Μην "πνίγετε" το φτέρνισμα σας, είναι επικίνδυνο

0

Κάθε φορά που φτερνιζόμαστε από τη ρινική οδό και το στόμα εκτοξεύονται περισσότερα από 100.000 μικρόβια. Είτε γνωρίζουμε αυτή την πληροφορία είτε όχι, για λόγους ευγένειας κυρίως, όταν βρισκόμαστε με κόσμο, αλλά και όταν είμαστε μόνοι, συνηθίζουμε ή να βάζουμε μπροστά στο πρόσωπό μας το χέρι μας -τι μας φταίνε οι γύρω μας;- ή να "πνίγουμε" το φτέρνισμά μας, προκειμένου να μην κάνουμε θόρυβο, αλλά και... λεκέδες. 

Όμως, αυτή η συνήθεια μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως επιβλαβής σύμφωνα με ομάδα ωτορινολαρυγγολόγων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Αρκάνσας. Και να μερικά πράγματα που οφείλουμε να γνωρίζουμε τώρα που η γρίπη βρίσκεται ακόμη σε έξαρση κι από κοντά έχουμε να περιμένουμε και τις αλλεργίες της άνοιξης: ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν φτερνιστούμε, στους πνεύμονές μας συγκεντρώνεται ένα ικανό ποσοστό πίεσης του αέρα. Αυτή είναι η διαδικασία προετοιμασίας άμεσης εκκένωσης της ρινικής κοιλότητας, την οποία εμείς αντιλαμβανόμαστε ως ένα γαργαλητό στη μύτη -λίγο πριν φτερνιστούμε- και μία ήπια αναστάτωση στην περιοχή του στήθους. Όταν, λοιπόν, συγκρατούμε τη φόρα του φτερνίσματος, κλείνοντας το στόμα ή τη μύτη, η κίνηση αυτή πρακτικά στέλνει τον συμπιεσμένο αέρα στην ευσταχιανή σάλπιγγα. Πρόκειται για τον πόρο (σωλήνα), με τον οποίο συγκοινωνεί το μέσο αυτί με το ρινοφάρυγγα.

H πίεση που αναπτύσσεται από ένα φτέρνισμα -και καθώς αυτή διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό- μπορεί να προκαλέσει εσωτερική ζημιά στο αυτί, συμπεριλαμβανομένης της ρήξης τυμπάνου.

Ο συγκεκριμένος πόρος έχει δύο στόμια, από τα οποία το ένα συγκοινωνεί με τον φάρυγγα και το δεύτερο με το μέσο αυτί. Κύριος ρόλος της ευσταχιανής σάλπιγγας είναι η προστασία του τυμπάνου. (Όσο για το όνομά της, αυτό το οφείλει στον ιταλό γιατρό Ευστάχιο, ο οποίος την ανακάλυψε τον 16ο αιώνα). Από εκεί ο αέρας ωθείται στην κοιλότητα του μέσου αυτιού και πολύ συχνά καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πήγε σωστά, καθώς αισθανόμαστε είτε έναν οξύ πόνο στο αυτί είτε κάτι σαν σφύριγμα. Αντίστοιχη πίεση ασκείται και στους οφθαλμούς, όπως επισημαίνουν οι γιατροί και παρά το ότι ο κίνδυνος τραυματισμού και απώλειας ακοής μπορεί να είναι σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο, δεν θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Όπως αναφέρουν, η πίεση  που αναπτύσσεται από ένα φτέρνισμα -και καθώς αυτή διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό- μπορεί να προκαλέσει εσωτερική ζημιά στο αυτί, συμπεριλαμβανομένης της ρήξης τυμπάνου. Τι άλλο;

Οι τραυματισμοί από την συγκράτηση του φτερνίσματος δεν αποκλείουν κατάγματα στις οφθαλμικές κόγχες και τους χόνδρους του λάρυγγα, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, έντονο πόνο στο λαιμό και το στήθος από τη βίαιη εισροή αέρα, ρήξη των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια καθώς και ρήξη ή αποδυνάμωση αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο... 

Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω; Να απολαύσουμε το φτέρνισμα που μας έρχεται, χωρίς καμία καταπίεση. Απλώς, ας φροντίσουμε στα γρήγορα να απομακρυνθούμε απ' όσους βρίσκονται κοντά μας -για το καλό τους, βέβαια- ή απλώς ας καλύψουμε με τα χέρια μας ελαφρά την περιοχή γύρω από τη μύτη και το στόμα. 

Με στοιχεία από Men'sHealth.com., Live Science 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT