Κυνηγώντας το hygge, το συστατικό της ευτυχίας

1

Μία λέξη εδώ και καιρό διατρέχει τη Δανία και παρά το γεγονός ότι δεν μεταφράζεται, όχι επακριβώς τουλάχιστον, ευθύνεται για την ευτυχία των Δανών, που τα καλά που φέρνει αυτή η λέξη τα αναζητούν, σχεδόν τα καταδιώκουν με πάθος και μανία. Τι είναι "hygge", λοιπόν και από την Κοπεγχάγη μέχρι τα δανέζικα χωριά το κυνηγούν και πιστεύουν ακράδαντα ότι ευθύνεται για την καλή τους διάθεση.

"Hygge", όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης του πιο δημοφιλούς καφέ της Κοπεγχάγης, είναι ταυτόχρονα η ποιότητα των τόπων, των ανθρώπων, των αντικειμένων που ο συνδυασμός τους μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους. 

"Μπαίνεις κάπου και αυτό που αντικρίζεις, αγγίζεις, οσφραίνεσαι, κάτι σου θυμίζει. Σε κάνει να νιώθεις βολικά. Αυτή είναι η λέξη. Βολικά. Σαν παλιό σινεμά. Σα να ξέρεις ότι εκεί που πας θα βρεις κόσμο που γνωρίζεις, κι ας μη συμβεί αυτό. Ακόμη κι αν το μέρος είναι άδειο, να ξεχειλίζει από ζωή, να μη νιώθεις μόνος και να νιώθεις άνετα και βολικά, σε περιβάλλον που συμπεριφέρεται σαν να σε αγκαλιάζει", λέει ο Jeppe Trolle Linnet, ο οποίος έχει εκδώσει και μία - από τις πολλές - διδακτορική διατριβή επί του θέματος, το οποίο συνοψίζεται στο εξής απλό: "Hygge: Ο δανέζικος τρόπος για να ζεις καλά", κοινώς μία καθημερινή γιορτή στις μικροαπολαύσεις και στις αποδράσεις από το σκληρό εργασιακό πρόγραμμα που στραγγαλίζει τους σύγχρονους ανθρώπους. Αυτός ο τρόπος, - του να χαλαρώνεις, να νιώθεις καλά, να ξεχνιέσαι για λίγο, να είσαι σίγουρος ότι για λίγο τίποτα δεν θα σε στενοχωρήσει - διδάσκεται πλέον ως πρακτική σε καφέ της Δανίας. 

Είναι μία συνεχής προσπάθεια, σα να εκπαιδεύεσαι στο να κακομαθαίνεις τον εαυτό σου, με τους σωστούς τρόπους και από τον σωστό δρόμο.

Σύμφωνα με άρθρο του "Guardian" το "hygge" εκτός από βιοθεωρία, είναι και κάτι σαν μια μικρή συνωμοσία μεταξύ των Δανών. "Hygge" μπορεί να είναι μια νύχτα με ζεστή σοκολάτα και φίλους σε ένα δωμάτιο με τζάκι και φωτισμό κεριών, μπορεί να είναι μια ποδηλατάδα και ένα απρογραμμάτιστο πικ νικ μεταξύ συναδέλφων που τέλειωσαν νωρίς από τη δουλειά τους, ή μια μικρή συντροφιά που για ένα απόγευμα θα κάνει ό,τι θέλει, όπως θέλει με έναν όρο: δεν θα διαφωνήσει ή δεν θα πει το λάθος πράγμα, δεν θα αναφερθεί στη δουλειά ή στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, δεν θα φέρει τίποτα "τοξικό" στην παρέα, διαλύοντας -ούτε για μια στιγμή - την ξένοιαστη ατμόσφαιρα. 

  

Μοιάζει όλο αυτό με τις δικές μας ελληνικές συνήθειες, της χαλάρωσης, του καφέ στη λιακάδα, των ατέλειωτων συζητήσεων; Όχι. Οι Δανοί είναι κάθετοι σε αυτό το θέμα. "Το hygge μπορεί να εξαφανιστεί πανεύκολα. Αρκεί κάποιος να πει τη λάθος κουβέντα και μπορείς να το νιώσεις να διατρέχει σαν ηλεκτρισμός το σώμα σου", λέει η Agnete που διατηρεί αλυσίδα καφέ, στα οποία αυτή η πρακτική διοικεί τις επιχειρήσεις. Το αίσθημα ότι πρέπει όλοι, όσοι βρίσκονται μέσα στο μαγαζί, μέσα σ' οποιονδήποτε χώρο, να περνούν καλά και να νιώθουν άνετα. Ως εκ τούτου, αυτή η πρακτική δεν αντέχει στις πολιτικές συζητήσεις ή στο να φέρει κάποιος στην κουβέντα κάτι που θα προκαλέσει διχασμό και αντιφατικά συναισθήματα. 

 

Αυτό για εμάς που είμαστε συνηθισμένοι στους υψηλούς τόνους μπορεί να φαίνεται αδιανόητο, όμως η ιδιοκτήτρια των καφέ προτιμά να προσέχει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Για παράδειγμα, πριν από λίγο καιρό είχε παρατηρήσει ότι η μουσική που έπαιζε στα μαγαζιά της, ευχαριστούσε τους νεαρότερους πελάτες και προκαλούσε μία μικρή νευρικότητα στους μεγαλύτερους σε ηλικία. Ακόμη κι αυτό μπορεί να καταστρέψει το "hygge", ακόμη κι αυτή η μικρή ένταση. 

 

Όπως, χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ένα από τα πολλά βιβλία που τείνουν να καταστήσουν το "hygge" κάτι σαν "new age" κίνημα, όλο αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να αποκτήσει κάποιος αγοράζοντας δύο μαλακές μαξιλάρες για το πάτωμα, κεριά εσωτερικού χώρου και ροφήματα που κατευνάζουν τα νεύρα. Είναι μία συνεχής προσπάθεια, σα να εκπαιδεύεσαι στο να κακομαθαίνεις τον εαυτό σου, με τους σωστούς τρόπους και από τον σωστό δρόμο. Δεν έχει να κάνει με το "υγιεινό", "μη φας αυτό", "μην πιεις εκείνο", "μην κάνεις το άλλο". Έχει να κάνει με το να επιτρέπει κανείς στον εαυτό του μικρές ένοχες απολαύσεις σε καθημερινή βάση, για πολύ πολύ λίγο και μεγαλύτερες αθώες, που τον κρατάνε ζωντανό, τον κάνουν να νιώθει -και να είναι πλήρης. 

 

Σε όσους ισχυρίζονται ότι οι Δανοί πωλούν μέσω μάρκετινγκ αυτή την περί χαλάρωσης ιδέα, οι ίδιοι δεν το αρνούνται. Άνθρωποι ταγμένοι στο "hygge", όπως ο Linnet και η Agnete, ξέρουν ότι τα καταστήματα τους προσφέρουν ένα σύνολο της φιλοσοφίας αυτής, εξηγούν, όμως, ότι αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να αγοράσει κανείς, να πληρώσει και να το πάρει σπίτι του. Είναι μια γεύση, από έναν τρόπο ζωής που χωράει τα πάντα, που εκτιμά απεριόριστα τον ελεύθερο χρόνο και μαθαίνει στους ανθρώπους να τον εκτιμούν. Κι αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, ειδικά σε κοινωνίες, που τα μέλη της προτάσσουν πρώτα την ιδιότητα του εργαζόμενου και μετά όλα τα υπόλοιπα.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια
Με λίγα λόγια προσπαθούν να προγραμματίσουν τους ανθρώπους να βρίσκονται ΚΑΙ συλλογικά σε μια κοινή κοσμάρα πλήρως αποκομμένοι από την σκληρή, εξουθενωτική, παράλογη για τους ίδιους πραγματικότητα, αλλά πολύ πιο comme il faut: μακριά από ουσίες κι οινοπνεύματα, αντικοινωνικές σέχτες και fight clubs ίσα – ίσα να γεμίζει η μπαταρία για να συνεχίσουν τη μίζερη ζωή τους.Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποια εναλλακτική τακτική που να διδάσκει πώς να βάζεις οριστικό τέρμα σε ό,τι σε ενοχλεί κάνοντας ο ίδιος τις όποιες απαραίτητες ριζικές αλλαγές ώστε να αποκτήσεις ό,τι εσύ εννοείς σαν προσωπική ευτυχία.