Το Taste Lemnos του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου ξεπέρασε τα σύνορα Facebook Twitter

Το Taste Lemnos του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου ξεπέρασε τα σύνορα

0

 

ADVERTORIAL

Σίγουρα αρκετοί από εσάς που διαβάζετε τώρα αυτό το άρθρο, θα έχετε βρεθεί κάποιο καλοκαίρι για διακοπές στη Λήμνο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας σε αυτό το ηφαιστειογενές νησί θα γνωρίσατε φυσικά τη Μύρινα, την πρωτεύουσα με το καλοδιατηρημένο, φράγκικο κάστρο της, οι περισσότεροι θα επισκεφθήκατε το απολιθωμένο δάσος του Μούδρου, τους αρχαιολογικούς χώρους της Πολιόχνης και της Ηφαιστείας ενώ κάποιοι από εσάς δεν θα παραλείψατε μία βόλτα μέχρι τις Αμμοθίνες, την έρημο του νησιού, την ιαματική πηγή των Θερμών και τους καταρράκτες Κάσπακα. Φυσικά το ταξίδι σας θα ολοκλήρωσαν οι βουτιές σε μερικές από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού, όπως το Πλατύ, το Γομάτι και ο Θάνος.

Υπάρχουν όμως και μερικές περιπτώσεις ανθρώπων που εξερεύνησαν αυτό το χαμηλών τόνων νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου ως ταξιδιώτες και όχι ως τουρίστες, καταφέρνοντας να γίνουν ένα με τους ντόπιους, τις συνήθειες και τον αληθινό τρόπο ζωής τους. Τι έκαναν; Έγιναν αγρότες για μια μέρα και πλάι στον κύριο Τάση και την κυρία Ρένα έφτιαξαν τυρί και ανακάλυψαν τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου. Στο εργαστήρι κεραμικής της κυρίας Κωνσταντίνας βούτηξαν τα δάχτυλά τους στον πηλό και δημιούργησαν τις δικές τους καλλιτεχνίες. Στο πλευρό της κυρίας Μαρίκας, που τους καλωσόρισε στην κουζίνα της, ένιωσαν όλο το μεγαλείο της ελληνικής φιλοξενίας φτιάχνοντας μαζί τοπικές λιχουδιές. Βρέθηκαν σε ελαιώνες, αμπελώνες και οινοποιεία της περιοχής ενώ απόλαυσαν ρομαντικό πικ νικ με φόντο τα εντυπωσιακά χρώματα του ουρανού κατά το ηλιοβασίλεμα, έκαναν ιππασία και μυήθηκαν στα μυστικά της γευσιγνωσίας κρασιών, τυριών και άλλων τοπικών προϊόντων. Και κάπως έτσι γεύτηκαν την αληθινή Λήμνο, το παρθένο νησί που, πέρα από τη ηρεμία για την οποία φημίζεται, κρύβει και μια αυθεντική περιπέτεια.

Το Taste Lemnos του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου ξεπέρασε τα σύνορα Facebook Twitter
Το Taste Lemnos του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου ξεπέρασε τα σύνορα Facebook Twitter
Το Taste Lemnos του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου ξεπέρασε τα σύνορα Facebook Twitter

Αυτό με λίγα λόγια είναι το Taste Lemnos, μία υπηρεσία βιωματικού τουρισμού με έμφαση στη γαστρονομία της Λήμνου, μία πρωτοποριακή ιδέα με τον Αλέξανδρο Αλεξάνδρου να είναι ο ηθικός και φυσικός αυτουργός αυτής της επιτυχίας. Πολλοί τρέφουν αγάπη για τον τόπο καταγωγής τους και για όσα τους έχει προσφέρει. Ο Αλέξανδρος, όμως, ξεπέρασε τον εαυτό του και κατάφερε να ανταποδώσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα δώρα που εισέπραξε, αφού για χάρη της αγαπημένης του Λήμνου έγινε ο ίδιος πρεσβευτής της στο εξωτερικό.

Ίσως είναι η δική του ιστορία εκείνη που θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για σένα, η ιστορία που θα σου δείξει ότι πρέπει να απελευθερώσεις τις δυνατότητές σου και να ξεπεράσεις τα όρια για να πετύχεις. Ίσως είναι αυτή η ιστορία που θα θελήσεις να αναδείξεις από το αφιέρωμα "Unbox Your Possibilities", που υποστηρίζει η Samsung με κεντρικό μήνυμα #DoWhatYouCant #GalaxyS8.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, όπως κάθε νέος που γεννιέται και μεγαλώνει στην επαρχία, δεν σκεφτόταν να μείνει στο νησί μετά την ενηλικίωση. Είχε άλλα όνειρα, μακριά από τη Λήμνο. Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει πως σπούδασε τουριστικά ή ότι είναι μάγειρας. Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ο Αλέξανδρος μετά τα 18 του χρόνια θέλησε να γνωρίσει τον κόσμο πέρα από το νησί του. Έφυγε για την Πάτρα όπου σπούδασε λογιστική, ενώ εγκαταστάθηκε ένα διάστημα και στην Αθήνα. Ωστόσο δεν άργησε να καταλάβει πως δεν μπορείς να χαραμίσεις μια ολόκληρη ζωή κάνοντας ένα επάγγελμα που δεν σου ταιριάζει, δεν σε εκφράζει, δεν σε κάνει ευτυχισμένο. Δεν φοβήθηκε να στηρίξει την απόφασή του και η ζωή τον αντάμειψε για αυτό, αφού η ιδέα του Taste Lemnos όχι μόνο ξεχώρισε στον διαγωνισμό «Launching People» της Samsung που πραγματοποιήθηκε το 2014, αλλά δημιούργησε μια νέα εποχή για την προβολή και τουριστική άνθηση της Λήμνου. Γνωρίστε τον Αλέξανδρο Αλεξάνδρου όπως τον γνωρίσαμε εμείς μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο lifo.gr

Το Taste Lemnos του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου ξεπέρασε τα σύνορα Facebook Twitter

—Τι είναι το Taste Lemnos;
To Taste Lemnos είναι μια υπηρεσία βιωματικού τουρισμού με έμφαση στη γαστρονομία της Λήμνου. Οι επισκέπτες της έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το νησί, μέσα από τις γεύσεις, τους ανθρώπους, τα ξεχωριστά τοπία και μια σχεδιασμένη αληθινή ελληνική φιλοξενία. Cooking with Mama Marika, Cheese and Wine tasting, Tsipouro and meze philosophy,Pici nic on Sunset αλλά και pottery forall (kids friendly) ή jeep safari και horseback riding είναι οι εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κάνεις επιλέγοντας το Taste Lemnos. Επιπλέον υπάρχει και η δυνατότητα για tailor made πακέτα, προσαρμοσμένα στη διάθεση και τα ενδιαφέροντα του επισκέπτη – πελάτη.

— Γιατί η Λήμνος; Ποια είναι η σχέση σου με το νησί;
Στη Λήμνο γεννήθηκα και μεγάλωσα μέχρι τα 18 μου που έφυγα για σπουδές. Μεγάλωσα σε μία οικογένεια που ζούσε από τον τουρισμό και έτσι από μικρός μου είναι φυσικό ότι το καλοκαίρι εμείς δε κάνουμε διακοπές γιατί εξυπηρετούμε τον κόσμο που κάνει. Ήταν όμορφα χρόνια αλλά στα 18 μου το νησί με έπνιγε. Ήθελα να φύγω όσο μακριά γίνεται, να ξεπεράσω τα όρια του νησιού και ζήσω πέρα από αυτό. Οι γονείς με ταξίδευαν από μικρό, οπότε ήθελα να ζήσω αυτό που υπήρχε πέρα από το νησί. Έτσι ξεκίνησα τη φοιτητική μου ζωή στη Πάτρα. Πέντε χρόνια μετά και αφού έζησα και ένα χρόνο στην Αθήνα, επέλεξα να επιστρέψω στο νησί. Ο βασικός λόγος ήταν ότι εργαζόμουν σε κάτι που δε με γέμιζε, και σε συνδυασμό και με τους ρυθμούς της πόλης ήταν ανυπόφορο.

Γύρισα στο νησί, στη βάση μου, να πάρω το χρόνο μου και να προσδιορίσω ξανά τα «θέλω» μου και τις προτεραιότητες μου, μιας και ένας σπουδαίος κύκλος, αυτός της φοιτητικής ζωής έκλεινε σιγά σιγά. Ξαφνικά η γαληνή του νησιού και η ηρεμία του φθινοπώρου φαντάζουν ευεργετικές σε εμένα. Όπως χαρακτηριστικά λέω καμιά φορά «το 2007 έφυγα τρέχοντας και το 2013 γύρισα επίσης τρέχοντας». Σήμερα τρία χρόνια μετά, βρίσκω το νησί ιδανικό τόπο δημιουργίας και έμπνευσης. Έχω την ηρεμία μου, τον άπλετο χρόνο, δεν υπάρχουν αποστάσεις και ουρές. Ε, και όταν κουραστώ από αυτό, κυρίως το χειμώνα, παίρνω αεροπλάνο και ταξιδεύω στους φίλους που έχω σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι μια καλή ισορροπία και με βοηθάει στη καθημερινότητα μου.

Δεν με φόβισε ποτέ η κατάσταση της Ελλάδας γι' αυτό και έμεινα εδώ αντί να φύγω έξω. Γιατί είχα πίστη στο όνειρο μου και στους ανθρώπους δίπλα μου.

— Ποια ήταν η έμπνευση για τη δημιουργία αυτής της ιδέας και πώς διαδόθηκε;
Η έμπνευση για τη δημιουργία του Taste Lemnos ήρθε όταν θέλησα να συνδυάσω το χαρακτήρα μου με την πραγματικότητα του νησιού και τα βιώματα που είχα από την οικογένειά μου. Έχω δύο μεγάλες αγάπες, το φαγητό και τα ταξίδια. Είναι τα δύο στοιχεία που προσφέρουν ευεξία και ψυχική πληρότητα. Το 2013 που γύρισα στο νησί βάλαμε μπροστά την υλοποίηση μιας ιδέας που είχαμε με το φίλο σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου για ένα βιβλίο μαγειρικής. Όταν ολοκληρώσαμε το μεγάλο μέρος της γαστρονομικής καταγραφής, συνειδητοποίησα το πλούτο και τη δυναμική του νησιού στο τομέα αυτό. Την ίδια στιγμή το τουριστικό γραφείο της μητέρας μου έχρηζε αλλαγής/εξέλιξης στις υπηρεσίες που παρείχε. Ήταν θυμάμαι Νοέμβριος του 2013, σχεδόν δύο μήνες πριν ξεκινήσω τη θητεία μου στον στρατό, όταν ο φίλος Δημήτρης Τσίγκος με ενημερώνει για ένα διαγωνισμό ανάπτυξης νέων ιδεών. Μία που διάβασα τους όρους, μία που σχεδίασα την ιδέα σε ένα χαρτί. Πρωτοχρονιά φωνάζω το φίλο Νίκο να τραβήξουμε ένα video για την ιδέα μου και, μία μέρα πριν παρουσιαστώ στον στρατό, καταθέτω τη πρόταση στο διαγωνισμό. Τρεις μήνες μετά, με τη βοήθεια του κόσμου, το Taste Lemnos διακρίνεται στη κατηγορία «Παράδοση & Ανάπτυξη». Έτσι ξεκίνησε το μαγικό ταξίδι υλοποίησης της ιδέας.

Η απλόχερη υποστήριξη των ανθρώπων της Samsung, του μέντορα μου Δημήτρη Steinhauer, της οικογένειας μου και των ανθρώπων της Λήμνου με οδήγησαν ένα χρόνο μετά και παράλληλα με τη θητεία μου στο στρατό στην υλοποίηση στης ιδέας. Δε θα ξεχάσω τα ατέλειωτα τηλέφωνα με τη Ματίνα, εξωτερική συνεργάτη της Samsung, ενώ εγώ μαγείρευα στη κουζίνα του στρατού. Είχε μάθει το πρόγραμμα σίτισης απέξω. Τρίτη - Πέμπτη κοτόπουλο, Τέταρτη όσπριο κλπ. Η πρώτη μεγάλη διάδοση της ιδέας ξεκίνησε τότε, με την τηλεοπτική προβολή του Taste Lemnos ως νικήτρια ιδέα στο διαγωνισμό. Οι παραγωγοί της Λήμνου αγκάλιασαν την ιδέα και γνωστοί και φίλοι άρχισαν να μιλούν γι' αυτό και να νιώθουν περήφανοι. Πολύς κόσμος δεν καταλάβαινε τι ακριβώς θα κάνω αλλά τους φαινόταν ενδιαφέρον και καινοτόμο. Σήμερα τρία χρόνια μετά, θεωρώ ότι έχουμε καταφέρει το Travel Lemnos – Taste Lemnos να είναι συνώνυμο της αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας. Επίσης να σημειώσω ότι μέχρι και σήμερα παραμένει η ίδια έμπνευση όπως τότε στην αρχή, απλά πιο εμπλουτισμένη με την εμπειρία μου χρόνο με το χρόνο.

Το Taste Lemnos του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου ξεπέρασε τα σύνορα Facebook Twitter

— Ποια εμπόδια συνάντησες στην υλοποίηση του στόχου σου; Είχες στήριξη;
Τα εμπόδια και οι δυσκολίες είναι μέρος οποιασδήποτε δράσης και αν κάνουμε στην καθημερινότητα μας. Στην περίπτωση τη δική μου ξεκίνησα εν μέσω κρίσης σε ένα μη τουριστικό νησί και με συγκεκριμένη σεζόν, να παρέχω μια υπηρεσία για συγκεκριμένο κοινό. Ε, αυτό από μόνο του έχει τις δυσκολίες του και τις προκλήσεις του. Ξέρετε ως επιχειρηματίας καλούμαι να λύνω καθημερινά προβλήματα και να υπερπηδώ εμπόδια. Μου είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να ξεχωρίσω εμπόδια και δυσκολίες. Την στήριξη για να τα προσπερνώ τη βρίσκω στους ανθρώπους, συνεργάτες ή φίλους και στην αγάπη γι' αυτό που κάνω. Α και ξέρετε πού αλλού, στα χαμόγελα των ευχαριστημένων πελατών μου. Πολλές φορές τα φέρνω στο μυαλό μου όταν είμαι πιεσμένος.


Θα σταθώ σε κάτι που απλά το βίωσα και το βιώνω έντονα και για το δικό μου χαρακτήρα είναι πρόκληση. Η μοναχικότητα του επιχειρηματία. Ως νέος επιχειρηματίας δεν υπήρχε η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού. Έτσι όλα περνούσαν από το χέρι μου. Αυτό, στην αρχή δεν με ενοχλούσε γιατί το ήθελα κιόλας. Μια δική μου ιδέα, να τη προσέξω, να τη φροντίσω, να νοιαστώ για όλα και να γίνουν όπως εγώ τα ονειρεύομαι. Από ένα σημείο και έπειτα, και μετά τη πρώτη σεζόν άρχισε να με ρουφάει και να γίνεται εξοντωτικό κάποιες φορές. Άρχισα να μην είμαι αποδοτικός και καλός σε διάφορα κομμάτια της δουλειάς μου και αυτό με προβλημάτιζε έντονα. Εκεί κατάλαβα ότι χρειάζομαι ανθρώπους να δουλέψουμε παρέα. Ανθρώπους που θα αγκαλιάσουν το όνειρο μου, θα με ξεκουράσουν, ώστε να μπορέσω να ξαναβρώ τη γοητεία της δουλειάς μου. Θυμάμαι σαν τώρα και συγκινούμαι λίγο, όταν το χειμώνα του 2016 έβαλε πλάτη ο μπαμπάς και προσέλαβα την Ελευθερία, που ταίριαζε πολύ στη δουλειά. Τους επόμενους μήνες λες και εκτοξευτήκαμε με πύραυλο στην απόδοση της δουλειάς μας. Ήταν από τις σπουδαίες στιγμές στην επιχείρηση μου και φυσικά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε στη σεζόν του 2016.

— Τι ελκύει περισσότερο το ενδιαφέρον των τουριστών στο Taste Lemnos και τι θα αποκομίσουν μέσα από την εμπειρία αυτή;
Μέσα από την εμπειρία και την επαφή με τους επισκέπτες – πελάτες μας αντιληφθήκαμε ότι αυτό που τους γοητεύει είναι όλο αυτό που είχα εξαρχής στο μυαλό μου και μοιράστηκα στο video που έφτιαξα για να συμμετέχω στο διαγωνισμό. Η αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας. Πρακτικά είναι η επαφή με ντόπιους ανθρώπους που θα μοιραστούν την αγάπη και το πάθος για αυτό που κάνουν, τo καλομαγειρεμένο φαγητό που ακόμα και τον πιο κατσούφη τον κάνει να χαμογελά. Επιπλέον ο σχεδιασμός μικρών ομάδων εμπειρίας μέχρι 8-10 άτομα μας επιτρέπει να έχουμε προσωπική σχέση με το πελάτη, να μαθαίνουν ο ένας τα ονόματα του άλλου.

Πολλές φορές δημιουργήθηκαν φιλίες κατά τη διάρκεια μιας Taste Lemnos εμπειρίας. Δύο στιγμιότυπα από σχόλια πελατών έχω στο μυαλό μου και πορεύομαι. Το πρώτο είναι από το φίλο Αλέξη που ήρθε για πρώτη φορά στο νησί με αφορμή το Taste Lemnos. Είπε χαρακτηριστικά «φτάνεις στη Λήμνο ως επισκέπτης, σε υποδέχονται και σε φιλοξενούν σαν φίλο και όταν φεύγεις, φεύγει το "σαν" και μένει το "φίλος"». Εμάς λοιπόν οι πελάτες μας γίνονται φίλοι μας. Αυτή είναι η μαγεία του βιωματικού τουρισμού. Το δεύτερο στιγμιότυπο είναι πέρυσι όταν επέστρεφα στο λιμάνι ένα γκρουπ Αμερικανών που έκαναν στάση στο νησί στα πλαίσια μίας κρουαζιέρας στη Μεσόγειο και κάναμε ένα τουρ γευσιγνωσίας και μαγειρικής. Ενώ κουβεντιάζουμε, ζητάει το λόγο ο James και μου λέει «η Λήμνος είναι η 26η στάση που κάνει το πλοίο μας. Ήταν ό,τι πιο αυθεντικό και φιλόξενο έχω ζήσει μέχρι τώρα στη κρουαζιέρα μας. Δεν είναι το νησί και η θάλασσα, είναι ο Αλέξανδρος, η μαμά Μαρίκα, ο Πάρης». Κράτησα τα δάκρυα συγκίνησης μιας και οδηγούσα και στο λιμάνι τον αποχαιρέτισα με μια σφικτή αγκαλιά που μετέδωσε όσα ήθελα να πω.

Το Taste Lemnos του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου ξεπέρασε τα σύνορα Facebook Twitter

Δύο είναι για μένα τα πιο σημαντικά στοιχεία που συμβάλλουν στην επιτυχία των ονείρων μας, η αγάπη γι' αυτό που κάνουμε και οι άνθρωποι που έχουμε δίπλα μας. Είμαι άνθρωπος του Sharing is caring, αλλιώς είναι πολύ μοναχικό, βαρετό, μονόπλευρο και χωρίς διάρκεια...

Το Taste Lemnos του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου ξεπέρασε τα σύνορα Facebook Twitter

— Η φιλοξενία των Ελλήνων παραμένει αναλλοίωτη ή επηρεάζεται από τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών;
Η φιλοξενία των Ελλήνων θεωρώ ότι καλά κρατεί παρά τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν. Γι' αυτό άλλωστε υπάρχει αύξηση στο τουρισμό και θα συνεχίσει όπως δείχνουν και σχετικές έρευνες. Εκεί που υπάρχει περιθώριο βελτίωσης είναι οι υπηρεσίες στα τουριστικά επαγγέλματα. Η μαζικότητα του τουρισμού των προηγούμενων δεκαετιών αλλά και η έλλειψη σωστής εκπαίδευσης είναι δύο σημεία που εγώ διακρίνω να ευθύνονται για αστοχίες και μέτριες υπηρεσίες. Για μένα η πρώτη λύση είναι να ασχοληθούν με το τουρισμό, άνθρωποι που τους αρέσει και θα δώσουν και τη ψυχή τους. Επιπλέον ο βιωματικός τουρισμός, οπουδήποτε είδους (αθλητικός, γαστρονομικός, θρησκευτικός κλπ), για μένα είναι λύση γιατί ταιριάζει πολύ με την ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων. Φιλοξενία, φροντίδα, αυθορμητισμός, ευγένεια, σεβασμός... Ας τα εντάξουμε στις επιχειρήσεις μας ξανά και όλα θα βελτιωθούν αισθητά θεωρώ.

— Σκέφτεσαι να επεκτείνεις το σχέδιο αυτό και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας;
Ξέρετε το όνειρο μου δεν είναι να γίνω ο «Taste Greece», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είμαι ανοιχτός σε νέες προτάσεις. Για την ώρα αφιερώνω το 100% της ενέργειας μου, στη φροντίδα του Taste Lemnos και των υπολοίπων δραστηριοτήτων, γιατί θέλει χρόνο αρκετό για να αποκτήσουν βιώσιμο χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή να σας πω ότι πρόθυμα μοιράζομαι, γνώση και ιδέες με άλλους νέους από διάφορους προορισμούς της Ελλάδας, μέσω του δικτύου «Επινήσια Ιώς» της Αέλια, είτε και ανεξάρτητα από ανθρώπους που γνωρίζω, και ξεκινούν μια παρόμοια δραστηριότητα, μιας και δεν πιστεύω στο κλέψιμο μιας ιδέας, αλλά στην μαζική αναβάθμιση των υπηρεσιών μας σα χώρα.

— Πόσο εύκολο είναι να αναπτύξεις μια καινοτόμα ιδέα στη σημερινή εποχή και να διατηρείς μια υγιή επιχείρηση στην Ελλάδα;
Όταν ξεκίνησα στο στίβο του επιχειρείν εν έτη 2014, στην Ελλάδα, γνώριζα πολύ καλά πού το κάνω και με ποιες συνθήκες, αλλιώς θα ήταν ουτοπικό. Δεν με φόβισε ποτέ η κατάσταση της Ελλάδας γι' αυτό και έμεινα εδώ αντί να φύγω έξω. Γιατί είχα πίστη στο όνειρο μου και στους ανθρώπους δίπλα μου. Μπορούσα και μπορώ και θέλω να φύγω στο μέλλον σε κάποια άλλη χώρα, όχι όμως γιατί «η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της», άλλη γιατί νιώθω πολίτης του κόσμου και θα ήθελα να έχω την ευκαιρία να ζήσω και σε κάποια άλλη χώρα. Επίσης μεγάλωσα σε οικογένεια με ελεύθερους επαγγελματίες οπότε ήταν για μένα μια λογική επιλογή η ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Και για να σας προλάβω ναι είχα τη στήριξη της οικογένειας μου αλλά σε επίπεδο οικογένειας, γιατί το επιχειρείν που άσκησαν οι γονείς μου τις δεκαετίες 1990, 2000 απέχει πολύ από το επιχειρείν που καλούμαι να ασκήσω εγώ το 2017. Άλλη πραγματικότητα, άλλοι άνθρωποι. Και αυτό είναι το λογικό, είναι η φυσική εξέλιξη των ανθρώπων και των κοινωνιών.

Α ναι, θυμήθηκα ένα ταμπού με το οποίο μεγάλωσα και ξεπέρασα λίγα χρόνια πριν. Με αυτή τη δουλειά που ξεκινά κανείς στα 22-25 του χρόνια, να πρέπει να την κάνει μέχρι να βγει στη σύνταξη. Ή το άλλο κορυφαίο «αυτό σπούδασες, σε αυτό να δουλέψεις! Τι πλήρωνα εγώ τόσα χρόνια;» Οι γονείς πλήρωναν 4-7 χρόνια σπουδές. Το παιδί γιατί να καταδικαστεί για τα επόμενα 35-40 παραγωγικά χρόνια της ζωής του να κάνει κάτι που δεν του αρέσει; Απλά επειδή το σπούδασε ή επειδή έχει καλά λεφτά? Και τι είναι καλά λεφτά; Πόσα; Και την ψυχή μας ποιος θα τη φροντίσει; Γιατί στο τέλος της ημέρας αυτό είναι που έχει πραγματική αξία. Και από εκεί αντλούμε δύναμη για να συνεχίσουμε στη ζωή. Γνώρισα στελέχη επιχειρήσεων με ζηλευτούς μισθούς, να είναι δυστυχείς και σε αδιέξοδο. Φαντάζει μαρτυρικό στα δικά μου μάτια να αφιερώνουμε πάνω από το 1/3 της ημέρας μας σε κάτι πουν δεν μας γεμίζει. Παύει κάθε μορφή παραγωγικότητας, εξέλιξης, επαγγελματικής ανέλιξης και ψυχικής ηρεμίας. Μπράβο σε αυτούς που αλλάζουν καριέρα, μπράβο σε αυτούς που δοκιμάζουν κάτι καινούριο, μπράβο σε αυτούς που ακολουθούν το όνειρο τους άμεσα ή έμμεσα.

Το Taste Lemnos του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου ξεπέρασε τα σύνορα Facebook Twitter

— Τι χρειάζεται για να πετύχει κανείς τα όνειρά του;
Δύο είναι για μένα τα πιο σημαντικά στοιχεία που συμβάλλουν στην επιτυχία των ονείρων μας, η αγάπη γι' αυτό που κάνουμε και οι άνθρωποι που έχουμε δίπλα μας. Είμαι άνθρωπος του Sharing is caring, αλλιώς είναι πολύ μοναχικό, βαρετό, μονόπλευρο και χωρίς διάρκεια. Δεν φοβάμαι να πω την ιδέα μου ή την σκέψη μου και να ζητήσω τη γνώμη από φίλους και συνεργάτες. Κατ' εμέ μόνο να κερδίσω έχω. Επίσης δεν πιστεύω στη φιλοσοφία της κλεμμένης ιδέας. Όχι γιατί δεν γίνεται αλλά γιατί κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και θα υλοποιήσει την ιδέα, αναπόφευκτα, με βάση το δικό του χαρακτήρα και φιλοσοφία. Άρα αυτόματα μιλάμε για μια διαφορετική ιδέα στην πράξη, που μπορεί να λειτουργήσει και ευεργετικά για τη δική μου επιχείρηση – ιδέα. Η αγάπη είναι κινητήριος δύναμη. Ξέρεις για να πετύχεις τα όνειρα σου χρειάζεται πολλές φορές να ξεπερνάς τα όρια σου, είτε τα όρια που έχουν βάλει οι άλλοι για σένα. Αυτό το πέτυχα μόνο με αγάπη και πίστη σε αυτό που ήθελα. Όσο σκέφτομαι πόσες φορές έπιασα τον εαυτό μου να ξεβολεύεται και να ξεβολεύω ίσως και την οικογένεια μου και τους συνεργάτες μου, τόσο περήφανος νιώθω για το αποτέλεσμα. Ξέρετε εκείνος ο φόβος για το άγνωστο και η αμφιβολία και μετά κατευθείαν το «πάμε, πάμε, τα' έχουμε, στο χέρι μας είναι.». Τώρα το κάνω πιο συχνά, γνωρίζοντας το πόσο ευεργετικό και χρήσιμο είναι.

— Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;
Τα τελευταία τρία χρόνια έχω κάνει μεγάλα και ουσιαστικά βήματα στην επαγγελματική μου ζωή. Ένα τουριστικό γραφείο που επιπλέον των παραδοσιακών και συνάμα χρήσιμων υπηρεσιών, προσφέρουμε και την υπηρεσία του Taste Lemnos. Ένα χρόνο πριν, επενδύσαμε στο κομμάτι της διαμονής ώστε να αποκτήσουμε γνώση και εμπειρία και σε αυτό τον κλάδο της τουριστικής οικονομίας ενώ το ίδιο καλοκαίρι άνοιξε τις πόρτες του, στους επισκέπτες της Λήμνου ένας χώρος γαστρονομικής φιλοξενίας, το Pezoula– The home of taste. Ένα bistro που προσφέρει πιάτα για brunch και ελαφριά γεύματα για όλη τη μέρα με έμπνευση τη γαστρονομία της Λήμνου.

Από φέτος το deli corner του θα δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να πάρουν ένα μέρος της γαστρονομίας πίσω μαζί τους, αγοράζοντας παραδοσιακά προϊόντα της Λήμνου. Τέλος το 2015 εκδώσαμε το βιβλίο γαστρονομίας Taste Lemnos The bookμε τον Αλέξανδρο Παπανδρέου και από φέτος ξεκινάμε τη δημιουργία της αγγλικής έκδοσης που θα μας δώσει την ευκαιρία να ταξιδέψουμε τη γαστρονομία και το πολιτισμό της Λήμνου σε όλο τον κόσμο και την ομογένεια. Τα επαγγελματικά μου σχέδια είναι βασισμένα στο όραμά μου για τον τουρισμό και τη φιλοξενία της Λήμνου, που είναι, να καταφέρουμε να προσφέρουμε ολοκληρωμένη εμπειρία αυθεντικής φιλοξενίας σε κάθε επισκέπτη της Λήμνου, το «Lemnos360xp». Σας περιμένω στη Λήμνο!

Το Taste Lemnos του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου ξεπέρασε τα σύνορα Facebook Twitter

«Για να πετύχεις τα όνειρα σου χρειάζεται πολλές φορές να ξεπερνάς τα όρια σου, είτε τα όρια που έχουν βάλει οι άλλοι για σένα», είναι τα λόγια που εμείς ξεχωρίσαμε και κρατήσαμε για το τέλος από τον Αλέξανδρο.Η Samsung τιμώντας τη δημιουργικότητα, την πρωτοπορία και την αφοσίωση στα όνειρα δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες να αναδείξουν την ιστορία που ξεχωρίζει περισσότερο. Με τη σειρά της θα επιβραβεύσει το success story που θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη προτίμηση, στο πρόσωπο που πέτυχε το ακατόρθωτο!O διαγωνισμός έχει ξεκινήσει! Μέχρι τις 17 Ιουλίου μπορείς να λάβεις μέρος, ψηφίζοντας την ιστορία που σε ενέπνευσε και διεκδικώντας αυτόματα τη νέα ναυαρχίδα της Samsung, το Galaxy S8.

#DoWhatYouCant #GalaxyS8
Επιχειρείν/Market
0

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ