4 παρεξηγήσεις που αφορούν στα τεστ νοημοσύνης

4 παρεξηγήσεις που αφορούν στα τεστ νοημοσύνης Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Stupid Greg/ LIFO
0

Πολύς λόγος γίνεται χρόνια τώρα, τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο και για την εγκυρότητα των τεστ νοημοσύνης. Μπορούν στ' αλήθεια να "καταγράψουν" τον δείκτη ευφυίας της ανθρώπινης ύπαρξης; Μπορούν να μετρήσουν και να αποτυπώσουν την εξυπνάδα, τα γυρίσματα του μυαλού, όλα εκείνα που ξεχωρίζουν τους ιδιοφυείς, από τους απλώς λογικούς και συμβατικά έξυπνους; Κι αν αποδεχθούμε ότι η τελευταία ερώτηση μπορεί να δημιουργήσει συμπλέγματα κατωτερότητας σε όλους μας, ποιά είναι εκείνη η αρχή που το πιστοποιητικό που χορηγεί σε κάποιον για τον δείκτη νοημοσύνης του ισχύει και έχει κάποιο αντίκρισμα; 

Σύμφωνα με άρθρο του Medical Daily όλα αυτά δεν έχουν τίποτα να πουν για την ανθρώπινη εξυπνάδα. Απολύτως τίποτα. Απλώς ενισχύουν το πλέγμα μιας τεράστιας παρεξήγησης που κάνει πολλούς να νιώθουν μειονεκτικά, ειδικά αν χρειάστηκε να περάσουν ένα τέτοιο τεστ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ειδικά στην περίπτωση αποτυχίας. 

Επίσης, στο ίδιο άρθρο καταρρίπτονται 4 μεγάλοι μύθοι για πράγματα που νομίζαμε ότι ξεχωρίζουν τους "Αϊνστάιν" από τους λοιπούς κοινούς θνητούς, αλλά προς μεγάλη απογοήτευση κάποιων - και προς ικανοποίηση όσων ένιωθαν μειονεκτικά με όλο αυτό το γλέντι περί ιδιοφυίας - τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. 

Παρεξήγηση 1η: Τα παιχνίδια στρατηγικής μας κάνουν εξυπνότερους

Και γενικώς τα παιχνίδια που απαιτούν έντονη πνευματική δραστηριότητα. Μύθος, λένε οι επιστήμονες. Ναι, βοηθούν τη μνήμη, ναι, μας κάνουν να ελισσόμαστε πιο εύκολα σε μία αναμέτρηση, αλλά όχι, εξυπνότερους δεν μας κάνουν. Σύμφωνα με δύο ξεχωριστές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του ίδιου έτους από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, αποδείχθηκε ότι παιχνίδια στρατηγικής, αλλά και εξάσκησης μνήμης, κάνουν ένα πράγμα: αναπλαισιώνουν αυτά που ήδη γνωρίζουμε και μας κρατούν σε εγρήγορση μέσω της εξάσκησης. Δεν δίνουν πόντους στην ευφυία μας. Απλώς, κρατούν το μυαλό μας σε εγρήγορση. Ακριβώς, για τον ίδιο λόγο, αυτά τα παιχνίδια προτείνονται σε ανθρώπους που πάσχουν από Αλτσχάιμερ. 

Παρεξήγηση 2η: Οι ευφυείς είναι πιο ανθεκτικοί στις ψυχικές διαταραχές 

Αυτό κι αν είναι μύθος. Όποιος έχει δει την βιογραφική ταινία "A Beautiful Mind", έναν κινηματογραφικό ύμνο στο υπέρτατο "μυαλό" των μαθηματικών, βραβευμένο με Νόμπελ, Τζον Νας θα αναθεωρήσει. Υπάρχει ένας μύθος που θέλει τους έξυπνους ανθρώπους να βάζουν εύκολα κάτω τις ψυχικές διαταραχές, αλλά ας μην μπερδευόμαστε με το ότι ο Νας κατάφερε να νικήσει τη σχιζοφρένεια με εξισώσεις. Υπάρχουν άλλωστε οι περιπτώσεις πολλών ακόμη ευφυών διασημοτήτων που για χρόνια υπέφεραν από κατάθλιψη, μανιοκατάθλιψη και άλλες νόσους, και φυσικά όλο αυτό δεν είχε να κάνει με τον δείκτη νοημοσύνης τους.  Μελέτες πάνω στο γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την κωδικοποίηση της συνδεσιμότητας ασβεστίου - πρωτεϊνών - γνωστό με το όνομα νευρωνικός αισθητήρας ασβεστίου (NCS -1), απέδειξαν ότι το συγκεκριμένο γονίδιο είναι επίσης υπεύθυνο για τη συναπτική πλαστικότητα, που ευθύνεται για την ισχύ των νευρολογικών συνδέσεων. Οι ίδιες μελέτες απέδειξαν ότι το NCS-1 σχετίζεται και με τη σχιζοφρένεια και με τη διπολική διαταραχή, οπότε καμία σχέση με τον δείκτη νοημοσύνης όλα τα υπόλοιπα.

 

Παρεξήγηση 3η: Όσοι κοιμούνται αργά και ξυπνούν πολύ αργά, είναι πολύ έξυπνοι

Έτσι επέμεναν για χρόνια έρευνες, που έδιναν το "σύνδρομο της κουκουβάγιας", ως μία από τις κορυφαίες ενδείξεις της υψηλής ευφυίας κάποιου. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, η μία μελέτη μετά την άλλη επιχειρούν να καταρρίψουν τον μύθο. Όσοι κοιμούνται πολύ αργά το βράδυ κινδυνεύουν να εμφανίσουν διαβήτη, προβλήματα γονιμότητας, ακόμη και υψηλές πιθανότητες για διάφορες μορφές καρκίνου. Ωστόσο, τα ποσοστά σπουδαστών που εμφανίζουν υψηλές επιδόσεις στα τεστ μετά από ξενύχτι, εξακολουθούν να είναι υψηλά, οπότε όλο αυτό μάλλον με την εγρήγορση του ανθρώπινου νου έχει να κάνει και λιγότερο με την εξυπνάδα. 

 

Παρεξήγηση 4: Τα τεστ νοημοσύνης είναι αξιόπιστα

Όχι και τόσο. Όταν έχεις να χαρτογραφήσεις μία τόσο αχανή "περιοχή" όσο η ανθρώπινη ευφυία, τα πράγματα μάλλον δεν εξηγούνται, ούτε μετρώνται τόσο εύκολα. Όπως από το 2012 υποστηρίζει ανοιχτά ο ψυχολόγος W. Joel Schneider τα τεστ νοημοσύνης έχουν κάποια αποτελεσματικότητα, μόνο όταν ξέρουμε τι ακριβώς τεστάρεται: η ικανότητα μας στον προφορικό λόγο, η μνήμη μας, η ικανότητα να ανασυνθέτουμε πληροφορίες; Τι απ' όλα; "Μπορεί κάποιος να διαπρέψει σε έναν τομέα και να τα κάνει θάλασσα σ' έναν άλλο", εξηγεί ο ψυχολόγος και συνεχίζει: "Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι έξυπνος. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς τεστάρουμε κάθε φορά". 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT