Το manspreading κάνει καλό στο φλερτ, λένε τώρα οι μελέτες

Το manspreading κάνει καλό στο φλερτ, λένε τώρα οι μελέτες Facebook Twitter
Όσοι έχουν πόδια ανοιχτά και απλωμένα, χωρίς επιτήδευση, είναι εκείνοι που έχουν την μεγαλύτερη επιτυχία στο αντίθετο φύλο.
5

Πριν από λίγους μήνες είχε γίνει τεράστιο θέμα με το φαινόμενο του manspreading: ολόκληρες καμπάνιες, ειδικά για τα μέσα μαζικής μεταφοράς του εξωτερικού καυτηρίαζαν την ενοχλητική συνήθεια αρκετών επιβατών να χύνονται στα καθίσματα και με τα πόδια τους να ενοχλούν - κάποτε και να παρενοχλούν - τους συνεπιβάτες τους. 

Ειδικώς, το "New Yorker" είχε αφιερώσει ολόκληρο εξώφυλλο προκειμένου να κάνει σαφείς τις προεκτάσεις του να μη σέβεται κάποιος τον ζωτικό χώρο του άλλου. Και μπορεί για την ώρα να μην υπάρχουν έρευνες ή στατιστικά στοιχεία για το πόσο ελαττώθηκαν τα κρούσματα manspreading στα τρένα, τα μετρό και τα λεωφορεία ανά την Ευρώπη, προέκυψαν, ωστόσο μελέτες που έδιναν πόντους σε αυτό τον εχθρό του savoir vivre και μάλιστα σε έναν αναπάντεχο τομέα της ζωής μας: τον ερωτικό. 

Ναι, κι όμως. Η έρευνα της Tanya Vacharkulksemsuk, από το Πανεπιστήμιο Berkeley, μεταξύ άλλων αξιοσημείωτων, είχε να προτάξει, ότι τελικά όσοι έχουν την τάση να απλώνονται και να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από εκείνον που τους αντιστοιχεί, έχουν την τάση να θεωρούνται πιο ελκυστικοί (!) στο φλερτ από άλλους πιθανούς ερωτικούς παρτενέρ που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. 

Oι φωτογραφίες, στις οποίες οι συμμετέχοντες ήταν απλωμένοι, με χέρια - πόδια ανοιχτά και απλωμένα, χωρίς επιτήδευση (ακόμη κι αν δεν ήταν στις ωραιότερες στιγμές τους) ήταν εκείνες που είχαν την μεγαλύτερη επιτυχία στο αντίθετο φύλο.

Συγκεκριμένα, ομάδα αμερικανών ερευνητών με επικεφαλής την προαναφερόμενη κυρία, μπήκαν στη διαδικασία να μελετήσουν βιντεάκια από sites που προωθούν το speed dating, ενώ ταυτοχρόνως παρακολουθούσαν τα αποτελέσματα μίας εφαρμογής στο κινητό που εξυπηρετεί επίσης τη λογική των ραντεβού μεταξύ αγνώστων. 

Τα αποτελέσματα, ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακά. Η Vacharkulksemsuk και η ομάδα της, μετά από αρκετούς μήνες παρατήρησης, συμπέρανε, ότι εκείνοι οι οποίοι απλώνονταν και ένιωθαν μια παραπάνω άνεση με το σώμα τους, ακόμη περισσότερο μάλιστα είχαν την τάση να εισβάλλουν στον ζωτικό χώρο του ραντεβού τους, ήταν εκείνοι που είχαν και τις περισσότερες επιτυχίες, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, οικονομικής κατάστασης ή εμφάνισης.  

Αντιθέτως, εκείνοι που κρατούσαν τις αποστάσεις και φρόντιζαν ώστε να μην ενοχληθεί κατά κανέναν τρόπο ο άνθρωπος που είχαν απέναντι τους, ήταν και εκείνοι στους οποίους δεν δινόταν δεύτερη ευκαιρία, ειδικά σε μια διαδικασία όπως αυτή του speed dating, όπου μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας, πρέπει να κερδίσεις τον άλλον. 

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, μετά τα βίντεο μπήκε στη διαδικασία να πειραματιστεί με τις συμπεριφορές ανθρώπων σε μία εφαρμογή για κινητά που λειτουργούσε όπως το Tinder. Συγκεκριμένα, 3 άντρες και 3 γυναίκες δέχθηκαν να φτιάξουν δύο διαφορετικά προφίλ στη συγκεκριμένη εφαρμογή. Στο πρώτο, οι φωτογραφίες τους θα τους έδειχναν σε χαλαρές στιγμές στον χώρο τους, με χέρια, πόδια και κορμό σε στάσεις που επιτρέπουν σε όλο το σώμα να απλωθεί. Στο δεύτερο προφίλ, οι φωτογραφίες θα ήταν πιο συντηρητικές, πιο επίσημες, πάντως όχι τόσο χαλαρές. 

 

Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο: οι φωτογραφίες, στις οποίες οι συμμετέχοντες ήταν απλωμένοι, με χέρια - πόδια ανοιχτά και απλωμένα, χωρίς επιτήδευση (ακόμη κι αν δεν ήταν στις ωραιότερες στιγμές τους) ήταν εκείνες που είχαν την μεγαλύτερη επιτυχία στο αντίθετο φύλο. Εκείνο που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν το γιατί είχαν τέτοια επιτυχία. 

 

"Αυτοί οι υποψήφιοι εισέπρατταν εκτός από ενδιαφέρον και σχόλια για αυτό που ενέπνεε η φωτογραφία τους. Και αυτό, υπό μορφή σχολίων από τους ενδιαφερόμενους ήταν ότι είχαν να κάνουν με κυρίαρχες προσωπικότητες, που έλεγαν πολλά ακόμη κι αν χρησιμοποιούσαν μη λεκτικά μηνύματα και ότι η όλη στάση τους μαρτυρούσε πιο ανοιχτόμυαλους, ζεστούς και άμεσους χαρακτήρες", σχολιάζει η Vacharkulksemsuk και συνεχίζει: "Βασισμένοι στα αποτελέσματα ερευνών που εκπονήσαμε με τεστ και ερωτήσεις σε χιλιάδες singles, όλο αυτό αποδεικνύει ότι ο χώρος που καταλαμβάνει κάποιος, η μη λεκτική αφήγηση ενός σώματος στον χώρο, ακόμη και η κατάληψη που μπορεί να κάνει στον δικό μας ζωτικό χώρο κάνει το άτομο πιο ελκυστικό".

 

Η ερευνητική ομάδα που δημοσίευσε τη συγκεκριμένη μελέτη στο πλαίσιο έρευνας των κοινωνικών αλλαγών και της μετάβασης από συμπεριφορές του παρελθόντος στον σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας, θεωρεί ότι υπάρχει άμεσος συσχετισμός ανάμεσα στο αίσθημα κυριαρχίας και ασφάλειας που θέλει να νιώσει κάποιος ανεξαρτήτως φύλου και γι' αυτό φυσικά υποκύπτει πιο εύκολα σε τέτοιου είδους προσωπικότητες. 

 

Την ίδια στιγμή, αυτοί οι άνθρωποι - αυτοί για τους οποίους το manspreading πήρε διαστάσεις κοινωνικού φαινομένου - βάσει της ίδιας έρευνας, φαίνεται ότι τα καταφέρνουν καλύτερα σε όλους τους τομείς της ζωής τους - στη δουλειά, στην οικογένεια, στις παρέες - ακόμη κι αν δεν θεωρούνται πάντα ευγενείς... 

 

Σ' αυτή τη ζωή κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις. 

 

Με στοιχεία από τον Guardian 

 

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT

σχόλια

4 σχόλια
Ρε παιδιά είναι όντως τόσο διαδεδομένο το manspreading; Ώρες-ώρες νομίζω ότι μόνο εγώ δεν το έχω παρατηρήσει στα ΜΜΜ πέρα από ελάχιστες -ιστορικές σχεδόν- φορές.Κατά τα άλλα είχα δει ένα βίντεο όπου έλεγε ότι οι γυναίκες είναι αυτές που αποκλίνουν από τη πορεία τους για να περάσουν οι άνδρες στο δρόμο. Παίζει γενικά και αυτό;
Προσπαθούν μάταια οι ψευδοεπιστημονικές μεταμοντέρνες θεωρίες να επιβάλλουν τις ανόητες, ανεδαφικές, μη επιστημονικά αποδεδειγμένες, θεωρίες τους ότι όλα είναι επίκτητα και έρχεται η φύση, η βιολογία και σαρώνει όλες αυτές τις μπούρδες χωρίς να αφήνει τίποτα όρθιο. Κυρίαρχες προσωπικότητες, θράσος και αίσθημα ασφάλειας, κύριοι, γουστάρουν οι γυναίκες. Τα υπόλοιπα είναι για να πουλάνε κάτι "ακαδημαϊκοί" της πλάκας βιβλία.
Πώς σχετίονται τα δύο; Άλλο να εισβάλεις εν μέρει στο ζωτικό χώρο κάποιου με τον οποίο είστε εξ αρχής σε διαδικασία φλερτ, κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως φιλική στάση, δημιουργία οικειότητας κλπ., άλλο να φωτογραφίζεσαι φαρδύς πλατύς στον καναπέ σου, και άλλο να απλώνεις τις ποδάρες σου στα ΜΜΜ και να στριμώχνεις τους συνεπιβάτες, που ουδεμία διάθεση εχουν να αναπτύξετε στενές επαφές τρίτου τύπου. Όποιος κάνει το ένα δεν σημαίνει ότι κάνει και το άλλο.
Να σου πω πώς συνδυάζονται: Γυναίκα μόνη, ψάχνει. Να σου τον ο manspreadαράς και της μοστράρει το καμάρι που έχει ανάμεσα στα σκέλια. Εδώ είμαστε, λέει η κυρία, για έναν πούτσο είναι ό,τι πρέπει. Όχι για περισσότερα, γιατί είναι γάιδαρος.