Η online πορνογραφία βλάπτει σοβαρά την υγεία των ανδρών

Η online πορνογραφία βλάπτει σοβαρά την υγεία των ανδρών Facebook Twitter
"Δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να με ξεκολλήσει από το πορνό. Οι φυσιολογικές σχέσεις και καταστάσεις δεν είχαν πλέον τίποτα να μου πουν και πολύ σύντομα χρειαζόμουν όλο και πιο extreme πράγματα για να ερεθιστώ", εξομολογείται ο Nick, πρώην εθισμένος στη διαδικτυακή πορνογραφία
2
Η online πορνογραφία βλάπτει σοβαρά την υγεία των ανδρών Facebook Twitter
H δρ Angela Gregory

Η online πορνογραφία και το εύκολο διαδικτυακό σεξ μπορεί φαινομενικά να μην προκαλούν κανένα πρόβλημα, ωστόσο βρετανίδα ψυχοθεραπεύτρια εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη για τις επιπτώσεις τόσο στον ψυχισμό όσο και στη φυσική κατάσταση ανδρών όλων των ηλικιών. Σύμφωνα με τον ρυθμό των περιπτώσεων, στις οποίες καλείται να δώσει απαντήσεις, συμβουλευτική και θεραπευτική αγωγή η δρ. Angela Gregory διαπίστωσε ότι όλο και περισσότεροι άνδρες σε όλο και νεαρότερη ηλικία παρουσιάζουν σοβαρότατες δυσλειτουργίας αναφορικά με τη στύση τους, κυρίως λόγω της εμμονικής προσήλωσης τους στο online sex και στα πορνογραφικά πρότυπα. 


Μεγάλο ποσοστό των ασθενών της είναι πρωτίστως εθισμένοι στα κινητά και στα tablets τους, παρουσιάζοντας αντικοινωνικές συμπεριφορές, όταν δεν υπάρχει wi-fi στο κινητό ή σε όποια άλλη συσκευή έχουν μαζί τους και εν συνεχεία εξόχως προβληματική συμπεριφορά στον κοινωνικό περίγυρο τους (φίλοι, συγγενείς, σύντροφοι στην πραγματική ζωή). Ως συνεπεία αυτού και λόγω της αδυναμίας τους να επικοινωνήσουν ουσιαστικά με τον πραγματικό κόσμο, βυθίζονται στην άνεση και στις πολλαπλές επιλογές που προσφέρει η ανωνυμία και η πληθώρα σελίδων σχετικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και εκεί τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα. 


"Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία 16 χρόνια και για την ακρίβεια τα τελευταία 5 είναι μια αύξηση του ποσοστού των νεαρών ανδρών με προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Έφηβοι ή πολύ νεαροί άνδρες που φτάνουν στην κλινική μας, σε ένα μεγάλο ποσοστό τους έχουν κάνει όλες τις ιατρικές εξετάσεις που συνιστώνται πρώτα από παθολόγο και συνήθως είναι όλες καθαρές. Γι' αυτό και η πρώτη ερώτηση που τους απευθύνουμε είναι ποια είναι η σχέση τους με τη διαδικτυακή πορνογραφία και σε τι ποσοστό κάνουν χρήση της. Επίσης, καταγράφουμε τη σχέση τους με το αυνανισμό, καθώς, από μία ηλικία και μετά είναι η βασική αιτία εκδήλωσης προβλημάτων στις σεξουαλικές σχέσεις με συντρόφους ", εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια. 

Η online πορνογραφία βλάπτει σοβαρά την υγεία των ανδρών Facebook Twitter

Η ίδια παραθέτει την περίπτωση ενός νεαρού, με το ψευδώνυμο Nick, για να εξηγήσει τα προβλήματα που η ψηφιακή ζωή προκαλεί στην πραγματική. Ο συγκεκριμένος ασθενής απέκτησε το πρώτο του laptop στην ηλικία των 15 ετών. Η σχέση του με την online πορνογραφία κορυφώθηκε σχετικά γρήγορα: από μία ταινία μία στο τόσο, έγινε καθημερινή συνήθεια και όπως ο ίδιος το περιγράφει, αυτά που έβλεπε στο διαδίκτυο τα θεωρούσε πολύ πιο συναρπαστικά από ό,τι άλλο συνέβαινε εκείνη την περίοδο στη ζωή του. 

 

"Δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να με ξεκολλήσει από αυτό. Οι φυσιολογικές σχέσεις και καταστάσεις δεν είχαν πλέον τίποτα να μου πουν και πολύ σύντομα χρειαζόμουν όλο και πιο extreme πράγματα για να ερεθιστώ. Πραγματικά hard core υλικό που στην πραγματική ζωή δεν θα μπορούσε καν να το ονειρευτώ", εξομολογείται ο Nick, του οποίου πολύ γρήγορα η πραγματική σεξουαλική ζωή άρχισε να υποφέρει και όχι μόνο από την άποψη των φαντασιώσεων, αλλά και σε ό,τι αφορά τη φυσική του κατάσταση. 

 

Χρειάστηκε να μείνει 100 μέρες μακριά από οποιασδήποτε μορφής πορνογραφικό περιεχόμενο και σίγουρα μακριά από το διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών και πλέον μηνών, ο Nick κατάφερε να "ξανασυνδεθεί" με τον κόσμο και να γνωρίσει μία κοπέλα που πραγματικά του άρεσε.

 

"Ανακάλυψα ότι όταν βρισκόμουν ξαπλωμένος δίπλα σε ένα κορίτσι, όσο κι αν μου άρεσε, όσο κι αν αισθανόμουν ότι με ελκύει, δεν μπορούσε να συμβεί τίποτα άλλο. Ακόμη κι αν ήθελα να κάνω σεξ μαζί της, η σεξουαλικότητα μου είχε πλήρως δρομολογηθεί στο διαδικτυακό σεξ. Εκείνη την περίοδο της ζωής μου πρέπει να έβλεπα πορνό, ταινίες και υλικό, για περισσότερες από δύο ώρες κάθε μέρα". Σταδιακά, ο Nick άλλαξε στάση όχι μόνο απέναντι σε φίλους και δυνητικές συντρόφους, αλλά και σε σχέση με το ίδιο του το σώμα.  Το μη ρεαλιστικό δεν στοίχειωνε πλέον την εικόνα του για τους άλλους, αλλά και για τον ίδιο του τον εαυτό. Η διαφορά του συγκεκριμένου ασθενή σε σχέση με άλλες περιπτώσεις είναι ότι αυτός αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια. 

 

Χρειάστηκε να μείνει 100 μέρες μακριά από οποιασδήποτε μορφής πορνογραφικό περιεχόμενο και σίγουρα μακριά από το διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών και πλέον μηνών, ο Nick κατάφερε να "ξανασυνδεθεί" με τον κόσμο και να γνωρίσει μία κοπέλα που πραγματικά του άρεσε. Η libido του επανήρθε και μετά από αιώνες, όπως χαρακτηριστικά λέει κατάφερε να φλερτάρει και να απολαύσει κανονικό σεξ.  Ο ίδιος εξηγεί ότι δεν είναι ο μόνος που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Και τόσο η δρ. Gregory, όσο και η μίνι ντοκιμαντέρ που εκπόνησε το BBC γύρω από το θέμα δείχνουν ότι η τεχνολογική έκρηξη και η άνθηση της online ζωής, οδηγούν ανησυχητικά πολλούς νεαρής ηλικίας ανθρώπους στην πορνογραφία, ενώ ταυτόχρονα εξασθενεί η κοινωνική και ερωτική τους ζωή. 

 

Με στοιχεία από το BBC.com

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια