνη και τη νοραδρεναλίνη, που ξεκινούν μια αλυσιδωτή αντίδραση στον οργανισμό και κατ' αυτό τον τρόπο επηρεάζουν όλες τις οργανικές μας λειτουργίες.

Η θετική σκέψη, η αισιοδοξία και το χαμόγελο αποτελούν εναλλακτικά «φάρμακα» με μετρήσιμη επίδοση, όπως το placebo, ενώ, αντίθετα, η κακοκεφιά έχει παρόμοια επίδραση με το nocebo, το αντίστροφο φαινόμενο.

Χαμογελάστε, λοιπόν, είναι μεταδοτικό, ψυχοθεραπευτικό και τονωτικό, τόσο τονωτικό, που σας βοηθά να αρρωσταίνετε λιγότερο.

Στρες;

Κάντε d-stress

Για το στρες έχουν γραφτεί πολλά κι έχουν υπονοηθεί ακόμα περισσότερα. Το στρες όντως διακρίνεται σε δημιουργικό και τοξικό και φυσικά ο στόχος μας είναι να αποφύγουμε –ή να εκτονώσουμε– το δεύτερο.

Για να απαλλαγούμε από αυτήν τη συσσωρευμένη πίεση χρειαζόμαστε σωστή (διαφραγματική) αναπνοή και ασχολίες που μας ηρεμούν. Πλέξιμο; Τρέξιμο; Γιόγκα; Ζωγραφική; Χειροτεχνίες; Ό,τι βολεύει τον καθένα.

Ένα σημαντικό μυστικό για να αποφορτίζεστε από το τοξικό στρες είναι να κρατάτε ημερολόγιο με τις υποχρεώσεις κάθε ημέρας, αλλιώς το βράδυ, την ώρα που θα πηγαίνετε να κοιμηθείτε, θα σκέφτεστε τι έχετε να κάνετε τη επομένη κι έτσι θα χάνετε τον ύπνο σας.

Στο τέρμα το καλοριφέρ;

Προτίμησε δροσιά

Το σπίτι και το γραφείο δεν πρέπει να είναι χαμάμ τον χειμώνα, γιατί η πολλή ζέστη καταβάλλει τις άμυνες του οργανισμού. Άσε που φέρνει υπνηλία, οπότε δεν μπορείς να δουλέψεις.

Ειδικά στην κρεβατοκάμαρα η ατμόσφαιρα πρέπει να είναι δροσερή, αλλιώς δεν ευχαριστιόμαστε τον ύπνο. Κι αν δεν κοιμηθούμε σωστά, τότε σίγουρα θα γίνουμε πιο ευάλωτοι σε κάθε ασθένεια, λοιμώδη και μη.

Οι ειδικοί συνιστούν να διατηρούμε τη θερμοκρασία στο σπίτι μας κοντά στους 21-22°C και να αερίζουμε καθημερινά το υπνοδωμάτιό μας.

Πικάντικες συνταγές;

Σε στυλ «Πολίτικη Κουζίνα»

Αν σας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις, τότε ο χειμώνας είναι η εποχή σας. Βάλτε στο μενού κουρκουμά, μπούκοβο, καυτερές τσίλι πιπεριές και πολύχρωμα πιπέρια που απογειώνουν τη γεύση και κάνουν το φαγητό καυτερό.

Τα πικάντικα μπαχαρικά περιέχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά, όπως η κουρκουμίνη και η καψαϊκίνη, που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και του οξειδωτικού στρες στα κύτταρα των ιστών. Επιπλέον, βοηθούν στο αδυνάτισμα. Δηλαδή, «δύο σε ένα».

Σούπα;

Μου 'πες!

Οι σούπες αποτελούν ιδανική επιλογή για τις κρύες ημέρες του χειμώνα και για την εποχή που νιώθουμε αδιάθετοι ή αναρρώνουμε από γρίπη ή κρυολόγημα.

Οι χλιαρές σούπες βοηθούν να μαλακώσει ο λαιμός, να απαλλαγείτε από τα φλέγματα, να υποχωρήσει ο βήχας, αλλά αποφύγετε να τις καταναλώνετε πολύ καυτές.

Επιπλέον, προτιμήστε τις σούπες που γίνονται βελουτέ (στο μπλέντερ), καθώς αυτές είναι πιο χορταστικές, και αντικαταστήστε την κρέμα γάλακτος και τα άλλα παχυντικά υλικά με άπαχο γιαούρτι ή γάλα, ώστε να μην τις φορτώνετε με περιττές θερμίδες.

Τσίπουρο και συμπάθεια;

Δοκίμασε το Glühwein

Το οινόπνευμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εντριβή, αυτό το γνωρίζουμε και από τις ταινίες του Θανάση Βέγγου. Επίσης, το ζεστό ρακόμελο μαλακώνει τον λαιμό και τονώνει τον οργανισμό. Θα το γνωρίζετε όσοι έχετε ξεπαγιάσει σε κάποιο χιονοδρομικό και μετά οι κάτοικοι του τοπικού οικισμού σάς έχουν κεράσει ρακόμελο για να συνέλθετε.

Παρ' ότι, όμως, τα αποστάγματα σαν τη ρακή και το τσίπουρο είναι θερμαντικά, η υπερκατανάλωσή τους βλάπτει, αφού είναι πλούσια σε αιθυλική αλκοόλη.

Αρχικά θα νιώσετε μια ευφορία, αλλά αν συνεχίσετε να πίνετε, θα βρεθείτε αρχικά με hangover και μακροπρόθεσμα με κατεστραμμένο ήπαρ.

Μια καλή επιλογή για το πολύ κρύο είναι το Glühwein (αυστριακό ποτό σαν ζεστή σαγκρία), το οποίο μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας, ζεσταίνοντας κόκκινο κρασί με ξύλο κανέλας, καρφάκια γαρίφαλου, ξύσμα πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ.

Το πρωί, καφές κι έξω από την πόρτα;

Πάρε μια μπάρα on the go...

Ξυπνάς και τρέχεις. Για το γραφείο, το πανεπιστήμιο, το σούπερ-μαρκετ, το σχολείο των παιδιών. Ο χρόνος πιέζει κι εσύ φεύγεις από το σπίτι μόνο με έναν καφέ, με άδειο στομάχι – λάθος!

Το πρωί το σώμα σου χρειάζεται ενέργεια μετά τη νηστεία της νύχτας και αν φεύγεις νηστικός, είναι σαν να κλέβεις την ενέργεια από τα κύτταρα του οργανισμού.

Πάρε τον καφέ, αλλά συνόδεψέ τον με μια μπάρα δημητριακών. Κατά προτίμηση, μια μπάρα ολικής άλεσης με ξηρούς καρπούς, σπόρους και μέλι για ακόμα περισσότερη ενέργεια.

Υγεία & Σώμα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT