Μήπως η δουλειά απειλεί το I.Q σας;

Μήπως η δουλειά απειλεί το I.Q σας; Facebook Twitter
Για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων της μελέτης, οι ερευνητές απευθύνθηκαν με ερωτηματολόγια και τεστ δεξιοτήτων σε περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους
1
Μήπως η δουλειά απειλεί το I.Q σας; Facebook Twitter

"Κάνε το χόμπι σου δουλειά και δεν θα κουραστείς ούτε μέρα" είναι ένα από προσφιλή μότο των απανταχού εργασιομανών και ερωτευμένων με το αντικείμενο της εργασίας τους, όμως μάλλον τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι, σύμφωνα και με τα όσα αποκάλυψε μελέτη που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και για λογαριασμό αυστραλιανού πανεπιστημιακού ιδρύματος. 

Συγκεκριμένα, και βάσει της μελέτης που εκπονήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Οικονομίας της Μελβούρνης, προέκυψε ότι εργαζόμενοι, που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 35-40 ετών και εργάζονται για περισσότερες από 25 ώρες την εβδομάδα δεν ήταν σε θέση να δοκιμαστούν σε βασικά τεστ νοημοσύνης (δεξιότητες μνήμες, ανάκλησης γνώσεων, κ.λπ) και συγκριτικά με όσα μπορούσαν να καταφέρουν 2 ή 5 χρόνια πίσω, αλλά κυρίως σε περιόδους που εργάζονταν σαφώς λιγότερες ώρες. 

Η εντατική εργασία κρατά σε εγρήγορση τον εγκέφαλο και μας βοηθά να διατηρούμε σε καλή κατάσταση τις αντιληπτικές ικανότητες μας

Για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων της μελέτης, οι ερευνητές (μεταξύ των οποίων και οικονομικοί αναλυτές, αλλά και κοινωνιολόγοι) απευθύνθηκαν με ερωτηματολόγια και τεστ δεξιοτήτων σε περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους κοντά στην ηλικία των 40 ετών, καταμετρώντας τις ώρες εργασίας, τις επιδόσεις τους στη δουλειά και το αντικείμενο τους, το μορφωτικό τους επίπεδο και την απόδοση τους 2 έως 5 χρόνια πριν. 

Το ζητούμενο ήταν - γι' αυτό και το τόσο μεγάλο δείγμα - να σκιαγραφηθεί κατά πόσο η εργασιακή ρουτίνα, η πίεση, οι εποχές αιχμής και κρίσης στη δουλειά, οι αυξημένες αρμοδιότητες και οι πιεστικές προθεσμίες δεν είναι μόνο φθορά για τη σωματική και ψυχική υγεία: είναι και βαρίδι στην αντιληπτική ικανότητα του ατόμου, ενώ ταυτόχρονα απομυζεί την ευφυία του. 

"Η εντατική εργασία κρατά σε εγρήγορση τον εγκέφαλο και μας βοηθά να διατηρούμε σε καλή κατάσταση τις αντιληπτικές ικανότητες μας", εξηγεί ο καθηγητής οικονομικών - και επικεφαλής της έρευνας - Colin McKenzie, "ωστόσο, η παρατεταμένη πίεση σε έναν εργαζόμενο και οι ατέλειωτες ώρες εργασίας οδηγούν σε σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, burn out και αυτά με τη σειρά τους σε δυνητικές βλάβες στη λειτουργία της αντίληψης του". 

 

Κι αν αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, το γεγονός ότι ένα 24% των γυναικών και ένα 25% των ανδρών από το σύνολο των εργαζομένων που ερωτήθηκαν εμφάνισε κενά μνήμης, πρόβλημα ευελιξίας στη διαχείριση ερωτημάτων με βαθμό δυσκολίας και αδυναμία συγκέντρωσης σε σοβαρά, αλλά όχι ιδιαίτερα δύσκολα τεστ, έχει πείσει τους ειδικούς ότι μετά τα 35 (και ανεξαρτήτως συστημάτων συνταξιοδότησης) το ιδανικό ωράριο εβδομάδας στην εργασία είναι το 25ωρο. 

 

Η συγκεκριμένη μελέτη δίνει ιδιαίτερη σημασία όχι στον δημιουργικό χρόνο εκτός γραφείου, αλλά στην άσκοπη διασκέδαση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στη διάθεση για ψυχαγωγία και τεμπελιά και στην αποχή από την εργασία με σύστημα που θα επιτρέπει στον εργαζόμενο - και κυρίως στις λειτουργίες του εγκεφάλου του - να "αναπνέουν" και να ξεκουράζονται. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται - και όσο κι αν θεωρείται εξαιρετικά κοστοβόρο - είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσει μια επιχείρηση κοφτερό το μυαλό των υπαλλήλων της, κυρίως δε εκείνων, από τους οποίους αξιώνει και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα... 

Με στοιχεία από Guardian και BBC

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια
Η στήλη σας, "ΨΥΧΗ & ΣΩΜΑ" είναι καταπληκτική και μη τολμήσετε να την διακόψετε. Τα θέματα τα οποία παρουσιάζει είναι άκρως ενδιαφέροντα!Και τώρα ένα σχόλιο για τη συγκεκριμένη έρευνα:«Η συγκεκριμένη μελέτη δίνει ιδιαίτερη σημασία όχι στον δημιουργικό χρόνο εκτός γραφείου..»Αυτό το περίεργο και μόνιμο κλισέ, όταν αναφερόμαστε σε εργασία, να εστιάζουμε μόνο σε εργασίες γραφείου (αποτελεί και το αγαπημένο κλισέ των τηλεοπτικών σειρών αλλά και του κινηματογράφου [χωρίς να λείπουν οι εξαιρέσεις]), ποτέ δεν μπόρεσα να το καταλάβω όταν η εργασία αποτελείται από εκατοντάδες διαφορετικές ειδικότητες και καθήκοντα σε εκατοντάδες διαφορετικούς χώρους, μεμονωμένους ή σύνθετους μεταξύ τους.Υ.Γ.: Προσωπικά, εάν επιτρέπεται να εκφράσω ένα προσωπικό μου βίωμα, το I.Q. μου (αν και δεν πιστεύω σε αυτόν το δογματισμό), δεν απειλείται από την εργασία μου (δεν μου αρέσει ο όρος «δουλειά»), αλλά από τη μειωμένη νοημοσύνη (τις περισσότερες φορές σε μεγάλο βαθμό), των συναδέλφων μου και των προϊσταμένων μου.σ.σ.: Το γεγονός ότι το I.Q μας επηρεάζεται από εξωγενείς ή ενδογενείς παράγοντες και συνθήκες, είναι αυτό που με κάνει εδώ και πολλά χρόνια να αμφισβητώ τα αποτελέσματα των... «στείρων» μετρήσεων του. Το γεγονός, ας πούμε, πως ένας άνθρωπος μπορεί να είναι αριθμομνήμων, έχει φωτογραφική μνήμη ή παρουσιάζει μία κλίση σε έναν και μόνο τομέα, αυτό δεν τον κάνει και εξυπνότερο όταν πολλάκις έχει αποδειχτεί βιωματικά, εκ του πρακτέου, πως όλοι αυτοί οι... χαρισματικοί άνθρωποι σε στιγμές απρόβλεπτες ή και προβλέψιμες που έπρεπε να αντιμετωπίσουν σύνθετα προβλήματα σε πραγματικές συνθήκες, όχι επάνω από μία κόλα χαρτί, μία σκακιέρα, ένα παιχνίδι τραπουλόχαρτων ή ένα σταυρόλεξο δεν τα κατάφεραν καλά έως και καθόλου!...