Με το κινητό μας έχουμε σχέση πάθους. Κοιμόμαστε μαζί του, τρώμε μαζί του, κινούμαστε μαζί του: βρίσκεται στις τσέπες, στην τσάντα, πάνω μας. Το τσεκάρουμε κατά μέσο όρο 47 φορές τη μέρα. 82 φορές τη μέρα, αν η ηλικία μας κυμαίνεται μεταξύ 18 και 24 ετών, βάσει πρόσφατων στατιστικών. Και το αγαπάμε για μερικούς πολύ σπουδαίους λόγους. Γιατί μας ενημερώνει τον καιρό, μας λέει την ώρα, μετράει τα βήματα και τις θερμίδες που κάψαμε, μας κλείνει ραντεβού, ενίοτε και πονηρά, μας διασκεδάζει, μας συνδέει με φίλους και συγγενείς. Γενικώς, το κινητό καλύπτει ένα κομμάτι της μοναξιάς και παρηγορεί κάποτε το άγχος μας. 

 

Όμως, αυτή η αγάπη για το κινητό μπορεί να πάει πολύ μακριά - τόσο που να επηρεάσει την κανονική, ανθρώπινη αγάπη, την παλιομοδίτικη, αυτή που συμβαίνει πρόσωπο με πρόσωπο και διαφοροποιείται από εκεί που εκδηλώνετε όταν απλώς επικοινωνείτε μέσω κινητού με τον συνεργάτη, τον ή την σύζυγο, τον εραστή ή την ερωμένη, το άλλο σας μισό. Η σύγκρουση ανάμεσα σ' αυτές τις δύο αγάπες στις μέρες μας είναι τόσο ευρεία στις μέρες μας, που έχει δημιουργήσει τη δική της γλώσσα - στα αγγλικά τουλάχιστον υπάρχει ο όρος phubbing (από το phone/τηλέφωνο και το snubbing/αγνοώ). Αγνοείτε, λοιπόν, τον σύντροφο σας για χάρη του τηλεφώνου σας. Υπάρχει και ο νεολογισμός "technoference", η κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι αγνοούν τους γύρω τους, προς χάριν οποιασδήποτε μορφής τεχνολογίας βρίσκεται μπροστά τους. 

 

Κάποιος που τσεκάρει διαρκώς το κινητό του, στέλνει ένα σιωπηρό μήνυμα σ' αυτόν που βρίσκεται δίπλα του, ότι το τηλέφωνο παρουσιάζει απείρως μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

 

Και φυσικά, τα έξυπνα τηλέφωνα είναι μια χαρά για τις γενικές μορφές επικοινωνίας, όπως το να πάρεις για να ενημερώσεις ότι άργησες, να ενημερωθείς για το πού βρίσκεται κάτι που αναζητάς, αλλά σύμφωνα με τον James Roberts, συγγραφέα του "Too Much of a Good Thing: Are You Addicted to Your Smartphone?", το κλειδί για μια υγιή σχέση θα είναι πάντα να είναι κανείς παρών, να είναι εκεί, όταν τον χρειάζεται ο σύντροφός του, σχεδόν πάντα, δηλαδή.

 

Κάποιος που τσεκάρει διαρκώς το κινητό του, στέλνει ένα σιωπηρό μήνυμα σ' αυτόν που βρίσκεται δίπλα του, ότι το τηλέφωνο παρουσιάζει απείρως μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σε μία έρευνα του 2016 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "Psychology of Popular Media Culture", ένα 70% γυναικών αποκάλυψε ότι το smartphone τους επηρέαζε αρνητικά τη σχέση τους. Συγκεκριμένα, κάτι περισσότερο από το 1/3 143 συνολικά γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα ότι ο σύντροφός του απαντούσε σε ειδοποιήσεις στο Facebook για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης, ενώ 1 στις 4 ανέφερε ότι ο σύντροφός της θα πληκτρολογούσε μήνυμα κατά τη διάρκεια κοινωνικών επαφών. Οι γυναίκες που ανέφεραν ότι ζούσαν κάτι τέτοιο, βάσει της έρευνας προέκυπταν πιο δυστυχισμένες τόσο μέσα στη σχέση όσο και εν γένει στην καθημερινότητά τους, σε σχέση με όσες δεν ανέφεραν κάτι τέτοιο. 

 

Δεν είναι, όμως, μόνο οι γυναίκες που αισθάνονται εξοντωμένες απ' όλο αυτό. Ο δρ, καθηγητής μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Baylor απηύθυνε παρόμοιο ερώτημα σε 175 άντρες για τη χρήση των κινητών των συντρόφών τους. Σχεδόν οι μισοί, ένα 46% για την ακρίβεια, απάντησε ότι πολλές φορές έχουν πέσει θύματα της αδιαφορίας των παρτενέρ τους που κάτι παρατηρούσαν στο κινητό τους. Επίσης, αυτό το ποσοστό ανδρών ανέφερε συχνές συγκρούσεις μέσα στη σχέση και όχι πάντα σχετιζόμενες με τη χρήση του κινητού.

 

Σύμφωνα με τη Sherry Turkle καθηγήτρια τεχνολογίας στο M.I.T., οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με όλο αυτό, δεν ξέρουν πάντα τι ακριβώς να κάνουν, αλλά τουλάχιστον είναι ανοιχτοί στην αλλαγή. Αυτό το επιβεβαιώνει και η Judith Bell, σύμβουλος επιχειρήσεων που παρατηρεί ότι πλέον οι πελάτες της έχουν αρχίσει να σέβονται τα όρια και τις απαγορεύσεις περί χρήσης κινητού στις συσκέψεις. "Πλέον απενεργοποιούν τα κινητά τους, όταν βρισκόμαστε σε συνεδρία. Μερικά χρόνια πίσω δεν θα έκαναν κάτι τέτοιο". 

 

Αν αισθάνεστε ότι το κινητό κάνει κακό στη σχέση σας, οφείλετε να μιλήσετε στον σύντροφο σας, ωστόσο, με θετικό τρόπο. "Εστιάστε στα οφέλη που προκύπτουν από την άμεση επικοινωνία", λέει η Bell. Προτιμήστε μία προσέγγιση τύπου "λατρεύω να μιλάω μαζί σου, αλλά όταν είσαι μονίμως απασχολημένος/-η με το να τσεκάρεις το κινητό σου, δεν μπορούμε να κάνουμε και ακριβώς σπουδαίες συζητήσεις". 

 

Σύμφωνα δε με τον δρ. Roberts υπάρχουν και μερικά βήματα για να απεξαρτηθεί κανείς από το κινητό του, αρκεί να το έχει συνειδητοποιήσει και να το θέλει.

 

Κρατήστε τα κινητά μακριά από το τραπέζι. Είτε τρώτε στο σπίτι είτε στο εστιατόριο, κρατήστε το μακριάς σας. Εικονογράφηση: Kim Murton
Κρατήστε τα κινητά μακριά από το τραπέζι. Είτε τρώτε στο σπίτι είτε στο εστιατόριο, κρατήστε το μακριάς σας. Εικονογράφηση: Kim Murton

 

— Σχεδιάστε μέσα στο σπίτι μία απαγορευμένη για κινητά ζώνη. Αποφασίστε με το σύντροφο σας, αν αυτή θα είναι η κουζίνα ή το σαλόνι, οι χώροι όπου δεν θα γίνεται χρήση κινητών. Και προσπαθήστε να εξαφανίσετε τη συσκευή από το αμάξι, ώστε να χρησιμοποιείτε αυτό τον χρόνο μαζί με τον σύντροφο σας. 

 

— Δοκιμάστε μια φορά την εβδομάδα να πηγαίνετε στην κρεβατοκάμαρα χωρίς κινητό. Ναι, έχει πλάκα να τσεκάρει κανείς το Twitter λίγο πριν πέσει για ύπνο, αλλά είναι απείρως διασκεδαστικότερος ο χρόνος που μπορείτε να περάσετε μαζί με τον σύντροφο σας, αντιστοίχως. Αγοράστε ξυπνητήρια για να αποφύγετε το άλλοθι ότι χρησιμοποιείτε το κινητό ως ξυπνητήρι.

 

— Κρατήστε τα κινητά μακριά από το τραπέζι. Είτε τρώτε στο σπίτι είτε στο εστιατόριο, κρατήστε το μακριάς σας. Η πιθανότητα να χτυπήσει -μια κλήση, ένα μήνυμα, ένα μέιλ- απειλεί να καταστρέψει τη ροή μιας ωραίας συζήτησης ή του κλίματος στην παρέα. Σύμφωνα με έρευνες, κανείς δεν αισθάνεται ότι έχει ολοκληρώσει μία απλή κουβέντα και το αίσθημα ότι κάτι έμεινε στη μέση είναι αγιάτρευτο, όταν χτυπήσει το κινητό. 

 

— Δοκιμάστε να εφαρμόσετε την "ευγένεια του κινητού". Αν πρέπει απαραιτήτως να σηκώσετε το τηλέφωνό ή να διαβάσετε ένα μήνυμα, ενημερώστε την παρέα ότι διακόπτετε γι' αυτό. Ή τον σύντροφο. Είναι μία ένδειξη ότι ενδιαφέρεστε και ότι ενοχλείστε που διακόπτετε οτιδήποτε κάνετε μαζί του. Για τον Daniel Ellenberg, ψυχοθεραπευτή, είναι πολύ σημαντικό να ανοίξει μία δημόσια συζήτηση πλέον γι' αυτό το θέμα που ταλαιπωρεί αρκετά ζευγάρια, αλλά κανείς δεν το θεωρεί αρκετά σημαντικό, ώστε να το οριοθετήσει και να θέσει νέους κανόνες. Ακόμη κι αν η δουλειά του ενός συντρόφου είναι τόσο απαιτητική, λέει ο ίδιος, μπορούν μέσω της συζήτησης να τεθούν νέα όρια, ώστε να προφυλαχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε μορφή ανθρώπινης σχέσης. 

 

Με στοιχεία από New York Times