Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τη νέα σεζόν

Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τη νέα σεζόν Facebook Twitter
0

Το πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για την περίοδο Οκτώβριος 2017 - Ιούνιος 2018 έχει ως κεντρικό άξονα το «συναίσθημα». Όπως κάθε χρόνο, οι πολυσυλλεκτικές δράσεις της Στέγης για το θέατρο, τον χορό, τη μουσική, τα εικαστικά, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, την εκπαίδευση, τις νέες τεχνολογίες, με ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν στόχο να καλύψουν ένα μεγάλο κομμάτι της κουλτούρας και της διανόησης στην Αθήνα. Να πώς περιέγραψαν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι προγραμματισμού τη νέα σεζόν, προτού μας αποκαλύψουν όλα εκείνα για τα οποία θα συζητάμε τους επόμενους μήνες: 

«Δημιουργούμε παραστάσεις, συναυλίες, κάνουμε συζητήσεις, εντός και εκτός των τειχών του σπιτιού μας στη λεωφόρο Συγγρού, συνδέουμε τη νέα πραγματικότητα του ψηφιακού κόσμου με τις τέχνες, σας προσκαλούμε να είστε μαζί μας σε αυτή τη διαδρομή και σας βομβαρδίζουμε με αφορμές για να συναντιόμαστε. Θέλουμε να παίρνουμε μέρος στη συζήτηση για τα μικρά και τα μεγάλα που μας απασχολούν. Δεν κατέχουμε την αλήθεια, αλλά την ψάχνουμε. Επιδιώκουμε την έκπληξη, το μη αναμενόμενο, αναζητούμε την πνευματική ένταση, τη συναισθηματική πρόκληση. Διεκδικούμε τη συγκίνηση, με το μεγαλεπήβολο στόχο να κάνουμε τη ζωή μας πιο ωραία ή, έστω, πιο ενδιαφέρουσα. Για να αλλάζουμε, να αναρωτιόμαστε και να εξελισσόμαστε, για να σκεφτόμαστε, και να σκεφτόμαστε αλλιώς. Ως πρόσωπα, και όχι ως πληθυσμιακές μονάδες. Τόσο απλά, τόσο δύσκολα. Δεν θα αλλάξουμε τον κόσμο. Αλλά ο στόχος, αξίζει να είναι ακριβώς αυτός. Θέλουμε να δρούμε και να αντιδρούμε, να συνδέουμε ανθρώπους και ιδέες. Πάνω από όλα, θέλουμε να νιώθουμε».

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017

4-8.10.2017 | ΘΕΑΤΡΟ | Κεντρική Σκηνή | 19:30

Όλα θα πάνε καλά (1) Το τέλος του Λουδοβίκου (Ça ira (1) / Fin de Luis)

Joël Pommerat

Η Στέγη μεταμορφώνεται σε Κοινοβούλιο. Η Γαλλική Επανάσταση συμβαίνει εδώ και τώρα, ολόγυρά μας, και ο Ζοέλ Πομμερά, με τη θαυμαστή ομάδα του, μας παρασύρουν στη δίνη της Ιστορίας, αποδεικνύοντάς μας πόσο σημερινά είναι όσα έλεγαν και έπρατταν, πριν από 228 χρόνια, οι πρωτεργάτες αλλά και οι πολέμιοι της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Η πιο πολυσυζητημένη παράσταση της Γαλλίας (βραβεία Μολιέρου, 2016) με ένα πλήθος ηθοποιών να ερμηνεύει δεκάδες πρόσωπα: βασιλείς, προέδρους, βουλευτές, καρδιναλίους, θερμόαιμους επαναστάτες και αγανακτισμένους πολίτες. Πρωτίστως, όμως, ενσαρκώνουν τις ιδέες τους. Ο ιστορικός διάλογος που «γέννησε» την ευρωπαϊκή δημοκρατία αναβιώνει, η Μασσαλιώτιδα και ο Λουδοβίκος ΙΣΤ' συναντιούνται με το «εδώ και τώρα». Γιατί, ίσως, το 1789 να μην είναι τελικά τόσο μακριά.

Εισπράττοντας διθυραμβικές κριτικές όπου κι αν παίζεται, το Ca Ira είναι ένα θεατρικό γεγονός-εμπειρία, βίαιο και τρυφερό, αστείο και καίριο, δαιμόνια διασκεδαστικό και πολλαπλώς διαφωτιστικό. Ένα επικό πρότζεκτ για τη δημοκρατία.

Σκηνοθεσία: Joel Pommerat

Με τους: Saadia Bentaieb, Agnes Berthon, Yannick Choirat, Eric Feldman, Philippe Frecon, Yvain Juillard, Anthony Moreau, Ruth Olaizola, Gerard Potier, Anne Rotger, David Sighicelli, Maxime Tshibangu, Simon Verjans, Bogdan Zamfir

9.10.2017-14.1.2018 | ΕΚΘΕΣΗ | Σε διάφορους χώρους της Στέγης

Science Fiction: ταξίδι στο άγνωστο

Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τη νέα σεζόν Facebook Twitter
Φωτο: Tristan Fewings

Από τον Ιούλιο Βερν και τον Τζόναθαν Σουίφτ στο Star Wars και το Ex Machina. Η Στέγη συνεργάζεται ξανά με τον πολιτιστικό χώρο Barbican του Λονδίνου, σε μια έκθεση που αναδεικνύει τη μακρόχρονη επιρροή της επιστημονικής φαντασίας σε όλο το εύρος της σύγχρονης κουλτούρας. Ένα είδος που κάποτε απευθυνόταν σε ένα μικρό και εξειδικευμένο κοινό, σήμερα βρίσκεται παντού γύρω μας, έχοντας επηρεάσει την τέχνη, το design, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία. Ταξιδέψτε –μέσα από εμβληματικά βιβλία και κόμικ, ταινίες και μουσικές που μας έχουν «στοιχειώσει»– σε μια έκθεση που κάνει το άγνωστο να μοιάζει πολύ οικείο...

Επιμέλεια: Patrick Gyger

Συντονισμός: Χρήστος Καρράς

Οργάνωση: Κωνσταντίνα Σουλιώτη

Καλλιτεχνική επιμέλεια από την Barbican International Enterprises, με συμπαραγωγούς το Brandts - Museum of Art & Visual Culture και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

13.10.2017 | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | Κεντρική Σκηνή

Flix it στη Στέγη

Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τη νέα σεζόν Facebook Twitter
Late Autumn

Το Flix.gr και η Στέγη ανανεώνουν το ραντεβού τους, για δεύτερη χρονιά, για μια σειρά μηνιαίων προβολών που, με όχημα τις εικόνες και οδηγό τις ταινίες, αγνοούν κάθε στερεότυπο και προτείνουν μια ολοκληρωμένη κινηματογραφική εμπειρία και έναν άλλον τρόπο να βλέπουμε σινεμά. Το Flix it στη Στέγη επιστρέφει, για οκτώ ειδικά events, από τον Οκτώβριο του 2017 έως και τον Μάιο του 2018. Μια σειρά προβολών που κρύβουν εκπλήξεις, συστήνουν δημιουργούς, κάνουν το γύρο του κόσμου, προτείνοντας το σινεμά που θέλουμε να βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη.


Φέτος, ξεκινά τις προβολές του καλωσορίζοντας το φθινόπωρο και ξορκίζοντας τη μελαγχολία του. Δίνουμε ραντεβού στις 13 Οκτωβρίου για «Το Φθινόπωρο του Yasujirō Ozu», ένα μικρό αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους auteurs της Χρυσής Εποχής του ιαπωνικού κινηματογράφου και έναν σπουδαίο φιλμικό φιλόσοφο. Θα προβληθούν δύο αριστουργήματά του, (An Autumn Afternoon και Late Autumn), σε αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες από τα ιαπωνικά Schochiku Studios και σε συνεργασία με το BFI. Θα προηγηθεί παρουσίαση για το έργο του σκηνοθέτη.

13-22.10.2017 | ΘΕΑΤΡΟ | Μικρή Σκηνή | 21:00

Ουγκώ: Μια Ουτοπία

Σοφία Μαραθάκη

Πρεμιέρα

«Αυτό που ορθώνεται ετούτη τη στιγμή δεν είναι η Ευρώπη των λαών・είναι η Ευρώπη των βασιλέων» γράφει ο σπουδαίος ποιητής, λογοτέχνης και οραματιστής της Ενωμένης Ευρώπης, Βικτόρ Ουγκώ, στα μέσα του 19ου αιώνα. Η σκηνοθέτης Σοφία Μαραθάκη βασίζεται στον Ύμνο στην Ενωμένη Ευρώπη του Ουγκώ για να φτιάξει μια παράσταση για την ουτοπία και την πραγματικότητα της Ευρώπης του ανθρωπισμού.

«Τι είναι η Ευρώπη;» αλλά και «Τι θα μπορούσε να είναι η Ευρώπη;», αν οι επαναστάσεις είχαν πετύχει το στόχο τους;

Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη

Παίζουν: Μιχάλης Βαλάσογλου, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Γιώργος Σύρμας

17.10.2017 | ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ | Κεντρική Σκηνή | 19:00

Jo Nesbo

Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τη νέα σεζόν Facebook Twitter
Φωτο: Thron Ullberg

Ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας στον κόσμο, ο Νορβηγός Γιο Νέσμπο, με φανατικούς αναγνώστες σε περισσότερες από πενήντα χώρες και δημιουργός του πιο διάσημου λογοτεχνικού αντιήρωα των καιρών μας (Χάρι Χόλε), έρχεται στη Στέγη για να γιορτάσει τα είκοσι χρόνια από την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.


Μέσα στις δύο αυτές δεκαετίες, τα σκοτεινά, συναρπαστικά μυθιστορήματά του, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 33 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, καθώς και τα σενάριά του για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, έχουν αναδείξει τον Νέσμπο σε έναν από τους κορυφαίους και πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της αστυνομικής λογοτεχνίας.


Λίγες μέρες πριν ο Γιο Νέσμπο συναντήσει το κοινό, θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου —και πάλι στη Στέγη— η επίσημη πρεμιέρα της νέας ταινίας της Universal Ο Χιονάνθρωπος, βασισμένης στο ανατριχιαστικό ομώνυμο μυθιστόρημά του, με τον Μάικλ Φασμπέντερ στο ρόλο του επιθεωρητή Χάρι Χόλε και σε σκηνοθεσία του Τόμας Άλφρεντσον. Η είσοδος θα πραγματοποηθεί με προσκλήσεις. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 12 Οκτωβρίου από την UIP.

20.10.2017 | ΜΟΥΣΙΚΗ | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Marc Ribot & The Young Philadelphians

Κιθαρίστας με ρίζες στην εναλλακτική αβανγκάρντ, το σκληροπυρηνικό post-rock και το πειραματικό no-wave /punk/noise, o Μαρκ Ρίμπο άλλαξε την πορεία του όταν άκουσε το δίσκο Of Human Feelings του Ornette Coleman, μια «free-jazz αποδόμηση που δεν χρειάζεται να ακούγεται σαν bebop ή swing». Συνδυάζοντας τον Κόουλμαν με την disco-soul των '70s, επινόησε το νέο ήχο των Young Philadelphians, μια μουσική ακατάτακτη, επιθετική, αυτοσχεδιαστική, συχνά χορευτική και δυναμικά πολυσύνθετη.

30.10.2017 – 15.5.2018 | ΧΟΡΟΣ ΠΑΝΤΟΥ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ | Εκτός Στέγης

Τρίπλες και τριπλέτες

Μέντη Μέγα

Πρεμιέρα

Η Στέγη πηγαίνει στα... στάδια! Συγκεκριμένα, στα γήπεδα μπάσκετ και τα κλειστά γυμναστήρια των σχολείων της Αθήνας και της περιφέρειας. Η παράσταση της χορογράφου Μέντης Μέγα μυεί τους μαθητές, με τρόπο πρωτότυπο και ανατρεπτικό, στα μεγάλα ερωτήματα της τέχνης, φέρνοντάς την «αντιμέτωπη» με το συναρπαστικό κόσμο του αθλητισμού. Το Τρίπλες και Τριπλέτες αξιοποιεί τη συνθήκη των δημοφιλών reality shows επιβίωσης και επίδειξης ταλέντων, για να την ανατρέψει ολοκληρωτικά και πολύ χιουμοριστικά.

Ξεχάστε τους νικητές και τους ηττημένους, τον οπαδισμό και την εμπορευματοποίηση της δεξιότητας, τα στερεότυπα ομορφιάς και σωματικής ευεξίας. Στην τέχνη, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Εδώ, αντί για τα καλάθια, άλλα πράγματα μετρούν. Ή, όπως έλεγε ένα γκράφιτι, «η ποίηση είναι ένα extreme σπορ».

Χορογραφία & Δραματουργία: Μέντη Μέγα

Σύνθεση μουσικής (σε συνεργασία με τους ερμηνευτές): Χρύσανθος Χριστοδούλου

Ερμηνεύουν οι: Νάντη Γώγουλου, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Αλίν Μπατανιάν, Αριάδνη Παπαπαναγιώτου, Χριστίνα Ράινχαρτ, Αντώνης Στρούζας, Στέλιος Χατζηκαλέας, Βιβή Χριστοδουλοπούλου

24-27.10.2017 | ΘΕΑΤΡΟ | Κεντρική Σκηνή | 20:30

887

Robert Lepage / Ex Machina

Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τη νέα σεζόν Facebook Twitter
Φωτο: Erick Labbe

Ο Ρομπέρ Λεπάζ, «ο αλχημιστής του βλέμματος» και «σκηνοθέτης της χίμαιρας», όπως έχει χαρακτηριστεί, μεταξύ πολλών άλλων, ο σπουδαίος Καναδός multimedia δημιουργός, επιστρέφει στη Στέγη, η οποία και τον πρωτοσύστησε στην Ελλάδα. Τώρα, όμως, καταφτάνει αυτοπροσώπως, με το πιο αυτοβιογραφικό one-man-show της ζωής του.
Ο μέγας παραμυθάς-στοχαστής και μοναδικός περφόρμερ-αφηγητής αναρωτιέται: πώς λειτουργούν η μνήμη και η λήθη – ατομική και συλλογική; Πώς συγκροτείται και πώς αποδομείται η ταυτότητα – προσωπική και εθνική; Κυρίαρχο σκηνικό στο λυρικό, καυστικό, παιγνιώδες και μελαγχολικό 887 είναι ένα πολυμορφικό κουκλόσπιτο, ομοίωμα της πολυκατοικίας στην οποία μεγάλωσε ο Λεπάζ, στον αριθμό 887 της Murray Avenue της πόλης του Κεμπέκ.

«Η μόνη μας πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία» έλεγε ο Γάλλος φιλόσοφος Roland Barthes και το 887 μοιάζει με έναν ιδιοσυγκρασιακό φόρο τιμής στη διάσημη αυτή ρήση.

Κείμενο, Σκηνοθεσία, Σκηνικά & Ερμηνεία: Robert Lepage

Μετάφραση στα ελληνικά: Βασίλης Κιμούλης

25-27.10.2017 | ΧΟΡΟΣ | Μικρή Σκηνή | 21:00

Kalakuta Republik

Serge Aimé Coulibaly

Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τη νέα σεζόν Facebook Twitter
Φωτο: Doune

Ένας ανεμοστρόβιλος κίνησης, ποίησης, πολιτικού προβληματισμού και λατρείας για τη ζωή, ένα ατόφιο κομμάτι Αφρικής χωρίς τα συνήθη κλισέ. Ο χαρισματικός Νιγηριανός μουσικός και πολιτικός ακτιβιστής Fela Kuti είναι η πηγή της έμπνευσης για την εκρηκτική παράσταση του Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ από την Μπουρκίνα Φάσο. Υπό τους ήχους ενός σαγηνευτικού σάουντρακ, οι επτά χορευτές γράφουν ιστορία με τα σώματά τους, καθώς ο ηλεκτρισμένος χορός τους επιχειρεί να εγείρει ερωτήματα γύρω από τη θέση του καλλιτέχνη στο σύγχρονο κόσμο, αλλά και της Αφρικής μέσα στο παγκοσμιοποιημένο τοπίο.

Σύλληψη & Χορογραφία:Serge Aime Coulibaly

Δημιουργία & Ερμηνεία: Adonis Nebie, Marion Alzieu / Daisy Phillips, Sayouba Sigue, Serge Aime Coulibaly, Ahmed Soura, Ida Faho, Antonia Naouele

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

3.11.2017 | ΜΟΥΣΙΚΗ | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Μετασχηματισμοί | Ένα διαφορετικό χειμωνιάτικο ταξίδι

Το Ελληνικό Σχέδιο

Ποια είναι τα όρια διαφοροποίησης των ειδών στο τραγούδι; Πόσο αλλάζει ένα τραγούδι με την ενορχήστρωση; Πόσο αλλάζει ο χαρακτήρας του τραγουδιού με την ερμηνεία;

Με τον κύκλο «Μετασχηματισμοί», παρουσιάσαμε ιδέες και τρόπους ακρόασης έργων σύγχρονου ρεπερτορίου ή νέων έργων. Ο εμβληματικός κύκλος τραγουδιών Χειμωνιάτικο Ταξίδι του Φραντς Σούμπερτ, σε ποίηση Βίλχελμ Μύλλερ, αποτέλεσε το αντικείμενο πειραματισμού. Έπειτα, ο κύκλος των lieder μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Διονύση Καψάλη και στη συνέχεια τα μεταφρασμένα ποιήματα του κύκλου μελοποιήθηκαν σε κύκλους τραγουδιών από τους Νίκο Ξυδάκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Τάσο Ρωσόπουλο και παρουσιάστηκαν με τίτλο Χειμωνιάτικο Ταξίδι: Τρεις πορείες.

Η σειρά αυτών των Μετασχηματισμών κλείνει με ένα πείραμα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε Ένα Διαφορετικό Ταξίδι, τα τραγούδια των Ελλήνων συνθετών, «μετασχηματισμένα» για πιάνο και φωνή, καθώς και κάποια από τα lieder του Σούμπερτ, θα ερμηνευτούν από τους λυρικούς σολίστες Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Διονύση Σούρμπη (βαρύτονος) και Δημήτρη Γιάκα (πιάνο).

Καλλιτεχνική επιμέλεια κύκλου: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος

Συνθέτες: Χειμωνιάτικο ταξίδι, κύκλος τραγουδιών για φωνή και πιάνο: Franz Schubert

Χειμωνιάτικο ταξίδι: Τρεις πορείες, κύκλοι τραγουδιών για φωνή και πιάνο: Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Τάσος Ρωσόπουλος

Ποίηση: Wilhelm Muller

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης

Ερμηνεύουν: Μυρσίνη Μαργαρίτη, Διονύσης Σούρμπης

Πιάνο: Δημήτρης Γιάκας

4-7.11.2017 | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | Κεντρική Σκηνή & Μικρή Σκηνή

In-Edit

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ στον κόσμο επιστρέφει στη Στέγη! Το In-Edit δεν είναι μόνο ένα φεστιβάλ, είναι το παρασκήνιο του μουσικού κόσμου. Καταγράφει με την ίδια ειλικρίνεια τις στιγμές δόξας, αλλά και τις εντάσεις, τις αποτυχίες και τις συγκινήσεις. Αποτυπώνει τον παγκόσμιο χαρακτήρα της μουσικής, αλλά και την αλλαγή των αποχρώσεών της ανάλογα με τη χώρα, την πόλη ή τη γλώσσα. Κλείνοντας 15 χρόνια παρουσίας στη Βαρκελώνη, απ' όπου ξεκίνησε, συνεχίζει το ταξίδι του στον κόσμο, κάνοντας πρώτη στάση στην Αθήνα. Το πρόγραμμα που παρουσιάζεται φέτος στη Στέγη είναι γεμάτο συναρπαστικές ιστορίες, λέξεις, εικόνες και μουσική, που δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

7-12.11.2017 | ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ / ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ | Στη Στέγη & στο κέντρο της πόλης

Enter Afrofuturism

Ένα φεστιβάλ που χαρτογραφεί το πολιτιστικό και πολιτικό ρεύμα του αφροφουτουρισμού, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στο σύμπαν της Μαύρης και Αφρικανικής εμπειρίας. Από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή από έργα επιστημονικής φαντασίας, μουσικής, θεωρίας, οπτικών τεχνών και τεχνοκουλτούρας, που θα εξερευνηθεί μέσα από συναυλίες, διαλέξεις, εργαστήρια και προβολές ταινιών.

Καλεσμένοι είναι οι: Sun Ra Arkestra, Actress, Dopplereffekt, Moor Mother, A Guy Called Gerald, ATH Kids, Abdul Qadim Haqq, Black Quantum Futurism, Reynaldo Anderson, Louis Chude-Sokei, Tabita Rezaire, Nkisi και άλλοι.

9.11.2017 | ΜΟΥΣΙΚΗ | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Sun Ra Arkestra

Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τη νέα σεζόν Facebook Twitter
Φωτο: Fabio Lugero

Με σύνθημα «Space Is The Place» και σήμα κατατεθέν τους διαστημικούς της χιτώνες, η ορχήστρα του θρυλικού Sun Ra γιορτάζει στη σκηνή 60 χρόνια απόλυτης μουσικής ελευθερίας με ήχους από το χτες, το σήμερα και το αύριο της τζαζ. Κάθε εμφάνιση της Sun Ra Arkestra απέχει από μια συμβατική περφόρμανς όσο και η Γη από τον Κρόνο, τον πλανήτη απ' όπου προσγειώθηκε ο ιδρυτής της, ο Sun Ra. Μια μουσική κολεκτίβα που αναζητά διαρκώς νέες διαστάσεις και ήχους φροντίζοντας να μην επαναλαμβάνει όσα έχει παίξει στο παρελθόν.

18.11.2017 – 15.4.2018 | ΘΕΑΤΡΟ | Εφηβική Σκηνή | 19:00

Οι παραθεριστές του Μαξίμ Γκόρκι

Μαρία Μαγκανάρη

Πρεμιέρα

«Πώς πρέπει να είναι οι άνθρωποι για να μην τους βαριόμαστε;» αναρωτιέται ο Μαξίμ Γκόρκι στο πολυπρόσωπο και ελάχιστα παιγμένο στη χώρα μας έργο του 1904 που ανεβαίνει στην Εφηβική Σκηνή, με τη Μαρία Μαγκανάρη να το μεταφέρει από την προεπαναστατική Ρωσία στο σήμερα του ελληνικού καλοκαιριού.

Συχνά λέμε ότι πάμε διακοπές για να «ξεφύγουμε». Ξεφεύγουμε, όμως, ποτέ από τον εαυτό μας; Οι παραθεριστές του Γκόρκι αναλώνονται σε φλυαρίες, γκρίνιες, τσακωμούς, μεθύσια και ανεκπλήρωτους έρωτες μέσα σε μια ατμόσφαιρα νωθρότητας. Ευτυχώς, όχι όλοι. Κάποιοι, οι νεότεροι, θα μας θυμίσουν αυτό που πάντα υποστήριζε ο Γκόρκι: «Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό θαύμα στη Γη».

Μετάφραση: Μαρία Μαγκανάρη, Σύρμω Κεκέ

Διασκευή & Σκηνοθεσία: Μαρία Μαγκανάρη

Ερμηνεύουν οι: Κλήμης Εμπέογλου, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Γιώργος Κατσής, Βίκυ Κατσίκα, Μαρία Παρασύρη, Ανδριάνα Χαλκίδη

22.11.2017 – 10.12.2017 | ΘΕΑΤΡΟ | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Δαιμονισμένοι του Φιoντόρ Ντοστογιέφσκι

Konstantin Bogomolov

Παγκόσμια Πρεμιέρα

Ο Ντοστογιέφσκι προσγειώνεται στην Αθήνα και οι χίλιες σελίδες των Δαιμονισμένων του ζωντανεύουν με φόντο την Ελλάδα του σήμερα. Είναι η πρώτη φορά που η Στέγη καλεί έναν ξένο σκηνοθέτη, τον ρηξικέλευθο Ρώσο Κονσταντίν Μπογκομόλοφ, που αποθεώθηκε το 2016 για τους αξέχαστους Καραμάζοφ του, να εργαστεί με Έλληνες ηθοποιούς. Μηδενιστές και προφήτες, τρομοκράτες και επαναστάτες, εκτελεστές και αυτόχειρες κατακλύζουν τη Στέγη. Οι Δαιμονισμένοι δεν υπήρξαν ποτέ άλλοτε πιο σημερινοί, «ελληνικοί», «ρωσικοί» και οικουμενικοί.

Παίζουν: Έλενα Μεγγρέλη, Άρης Μπαλής, Αντώνης Μυριαγκός, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Μαρία Πανουργιά, Γιάννης Παπαδόπουλος, Έλενα Τοπαλίδου, Αινείας Τσαμάτης, Μιλτιάδης Φιορέντζης

24-25.11.2017 | ΜΟΥΣΙΚΗ | Μικρή Σκηνή | 21:00

Tourbillions

Γιώργος Απέργης

Μια γυναίκα κάθεται σε ένα τραπέζι πλαισιωμένη από δύο οθόνες. Δύο μικρές κάμερες αποτυπώνουν τη μορφή της. Η σύνθεση του Γιώργου Απέργη, Tourbillons (Δίνες), είναι μια παράσταση-πορτραίτο για μία ηθοποιό-τραγουδίστρια, που υπερβαίνει τη γλώσσα. Είναι ένα είδος παζλ που αναφέρεται στις ποικίλες όψεις ενός σύνθετου χαρακτήρα, αλλά και μια ιστορία για τη μοναξιά. Με μια ιδιαίτερη μορφή, αναμειγνύει τραγούδι, απαγγελία, κείμενο και εικόνες σε γρήγορη διαδοχή. Τα φωνήματα επανασυνδυάζονται διαρκώς σε λέξεις αφήνοντας τον ακροατή να σχηματίσει το δικό του νόημα.

Ερμηνεία: Donatienne Michel-Dansac

Μουσική Σύνθεση & Σκηνοθεσία: Georges Aperghis

Κείμενο: Olivier Cadiot

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017

3.12.2017 | ΧΟΡΟΣ | Μικρή Σκηνή

iDance

Προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση του σύγχρονου χορού

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την προσβασιμότητα στον πολιτισμό των ανθρώπων με αναπηρία; Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα iDance, στο οποίο η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συμπράττει με τρεις φορείς από το εξωτερικό, οργανώνει εκπαιδευτικά εργαστήρια χορού για μεικτές ομάδες, στις οποίες συμμετέχουν άνθρωποι με και χωρίς αναπηρία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Στέγη οργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στα θέματα πρόσβασης στην εκπαίδευση του σύγχρονου χορού και των ευκαιριών επαγγελματικής εξέλιξης για καλλιτέχνες με αναπηρία, στην οποία συμμετέχουν ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ανοιχτά εργαστήρια χορού, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να δοκιμάσει βιωματικά, σε μεικτές ομάδες ανθρώπων με και χωρίς αναπηρία, τα εκπαιδευτικά εργαλεία και τις μεθόδους του προγράμματος iDance.

7-9.12.2017 | ΜΟΥΣΙΚΗ | Μικρή Σκηνή

7ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ

Στυλιστική πολυμορφία, πρωτοτυπία συνθέσεων και συνεργασιών, αλλά και σολιστική δεξιοτεχνία χαρακτηρίζουν το 7ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ. Τα πέντε σχήματα που συμμετέχουν, αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική και δημιουργική ατμόσφαιρα της σημερινής τζαζ σκηνής.

Τέσσερις σπουδαίοι κρουστοί ανοίγουν το τριήμερο, το οποίο ολοκληρώνεται με το σχήμα της Nana Simopoulos και έχει ενδιάμεσους σταθμούς τους αβανγκάρντ αυτοσχεδιασμούς, τις αναφορές στον Coltrane και την καλή πλευρά του mainstream, που όμως πειραματίζεται και αναμειγνύει ετερόκλητα μουσικά στοιχεία.

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

1η συναυλία | 20:30

2η συναυλία | 21:45

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

1η συναυλία | 20:30

2η συναυλία | 21:45

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 21:00

Nana Simopoulos Quintet

14-30.12.2017 | ΘΕΑΤΡΟ | Μικρή Σκηνή | 21:00

Αντιγόνη – Lonely Planet

Λένα Κιτσοπούλου

Πρεμιέρα

Η Αντιγόνη του Σοφοκλή με τα χαρακτηριστικά μιας κωμωδίας. Γίνεται; Αν φανταζόμασταν κάποιον να επιχειρεί να «αναποδογυρίσει» την αρχαία τραγωδία, αυτή θα ήταν η Λένα Κιτσοπούλου, η πληθωρική αντι-περσόνα του ελληνικού θεάτρου. Καλώντας στη σκηνή μια ομάδα ανθρώπων που παραπέμπουν σε Χορό αρχαίας τραγωδίας, η συγγραφέας και σκηνοθέτρια δοκιμάζει να εμβολίσει το σοφόκλειο μύθο με στιγμές ενός σατιρικού και απελπισμένου «εδώ και τώρα». «Δεν την προσπαθώ την κωμωδία» λέει. «Είναι μια μορφή απόγνωσης και μη ενοχής για την ευτελή πλευρά του εαυτού μου.»

Κείμενο & Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου

Ερμηνεύουν: Λένα Κιτσοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κοντόπουλος,Γιάννης Τσορτέκης κ.ά.

15 & 16.12.2017 | ΜΟΥΣΙΚΗ | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Το Βιβλίο της Ανησυχίας

Michel van der Aa

Ergon Ensemble

Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τη νέα σεζόν Facebook Twitter
Το magnum opus του Φερνάντο Πεσσόα ζωντανεύει μέσα από το ομώνυμο μουσικοθεατρικό έργο του διάσημου συνθέτη και σκηνοθέτη από την Ολλανδία Μίσελ φαν ντερ Άα.

Ο Μιλτιάδης Φιορέντζης στον πρωταγωνιστικό ρόλο και το ελληνικό σύνολο σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble, υπό την καθοδήγηση του πολύπειρου μαέστρου Kasper de Roo, συνδιαλέγονται με κινηματογραφημένες προβολές, σε μια πρωτοποριακή παράσταση όπου το τραγούδι, οι ηλεκτρονικοί ήχοι, η ζωντανή μουσική, οι εικόνες και ο λόγος αλληλοσυμπληρώνονται εκπέμποντας στη σκηνή την αγωνιώδη λογοτεχνική και υπαρξιακή αναζήτηση του συγγραφέα.

Μιλτιάδης Φιορέντζης: ηθοποιός

ERGON ENSEMBLE

Kasper De Roo: μουσική διεύθυνση

Αλέξανδρος Μούζας: καλλιτεχνικός συντονισμός

Καστ ταινίας

Οφηλία (τραγουδίστρια fado): Ana Moura

Μπερνάρντο Σοάρες: Joao Reis

Νεαρή Οφηλία: Sara Ramadinha Pereira

Οδοκαθαριστής: David Pereira

Λογιστής: Rogerio Tavares

Ταγματάρχης: Miguel Corte-Real

22 & 23.12.2017 | ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ | Κεντρική Σκηνή | 18:00

«Να τα πούμε;»

Το Ελληνικό Σχέδιο / Κύκλος το Ελληνικό τραγούδι

Μικρά και μεγάλα παιδιά, ερμηνευτές, πέντε συνθέτες, ένας συγγραφέας, ένας σκηνοθέτης και ένας αφηγητής θα μας πούνε τα κάλαντα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Κάλαντα παλιά και καινούργια! Οι συνθέτες θα γράψουν νέα τραγούδια, θα «πειράξουν» παλιότερα, θα τραγουδήσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά όπως στο παρελθόν, αλλά και όπως στο παρόν, όπως εδώ ή όπως αλλού. Το Ελληνικό Σχέδιο μας καλεί σε μια συναυλία που είναι και παράσταση και γιορτή. Ας πούμε γνωστά κάλαντα και ας μάθουμε και νέα στη Στέγη!

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος, Κώστας Φασουλάς

Συνθέτες: Άγγελος Αγγέλου, Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης, Νεφέλη Λιούτα, Γιώργος Χατζηπιερής, Φένια Χρήστου

Κείμενο / Ιστορία: Γιώργος Κοροπούλης

Σκηνοθετική επιμέλεια & Σκηνογραφία: Ηλίας Καρελλάς

Αφηγητής: Μανώλης Μαυροματάκης

28-30.12.2017 | ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Το τραγούδι του Roland

Wael Shawky

Διεθνής Συμπαραγωγή

Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τη νέα σεζόν Facebook Twitter
Φωτο: Janto Djassi

Χρώματα, μουσική, τραγούδι: ένα μεγάλο, πολιτικό παραμύθι για την Ανατολή και τη Δύση μέσα από το βλέμμα ενός από τους πιο σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες της Αιγύπτου.

Μέσα σε ένα υπέροχο σκηνικό, σαν μια μεγεθυμένη τεράστια μινιατούρα από εκατοντάδες ψηφίδες που συνθέτουν τους χάρτες του Χαλεπιού, της Βαγδάτης και της Κωνσταντινούπολης, Άραβες μουσικοί και τραγουδιστές αφηγούνται στη δική τους γλώσσα το Άσμα του Ρολάνδου, ένα μεσαιωνικό γαλλικό έπος του 11ου αιώνα. Το θέμα του μεσαιωνικού ποιήματος, μια μάχη ανάμεσα στους Χριστιανούς και τους Σαρακηνούς, δίνει την ευκαιρία στον Ουάελ Σόκι, ανασυνθέτοντάς το, να σχολιάσει το στερεοτυπικό βλέμμα της Δύσης στην Ανατολή και να το ανατρέψει.

Σύλληψη, Σκηνοθεσία & Σκηνογραφία: Wael Shawky

Με τους: Juma Yousif Jumaja, Almukaini Aljneibi, Abdulla Lashkarieid Mohammad, Fahed Omar Abdulla Heba Marzouq, Aman Khamis Juma, Aashir Almarashda, Matar Jasim Malalla Binnabhan AlMarzooqi, Mohamed Ali Khamis Alashar Almarshada, Anwar Ali Jasim Ahmed, Khaled Ali Mohamed Aljaffal, Yusuf Khamis Sbait Mubarak Alfarsi, Ali Husain Ahmed Husain Altamimi, Shawqi Abdulla Sabt Saud, Saad Ahmed Mohamed Aljaffal, Khaled Saad Salem Rashed, Ahmed Saleh Mohamed, Alshabaan, Ahmed Abdulla Juma Farhan, Idrees Rabeea Idreses Bakheet, Ismaeel Mohamed Mesfer Saad, Faraj Mohamed Mesfer Saad, Yaqoob Ali Mohamed Bujaffal, Isa Ali Mohamed Aljaffal

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018

4.1.2018 | ΚΙΝHΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | Κεντρική Σκηνή

Animasyros

Το Animasyros, «Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων», επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στη Στέγη του στην Αθήνα και υποδέχεται το 2018 με ένα τριήμερο «κινούμενων» εκδηλώσεων. Το Animasyros στη Στέγη παρουσιάζει μια επιλογή από τις καλύτερες και δυνατότερες ταινίες εμψύχωσης του επετειακού Animasyros 10, που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2017, σε 3 ξεχωριστά προγράμματα (για παιδιά, για όλη την οικογένεια και για ενήλικες), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Παράλληλα, πραγματοποιείται τριήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο, με τίτλο «Φτιάξε τη δική σου ταινία επιστημονικής φαντασίας», για παιδιά 8-12 ετών, όπου μέσα από τις τεχνικές animation τα παιδιά αφήνουν ελεύθερο το νου τους να δημιουργήσει και πλάθουν τη δική τους ιστορία επιστημονικής φαντασίας για το 2018.

11.1.2018 | ΜΟΥΣΙΚΗ | Μικρή Σκηνή | 21:00

Gareth Davis & Frances-Marie Uitti

Το πρωτοποριακό ντουέτο έρχεται στη Στέγη για μια μουσική εμπειρία που δεν γνωρίζει σύνορα και περιορισμούς. Η τσελίστρια Φράνσις Μαρί Ουίτι εντυπωσιάζει εδώ και δεκαετίες κοινό και κριτικούς, τόσο μέσα από τις συνεργασίες της με θρυλικούς συνθέτες, όπως ο John Cage, όσο και με τη μοναδική της παρουσία επί σκηνής・ αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα
στην εκπληκτική της ικανότητα να ερμηνεύει με την ταυτόχρονη χρήση δύο δοξαριών. Ο Γκάρεθ Ντέηβις διανύοντας με άνεση ένα ευρύ φάσμα από την ηλεκτρονική μέχρι την κλασική μουσική, έχει καταφέρει να ανοίξει νέους δρόμους για το κλαρινέτο χρόνο με τον χρόνο.

Με αφετηρία τα έργα που έγραψαν ειδικά για αυτούς δύο σπουδαίοι Ιταλοί συνθέτες, ο Giacinto Scelsi (1905-1988) και ο Salvatore Sciarrino (γενν. 1947), οι σολίστες θα επιδιώξουν μια μεταμόρφωση του πρωτότυπου υλικού, αντιπαραβάλλοντάς το με νέες ερμηνείες και, παράλληλα, εξερευνώντας τον πυρήνα των θεματικών δομών των έργων. Θα οδηγήσουν κατ' αυτό τον τρόπο το κοινό σε ένα ιλιγγιώδες ταξίδι, που κορυφώνεται ως αποκαλυπτικό μουσικό βίωμα.

15-18.1.2018 | ΧΟΡΟΣ | Μικρή Σκηνή | 21:00

Risk

Ιωάννα Πορτόλου

Πρεμιέρα

Η ευτυχία στη ζωή προϋποθέτει ρίσκο. Παίρνουμε όμως το ρίσκο να είμαστε ευτυχισμένοι; Σε αυτό εστιάζει η νέα δουλειά της Ιωάννας Πορτόλου. Έξι ερμηνευτές στη σκηνή εκκινούν από ένα μουσικό σύμπαν που φλερτάρει με την υπερβολή και την ελαφρότητα των '80s και κυνηγούν το φευγαλέο της ευτυχίας, το ανέμελο κέφι και την αίσθηση του να μοιράζεσαι, χωρίς λογοκρισία, αυτή την απροσδόκητη χαρά με τους άλλους. Η χορογράφος ανασυστήνει επί σκηνής ένα φαντασιακό χώρο, μέσω του οποίου ο καθένας κατακτά την ασφάλεια να προτείνει μια άγνωστη, αλλά και μοναδική εκδοχή του εαυτού του.

Χορογραφία: Ιωάννα Πορτόλου

Χορεύουν: Ιωάννα Αποστόλου, Νώντας Δαμόπουλος, Νικολέτα Καρμίρη, Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαΐδης, Ηλίας Χατζηγεωργίου

17-28.1.2018 | ΘΕΑΤΡΟ | Κεντρική Σκηνή | 20:30

ΡΟΜΠ/ROB του Ευθύμη Φιλίππου

Δημήτρης Καραντζάς

Πρεμιέρα

Για πρώτη φορά συναντιούνται δημιουργικά ο συγγραφέας και βραβευμένος σεναριογράφος Ευθύμης Φιλίππου και ο διακεκριμένος σκηνοθέτης της νεότερης γενιάς Δημήτρης Καραντζάς. Όλα ξεκίνησαν από μια κουβέντα τους γύρω από ένα έργο-σοκ, το Ρομπέρτο
Τσούκο (1990) του Bernard Marie Koltes. Όπως στο έργο του Κολτές, έτσι και στην πρωτότυπη δημιουργία του Φιλίππου, με τίτλο Ρομπ/Rob , γίνεται λόγος για έναν κατά συρροή δολοφόνο. Μόνο που στην παράσταση που ετοιμάζουν οι δύο Έλληνες δημιουργοί στη Στέγη, οι θεατές καλούνται να γίνουν μάρτυρες και συνένοχοι μιας μυστήριας τελετής γύρω από έναν νεκρό πια δολοφόνο, ο οποίος αναγεννιέται μέσα από τις αφηγήσεις και τις μαρτυρίες των θυμάτων, αλλά και των οπαδών του, και ζωντανεύει για να αποθεωθεί και, τελικά, να κατασπαραχθεί ξανά από μια κοινωνία που έχει πάντα την ανάγκη να κατασκευάζει αρχηγούς – Φύρερ, Αγίους ή, απλώς, αποδιοπομπαίους τράγους.

Είστε έτοιμοι για μια παράσταση-ανορθόδοξη τελετή γύρω από τη βία, τα στερεότυπα, τη μνήμη, την ταυτότητα, το λογικό και το παράλογο;

Κείμενο: Ευθύμης Φιλίππου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιάννης Κλίνης, Χρήστος Λούλης, Βασίλης Μαγουλιώτης, Αγγελική Παπούλια, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαουλίδου, Μιχάλης Σαράντης, Σταυρούλα Σιάμου, Μαρία Σκουλά

24.1.2018 | ΜΟΥΣΙΚΗ | Μικρή Σκηνή | 20:00

Μετασχηματισμοί

Το Ελληνικό Σχέδιο

Συνεχίζοντας την ιδέα της συνάντησης των μουσικών ηχοχρωμάτων και των τεχνικών της Ανατολής και της Δύσης, τοποθετούμε αυτή τη φορά στο κέντρο τον αυτοσχεδιασμό, το ταξίμι. Καλεσμένοι ο Πάνος Δημητρακόπουλος στο κανονάκι, ο Θωμάς Κωνσταντίνου στο ούτι και ο Δημήτρης Τσάκας στο σαξόφωνο. Δύο μουσικοί κόσμοι, που συναντώνται στην αυτοσχεδιαστική ελευθερία των καταξιωμένων μουσικών με σημαντικά έργα από το σύνολο του ρεπερτορίου Ανατολής και Δύσης, δημιουργούν ένα νέο κόσμο και προκαλούν την ακρόαση, τις αισθήσεις και τη σκέψη.

Καλλιτεχνική επιμέλεια κύκλου: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος

24.1 & 31.1 & 13.2.2018 | ΜΟΥΣΙΚΗ | Πάντειο Πανεπιστήμιο | 20:30

Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού, Vol. 3

Η γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού ενώνει για τρίτη φορά τη Στέγη και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οι συναυλίες της φετινής σαιζόν προβάλλουν ιδιότυπα μουσικά σχήματα και τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία. Σόλο κοντραμπάσο και κοντραμπάσο σε συνδυασμό με φωνή, με βιολί και με ηλεκτρονικά· τρίο με βιολί, τσέλο και μπαγιάν και ένα κουαρτέτο σαξοφώνων με μουσικούς από τρεις διαφορετικές ηπείρους. Νέα έργα, πρώτες ελληνικές εκτελέσεις και μια ιδιαίτερη έμφαση στο έργο του Ιάννη Ξενάκη και στη σχέση του με τις δημιουργίες νέων συνθετών.

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου

Νίκος Σταυρόπουλος, Topophilia για ηλεκτρονικά

Συζήτηση με τους συνθέτες Νίκο Σταυρόπουλο και Κορνήλιο Σελαμσή

Ρεσιτάλ κοντραμπάσου

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου

Τρίο GRASP

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου

Κουαρτέτο σαξοφώνων

Ensemble du Bout du Monde

Quentin Darricau, Don-Paul Kahl, Noa Mick και Kay Zhang

26-28.1.2018 | ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ | Εκθεσιακός χώρος & Μικρή Σκηνή

Νέα μουσική με παλιά μέσα

Detritus

Μουσική φτιαγμένη από τις ατέλειες και τους ανεπιθύμητους θορύβους παλιών συσκευών. Μαγνητόφωνα, πικάπ, γραμμόφωνα, cd και walkman μετατρέπονται σε επιφάνειες εντατικού ηχητικού πειραματισμού. Μια ματιά στις παρυφές της sound art και της ηλεκτροακουστικής σύνθεσης, με συναυλίες, εγκαταστάσεις και συζητήσεις που εξερευνούν τις απρόσμενες
ηχητικές δυνατότητες των ξεπερασμένων τεχνολογιών και τη διαχρονική σχέση μας με εφήμερα μέσα καταγραφής και ακρόασης των ήχων.

Συμμετέχουν: Giovanni Lami, Stephen Cornford, Sandra Boss, Graham Lambkin, Marc Baron, Robert Millis, Olivia Block κ.ά.

Φεβρουάριος 2018

1-4.2.2018 | ΧΟΡΟΣ | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Ιόν

Χρήστος Παπαδόπουλος

Πρεμιέρα / Διεθνής Συμπαραγωγή

Ο λόγος που ο κόσμος του χορού στην Ευρώπη μιλά για τον Χρήστο Παπαδόπουλο ως ένα νέο αστέρι που ανατέλλει, είναι επειδή μπορείς κάλλιστα να κατοικήσεις στο μινιμαλιστικό και ποιητικό καλλιτεχνικό του σύμπαν. Ένα τέτοιο σύμπαν, συντεθειμένο από λεπτομερή χορογραφική έρευνα και εξαντλητικό σωματικό χορό, μας αποκαλύπτεται στη νέα του παραγωγή, το Ιόν.

Με αφορμή την ενατένιση των αόρατων νόμων που διέπουν τη φύση, αλλά και την παρατήρηση των χημικών δεσμών που αφορούν τα ιόντα, ο Παπαδόπουλος και η ομάδα του διερευνούν τη συνθήκη του συντονισμού και του συγχρονισμού. Ή, αλλιώς, εξετάζουν τις αναρίθμητες εκείνες ανεξάρτητες δυνάμεις, αλλά και τις σχέσεις που καθορίζουν εμάς, ως πολίτες αυτού του κόσμου, και τους χορευτές, ως ερμηνευτές ενός έργου. Γιατί, και στις δύο περιπτώσεις, τα σύνολα διαρκώς συγχωνεύονται στην ελάχιστη δυνατή μορφή, τη μονάδα, και, αντίστροφα, οι μονάδες συγκροτούν το όλο, το «μαζί»...

Σύλληψη & Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος

Δραματουργία: Τάσος Κουκουτάς

Μουσική: Coti K

Χορεύουν: Νάντη Γώγουλου, Νώντας Δαμόπουλος, Αμαλία Κοσμά, Χαρά Κότσαλη, Γεώργιος Κοτσιφάκης, Δήμητρα Μερτζάνη, Ευθύμης Μοσχόπουλος, Μαρία Μπρέγιαννη, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Αλέξης Τσιάμογλου

2-4.2.2018 | ΘΕΑΤΡΟ | Μικρή Σκηνή | 17:00

Το απίθανο ταξίδι

Άγγελος Φραντζής

Sci-fi θέατρο έχετε ξαναδεί; Να, που ήρθε η ώρα! Η Μικρή Σκηνή της Στέγης γίνεται κινηματογραφικό πλατό και μια παράσταση για όλη την οικογένεια μας ταξιδεύει στο χρόνο, στην εποχή του βωβού κινηματογράφου, τότε που ο Γάλλος πρωτοπόρος σκηνοθέτης και ταχυδακτυλουργός Ζωρζ Μελιές γύριζε την πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας, Ταξίδι στο Φεγγάρι (1902). Αυτός είναι και ο «αόρατος» πρωταγωνιστής της μαγικής παράστασης που στήνει ο διακεκριμένος κινηματογραφιστής Άγγελος Φραντζής, με έναν τριμελή θίασο, ζωντανή μουσική, ψηφιακές προβολές, κινηματογραφικά εφέ, χορό και κίνηση.
Θέατρο ή σινεμά; Επιστημονική φαντασία ή περιπέτεια ενηλικίωσης; Το απίθανο ταξίδι είναι, πάνω απ' όλα, ένας ύμνος στην «απίθανη» δύναμη της φαντασίας.

Σκηνοθετική επιμέλεια & Δραματουργία: Άγγελος Φραντζής

Χορογραφία & Ερμηνεία: Χρυσάνθη Μπαδέκα

Ερμηνεία: Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου

10.2.2018 | ΜΟΥΣΙΚΗ | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Σκηνοθετημένη νύχτα (Staged Night)

Simon Steen-Andersen

Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τη νέα σεζόν Facebook Twitter
Φωτο: Christian Vium

Πώς άραγε θα ακουγόταν μια αναθεωρημένη εκδοχή έργων του παρελθόντος, προσαρμοσμένη στην αντίληψη των σημερινών ακροατών; Πώς αυτά θα μπορούσαν να είναι εξίσου απειλητικά, ονειρικά ή θλιμμένα όπως την εποχή που πρωτοπαρουσιάστηκαν; Ο Δανός συνθέτης Σίμον Στην-Άντερσεν ανασυνθέτει έργα διάσημων συνθετών, από τον Bach έως τον Ravel, προσδίδοντάς τους φρεσκάδα και νέο νόημα. Με μια λιτή, «νυχτερινή» σκηνοθεσία, διεγείρει την ακοή μας και εξάπτει τη φαντασία μας.

14-23.2.2018 | ΘΕΑΤΡΟ | Μικρή Σκηνή | 21:00

Πενθεσίλεια του Χάινριχ φον Κλάιστ

Παντελής Δεντάκης

Πρεμιέρα

«Σε θέλω, σε ποθώ, σ' αγαπώ, σε λατρεύω, είσαι τα πάντα για μένα. Αρκεί να σ' έχω κατακτήσει, να "είσαι" μόνο για μένα, να είσαι κτήμα μου, να σε εξουσιάζω. Αλλιώς, θα σε διαλύσω, θα σε καταστρέψω, θα σε συντρίψω.» Η Πενθεσίλεια (1808) του Κλάιστ, ένας θρίαμβος του ρομαντικού θεάτρου, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, σε μια παράσταση που μιλά με ορμή και λυρισμό για τον έρωτα και τον πόλεμο, το πάθος και τα ανελέητα παιχνίδια εξουσίας, την αέναη μάχη των δύο φύλων.

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας

Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης

Ερμηνεύουν: Βίκυ Βολιώτη, Σύρμω Κεκέ, Κώστας Κορωναίος, Ηρώ Μπέζου, Αργύρης Ξάφης, Άλκηστη Πουλοπούλου, Θάνος Τοκάκης, Αινείας Τσαμάτης

21-27.2.2018 | ΧΟΡΟΣ | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Xenos

Akram Khan

Παγκόσμια Πρεμιέρα / Διεθνής Συμπαραγωγή

Αυθεντικός, ευρηματικός και με στυλ, με στυλ που ενσωματώνει και ταυτόχρονα αντιπαραβάλλει το ινδικό κατάκ με το σύγχρονο χορό, ο διάσημος χορευτής και χορογράφος Άκραμ Καν έχει το ταλέντο να μαγνητίζει το βλέμμα με το σαγηνευτικό, δεξιοτεχνικό, πολυσυλλεκτικό χορό του. Στο νέο του έργο που, διόλου τυχαία, φέρει ως τίτλο την ελληνική λέξη XENOS, θα βρεθεί στη σκηνή μόνος, μαζί με πέντε διακεκριμένους μουσικούς. Η παγκόσμια πρεμιέρα του νέου έργου του Άκραμ Καν στη Στέγη, επιστέγασμα μιας μακρόχρονης συνεργασίας, θα αποτελέσει ένα γεγονός με διεθνή εμβέλεια.

Μάρτιος 2018

Μάρτιος 2018 | ΧΟΡΟΣ

Rasp Your Soul

Kat Válastur

Διεθνής συμπαραγωγή

Ο κόσμος, μέσα από τη ματιά της Kat Válastur, μπορεί να γίνει αντιληπτός μόνο μέσα από και διαμέσου του σώματος. Στο Rasp Your Soul, η θεατρική σκηνή εκλαμβάνεται μεταφορικά ως στόμα, με το σώμα του χορευτή εντός της να υιοθετεί όλες τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά της γλώσσας. Η χορογράφος δεν στέκεται σε ένα απλό σχήμα λόγου, αλλά επιχειρεί μέσα από αυτόν το μηχανισμό να καταλάβει πώς το «σώμα ως γλώσσα» μπορεί να αρθρώνει λόγο, επιβεβαιώνοντας ή καταρρίπτοντας παγιωμένες έννοιες και αντιλήψεις γύρω από το ανθρώπινο και το ζωικό.

Σύλληψη, Χορογραφία, Κείμενα/Διάρθρωση: Kat Válastur

Ερμηνεύει: Enrico Ticconi

4.3.2017 | ΜΟΥΣΙΚΗ | Σε όλους τους χώρους της Στέγης

Open Day: Μάης '68

Το ετήσιο Open Day είναι πλέον θεσμός. Η Στέγη ανοίγει στο κοινό και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν ελεύθερα σε όλους τους χώρους του κτιρίου, επιλέγοντας τα δρώμενα της επιλογής τους και δημιουργώντας τις δικές τους αισθητικές διαδρομές. Σε κάθε γωνιά της Στέγης –στα φουαγιέ, στη Μικρή και στην Κεντρική Σκηνή– ένας μαραθώνιος εκτέλεσης εμβληματικών μουσικών έργων και συμβάντων επιχειρεί να ανιχνεύσει τα χαρακτηριστικά μιας ολόκληρης εποχής. Με αφορμή την επέτειο των πενήντα ετών από το Μάη του '68, ακολουθούμε τις διαδρομές και τις διασταυρώσεις της.

Σύλληψη, Σύνθεση, Μουσικολογική & Σκηνοθετική Επιμέλεια, Realisations, Ενορχηστρώσεις & Οργάνωση: Ανάργυρος Δενιόζος

6 & 7.3.2018 | ΜΟΥΣΙΚΗ | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Μουσικά Soundtracks

Δημήτρης Παπαδημητρίου

Στην ιστορία των πολιτισμών, η μουσική και οι εικαστικές τέχνες συμπορεύονται, αλληλοεμπλουτίζονται, συνεργάζονται, ανταγωνίζονται, ενίοτε αλληλοσυμπληρώνονται. Η ιδέα αυτή αποτέλεσε την ευκαιρία για ανάθεση νέων έργων με υλικό έμπνευσης ζωγραφικούς πίνακες. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου παρουσίασε, το Μάρτιο του 2017, το συμφωνικό έργο με τίτλο Τρία Μουσικά Soundtracks, με τρία μέρη εμπνευσμένα από το έργο του Γιώργου Ιακωβίδη, Παιδική Συναυλία, από το θεματικό σύνολο έργων του ιμπρεσιονιστή Claude Monet και από την τεχνική Pouring and Dripping του Jackson Pollock.

Σε αυτή τη συναυλία, ο συνθέτης θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση το νέο συμφωνικό του έργο με περισσότερα Μουσικά Soundtracks από την περιήγησή του στις διαφορετικές εποχές της ιστορίας της ζωγραφικής.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ραλλού Βογιατζή, Δημήτρης Παπαδημητρίου

Συνθέτης: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ερμηνεύει: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – ΚΟΑ

11.3.2018 | ΧΟΡΟΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ | Κεντρική Σκηνή

Dancing to Connect

Δημιουργικότητα, αυτοπεποίθηση, συνεργασία και επικοινωνία των μαθητών μέσα από την τέχνη του χορού. Το Dancing to Connect δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ χορού για εφήβους· είναι ένας θεσμός τον οποίο συνέλαβε και θεμελίωσε η ομάδα Battery Dance Company της Νέας Υόρκης, που φέρνει κοντά νέους ανθρώπους για να μάθουν τι είναι σύγχρονος χορός, πώς να απελευθερώνουν το δυναμικό και τη φαντασία τους και, πάνω από όλα, πώς να συνεργάζονται και να δουλεύουν ομαδικά.

Ανάμεσα σε 54 χώρες όλου του κόσμου, η Στέγη παίρνει τη σκυτάλη και για έκτη χρονιά συναντά τους μαθητές μέσα στα σχολεία τους. Μετά την Πάτρα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και την Κομοτηνή, τώρα μπαίνουν και τα Χανιά στο... χορό, μαζί με πέντε σχολεία της Αθήνας. Η τάξη, το γυμναστήριο, το προαύλιο, ακόμα και οι διάδρομοι του σχολείου μεταμορφώνονται σε χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρόβας. Στο τέλος του προγράμματος οι χορογραφίες παρουσιάζονται πρώτα στην πόλη επιλογής κι έπειτα σε μια κοινή παράσταση με όλα τα σχολεία στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, που περιμένει να ταρακουνηθεί!

Συντελεστές: Μέλη της ομάδας χορευτών που συμμετείχαν τα πέντε προηγούμενα χρόνια Ιωάννα Αποστόλου, Νικολέτα Καρμίρη, Κάντυ Καρρά, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Γιάννης Νικολαΐδης, Άρης Παπαδόπουλος, Μάρθα Πασακοπούλου, Δημόκριτος Σηφάκης, Έλενα Σταυροπούλου, Αντώνης Στρούζας, Μαρία Φουντούλη, Ηλίας Χατζηγεωργίου

15.3.2018 | ΜΟΥΣΙΚΗ | Μικρή Σκηνή | 21:00

Dans Les Arbres

Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τη νέα σεζόν Facebook Twitter
Φωτο: Tyler Olson

Έχοντας αναπτύξει έναν αξιοζήλευτο κώδικα επικοινωνίας, οι τέσσερις ευρηματικοί αυτοσχεδιαστές από τη Νορβηγία και τη Γαλλία συνθέτουν αυθόρμητα το ηχητικό τους σύμπαν και φτιάχνουν μουσική που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Σε ποιο σημείο ο ήχος μετατρέπεται σε μουσική και η μουσική σε ήχο; Πάνω σε αυτό το ερώτημα θεμελιώνουν την τέχνη τους οι Dans Les Arbres («μέσα στα δέντρα»), και ρίχνονται με τόλμη στην εξερεύνηση του ενδιάμεσου χώρου ανάμεσα στις δύο περιοχές μέσα από αυθόρμητες συνθέσεις λεπταίσθητης ομορφιάς.

Προετοιμάζουν και τροποποιούν τα όργανά τους με ασυνήθιστες μεθόδους και δημιουργούν πρωτότυπους συνδυασμούς αέρινων, ξύλινων και μεταλλικών ήχων. Έπειτα από την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ, Phosphorescence, και ύστερα από δύο δίσκους για την εμβληματική ECM), αυτό το εξαιρετικό σχήμα εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μας καλεί να ακούσουμε διαφορετικά το κλαρινέτο, την κιθάρα, το πιάνο και τα κρουστά, μέσα από μια μυσταγωγική συναυλία.

16-18.3.2018 | ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ | Εκθεσιακός χώρος

Shadow Libraries: Το UbuWeb στην Αθήνα

Το UbuWeb, ένα εκπαιδευτικό αρχείο στο Web, το οποίο ίδρυσε ο Kenneth Goldsmith το 1996, προτείνει ένα διαφορετικό είδος ιστορίας της τέχνης. Παρέχει δωρεάν και απεριόριστη πρόσβαση σε μια αξιοσημείωτη, ιδιοσυγκρασιακή συλλογή ταινιών και βίντεο τέχνης, κριτικών κειμένων και δοκιμίων, ηχητικής ποίησης και ηχογραφήσεων τέχνης, μεταξύ πολλών άλλων αταξινόμητων κλάδων της αβανγκάρντ. Μέσα από συζητήσεις και εργαστήρια, το UbuWeb στην Αθήνα μάς προτείνει να εξερευνήσουμε τις χρήσεις του αρχείου, αναφορικά με την καλλιτεχνική παραγωγή, και να εξετάσουμε το UbuWeb και άλλες ανεπίσημες βιβλιοθήκες μέσα από το φακό των χρηστών και των δημιουργών τους.

21.3-1.4.2018 | ΘΕΑΤΡΟ | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Βάκχες του Ευριπίδη

Άρης Μπινιάρης

Πρεμιέρα

Όταν η ροκ μουσική ηλεκτρίζει τον ποιητικό λόγο του Ευριπίδη, όταν η πανκ βάζει στην πρίζα το μύθο των Βακχών, τότε ο μέγας θεός Διόνυσος δίνει συναυλία. Ο Άρης Μπινιάρης προσεγγίζει τη σύγκρουση μεταξύ του βασιλιά Πενθέα και του θεού Διονύσου σαν έναν οργισμένο ύμνο πάνω στο διχασμό της ανθρώπινης ψυχής, τη λογική και το ένστικτο. Λάτρης της φόρμας όπου το θέατρο συνομιλεί με τη μουσική και μελετητής του αρχαίου δράματος, τολμά να συνδέσει την ανατρεπτική δυναμική της ροκ με τη ρηξιγενή τραγωδία των Βακχών.

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης

Ερμηνεύουν: Γιώργος Γάλλος, Άννα Καλαϊτζίδου, Καρυοφύλλια Καραμπέτη, Χρήστος Λούλης, Άρης Μπινιάρης, Εύη Σαουλίδου, Χάρης Χαραλάμπους κ.ά.

27.3-16.5.2018 | ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ | Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γεωμετρίες

Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τη νέα σεζόν Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Παρθύμος

Έχετε ποτέ αντικρίσει ή, ακόμα, περπατήσει τους ατελείωτους κήπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών; Μπορείτε να φανταστείτε την Αθήνα μια πόλη πράσινη και κατάφυτη; Έχει άραγε η σύγχρονη τέχνη λόγο ύπαρξης σε ένα πανεπιστήμιο και πώς μπορεί εκεί να βρει το δικό της τόπο ή ακόμα και μια κοινή γλώσσα;

Η locus athens εξερευνά τα σενάρια αυτά με τις Γεωμετρίες, ένα πρόγραμμα πολλαπλών συνεργασιών, εκθέσεων, δράσεων, εκπαίδευσης και γνώσης σε διαφορετικά σημεία της άγνωστης αυτής ζώνης της πόλης.

Συμμετέχουν: Νατάσα Μπιζά, Céline Condorelli, Διοχάντη, Cevdet Erek, Αθηνά Ιωάννου, Marjetica Potrč & Βαλεντίνα Κάργα, Hrair Sarkissian, Θανάσης Τότσικας, Πάκυ Βλασσοπούλου κ.ά.

Απρίλιος 2018

12-15.4.2018 | ΧΟΡΟΣ | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Requiem pour L.

Alain Platel & Fabrizio Cassol

Διεθνής Συμπαραγωγή

Μπορεί το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ να αποτελέσει αφορμή για μια απρόσμενη μουσικοχορευτική συνάντηση; Στην περίπτωση της βέλγικης κολεκτίβας C de la B και του καλλιτεχνικού διδύμου Alain Platel και Fabrizio Cassol, δεν τίθεται καμιά αμφιβολία! Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που οι δύο δημιουργοί μας παρoτρύνουν να ακούσουμε και να δούμε «αλλιώς» μερικά από τα αριστουργήματα του Δυτικού κλασικού ρεπερτορίου. Με ένα 14μελές σύνολο μουσικών, από Ευρώπη και Αφρική, τo Requiem pour L. επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο κάτι που γνωρίζαμε για τη βέλγικη κολεκτίβα les Ballets C de la B: η πολυπολιτισμικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε νέας δημιουργίας της. Μια πρωτόγνωρη διασταύρωση διαφορετικών μουσικών παραδόσεων, που μας επανεισάγει σε μια άλλου τύπου μουσική εμπειρία: η θρησκευτικότητα του Ρέκβιεμ εμπλουτίζεται με τζαζ επιχρωματισμούς και παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα, σε μια πολυεθνική γιορτή επί σκηνής.

Σκηνοθεσία: Alain Platel

Με και από τους: Rodriguez Vangama (μαέστρος, ηλεκτρικό μπάσο), Boule Mpanya, Fredy Massamba, Russell Tshiebua (φωνητικά), Nobulumko Mngxekeza, Owen Metsileng, Stephen Diaz (λυρικές φωνές), Joao Barradas (ακορντεόν), Kojack Kossakamvwe (ηλεκτρική κιθάρα), Niels Van Heertum (ευφώνιο), Bouton Kalanda, Erick Ngoya, Silva Makengo (λικέμπε), Michel Seba (κρουστά)
Μουσική δραματουργία: Maribeth Diggle

13-15.4.2018 | ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Onassis Youth Festival 2018

Φαντάσου την Αντιγόνη έφηβη να τα βάζει με την οικογένειά της. Τον Οιδίποδα να ερωτεύεται την καθηγήτριά του. Την Ωραία Ελένη να χωρίζει και τον Προμηθέα να τιμωρείται γιατί έκανε αυτό που πίστευε σωστό... Παλιώνουν ποτέ οι επαναστάσεις, οι έρωτες, το μίσος, οι καβγάδες, ο πόλεμος και οι αδικίες; Το φεστιβάλ για την πιο δυναμική γενιά, τους εφήβους, δίνει νέα πνοή στα αρχαία κείμενα, καλώντας μια πλειάδα σκηνοθετών και θεατρικών ομάδων να συνεργαστούν με μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου. Ξεπέρνα τον φόβο σου για τα αρχαία κείμενα και κάνε τα δικά σου. Φώναξε δυνατά τα συναισθήματά σου μέσα από τη φωνή των κλασικών. Γι' αυτό ετοιμάσαμε το Onassis Youth Festival 2018, για σένα, για να βρεις, να ξεκλειδώσεις, να μοιραστείς, να απελευθερώσεις τις δυνάμεις και τα συναισθήματά σου πάνω στη σκηνή.

Συνεργάτες του Φεστιβάλ: Άρης Λάσκος & Αναστασία Γιαννάκη, Αργύρης Ξάφης, Σεσίλ Μικρούτσικου, Ομάδα Ντουθ (Βάσια Ατταριάν, Μυρτώ Μακρίδη & Δημήτρης Τάσαινας), Έλενα Τιμπλαλέξη, 4Frontal (Θανάσης Ζερίτης & Αριστέα Σταφυλαράκη), Cheek-Bones (Στέφανος Αχιλλέως & Αγγέλικα Σταυροπούλου), κ.ά.

19-22.4.2018 | ΜΟΥΣΙΚΗ | Εντός & εκτός Στέγης

Borderline Festival 2018

Υπάρχουν όρια στη μουσική; Πώς γίνεται να οριoθετηθεί ο ήχος, το φυσικό φαινόμενο που ταξιδεύει μέσα από στερεά, υγρή και αέρια μορφή; Μπορούμε να κατανοήσουμε το συνεχώς μεταβαλλόμενο; Αυτό που κυριαρχεί στο εδώ και το τώρα; Με αφετηρία τα παραπάνω ερωτήματα, το Borderline μας προσκαλεί να αφεθούμε στην απεραντοσύνη του ήχου και να βιώσουμε τη ζωντανή μουσική χωρίς φραγμούς και στεγανά. Τραγούδι και θόρυβος, σύνθεση και αυτοσχεδιασμός, live dj sets, sound installations, ομιλίες και άλλες δράσεις, στην 8η έκδοση του αθηναϊκού φεστιβάλ που συνεχίζει να στηρίζει τον πειραματισμό, τις νέες συνεργασίες και πάσης φύσεως ηχητικές αναζητήσεις. Εντός και εκτός Στέγης.

19.4.2018 | ΜΟΥΣΙΚΗ | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Ηχώ και Νάρκισσος

Medea Electronique

Από το μύθο της Ηχούς και του Νάρκισσου, όπου για πρώτη φορά σκιαγραφείται η έννοια των media, στον 21ο αιώνα της ψηφιακής τεχνολογίας. Το live coding, σε ρόλους συνθέτη και λιμπρετίστα, εμπνέεται από τις δύο τραγικές φιγούρες και παραδίδει μια ψηφιακή όπερα με σύγχρονες προβληματικές.

Ο μύθος του Οβιδίου για τον Νάρκισσο, που μαγεύεται από την αντανάκλασή του, και την Ηχώ, που δίχως σώμα περιπλανιέται αιώνια κι αυτή, διασκευάζεται από τη Medea Electronique με την πρακτική του live coding, δηλαδή μέσα από τον προγραμματισμό σε πραγματικό χρόνο επί σκηνής. Τα χαρακτηριστικά της όπερας μεταγράφονται στα ψηφιακά τους ισοδύναμα μέσω του live coding και του code poetry: ο κώδικας που γράφεται σε πραγματικό χρόνο παράγει τον ήχο της όπερας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και το λιμπρέτο που τραγουδούν οι ερμηνευτές.

28 & 29.4.2018 | ΧΟΡΟΣ | Σε διάφορους χώρους της Στέγης & εκτός Στέγης

Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων

5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων: νέοι προσανατολισμοί, νέες αφίξεις.

Η Στέγη, αυτή τη χρόνια, πέρα από το σταθερό προσανατολισμό της στο έργο πρωτοεμφανιζόμενων και ανερχόμενων δημιουργών, επιχειρεί το άνοιγμα σε διαφορετικούς χώρους του κτιρίου, σε αναζητήσεις εντός και εκτός σκηνής. Στόχος πάντα είναι να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής σκηνής και οι προβληματισμοί που απορρέουν από το διάλογο των καλλιτεχνών με τα δεδομένα της εποχής. Πολυσυλλεκτικό, σύγχρονο, τολμηρό, όπως η νέα γενιά δημιουργών, το φεστιβάλ αποτυπώνει το παρόν με τους δικούς του όρους.

Μάιος 2018

2-16.5.2018 | ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Fast Forward Festival 5

Μπορεί η τέχνη να ανασύρει μυστικά που κρύβει ακόμη μέσα της η γη; Είναι δυνατόν να επαναπροσδιορίσουμε την εθνική μας ταυτότητα μέσα από την κριτική προσέγγιση των θραυσμάτων του παρελθόντος; Υπάρχει κοινωνικά στρατευμένη αρχαιολογία; Μπορούμε να οραματιστούμε το μέλλον μιας πόλης, μέσα από εναλλακτικές ερμηνείες των αρχαίων και σύγχρονων μνημείων της;
To 5ο Fast Forward Festival εξερευνά την αρχαιολογία ως επιστήμη, όχι της συνέχειας και του ακίνητου χρόνου, αλλά της ρωγμής, της ασυνέχειας και του μετασχηματισμού, στα όρια επιστημονικής τεκμηρίωσης και μυθοπλασίας. Εστιάζει στη συνάντηση της τέχνης με την επιστήμη και επιχειρεί να προτείνει, μέσα από τους πολλαπλούς χρόνους της ύλης, μια μη γραμμική προσέγγιση της Ιστορίας. Καλλιτέχνες από τον ελληνικό και το διεθνή χώρο θα ανιχνεύσουν τον καθοριστικό ρόλο της αρχαιολογίας στην κατασκευή των εθνικών αφηγήσεων και της συλλογικής μνήμης, αλλά και τη διαλεκτική σχέση της με την
πολιτιστική κληρονομιά.

18-20.5.2018 | ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ | Κεντρική Σκηνή & Μικρή Σκηνή

Bing Bang Festival

Πες Big Bang: μουσική, παιχνίδι και διασκέδαση σε ένα φεστιβάλ μουσικής για νεαρούς και περιπετειώδεις θεατές! Για 4η χρονιά η Στέγη παρουσιάζει ένα πολύχρωμο μουσικό πρόγραμμα με συναυλίες, ηχητικές εγκαταστάσεις, πάρτι και εργαστήρια με απροσδόκητες εκπλήξεις, καλώντας τους μικρούς θεατές της 0-12 ετών να ανακαλύψουν μουσικές από όλο τον κόσμο με έναν ασυνήθιστο τρόπο.
Διαφορετικό; Τρελό; Σύγχρονο; Εναλλακτικό; Όπως κι αν το πεις, το Big Bang Festival σε περιμένει για multimedia συναυλίες με δημιουργική χρήση αντικειμένων που δεν σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιηθούν στη μουσική, αλλά και για συναυλίες με απρόσμενα μουσικά όργανα. Σε καλεί να μην είσαι μόνο ακροατής, αλλά να μοιραστείς τη σκηνή με τους μουσικούς, να δημιουργήσεις μουσική και να αλληλεπιδράσεις με ό,τι πιο φρέσκο υπάρχει στην ηχητική τέχνη και τη μουσική σήμερα.

Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο του 2018.

19.5.2018 | ΜΟΥΣΙΚΗ | Κεντρική Σκηνή | 20:30

The Brad Mehldau Trio

Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τη νέα σεζόν Facebook Twitter
Φωτο: Michael Wilson

Αυτό είναι το τρίο ενός χαρισματικού πιανίστα. Ο Mehldau είναι ίσως ο πλέον πολυσυζητημένος πιανίστας μετά το 2000, με έναν από τους πιο λυρικούς και γνώριμους ήχους στη σημερινή μουσική. Έχει χαράξει δικά του μονοπάτια, ενσωματώνοντας στην τζαζ εξερεύνηση το ρομαντισμό των Schubert, Brahms, Schumann, αλλά και την pop-rock. Έχοντας στο ενεργητικό του την αναγνώριση από τους κριτικούς για τη δική του μπάντα, αλλά και τεράστια διεθνή έκθεση σε συνεργασίες με τους Pat Metheny, Renee Fleming και Joshua Redman, ο Μέλνταου εξακολουθεί να συγκεντρώνει αναρίθμητα βραβεία και θαυμασμό τόσο από τους πιστούς της τζαζ όσο και από τους απλούς μουσικόφιλους. Τόσο με το τρίο του όσο και σόλο, έχει πραγματοποιήσει έξοχες επανεκτελέσεις τραγουδιών σύγχρονων συνθετών, όπως οι Beatles, ο Cole Porter, οι Radiohead, ο Paul Simon, οι Gershwin και ο Nick Drake· ταυτόχρονα εξελίσσει διαρκώς το δικό του σημαντικό κατάλογο πρωτότυπων συνθέσεων. Με την ομολογούμενη από τον ίδιο αγάπη του για την ποπ μουσική και την κλασική παιδεία, «ο Μέλνταου είναι ο πιο επιδραστικός τζαζ πιανίστας της τελευταίας εικοσαετίας» ( The New York Times) .

24.5.2018 | ΜΟΥΣΙΚΗ | Μικρή Σκηνή | 21:00

Tinos World Music Festival: Pre-festival concert στη Στέγη

Το 6ο Tinos World Music Festival που διοργανώνει το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στα τοξωτά έγχορδα του ελλαδικού χώρου. Η λύρα της Θράκης, της Πόλης, της Κρήτης και του Πόντου, αλλά και το βιολί του Αιγαίου ανήκουν σε μια οικογένεια οργάνων που συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στις μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Το φεστιβάλ φιλοξενεί νέους και καταξιωμένους μουσικούς, εξερευνώντας τη θέση αυτών των οργάνων στη μουσική του σήμερα. Πριν από την έναρξη του φεστιβάλ στην Τήνο, θα πραγματοποιηθεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης μια προ-φεστιβαλική συναυλία.

24-27.5.2018 | ΧΟΡΟΣ | Κεντρική Σκηνή | 20:30

ΑΝΩΝΥΜΟ

Τζένη Αργυρίου

Όταν η τεχνολογία καθορίζει τη ζωή και τις σχέσεις μας, μήπως έρχεται η ώρα να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή; Μήπως πρέπει να ανεβούμε τον ποταμό μέχρι την πηγή του; Ταξίδι στην πηγή του χορού – ταξίδι στο ΑΝΩΝΥΜΟ...

Το ΑΝΩΝΥΜΟ ανατρέχει σε μια εποχή κατά την οποία το καλλιτεχνικό έργο δεν ήταν επώνυμο, αλλά μια πρακτική που έφερνε τους ανθρώπους πιο κοντά και συνέβαλε στη συνοχή των κοινωνιών. Βουτάει στην έκφραση αυτών των κοινωνιών και στους χορούς τους, που βασίζονται στην ανθρώπινη επαφή, στο κράτημα, στη συνοχή της ομάδας, στη μοιρασμένη χαρά. Κατοπτεύει τις ζωές μας μέσα από τη συλλογική μνήμη του σώματος, την εμπειρία της μετάδοσης των παραδοσιακών χορών και την πλήρη μετουσίωσή τους σε σύγχρονη κινησιολογική γλώσσα. Είναι η αναπαράσταση ενός χορού που, αν και έχει δημιουργούς, επιμένει να αυτοπροσδιορίζεται ως «ανώνυμος», αναζητώντας τις ρίζες του σε τελετουργίες μύησης και συμμετοχής.

Η έρευνα για την παράσταση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του residency της Τζένης Αργυρίου (η οποία είχε τη διεύθυνση του πρότζεκτ) στη Στέγη, το 2016-17, ενώ το υλικό της έρευνας έχει παρουσιαστεί σε διεθνείς συναντήσεις.

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Τζένη Αργυρίου

Χορογραφία: Τζένη Αργυρίου σε συνεργασία με τους performers

Ερμηνευτές: Ερμής Μαλκότσης, Δήμητρα Μερτζάνη, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Σταυρούλα Σιάμου, Νάνσυ Σταματοπούλου, Δημήτρης Σωτηρίου, Αλέξης Φουσέκης

Ιούνιος 2018

1-3.6.2018 | ΜΟΥΣΙΚΗ | Αρχαία Μεσσήνη

Tuned City – Αρχαία Μεσσήνη

Το Tuned City είναι ένα ερευνητικό καλλιτεχνικό πρότζεκτ και ένα φεστιβάλ που επιχειρεί να κατανοήσει την πόλη μέσω του ήχου. Έπειτα από το Βερολίνο (2008), το Ταλίν (2011) και τις Βρυξέλλες (2013), αυτή τη φορά η Αρχαία Μεσσηνία γίνεται ο ιδανικός τόπος για να στοχαστεί και να ερευνήσει κανείς τις φαινομενολογικές πτυχές του χώρου, καθώς και τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της πόλης.

Το Tuned City θα επιχειρήσει να ακούσει κάτω από την επιφάνεια και ανάμεσα στα προφανή ευρήματα. Η Μεσσηνία θα μεταμορφωθεί σε μια τεράστια πλατφόρμα καλλιτεχνικής παραγωγής. Παρουσιάσεις, συζητήσεις και μια ποικιλία δράσεων για την τέχνη του ήχου και της μουσικής θα πραγματοποιηθούν σε δημόσιους χώρους, σε άμεση σύνδεση με τον χώρο, το τοπικό και το διεθνές κοινό.

4.6.2018 | ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ | Κεντρική Σκηνή

Hanya Yanagihara

Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τη νέα σεζόν Facebook Twitter
Φωτο: Sam Levy

Οι Αμερικανοί κριτικοί την έχουν λατρέψει (η Wall Street Journal τη χαρακτήρισε «κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέα»), ενώ σαρώνει στις υποψηφιότητες για τα εγκυρότερα βραβεία (National Book Award, Man Booker Prize). Η Χάνια Γιαναγκιχάρα, η νέα σταρ του αμερικανικού μυθιστορήματος, καταφτάνει στην Αθήνα, προσκεκλημένη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Χρειάστηκαν μόλις δύο βιβλία για τη Χαβανέζα δημοσιογράφο που ζει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να τραβήξει την προσοχή της λογοτεχνικής κοινότητας των ΗΠΑ. Η πρώτη ήταν το The People in the Trees, που συγκαταλέχθηκε στις καλύτερες εκδόσεις του 2013, ενώ δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε το Λίγη Ζωή (A little life), που την εγκαθίδρυσε στην ελίτ του αμερικανικού μυθιστορήματος. Πρόκειται για δύο έργα «ανατρεπτικής ευφυΐας», δύο ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης, η παράξενη διαφάνεια των οποίων παραπέμπει στον Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ.

7-9.6.2018 | ΜΟΥΣΙΚΗ | Μικρή Σκηνή

Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ

New Generation 5

Η νεότερη γενιά της ελληνικής τζαζ σκηνής δείχνει το εκρηκτικό της ταλέντο στο πέμπτο Πανόραμα New Generation. Τρία καινούρια σχήματα, με επικεφαλής μουσικούς ηλικίας κάτω των 30, ξεδιπλώνουν τις αξιοζήλευτες συνθετικές προτάσεις τους. Σημαντικοί βετεράνοι της τζαζ σκηνής έρχονται να παίξουν μαζί τους, δημιουργώντας ένα απολαυστικό μουσικό χαρμάνι. Τρεις βραδιές με το κουιντέτο του Παναγιώτη Κωστόπουλου, το κουαρτέτο του Αρίωνα Γυφτάκη και το κουαρτέτο του Ντίνου Μάνου.

Πέμπτη 7 Ιουνίου

Τάκης Πατερέλης: σαξόφωνο

Γιώργος Κοντραφούρης: πιάνο

Παναγιώτης Κωστόπουλος: ντραμς

Κίμωνας Καρούτζος: κοντραμπάσο

Μιχάλης Τσιφτσής: κιθάρα

Παρασκευή 8 Ιουνίου

Αρίωνας Γυφτάκης: κοντραμπάσο

Τζώρτζης Τσιρόπουλος: τενόρο σαξόφωνο

Gabriele Milozzi: άλτο και σοπράνο σαξόφωνο

Αναστάσης Γούλιαρης: ντραμς

Σάββατο 9 Ιουνίου

David Lynch: σαξόφωνα

Σταύρος Λάντσιας: πιάνο

Βασίλης Ποδαράς: ντραμς

Ντίνος Μάνος: κοντραμπάσο

ΑΝΟΙΞΗ-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2018 | ΜΟΥΣΙΚΗ | ΕΚΤΟΣ ΣΤΕΓΗΣ

Ώτων Project

ARTéfacts ensemble - Ventus ensemble

Αυτιά ανοιχτά, ανήσυχα, περιδιαβαίνουν την πόλη και συλλέγουν τους ήχους της. Δύο αθηναϊκά μουσικά σύνολα, το ARTéfacts ensemble και το Ventus ensemble, καλούν συνθέτες που ζουν σε άλλες μητροπόλεις να αφουγκραστούν μαζί τους την Αθήνα και το ιστορικό της κέντρο.

Πώς μια πόλη μετατρέπεται σε μουσική; Ο Μάνος Βεντούρας και ο Κώστας Τζέκος, μέλη και των δύο συνόλων, αλλά συγχρόνως και συνθέτες, συνδυάζουν ακουστικούς και ηλεκτρικούς ήχους με τους ήχους της πόλης, καθώς και με τις ηχητικές εμπειρίες των υπόλοιπων μουσικών, για να δημιουργήσουν ένα soundtrack με αναπάντεχες προσμείξεις και να δώσουν μια νέα μουσική εκδοχή για την πόλη που ζούμε.



Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.