Απεργία την Πρωτομαγιά

Λουμπλιάνα

Λουμπλιάνα Facebook Twitter
Mην παρασυρθείτε από την εικόνα της ημέρας γιατί τη νύχτα ακόμα και τα πιο ήσυχα cafe είναι γεμάτα με κόσμο που χορεύει στο ρυθμό των DJs.
0

Αν είστε από αυτούς που για να νιώσουν καλύτερα χαζεύουν ταξιδιωτικούς οδηγούς και ονειρεύονται το επόμενο ταξίδι τους, βάλτε στην ονειροπόλησή σας δύο ονόματα: την Aegean και τη Λουμπλιάνα. Την πρώτη γιατί θα σας πάει εκεί που θέλετε με πτήσεις που φεύγουν από Αθήνα 2 φορές την εβδομάδα και τη δεύτερη γιατί είναι μια μικρή ταξιδιωτική αποκάλυψη!

Η πρωτεύουσα της Σλοβενίας διαθέτει ομορφιά υπερδιπλάσια του μεγέθους της συνδυάζοντας στοιχεία που θα ικανοποιήσουν κάθε ταξιδιώτη ανάλογα με τις προτιμήσεις του. Η διαδρομή από το αεροδρόμιο προς το κέντρο γίνεται με λεωφορείο ανά μία ώρα τις καθημερινές και ανά δύο ώρες τα Σαββατοκύριακα οπότε βρίσκεστε στην καρδιά της πόλης εύκολα και γρήγορα.

Η βόλτα στη Λουμπλιάνα ξεκινά από την Παλιά πόλη όπου η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική θα σας προκαλέσει να χαζεύετε για ώρες τα κτήρια, τις πέτρινες γέφυρες που διασχίζουν τον ποταμό Ljubljanica, καθώς και το κάστρο που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου ή ακόμα και τα μποέμικα καφέ που απλώνονται στις πλατείες της περιοχής.

Λουμπλιάνα Facebook Twitter
η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική θα σας προκαλέσει να χαζεύετε για ώρες τα κτήρια, τις πέτρινες γέφυρες που διασχίζουν τον ποταμό Ljubljanica

Ο συνδυασμός μπαρόκ, νεοκλασικισμού και art nouveau σε συναρπάζει ακόμα κι αν δεν είσαι επαγγελματίας αρχιτέκτονας ή ιστορικός τέχνης δεδομένου μάλιστα ότι τα περισσότερα κτίσματα φέρουν την υπογραφή του Σλοβένου αρχιτέκτονα Joze Plecnik. Αξίζει πριν τελειώσετε τη βόλτα σας να να δείτε από κοντά το κάστρο Ljubljanski Grad που χρονολογείται από το 1511 και να πάρετε το τελεφερίκ (ή να περπατήσετε) μέχρι τον πύργο-παρατηρητήριο από όπου απλώνεται μπροστά σας ένα παραμυθένιο σκηνικό.

Λουμπλιάνα Facebook Twitter
Κατά τη διαμονή σας μην παραλείψετε τη βόλτα στην υπαίθρια Central Market όπου θα ζήσετε την καθημερινότητα των κατοίκων.

Γυρίζοντας αφιερώστε χρόνο στις γέφυρες της πόλης που αποτελούν ξεχωριστά έργα τέχνης με πιο διάσημη τη Γέφυρα του Δράκου (Zmajski most) που κοσμείται από τέσσερα αγάλματα δράκων στα άκρα της. Ενδέχεται κατά τη διαμονή σας στη Λουμπλιάνα να αναρωτηθείτε γιατί αγαπούν τόσο πολύ τους δράκους. Την απάντηση δίνει ο μύθος σύμφωνα με τον οποίον την πόλη ίδρυσε ο Ιάσωνας με τους Αργοναύτες, στο σημείο ακριβώς όπου σκότωσε έναν φοβερό δράκο!

Αν αναζητάτε πιο εναλλακτικές περιοχές, επισκεφτείτε την κατάληψη της Metelkova, όπου είναι συγκεντρωμένη όλη η εναλλακτική καλλιτεχνική σκηνή της Λουμπλιάνα. Βρίσκεται σε μια παλιά βάση του γιουγκοσλάβικου στρατού και αποτελεί μια πολύ ζωντανή πολιτιστική ζώνη που νιώθεις ότι υπάρχει ανεξάρτητα από την υπόλοιπη πόλη. Την ημέρα μπορείτε να επισκεφτείτε τις διάφορες γκαλερί που βρίσκονται ανάμεσα σε καλλιτεχνικά εργαστήρια και στέκια των θεατρικών ομάδων. Όσο για το βράδυ, εδώ μαζεύεται η νεολαία και μπλέκεται στα διάφορα bars και clubs με τους επισκέπτες αλλά και τους φοιτητές της Λουμπλιάνα.

Λουμπλιάνα Facebook Twitter
Ο συνδυασμός μπαρόκ, νεοκλασικισμού και art nouveau σε συναρπάζει ακόμα κι αν δεν είσαι επαγγελματίας αρχιτέκτονας ή ιστορικός τέχνης

Άλλωστε, οι φοιτητές της πόλης είναι που δίνουν το στίγμα τους κυρίως τη νύχτα. Αυτός είναι ο λόγος που η Λουμπλιάνα έχει έντονη νυχτερινή ζωή με αμέτρητα υπαίθρια cafe γύρω από το ποτάμι, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τις περίφημες σλοβένικες μπύρες. Μόνο μην παρασυρθείτε από την εικόνα της ημέρας γιατί τη νύχτα ακόμα και τα πιο ήσυχα cafe είναι γεμάτα με κόσμο που χορεύει στο ρυθμό των DJs. Αν σας αρέσουν οι νυχτερινές βόλτες, η πόλη είναι ιδανική αφού όλα βρίσκονται κοντά και μπορείτε άνετα να πιείτε το ποτό σας σε ένα μπαρ και μετά να πάτε στο διπλανό... Οι πεζόδρομοι Cankarjevo Nabrežje και Petkovškovo Nabrežje, δίπλα στις όχθες του ποταμού είναι ιδανικοί για τέτοιες νυχτερινές βόλτες.

Η πρωτεύουσα της Σλοβενίας δεν έχει μόνο αξιοθέατα και νυχτερινή ζωή, αλλά έχει και πολύ πράσινο! Ο τίτλος της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2016, δεν της δόθηκε τυχαία αφού στους δημόσιους χώρους αντιστοιχούν 542 τ.μ. πράσινου ανά κάτοικο, ενώ επιπλέον διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων. Είναι εντυπωσιακά τα πάρκα που θα δείτε στο κέντρο της πόλης και οι αμέτρητες πράσινες γωνιές που σε κάνουν να ξεχνάς το αστικό τοπίο. Επισκεφτείτε το Tivoli, που απέχει μόλις 10 λεπτά από το κέντρο και είναι το μεγαλύτερο και ομορφότερο πάρκο της πόλης για χαλάρωση και επαφή με τη φύση.

Λουμπλιάνα Facebook Twitter
Κλείστε θέση στην Aegean σήμερα και ξεκινήστε τη βόλτα σας σε ένα παραμύθι που θα σας μείνει αξέχαστο!

Κατά τη διαμονή σας μην παραλείψετε τη βόλτα στην υπαίθρια Central Market όπου θα ζήσετε την καθημερινότητα των κατοίκων. Εκεί μπορείτε να αγοράσετε ντόπια προϊόντα όπως τυριά, μπαχαρικά, το περίφημο σλοβένικο προσούτο prsut αλλά και κάποια ξεχωριστά δώρα για τους αγαπημένους σας. Αν πάλι είστε από κείνους που συλλέγουν αντικείμενα από τα ταξίδια τους, τότε η κυριακάτικη flea market, είναι ο προορισμός σας. Εκεί θα μπορέσετε να διαλέξετε ανάμεσα σε διάφορα αντικείμενα συλλεκτικής αξίας, από γκραβούρες μέχρι μικρά έπιπλα, ανάλογα με το ποσό που θέλετε να διαθέσετε.

Τέλος, για τους λάτρεις της τέχνης η Λουμπλιάνα διαθέτει την Εθνική Πινακοθήκη (National Gallery of Slovenia), που ιδρύθηκε το 1918, όπου θα βρείτε τη μεγαλύτερη συλλογή έργων σλοβένικης ζωγραφικής από τον Μεσαίωνα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Το Museum of Architecture and Design είναι μια παρουσίαση του έργου του Joze Plecnik, ο οποίο δικαίως κατέχει το ρόλο του Gaudi της πόλης. Μια πολύ ωραία περίοδος για να επισκεφτείτε την Λουμπλιάναν είναι το καλοκαίρι, οπότε θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το Ljubljana Jazz Festival, ένα από τα παλαιότερα του είδους στην Ευρώπη που θα σας χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία. Ο τρόπος είναι απλός. Κλείστε θέση στην Aegean σήμερα και ξεκινήστε τη βόλτα σας σε ένα παραμύθι που θα σας μείνει αξέχαστο!

Επιχειρείν/Market
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Επιχειρείν/Market / 50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Με κεντρικό μήνυμα το “Express your true colours” και με τη βιτρίνα να μεταμορφώνεται σε καμβά δημιουργικότητας, ο street artist Soteur αναλαμβάνει να αναδείξει την αισθητική της πολύχρωμης επετειακής συλλογής
THE LIFO TEAM
H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Επιχειρείν/Market / H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων Solid Events, στο Νέο Ψυχικό, που με την επίπλωση και τη διακόσμηση αποκλειστικά των προϊόντων της JYSK μεταμορφώθηκε για λίγο σε ένα σκανδιναβικό Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν 
THE LIFO TEAM
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Επιχειρείν / Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Οι ιδρυτές του GGFI, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του LAGFF Lia Bozonelis και Έρση Δάνου και ο Διευθυντής του LAGFF Άρης Κατωπόδης, θα έχουν την υποστήριξη ενός Συμβουλίου Trustees και μιας ομάδας αξιωματούχων, αποτελούμενης από τους πιο έμπιστους χορηγούς και κορυφαίους επαγγελματίες του Hollywood,
THE LIFO TEAM