Το κίνημα του solarpunk φαντάζεται ένα μέλλον λαμπερό, πράσινο και καθόλου δυστοπικό

Το κίνημα του solarpunk φαντάζεται ένα μέλλον λαμπερό, πράσινο και καθόλου δυστοπικό Facebook Twitter
Το solarpunk είναι ένα είδος επιστημονικής φαντασίας που τολμά να ονειρευτεί ένα αειφόρο μέλλον.
0

Το 2018 ήδη ξεκίνησε με έναν κακό οιωνό: οι δείκτες στο ρολόι της Αποκάλυψης που συμβολίζει πόσο επικείμενη είναι η καταστροφή του πλανήτη μετακινήθηκαν κατά 30 δευτερόλεπτα πιο μπροστά.

Αν συνυπολογίσουμε την έκταση της κλιματολογικής αλλαγής και τις ήδη αισθητές επιπτώσεις της, σε συνδυασμό με τις κοντόφθαλμες ενεργειακές επιλογές ηγετών σπουδαίων κρατών όπως οι ΗΠΑ, το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη διαγράφεται σαφώς δυστοπικό.

Η προοπτική αυτή δικαιώνει απολύτως τα δημιουργήματα επιστημονικής φαντασίας που συνήθως περιγράφουν το μέλλον μας ως δυστοπικό και τις συνθήκες διαβίωσης των απογόνων μας εξαιρετικά ζοφερές.

Το solarpunk, ένα είδος επιστημονικής φαντασίας που τολμά να ονειρευτεί ένα αειφόρο μέλλον φαίνεται να είναι η απάντηση σε αυτή τη σκοτεινή προφητεία.

Στο βιβλίο Do Androids Dream of Electric Sheep? του Φίλιπ Κ. Ντικ (στο οποίο βασίστηκε η κινηματογραφική ταινία Blade Runner), την ταινία Mad Max του Τζορτζ Μίλερ, το πρόσφατο Hunger Games και πλείστα άλλα έργα, οι άνθρωποι μετά βίας επιβιώνουν σε έναν κόσμο ρημαγμένο από την ενεργειακή απληστία και απερισκεψία, προσπαθώντας απεγνωσμένα να αποκτήσουν πρόσβαση σε καθαρό αέρα, πόσιμο νερό, θρεπτικά και υγιεινά τρόφιμα, και δυστυχώς η εξάρτηση μας από τα ορυκτά καύσιμα φαίνεται να δικαιώνει αυτές τις προβλέψεις.

Το solarpunk, ένα είδος επιστημονικής φαντασίας που τολμά να ονειρευτεί ένα αειφόρο μέλλον φαίνεται να είναι η απάντηση σε αυτή την σκοτεινή προφητεία. Παρότι στοιχεία αυτής της πρότασης θα μπορούσε κανείς να ανιχνεύσει και σε έργα της πρόσφατα εκλιπούσας σπουδαίας συγγραφέως Ursula Le Guin, όπως το The Word for World is Forest, το πρώτο βιβλίο που αναφέρεται συγκεκριμένα ως εκπρόσωπος του solarpunk είναι η συλλογή διηγημάτων εννέα πορτογαλόφωνων συγγραφέων με τίτλο Solarpunk: Histórias ecológicas e fantásticas em um mundo sustentável (Solarpunk: Οικολογικές και Φανταστικές Ιστορίες σε έναν Αειφόρο Κόσμο) που κυκλοφόρησε το 2012.

Ο συγγραφέας Adam Flynn δημοσίευσε το 2014 ένα σύντομο κείμενο με τίτλο «Solarpunk: Notes Toward a Manifesto» όπου δηλώνει: «Είμαστε solarpunks γιατί οι άλλες εναλλακτικές είναι είτε η άρνηση είτε η απελπισία».

Ποια είναι όμως η πρόταση αυτού του νεόκοπου είδους; Τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά των κόσμων που περιγράφονται στα βιβλία, κόμικ ή ταινίες του είδους είναι η επινοητικότητα, η σημασία της κοινότητας και η επικράτηση τεχνολογιών που βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το κίνημα του solarpunk φαντάζεται ένα μέλλον λαμπερό, πράσινο και καθόλου δυστοπικό Facebook Twitter
Οι εικόνες του κόμικ «Nonplayer» του Nate Simpson είναι σαφώς επηρεασμένες από την οπτική αφήγηση του solarpunk.

Η αισθητική του φέρει εμφανείς επιρροές από την περίοδο της Art Nouveau με ολίγη από αφρικανική τέχνη και παράδοση και ασιατικά σκίτσα. Συνδυάζει το ωραίο με το πρακτικό, το καλοσχεδιασμένο ανθρωπογενές περιβάλλον με πλούσια και άγρια βλάστηση, το φωτεινό και πολύχρωμο με τη σταθερότητα της γης και τη χοϊκότητα του εδάφους.

Οι κοινωνίες που οραματίζονται οι εκπρόσωποι του solarpunk είναι ελεύθερες, δίκαιες, με μια ελαφρά κλίση προς την κοινωνική αναρχία. Τα φύλα είναι ίσα, οι σεξουαλικές προτιμήσεις δεν κρίνονται και οι φυλές (ή ακόμα και τα είδη) δεν διακρίνονται σε ανώτερες και κατώτερες.

Ένα φαεινότερο μέλλον που θα προέλθει αν επιτύχει η ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης που ορθώνει εμπόδια για την υλοποίησή του: αυτός είναι ο σκοπός αλλά και το κλειδί της ετυμολογίας του κινήματος solarpunk που συνδυάζει την πανκ ηθική με μια περιβαλλοντολογικά φιλική επιστήμη και μηχανική με «έμβλημα» τα πάνελ ηλιακής ενέργειας.

Για πολλούς όμως αποτελεί και έναυσμα για ακτιβισμό. Η φαντασιακή σκιαγράφηση ενός ιδανικού επιθυμητού μέλλοντος αποτελεί τον οδικό χάρτη ώστε να υλοποιήσουμε ως κοινωνία τις πολιτιστικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για να πετύχουμε επιτέλους την πλήρη μετάβασή μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.

Σε όσους βιαστούν να απορρίψουν το ενδεχόμενο αυτό ως «επιστημονική φαντασία» να θυμίσουμε πως ακριβώς σε αυτό σκοπεύουν κι ευαγγελίζονται οι στόχοι υπερεθνικών συμβάσεων και συμφωνιών όπως το Πρωτόκολλο του Κιότο ή οι Στόχοι 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κίνημα του solarpunk φαντάζεται ένα μέλλον λαμπερό, πράσινο και καθόλου δυστοπικό Facebook Twitter
Ο πράσινος τοίχος του Musée du quai Branly στο Παρίσι θα μπορούσε άνετα να έχει ξεπηδήσει από τη φαντασία εκπροσώπου του κινήματος solarpunk.

Όσο οι περισσότεροι περιοριζόμαστε στο να αναρωτιόμαστε κατά πόσο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο και τον άνθρακα, οι solarpunks θέτουν το ερώτημα τι είδους κόσμος θα προκύψει όταν επιτέλους ολοκληρωθεί αυτή η μετάβαση. Τα έργα τους προσφέρουν ενδιαφέρουσες και το κυριότερο, ελπιδοφόρες απαντήσεις.

Στους κόσμους που περιγράφουν οι ήρωες δεν είναι εκείνοι που θησαυρίζουν αλλά οι επιστήμονες. Οι κάτοικοί τους δεν είναι απομονωμένα και άβουλα πλάσματα αλλά προσωπικότητες με ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά που τους κάνουν να ξεχωρίζουν και συμμετέχουν προσφέροντας στις κοινότητες τους. Οι καινοτόμες προτάσεις τους εκτός από αειφόρες είναι και όμορφες: ποιος δεν θα ήθελε ο φωτισμός μας να προέρχεται από μια φωσφορίζουσα άλγη;

Για όλους εκείνους που νιώθουν πως η Ημέρα της Κρίσης θα έρθει πολύ πριν από τη συνταξιοδότησή τους οι ιδέες του solarpunk κινήματος μπορούν να αποτελέσουν όχι μόνο μια φαντασιακή ανακούφιση αλλά και μία προτροπή να αναλάβουν δράση ώστε πιθανά στο σχετικά εγγύς μέλλον να σταματήσει και να αναστραφεί η καταστροφή του πλανήτη.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ