13 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα!

13 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter
0

28/1-3/2

Μουσική εκτός Στέγης

13 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει στη Διπλάρειο Σχολή με την Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου για μια site-specific όπερα. Πρόκειται για το έργο «Η Σωφρονιστική Αποικία» του Φραντς Κάφκα, σε μουσική Φίλιπ Γκλάς, σκηνοθεσία του Πάρι Μέξη και σκηνογραφία των Beetroot. Στη μέση του πουθενά, σε μια παλιά σωφρονιστική αποικία, ένας αξιωματικός και ένας επισκέπτης, με αφορμή εναν επικείμενο «σωφρονισμό», ξετυλίγουν τη ζοφερή τους διήγηση πάνω στα βασικά μοτίβα του πιο σκοτεινού συγγραφέα του 20ού αιώνα.
Διπλάρειος Σχολή, Μενάνδρου 6, Αθήνα, 210 3240130, 29-31 Ιανουαρίου, 20:30.

ΕΚΘΕΣΗ


Όνειρα και Σύμβολα

13 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter
Ioanna Ralli, MetalPrint 70X70, 2016, ZoumboulakisGalleries

Η Ιωάννα Ράλλη επιχειρεί να απεικονίσει το ταπεινό και το οικείο μέσα από φωτογραφίες μικρών γλυπτών, συνηθισμένων ανθρώπων και πλασμάτων της φύσης στην ατομική της έκθεση με τίτλο «Όνειρα και Σύμβολα» στην γκαλερί Ζουμπουλάκη.
Ιωάννα Ράλλη, «Όνειρα και Σύμβολα», 28/1-20/2, γκαλερί Ζουμπουλάκη, πλ. Κολωνακίου 20. Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέ.-Παρ. 11.00-15.00 & 17.00-20.00, Τετ. 11.00-15.00 & Σάβ. 11.00-14.00.

ΘΕΑΤΡΟ


Κουκλόσπιτο

Η Αμαλία Μουτούση παίζει τη Νόρα στο κλασικό έργο Ερρίκου Ίψεν, μια ηρωίδα-ύμνο στη γυναικεία ανεξαρτησία. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Γιώργος Σκεύας. Συμπρωταγωνιστούν ο Άρης Λεμπεσόπουλος, ο Γιώργος Συμεωνίδης, ο Νικόλας Παπαγιάννης και η Μαρία Ζορμπά.
Ίψεν, «Κουκλόσπιτο», 3/2, Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής», Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη. Παραστάσεις: Τετ.-Κυρ. 21:15, €10-16.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Κοραής Δαμάτης

Με τη λήξη του πριν από τις γιορτές, το πρόσφατο Pocket Theatre Festival ανέδειξε 5 νέους ταλαντούχους συγγραφείς που τα βραβευμένα τους μονόπρακτα ανέλαβε να φέρει στη σκηνή ο Κοραής Δαμάτης μέσα από ένα workshop για νέους ερασιτέχνες ηθοποιούς (ή και μαθητές δραματικών σχολών) που αγαπούν τη σπουδή γύρω από το καλό ελληνικό θέατρο.
29/1, 21:00, Masterclass 1/2 «Ο Κοραής Δαμάτης σε ένα σεμινάριο-πρότυπο για νέους ερασιτέχνες ηθοποιούς» (θα διαρκέσει 4 μήνες), Μικρό Πολυτεχνείο - The LOFT, πλ. Αγ. Ασωμάτων 7, Θησείο, κρατήσεις: 2103252998.

ΘΕΑΤΡΟ


The Notebook

13 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter

Η πιο πρόσφατη περφόρμανς της δημοφιλούς εταιρείας του βρετανικού αβανγκάρντ θεάτρου, Forced Entertainment, θα παρουσιαστεί στο Tesla για τρεις μόνο παραστάσεις. Το έργο είναι βασισμένο στο βιβλίο της Αgota Kristοf και αφορά την ιστορία του αγώνα επιβίωσης δύο αδελφών που καταφεύγουν στην ουγγρική εξοχή κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Tim Etchells.
«The Notebook», 28, 29, 30/1, Bios. Tesla, Πειραιώς 84, 20:30, €10-15

ΤΑΙΝΙΕΣ


Οscar Rocks

Η ομάδα του ΤΡΙΑΝΟΝ προβάλλει τις ταινίες που θεωρεί τις σημαντικότερες απ' όσες έχουν κερδίσει τα πιο διάσημα κινηματογραφικά βραβεία. Θα προβληθούν τρεις στη σειρά: το Κεντρί του 1973, το Στη Φωλιά του Κούκου του 1975 και οι Ασυγχώρητοι του1992. Το κοινό θα αποφασίσει ποια είναι η καλύτερη και μετά θα το γιορτάσει στο φουαγέ του κινηματογράφου με μουσικές που θα επιλέξει ο κριτικός κινηματογράφου Άκης Καπράνος.
29/1, από τις 16:45, Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα, είσοδος: €4 (κάθε προβολή), €6 (ημερήσιο).

ΘΕΑΤΡΟ


Καθαρή Πόλη

13 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter

Οι μετανάστριες καθαρίστριες της Αθήνας γίνονται οι ιδανικές πρωταγωνίστριες αυτής της διεθνούς συμπαραγωγής θεάτρου-ντοκιμαντέρ με την υπογραφή του φοβερού νεανικού δίδυμου των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη. Ποιοι καθαρίζουν την Αθήνα; Γιατί, στην πλειονότητά τους, είναι γυναίκες και μετανάστριες, αναρωτιέται το έργο σε μία από τις πιο πρωτότυπες και πολυαναμενόμενες παραστάσεις της χρονιάς.
3-14/2, Μικρή Σκηνή, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107, 21:00, €5-15.


ΠΑΡΤΙ


Rave Festival Vol. II
Η ομάδα του Rave Festival επιστρέφει με το δεύτερο μεγάλο της πάρτι στο Area 19.
Rave Festival Vol. II, 29/1, 23:00, Area 19, Ορφέως 182, Βοτανικός, €5.

ΘΕΑΤΡΟ


O Ξένος

13 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter

Η ομάδα Abnormal πειραματίζεται με τον Ξένο του Αλμπέρ Καμύ σε μια προσπάθεια να αποκαλύψει τον παράλογο κόσμο στον οποίο ζει ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας, Μερσώ.
Αλμπέρ Καμύ, «Ο Ξένος», 1/2-1/3. Παραστάσεις: Δευτ., Τρ., 20.30. Bios. Tesla, Πειραιώς 84, €10.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ


A Victim Of Society live

13 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter

Το τελευταίο Σάββατο του Ιανουαρίου, οι A Victim Of Society συναντούν τους Rita Mosss σε ένα εκρηκτικό live στο Velvet Room, το στούντιο των αδερφών Callas. Ακολουθεί DJ set από την A'bleiz Meursault.
A Victim Of Society & Rita Mosss, 30/1, 21:30, Velvet Room, Μιλτιάδου 17, €3.

ΕΚΘΕΣΗ


Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Τα ευρήματα την μεγαλύτερης σωστικής παλαιοντολογικής ανασκαφής ταξιδεύουν στην Αθήνα και διηγούνται την ιστορία των κλιματικών αλλαγών στο Αιγαίο.
25/1-29/5, Ίδρυμα Ευγενίδου, λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ


Lumen Drones

13 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter

Οι ψυχεδελικοί Lumen Drones, το μουσικό πρότζεκτ τριών σπουδαίων μουσικών της σύγχρονης νορβηγικής post-rock και φολκ μουσικής σκηνής που θα μπορούσε να είναι το σάουντρακ των ταινιών του Ντέιβιντ Λιντς, έρχεται στην Αθήνα και στη Στέγη για μία μοναδική συναυλία.
28/1, Μικρή Σκηνή, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107, 21:00, €5-15.


ΕΚΘΕΣΗ


Aenima

Ο συγκεκριμένος κύκλος δουλειάς του Panos Famelis αποτελείται από σχέδια μεγάλων διαστάσεων σε χαρτί, κυρίως με μελάνι, και είναι μια σπουδή πάνω σε μια εσωτερική και βιολογική ενέργεια, τη διαδικασία της αναπνοής.
28/1, Ileana Tounta Contemporary Art Center, Αρματολών και Κλεφτών 48, Αθήνα.

ΕΚΘΕΣΗ


For the eye altering alters all

Ο Στρατάκης χρησιμοποιεί τη σχεδιαστική και ζωγραφική του δεινότητα για να αναδείξει την αμφιβολία στην αξιοπιστία της αφήγησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
«For the eye altering alters all / The Senses roll themselves in fear / And the flat Earth becomes a Ball», Αναστάσης Στρατάκης, 27/1-5/3, γκαλερί ΑΔ, Παλλάδος 3, Μοναστηράκι, 12.00-21.00.

STOP THE PRESS

 

Thierry Frémaux

Με αφορμή τον εορτασμό των 120 χρόνων από τη γέννηση του κινηματογράφου, ο διευθυντής του Φεστιβάλ των Καννών, Thierry Frémaux, παρουσιάζει το Lumière!, μια συρραφή 98 ταινιών του Λουί Λιμιέρ και των οπερατέρ του από το 1895 έως το 1905. Συμμετέχει και ο Έλληνας σκηνοθέτης Πάνος Χ. Κούτρας.
2/2, 20:30, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Κεντρική Σκηνή, Συγγρού 107, €5-15

Εικαστικοί στον τοίχο
Η Γρηγορία Βρυττιά και η Έρη Σκυργιάννη ζωγραφίζουν ζωντανά στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Εικαστικοί στον τοίχο».

30/1, 16:00, Depot Galley, Depot Art Gallery, Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι.

Εικονοκλαστικές Ασκήσεις

13 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter

Ο Γιώργος Κυπρής παρουσιάζει τη νέα του δουλειά και θέτει επίκαιρα ερωτήματα σχετικά με την εξουσία και την επιρροή της στην εξέλιξη της κοινωνίας, συνδέει τη θρησκεία με την πολιτική και αποκαθηλώνει έννοιες όπως η χειραγώγηση, ο ρατσισμός, ο φανατισμός και ο φόβος.
Γιώργος Κυπρής, 28/1-4/3, Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, Αθήνα.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.