ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

10 κανόνες για να φέρεσαι σωστά στα σπίτια που σε καλούν (ακόμη και στο σπίτι του κολλητού σου)

10 κανόνες για να φέρεσαι σωστά στα σπίτια που σε καλούν (ακόμη και στο σπίτι του κολλητού σου) Facebook Twitter
Παρά την οικειότητα, παρά το ότι μπορεί να γνωρίζουμε πολλά για τους ανθρώπους που μας φιλοξενούν, δεν αναφέρουμε ποτέ, τουλάχιστον όχι πρώτοι, πρόσωπα που δεν είναι παρόντα στη συζήτηση
16

 Όση οικειότητα κι αν έχουμε με κάποιον, όταν μας υποδέχεται ως επισκέπτες στο σπίτι του, κάποιοι βασικοί κανόνες ευγένειας δεν παύουν να ισχύουν. Ακόμη και για τη γενιά των millennials, ο δεκάλογος του καλού επισκέπτη έχει εφαρμογή, όχι λόγω συντηρητισμού, αλλά επειδή εισερχόμαστε στην ιδιωτική σφαίρα ενός ανθρώπου, που ακόμη κι αν είναι ο κολλητός μας, είναι αναγκαίο να σεβαστούμε. Σαφώς επικαιροποιημένα (και τροποποιημένα) ισχύουν αυτά που ίσχυαν πάντα. Απλώς, με μία μεγαλύτερη διάθεση για συζήτηση και ελαφρώς αυξημένα περιθώρια, όσα ορίζει η αμεσότητα της εποχής, δηλαδή. 

1. Μιλάμε στο κινητό, τσεκάρουμε μηνύματα και επαφές στα social media, αλλά το αποφεύγουμε, όταν αυτός που επισκεπτόμαστε κουβεντιάζει μαζί μας ή όταν όλη η υπόλοιπη παρέα απολαμβάνει κάποια άλλη δραστηριότητα. Επίσης, δεν κάνουμε αυτό ακριβώς το πράγμα την ώρα του φαγητού, που όλοι προσπαθούν κάπως να εξυπηρετήσουν στο στρώσιμο του τραπεζιού ή στο να κάνουν παρέα στον οικοδεσπότη ή την οικοδέσποινα και ενώ μάχονται για το καλύτερο στην κουζίνα. 

2. Ζητάμε τον κωδικό του Wi-Fi, αλλά αν δούμε σχετική απροθυμία από την πλευρά του οικοδεσπότη, δεν επιμένουμε. Ναι, είναι σύγχρονο αγαθό, αλλά όταν μπαίνουν στη μέση pins ιδιωτών, το σεβόμαστε και κάνουμε υπομονή. (Ή ψάχνουμε το σήμα του γείτονα, που μπορεί να μην έχει βάλει κωδικό).

3. Δεν ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά στην κρεβατοκάμαρα τους, ειδικά αν δεν έχουν προσφερθεί οι ίδιοι να μας ξεναγήσουν στο σπίτι τους. Ακόμη κι αν η πόρτα του υπνοδωματίου δεν είναι κλειστή, δεν μπαίνουμε μόνοι μας μέσα. Ειδικά στην περίπτωση που είναι κλειστή, είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι αυτός ο χώρος θα παραμείνει μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Γενικώς, καλό είναι να μη ρωτήσουμε καν - για ποιο λόγο άλλωστε - αν δεν το προτείνουν οι ίδιοι. 

Ναι, στις μέρες μας δεν θεωρείται πια αγενές το να εμφανιστείτε στο κατώφλι των φίλων σας χωρίς δώρο. Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε για το σπίτι τους μπορείτε να κάνετε ένα ευγενικό τηλεφώνημα για το αν λείπει κάτι από το τραπέζι.

4. Δεν ανοίγουμε ντουλάπια, ψυγεία και συρτάρια, χωρίς προηγουμένως να πάρουμε άδεια. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε με στόμφο. Αρκεί ένα χαμογελαστό "μπορώ;", αλλά ειδικά στο θέμα του ψυγείου, ας είμαστε λίγο πιο διακριτικοί απ' ό,τι στο θέμα του συρταριού στο οποίο βρίσκονται τα μαχαιροπίρουνα. Το ψυγείο - και το περιεχόμενο του - είναι μέρος της καθημερινότητας και των προσωπικών προτιμήσεων ενός ανθρώπου. Ενδέχεται και να μη θέλει να τις μοιραστεί. 

5. Πριν την επίσκεψη ρωτάμε, αν στο σπίτι που θα βρεθούμε είναι ευπρόσδεκτα κατοικίδια. Ας μη βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τα φιλόζωα αισθήματα αυτών που μας προσκάλεσαν. Πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα ζώα, αλλά είτε υποφέρουν από αλλεργίες είτε δεν τους αρέσει η μυρωδιά των ζώων στους προσωπικούς χώρους τους. Αυτό πρέπει να γίνεται αυτομάτως σεβαστό και εμείς θα πρέπει να αφήσουμε τον σκύλο μας στο σπίτι. 

6. Ναι, στις μέρες μας δεν θεωρείται πια αγενές το να εμφανιστείτε στο κατώφλι των φίλων σας χωρίς δώρο. Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε για το σπίτι τους μπορείτε να κάνετε ένα ευγενικό τηλεφώνημα για το αν λείπει κάτι από το τραπέζι. Ένα μικρό κιβωτιάκι μπύρες, ένα κρασί, ένα γλυκό ή μερικές σοκολάτες δεν κοστίζουν και είναι πάντα μια γλυκιά χειρονομία. Επίσης σημαντικό: προσφέρουμε το δώρο με χαμόγελο και αγκαλιά, εγκάρδια, και δεν πιέζουμε τον οικοδεσπότη ή την οικοδέσποινα να το ανοίξει!

7. Παρά την οικειότητα, παρά το ότι μπορεί να γνωρίζουμε πολλά για τους ανθρώπους που μας φιλοξενούν, δεν αναφέρουμε ποτέ, τουλάχιστον όχι πρώτοι, πρόσωπα που δεν είναι παρόντα στη συζήτηση και θέματα που μπορεί να τους φέρουν σε δύσκολη θέση. Δεν είναι ανάγκη να μας πουν να μην αναφερθούμε σε κάτι. Απλώς από την εξίσωση της πρόσκλησης αφαιρούμε όσους δεν είναι παρόντες. Εύκολο. 

8. Ζητάμε την άδεια για να καπνίσουμε, ακόμη κι αν γνωρίζουμε ότι οι φίλοι μας είναι καπνιστές. Κάποιοι καπνίζουν σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στο σπίτι, ενώ άλλοι επιλέγουν να καπνίζουν συστηματικά στο μπαλκόνι. Ειδικά, αν υπάρχουν παιδιά ή έγκυοι στην παρέα, δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να ρωτήσουμε - βγαίνουμε κατ' ευθείαν στο μπαλκόνι. 

9. Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο W.C. Προσέχουμε τι αφήνουμε πίσω μας, διατηρούμε τον χώρο, όπως τον βρήκαμε και δεν σχολιάζουμε το οτιδήποτε μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον μας στο ξένο μπάνιο.

10. Δεν είναι πια αναγκαίο όπως παλιότερα να τηλεφωνούμε για να ευχαριστήσουμε για το ωραίο δείπνο / γεύμα κ.λπ. Ωστόσο, μπορούμε με ένα μήνυμα στα social media ή με ένα γραπτό μήνυμα να επισημάνουμε ότι περάσαμε όμορφα και ότι την επόμενη φορά θα είναι η σειρά μας να οργανώσουμε κάτι ωραίο για να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία. 

Με στοιχεία από Daily Mail, Telegraph 

16

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT