O "Nονός" ξαναβγαίνει στις αίθουσες της Αθήνας. Να 10 trivia γύρω από το αριστούργημα του Κόπολα

O "Nονός" ξαναβγαίνει στις αίθουσες της Αθήνας. Να 10 trivia γύρω από το αριστούργημα του Κόπολα Facebook Twitter
Ποτέ στην ταινία, όπως και στις 2 συνέχειές της, δεν ακούγεται η λέξη «μαφία».
1

1.

Η γάτα που κρατά στην εναρκτήρια σκηνή ο Μάρλον Μπράντο δεν υπήρχε στο σενάριο. Ο Κόπολα την είδε λίγο πριν φτάσει στο γύρισμα και σκέφτηκε πως ήταν καλή ιδέα, μόνο που παραλίγο να του καταστρέψει τη σκηνή, καθώς το γουργούρισμά της εμπόδιζε να ακουστεί καθαρά η φωνή του Μπράντο.


2.

Πριν, αλλά και χρόνια μετά την ταινία, ο Όρσον Γουέλς διακήρυσσε τον πόθο του να ερμηνεύσει τον Βίτο Κορλεόνε. Αν και ο Κόπολα τον εκτιμούσε πολύ, δεν μπορούσε να σκεφτεί από την αρχή άλλον εκτός από τον Μπράντο.


3.

Μικρή ανάμειξη στην ταινία έχει και ο Τζορτζ Λούκας, που γύρισε μια σεκάνς με τίτλους των εφημερίδων ως ευχαριστώ στον Κόπολα που τον βοήθησε στη χρηματοδότηση της ταινίας του THX 1138.


4.

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Τζον Μάρλεϊ δεν είχε ιδέα για το σχέδιο του Κόπολα να βάλει ένα αληθινό κεφάλι αλόγου στο κρεβάτι του και το διαπίστωσε την ώρα που γυρίστηκε πρώτη φορά η σκηνή, με αποτέλεσμα ένα μέρος της κραυγής του να είναι από αληθινό τρόμο.


5.

Η νεαρή ηλικία, η μικρή του αμοιβή αλλά και η ιταλική καταγωγή ήταν τα ατού που βοήθησαν τον Κόπολα να αναλάβει το φιλμ. Μεγαλύτερα ονόματα από αυτόν είχαν ακουστεί στην αρχή, όπως αυτά του Άρθουρ Πεν, του Ηλία Καζάν αλλά και του Κώστα Γαβρά.


6.

Ο Φρανκ Σινάτρα, αφού απείλησε τον συγγραφέα Μάριο Πούτζο να μη συμφωνήσει για μεταφορά του βιβλίου του στο σινεμά, προσπάθησε να πείσει τον Κόπολα να αγοράσουν μαζί τα δικαιώματα και να το γυρίσουν χωρίς τις ευλογίες κάποιου στούντιο. Εικάζεται ότι ο χαρακτήρας του Τζόνι Φοντέιν βασίστηκε στον Σινάτρα, κάτι που τον εξόργισε.


7.

Ο διευθυντής φωτογραφίας Γκόρντον Γουίλις, μιλώντας για τις διάσημες σκοτεινές σκηνές στις οποίες εμφανιζόταν ο Βίτο Κορλεόνε, έλεγε πως, πέρα από τα αισθητικά κριτήρια, ήταν αναγκαίο να γυριστούν έτσι για να κρύβεται το βαρύ μακιγιάζ του Μπράντο, που βοηθούσε να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο επιβλητικός.


8.

Ο Μπράντο έβαζε βαμβάκι στα μάγουλά του μόνο κατά τις πρόβες και στο κανονικό γύρισμα χρησιμοποίησε μια ειδική κατασκευή που του την έφτιαξε οδοντίατρος.


9.

Εκατόν είκοσι επτά θήκες ψεύτικου αίματος τοποθετήθηκαν μέσα στο σακάκι του Τζέιμς Κάαν για τη σκηνή του θανάτου του Σόνι Κορλεόνε.


10.

Ποτέ στην ταινία, όπως και στις 2 συνέχειές της, δεν ακούγεται η λέξη «μαφία».

Ιnfo:

Στις αθηναϊκές αίθουσες με καινούργια κόπια 4Κ από 30/6.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη LIFO.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάσταση της καταστροφικής «κωμωδίας» που γύρισε ο Τζέρι Λιούις για το Ολοκαύτωμα

Οθόνες / Η ανάσταση της καταστροφικής «κωμωδίας» που γύρισε ο Τζέρι Λιούις για το Ολοκαύτωμα

Στο Φεστιβάλ Βενετίας έκανε πρεμιέρα ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται την παράξενη ιστορία της ταινίας «Η μέρα που έκλαψε ο κλόουν», που ο διάσημος κωμικός ήθελε να θαφτεί για πάντα.
THE LIFO TEAM
Το καλύτερο animation και η πιο τρομακτική ταινία της χρονιάς στις 30ές Νύχτες Πρεμιέρας

Οθόνες / Το καλύτερο animation και η πιο τρομακτική ταινία της χρονιάς στις 30ές Νύχτες Πρεμιέρας

Το έτοιμο να βάλει πλώρη για τα Όσκαρ και γατόφιλο «Flow» και το ιρλανδικό «Oddity», που μας έκοψε τη χολή, θα κάνουν την πανελλήνια πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μήπως ο Τιμ Μπάρτον χρειαζόταν έναν δεύτερο «Σκαθαροζούμη» περισσότερο από εμάς;

The Review / Μήπως ο Τιμ Μπάρτον χρειαζόταν έναν δεύτερο «Σκαθαροζούμη» περισσότερο από εμάς;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου (aka Αλεκσάντερ Πλατς) συζητούν για τη νέα ταινία του Τιμ Μπάρτον, για τη φιλμογραφία του και τις εμμονές του, για τις μεγάλες παρεξηγήσεις γύρω από το πρόσωπο του και για το ειδύλλιό του με τη Μόνικα Μπελούτσι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί έχει κολλήσει η Νικόλ Κίντμαν στο ρόλο της Θλιμμένης Συζύγου;

Οθόνες / Γιατί έχει κολλήσει η Νικόλ Κίντμαν στον ρόλο της θλιμμένης συζύγου;

Στο μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, η ηθοποιός μοιάζει να υποδύεται αποκλειστικά όμορφες γυναίκες που υπάγονται σε υψηλές φορολογικές κλίμακες, τις βαρύνουν όμως τα κασμιρένια μαντήλια και το ταραγμένο παρελθόν τους.
THE LIFO TEAM