Επίσκεψη στην Κοζάνη, σε μία από τις ιστορικότερες βιβλιοθήκες των Βαλκανίων!

Επίσκεψη στην Κοζάνη, σε μία από τις ιστορικότερες βιβλιοθήκες των Βαλκανίων! Facebook Twitter
0

 

Το ραντεβού μας είχε οριστεί για το απόγευμα της Τετάρτης. Στην πόρτα μία μητέρα έχει δανειστεί μόλις ένα παιδικό παραμύθι, κρατώντας στο χέρι την κόρη της, ενώ ένας ηλικιωμένος αναζητεί πληροφορίες για την ανανέωση της κάρτας του. Στο βάθος του διαδρόμου μία παρέα μαθητών διαβάζει χαμηλόφωνα για τα μαθήματα του σχολείου. «Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης είναι το καταφύγιο πολλών σε καιρούς κρίσης» θα μου πει ψιθυριστά μία υπάλληλος. Η περιπλάνησή ξεκινά.

Επίσκεψη στην Κοζάνη, σε μία από τις ιστορικότερες βιβλιοθήκες των Βαλκανίων! Facebook Twitter
φωτογραφία: Θεόδωρος Χλιάπας

Η ίδρυση, ο Οίκος Βελτιώσεως και η Χάρτα του Ρήγα

«Η Βιβλιοθήκη της Κοζάνης ιδρύθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα. Αν θέλει κανείς να δει την πραγματική αντίστιξή της, θα ανατρέξει στα σημεία εκείνα όπου σύσσωμη η κοινωνία της πόλης αναβάθμισε, αναβάπτισε και επανίδρυσε τον οργανισμό. Το 1813, για παράδειγμα, με την στέγασή της στον "Οίκο Βελτιώσεως" επιδεικνύεται η τάση της πόλης για μια ευρωπαϊκή στροφή, κάτι που αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντικό για την πνευματική ζωή του Νέου Ελληνισμού. Αλλά και σήμερα, 200 χρόνια μετά, μάλλον διανύουμε ένα διάστημα-κλειδί και για την ίδια αλλά και για την πόλη, με την μετεγκατάσταση και μεταμόρφωση του οργανισμού σε κέντρο πολιτισμού, σε έναν νέο "Οίκο Βελτιώσεως"», εξηγεί ο μουσικός Παναγιώτης Δημόπουλος, πρόεδρος της Βιβλιοθήκης από το 2014 και αναφέρεται σε όλα τα πολιτιστικά τεκμήρια αλλά και τις δυνατότητες που μπορεί να ανακαλύψει κανείς στα ράφια της.

«Εξαρτάται από το τί ψάχνει κανείς και αυτή είναι η μαγεία μιας βιβλιοθήκης. Υπάρχουν από χειρόγραφα του 11ου αιώνα, κειμήλια τυπογραφίας αλλά και σπάνιοι χάρτες, μέχρι οι πιο απλές ενθυμήσεις ανώνυμων σχολιαστών, οι οποίες όμως καταδεικνύουν ένα πλούσιο και συγκινητικό μωσαϊκό των ανθρώπων της περιοχής. Με λίγα λόγια θα βρει κανείς εδώ σίγουρα όσα μυστικά θέλει και δεν έχουν όλα την ορατότητα ή την απαραίτητη βιβλιογραφική σημασία. Η βιβλιοθήκη έχει για τον κάθε χρήστη μια προσωπική σημασία. Για παράδειγμα, ένα πρωτότυπο της Χάρτας του Ρήγα, το οποίο διαθέτουμε, έχει μια οικουμενική σημασία. Όμως, ο κάθε χρήστης θα ανακαλύψει εδώ και αυτά που ανήκουν σε μια πιο προσωπική σφαίρα, όχι καθ' υπόδειξιν αλλά εκ θέσεως».

Επίσκεψη στην Κοζάνη, σε μία από τις ιστορικότερες βιβλιοθήκες των Βαλκανίων! Facebook Twitter
φωτογραφία: Θεόδωρος Χλιάπας
Επίσκεψη στην Κοζάνη, σε μία από τις ιστορικότερες βιβλιοθήκες των Βαλκανίων! Facebook Twitter
φωτογραφία: Θεόδωρος Χλιάπας

Οι 130 χιλιάδες τίτλοι, τα υψηλά επίπεδα δανεισμού και η δημόσια δυσκινησία 

«Σήμερα, η συλλογή μας ανέρχεται σε 100.000 τίτλους περίπου, με τεκμηριωμένους τους 70.000. Το μέγεθος είναι μεγάλο, αν και όχι ιδιαίτερο για βιβλιοθήκες αυτής της τάξης. Όμως το ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτυπώνεται στην "κράση" των συλλογών και στην πολυσχιδή και ιδιαίτερη φύση της σύστασής τους.

Το δανειστικό μας τμήμα εξυπηρετεί καθημερινά, όπως μια οποιαδήποτε λαϊκή δανειστική βιβλιοθήκη μιας μεγάλης πόλης. Διαδικτυακά ο χρήστης μπορεί να έχει μια εικόνα των διαθέσιμων τίτλων, ενώ για συγκεκριμένες συλλογές ειδικού ενδιαφέροντος (παλαίτυπα, χειρόγραφα κτλ) χρειάζεται μια ειδική συνεννόηση, για προφανείς λόγους, με την υπηρεσία. Το δανειστικό τμήμα φέτος εμπλούτισε τη συλλογή του με περίπου 750 τίτλους, στη διαδικασία επιλογής των οποίων ερωτήθηκαν φυσικά και οι χρήστες. Τα επίπεδα δανεισμού, άλλωστε, στην περιοχή είναι υψηλά και αισιόδοξα και θέλουμε να πιστεύουμε πως ακόμη δεν έχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς το κοινό της Δυτ. Μακεδονίας φαίνεται να είναι από τα πιο φιλολογικά και φιλότεχνα της επικράτειας. Αυτό είναι και ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την περιοχή, που η Βιβλιοθήκη οφείλει να διατηρήσει ανέπαφο. Σε καιρούς όπως αυτούς που διανύουμε, μάλιστα, επιπρόσθετος σκοπός της Βιβλιοθήκης είναι να υπερασπιστεί τους ανθρώπους της περιοχής απέναντι σε κάθε είδους "κρίση"», τονίζει, από τη μεριά της, η αρχιτέκτων μηχανικός Αννίτα Κουτσονάνου, σύμβουλος στο Δ.Σ. του οργανισμού.

Οι δυσκολίες το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί. Η οικονομική εξαθλίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης εν γένει και η δυσκινησία των δημόσιων διαδικασιών δυσχεραίνουν και δημιουργούν μια τάση προς ακινησία και μια απαξίωση της κοινωνίας και των δημοκρατικών θεσμών της. Αυτό, για έναν οργανισμό όπως η Βιβλιοθήκη ο οποίος απαιτεί την ευελιξία και την ταχύτητα, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, προσθέτει.

Επίσκεψη στην Κοζάνη, σε μία από τις ιστορικότερες βιβλιοθήκες των Βαλκανίων! Facebook Twitter
Η Διευθύντρια βιβλιοθηκονόμος: Ιωάννα Στεργιοπούλου/φωτογραφία: Θεόδωρος Χλιάπας

Μία βιβλιοθήκη που αντιστέκεται 

«Στον χώρο μας λαμβάνουν συνεχώς χώρα ομιλίες, διαλέξεις, σεμινάρια, εκθέσεις και εκδόσεις, συγκροτώντας ένα σχήμα δράσεων που καλύπτει μεγάλο εύρος ενδιαφερόντων και θεματικών. Βρισκόμαστε ακόμα βέβαια σε πιλοτικό στάδιο και σχεδιάζουμε την ακόμη μεγαλύτερη ένταση αυτής της σειράς. Παράλληλα, για πρώτη φορά, η Βιβλιοθήκη εκδίδει πλέον περιοδικά ένα "δελτίον βελτιώσεως", ένα τριμηνιαίο review με τον τίτλο "Προθήκη", το οποίο αποτυπώνει τη σκέψη των δημοτών σε σχέση με οικουμενικά θέματα, τη σκέψη άλλων για τη Βιβλιοθήκη και την ιστορία της, καθώς και τα τρέχοντα ζητούμενα και ζητήματά της.

Φιλοδοξούμε ό,τι κάνουμε για την Βιβλιοθήκη μας να έχει ένα σαφές αποτύπωμα, και να είναι η αρχή για κάτι μόνιμο και ευρύτερο που αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Άμεσες προτεραιότητές μας είναι η συντήρηση των παλαιτύπων αλλά και των εύθραυστων εκδόσεων του 19ου αιώνα, καθώς και των έργων τέχνης που έχουμε στην κατοχή μας. Έπειτα ένα κρίσιμο και εκ των ων ουκ άνευ ζητούμενο είναι η ανάδειξη του χειρόγραφου υλικού, το οποίο συνιστά μωσαϊκό της πόλης μας και κληρονομιά όλων. Με λίγα λόγια η Βιβλιοθήκη πρέπει να γίνει ζωντανό κύτταρο, ώστε οι χρήστες, παλιοί και νέοι, να βρουν εδώ ίχνη, πάνω στα οποία θα συνδράμουν και οι ίδιοι ως κοινωνοί και συνεχιστές της κοινής ιστορίας μας», επισημαίνει ο Παναγιώτης Πτωχούλης, τοπογράφος μηχανικός και αντιπρόεδρος της Βιβλιοθήκης.

Επίσκεψη στην Κοζάνη, σε μία από τις ιστορικότερες βιβλιοθήκες των Βαλκανίων! Facebook Twitter
φωτογραφία: Θεόδωρος Χλιάπας

Η μετακίνηση στο εξωστρεφές, ο πολυχώρος πολιτισμού και το μεγάλο στοίχημα 

Οι στοχεύσεις της Βιβλιοθήκης σήμερα είναι υψηλές αλλά απαιτούν σχεδιασμό. Ομόφωνα, τα τρία μέλη του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης επισημαίνουν τις λεπτομέρειές του:«Πρόκειται να μετακινηθούμε σε μία σύγχρονη δομή μεγάλης κλίμακας η οποία θα είναι αφορμή για την στέγαση ενός πολυχώρου πολιτισμού. Η ίδια η μετακίνηση και πρώτη λειτουργία της δομής αποτελεί εγχείρημα που παρουσιάζει προβλήματα και προκλήσεις. Πρόκειται, όμως, για μια στιγμή η οποία θα καθορίσει το πνευματικό γίγνεσθαι της περιοχής μας για ένα ευδιάκριτα μεγάλο διάστημα στο μέλλον. Η μετακίνηση, λοιπόν, είναι και μετακίνηση προτεραιοτήτων: από το μικρό στο μεγάλο, από το εσωστρεφές στο εξωστρεφές, από τη διαχείριση πραγματικοτήτων στον προσδιορισμό καλύτερων πραγματικοτήτων, από τη μνήμη στην ελεύθερη σκέψη.

 

Επίσκεψη στην Κοζάνη, σε μία από τις ιστορικότερες βιβλιοθήκες των Βαλκανίων! Facebook Twitter
φωτογραφία: Θεόδωρος Χλιάπας
Επίσκεψη στην Κοζάνη, σε μία από τις ιστορικότερες βιβλιοθήκες των Βαλκανίων! Facebook Twitter
Το νέο κτίριο της βιβλιοθήκης.

Το μεγάλο στοίχημα για εμάς στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι η αύξηση ταχυτήτων και η στελέχωση με τους ανθρώπους εκείνους που θα ταυτίσουν τη σταδιοδρομία τους με την ιστορία της Βιβλιοθήκης. Όσο κι αν ακούγεται αυτό ρομαντικό ή αναχρονιστικό, παραμένει το κύριο ερωτηματικό. Ο εκσυγχρονισμός, η υπεραξία και ο επικαιροποιημένος βηματισμός είναι μάλλον περισσότερο συμπτώματα των κατάλληλων ανθρώπων και της κατάλληλης λειτουργίας και λιγότερο απόρροια πολιτικών κατευθύνσεων. Εν ολίγοις, οι κυρίαρχες ανάγκες της εποχής παραμένουν οι γνωστές κλασσικές χωρίς παρεκκλίσεις: υψηλή στόχευση, συνέπεια, ομαδικότητα, πείσμα και κοινή πεποίθηση στις κοινές αποφάσεις.

Απώτερος σκοπός μας είναι να βάλουμε τις νέες στέρεες βάσεις για να γίνει η Βιβλιοθήκη μνημειώδης αλλά όχι μνημείο. Αυτή είναι, άλλωστε, η προϋπόθεση που θα αποδώσει στην περιοχή μας τον πνευματικό ρόλο που της αξίζει διεθνώς. Ο Δήμος Κοζάνης δεν είναι τίποτα λιγότερο από μία πρωτεύουσα ποιότητα. Και αυτό πρέπει να το αποδεικνύει συνεχώς και έμπρακτα. Σήμερα, η ευκαιρία του είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Οι τρόποι που θα το πετύχουμε αυτό είναι θέμα πεποίθησης, αν όχι πίστης. Και έχουμε την πίστη πως η Βιβλιοθήκη μας έχει να προσφέρει μυστικά και αλήθειες σε πολλούς ανθρώπους και λαούς που τα έχουν ανάγκη», καταλήγουν.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

The Book Lovers / Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ακύλλα Καραζήση για την αναγνωστική διαδρομή του, που ξεκινάει από τον «Τομ Σόγερ» και τη Θεσσαλονίκη, περνάει από τον ρομαντικό κόσμο της Χαϊδελβέργης και φτάνει στην Αθήνα του θεάτρου και των κειμένων.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Βιβλίο / Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Η συγγραφέας και ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά για την εποχή μας, τον χώρο της εκπαίδευσης και την ταυτότητα του νεοέλληνα.   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Βιβλίο / «Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Ο Ντόναλντ Σασούν, ομότιμος καθηγητής Συγκριτικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και άλλοτε στενός φίλος, συνεργάτης και επιμελητής των βιβλίων του Έρικ Χoμπσμπάουμ, μιλά στη LiFO.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Βιβλίο / Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Η συγγραφέας του βιβλίου “Diva”, Ντέζι Γκούντγουιν, τονίζει με άρθρο της στον Guardian ότι το να χαρακτηρίζει κανείς τη ζωή της κορυφαίας τραγουδίστριας τραγική, σημαίνει ότι την αδικεί κατάφωρα.
THE LIFO TEAM
Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Βιβλίο / Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Ο Βρετανός ιστορικός Πολ Κάρτλετζ αποκαθιστά την ιστορική πόλη της αρχαιότητας που αντιμετώπιζαν υπεροπτικά οι Αθηναίοι. Δείχνει πώς τα θηβαϊκά θέματα επιβιώνουν στη σύγχρονη τέχνη, γράφει για τον Επαμεινώνδα που είχε έναν μόνο τραχύ μανδύα, παρουσιάζει την κοινωνία που δημιουργεί τον Ιερό Λόχο, ένα στρατιωτικό σώμα που αποτελείται αποκλειστικά από εραστές και ερώμενους.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Συζητώντας για ένα θέμα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας, τους δωσίλογους της Κατοχής

Βιβλίο / Oι δωσίλογοι, ένα θέμα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας

Μέσα από την έρευνά του σε αρχεία που μέχρι σήμερα παραμένουν κλειστά ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης εξετάζει τα γεγονότα και τα πρόσωπα που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές σε μια πολύπαθη και αιματηρή για την Αθήνα περίοδο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το πρώτο μυθιστόρημα της Καλλιρρόης Παρούση μπήκε στα ευπώλητα από στόμα σε στόμα

Βιβλίο / Το πρώτο μυθιστόρημα της Καλλιρρόης Παρούση μπήκε στα ευπώλητα από στόμα σε στόμα

Το Λίγα Λόγια για μένα της Καλλιρρόης Παρούση είναι ένα μυθιστόρημα με ποιητικό λόγο που το νεανικό κοινό το ανακάλυψε μέσω word of mouth. Και όπως λέει και ένας φίλος της «ένα καλό βιβλίο είναι σαν μία νάρκη, δεν ξέρεις σε ποιανού την ψυχή θα σκάσει».
M. HULOT
Γκαζμέντ Καπλάνι «Με λένε Ευρώπη»

Το πίσω ράφι / «Με λένε Ευρώπη»: Το βιβλίο ενός Αλβανού μετανάστη για τις περιπέτειές του στην Ελλάδα

Ο Γκαζμέντ Καπλάνι εναλλάσσει την εμπειρία του στην Ελλάδα με τις μικρές οδύσσειες ανθρώπων που άφησαν πίσω την πατρίδα τους, σε ένα βιβλίο που κινείται διαρκώς μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας και καταπιάνεται με το ανεξάντλητο θέμα της μετανάστευσης και της ταυτότητας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο Larry Gus διάβασε τον «Οδυσσέα» του Τζόις περπατώντας τους δρόμους της Αθήνας

The Book Lovers / Ο Larry Gus διάβασε τον «Οδυσσέα» του Τζόις περπατώντας τους δρόμους της Αθήνας

O Νίκος Μπακουνάκης συζητά με τον μουσικό και συνθέτη Larry Gus, aka Παναγιώτη Μελίδη, για τα βιβλία που επηρέασαν τη μουσική του. Πρόκειται για έναν εντελώς ιδιοσυγκρασιακό αναγνώστη.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
«Μέχρι τον Αύγουστο»: Το ‘χαμένο’ μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έπρεπε να παραμείνει χαμένο

Βιβλίο / «Μέχρι τον Αύγουστο»: Το «χαμένο» μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έπρεπε να παραμείνει χαμένο

Το βιβλίο προσφέρει στιγμιαίες απολαύσεις, αλλά είναι ολοφάνερα ημιτελές και πολλά σημεία του μοιάζουν τόσο κακογραμμένα που καθιστούν απολύτως κατανοητή την επιθυμία του συγγραφέα να μην εκδοθεί ποτέ.
THE LIFO TEAM
Ο σουρεαλιστικός «συντε(λο)γοτεχνικός» κόσμος του Αχιλλέα ΙΙΙ

Βιβλίο / Ο σουρεαλιστικός «συντε(λο)γοτεχνικός» κόσμος του Αχιλλέα ΙΙΙ

Ο βραβευμένος συγγραφέας που μόλις κυκλοφόρησε τη συλλογή διηγημάτων του με τον διφορούμενο τίτλο «Τέλος Πάντων» εξηγεί, μεταξύ πολλών άλλων, γιατί τον απασχολούσε συνέχεια το τέλος του κόσμου, σε σημείο που του έγινε εμμονή.
M. HULOT
Πέρα από τις Ακυβέρνητες πολιτείες: O Τσίρκας, ο Σεφέρης, ο Κοτζιάς και η Χούντα του 1967

Lifo Mini – Series / Πέρα από τις Ακυβέρνητες Πολιτείες: O Τσίρκας, ο Σεφέρης, ο Κοτζιάς και η Χούντα του '67

H Κωνσταντίνα Βούλγαρη σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Στρατή Τσίρκα, μιλά για τη φιλία του με τον Σεφέρη, την πολιτική του δράση μέσα στη Δικτατορία, αλλά και για το πώς έπεισε τον Παύλο Ζάννα να μεταφράσει Προυστ, μέσα στη φυλακή. Στο podcast ακούγονται για πρώτη φορά αποσπάσματα από διάλεξη που είχε δώσει ο Σ. Τσίρκας μαζί με τον Α. Kοτζιά.
THE LIFO TEAM
Σέρχιο Πιτόλ «Συζυγική ζωή»

Το Πίσω Ράφι / «Η συζυγική ζωή»: Η απολαυστική σάτιρα του Σέρχιο Πιτόλ για τις δηλητηριασμένες σχέσεις

Μέσα από τις απέλπιδες προσπάθειες μιας γυναίκας ν’ απαλλαγεί οριστικά από τον άπιστο σύζυγό της, με τη λοξή και ειρωνική ματιά του, ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους Λατινοαμερικανούς συγγραφείς μεταμορφώνει σε φάρσα αυτό που άλλοι θα έβλεπαν ως τραγωδία.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Paul Lynch

Βιβλίο / Paul Lynch: «Υπάρχουν συγγραφείς που παίζουν στο κέντρο του γηπέδου, εγώ παίζω στα άκρα»

Ο πέμπτος Ιρλανδός συγγραφέας που παίρνει το Booker εξηγεί στη Βένα Γεωργακοπούλου γιατί στην Ιρλανδία βγαίνουν τόσο σημαντικά βιβλία, περιγράφει πως σε μια λαϊκή σχολίασαν το βραβευμένο βιβλίο του ως «πολύ μαύρο» και πως αν καθόταν να γράψει κάτι για να κερδίσει, αυτό δεν θα ήταν το «Τραγούδι του προφήτη».
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ