40 καλά βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν

40 καλά βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν Facebook Twitter
0

1.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ

1919-

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 110

Οι εκδόσεις Gale Research ζήτησε την αυτοβιογραφία του Aντώνη Σαμαράκη για τη σειρά Βιογραφίες σύγχρονων συγγραφέων. Eκδόθηκε στις Hνωμένες Πολιτείες και στην Aγγλία το 1992, σε μετάφραση του καθηγητή της συγκριτικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Nέας Oρλεάνης Άντριου Χόρτον και της Πέννυς Aποστολίδη. Tον Oκτώβριο του 1992 δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα «Eλευθεροτυπία».

2.

ΧΟΥΑΝ ΜΑΡΣΕ
Καλλιγραφία των ονείρων
Μτφρ.: Γεωργία Ζακοπούλου
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 480
Ο Ρίνγκο, ένας έφηβος, σκοτώνει τις ώρες του στο κρασοπουλειό της κυρίας Πακίτα, απογοητευμένος που η φτώχεια των γονιών του τον αναγκάζει να σταματήσει τα μαθήματα του πιάνου. Μέσα από τα μάτια του θα φωτιστεί η ζωή μιας γενιάς που έθρεψε τα όνειρά της στα συνοικιακά σινεμά και στους δρόμους μιας πόλης όπου το μέλλον έμοιαζε αδιανόητο.

3.

GUSTAVE FLAUMBERT
Η γυναίκα του κόσμου
Μτφρ.: Έφη Κορομηλά
Εκδόσεις Gutenberg
Σελ.: 263
Γκόθικ και ρομαντισμός, βρικόλακες, χοροί νεκρών, ψυχές που ανεβαίνουν στον ουρανό· έρωτες παθιασμένοι και καταδικασμένοι· συνομιλίες με τον Σατανά, τον Χάρο, τον Ιησού ή όλων αυτών με φτωχούς και βασιλιάδες και μεταξύ τους. Πρωταγωνιστής και στα πέντε νεανικά διηγήματα είναι ο θάνατος.

4.

PAUL AUSTER
Tο βιβλίο των ψευδαισθήσεων
Μτφρ.: Ιωάννα Ηλιάδη
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελ.: 408
Γραμμένο με καθηλωτική ένταση και ακρίβεια, το συγκλονιστικό αυτό μυθιστόρημα καταβυθίζει τον αναγνώστη σε ένα σύμπαν όπου το κωμικό και το τραγικό, η πραγματικότητα και η φαντασία, η βιαιότητα και η τρυφερότητα γίνονται ένα.

5.

AGATHA CHRISTIE
Έγκλημα στο Οριέντ Εξπρές
Μτφρ.: Τατιάνα Γαλάτουλα
Εκδόσεις Διόπτρα
Σελ.: 64
Το Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα της Agatha Christie και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες. Το διάσημο αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι κυκλοφορεί σε graphic novel. Ο ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό καλείται να λύσει μία ακόμα συγκλονιστική ιστορία δολοφονίας.

6.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΑΤΖΗΣ
Τα Κάτοπτρα
Εκδόσεις Στίξις
Σελ. 82

Τα είκοσι τέσσερα Κάτοπτρα αντανακλούν τη στοχαστική ματιά του συγγραφέα σε πολλές εκφάνσεις της ζωής, όπως στην απώλεια, την προσφορά, την τέχνη, την ποίηση, τον έρωτα, τη φθορά, τον θάνατο, τον χρόνο, τη ματαιοδοξία, την ευτυχία. Μας ταξιδεύουν σε πρόσωπα, προσωπεία, σκιές, προκαταλήψεις και στερεότυπα, για να συνθέσουν τελικά έναν ύμνο στη ζωή.

7.

 CARLOS FUENTES
Ο Νίτσε στο μπαλκόνι
Μτφρ.: Κρίτων Ηλιόπουλος
Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Σελ.: 368
Ο Νίτσε στο μπαλκόνι, το τελευταίο μυθιστόρημα του Κάρλος Φουέντες, είναι η λογοτεχνική και φιλοσοφική παρακαταθήκη ενός από τους κορυφαίους συγγραφείς του καιρού μας.

8.

JEFFREY ARCHER
Στο λυκόφως της ζωής
Μτφρ.: Τίνα Μαθιουδάκη
Εκδόσεις Bell
Σελ.: 512
Το έβδομο και τελευταίο μέρος των Χρονικών των Κλίφτον αρχίζει με έναν πυροβολισμό και πολλά ερωτήματα. Ποιος πάτησε τη σκανδάλη; Γιατί; Ποιος θα ζήσει; Και ποιος θα πεθάνει; Στο Γουάιτχολ ο Τζάιλς Μπάρινγκτον έρχεται αντιμέτωπος με την αλήθεια για τη γυναίκα του, την Κάριν. Είναι κατάσκοπος ή απλώς ένα πιόνι σε ένα μεγαλύτερο, σκοτεινό παιχνίδι;

9.

Τ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΗΣ, Γ. ΠΑΛΑΒΟΣ, Θ. ΠΕΤΡΟΥ
Γρα γρου
Εκδόσεις Ίκαρος
Σελ.:96
Το εστιατόριο «Γρα-Γρου» ορίζει το πέρασμα από την Κεντρική στη Δυτική ΜακεδονίαΚανένας και κανείς δεν ξέρει πού οδηγεί. Ένα πρωί μια κοπέλα φτάνει στο «Γρα-Γρου» με σκοπό να περάσει το γεφύρι. Καθώς διστάζει να το διασχίσει, γνωρίζεται με τους θαμώνες. Ενώ οι μήνες περνούν, πρέπει να πάρει την απόφασή της.

10.

DAN BROWN
Origin
Μτφρ.: Χρήστος Καψάλης
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 672

Ο Dan Brown επιστρέφει με το πιο ευφάνταστο και ευφυές μυθιστόρημά του μέχρι σήμερα που τοποθετείται ολοκληρωτικά στην Ισπανία. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι ένα μυθιστόρημα «που εξυμνεί τις πλούσιες παραδόσεις και την ιστορία της χώρας, ταυτόχρονα με τη γενναία και άσβεστη ελπίδα για το μέλλον». Κυκλοφορεί την 1η Δεκεμβρίου.

 

40 καλά βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν Facebook Twitter

 

11.

ΓΙΩΡΓΟΣ Θ. ΜΑΥΡΟΓΟΡΔΑΤΟΣ
Μετά το 1922: Η παράταση του Διχασμού
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 496
Το βιβλίο αυτό αποτελεί συνέχεια εκείνου με τον τίτλο 1915: Ο Εθνικός Διχασμός και καλύπτει την περίοδο του Μεσοπολέμου, μέχρι το 1940. Διαψεύδει την εικόνα της στασιμότητας και την εντύπωση της «κυκλικότητας» που καλλιεργούνται σήμερα. Επίκαιρη είναι και η ανάδειξη των αδιεξόδων που συνεπάγεται στη δύση της η χαρισματική ηγεσία, μετά τα «θαύματα» που κατόρθωσε.

 

12.

PETER HANDKE
Το άγχος του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι
Μτφρ.: Αλέξανδρος Ίσαρης
Εκδόσεις Gutenberg
Σελ.: 177
Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1970, έγινε αμέσως bestseller, έκανε τον Χάντκε γνωστό σε όλο τον κόσμο και ώθησε τον Βιμ Βέντερς να γυρίσει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία. Με την επιτυχία και της κινηματογραφικής μεταφοράς του άρχισε η μακροχρόνια συνεργασία του Χάντκε με τον Βέντερς.

 

13.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓΓΕΛΑΚΟΣ
Ψεύτικοι Δίδυμοι
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελ.: 224
Ζεύγη και ερωτικά τρίγωνα. Ο προσδιορισμός της σεξουαλικής ταυτότητας. Ο φόβος και η ύβρις της ευτυχίας. Ο έρωτας ως έλλειψη, ο θάνατος ως εκπλήρωση. Μια πλοκή που οργανώνεται γύρω από την κίτρινη σκόνη που έρχεται από την Αφρική για να καταπιεί τα πρόσωπα, τα λόγια, τις χειρονομίες.

 

14.

M.J. ARLIDGE
Φτου και βγαίνω
Μτφρ.: Σοφία Τάπα
Εκδόσεις Διόπτρα
Σελ.: 464
Η φυλακή δεν ταιριάζει στην Έλεν Γκρέις. Προσπαθεί να ξεφύγει από το παρελθόν και από τον ίδιο της τον εαυτό· από οποιονδήποτε προσπάθησε ποτέ να την πλησιάσει. Όλη τη ζωή της, η μυστικοπαθής επιθεωρήτρια κρύβεται πίσω από το αστυνομικό σήμα, πίσω από τη φήμη της. Μέχρι τη στιγμή που βρίσκεται κρατούμενη μαζί με γυναίκες δολοφόνους που είχε συλλάβει.

 

15.

JULES BARBEY D' AUREVILLY
Η κόκκινη κουρτίνα
Μτφρ.: Ελένη Γ. Γύζη
Εκδόσεις Στίξις
Σελίδες: 88

Η Κόκκινη Κουρτίνα, δίκην αυλαίας θεάτρου, σηκώνεται από τον αφηγητή και αποκαλύπτει τα δραματικά γεγονότα στα οποία υπήρξε συμπρωταγωνιστής πριν από τριάντα χρόνια. Η κεντρική ηρωίδα είναι μία από τις πιο σκοτεινές και μοιραίες γυναίκες της λογοτεχνίας. Η δεκαοκτάχρονη, αινιγματική, καταραμένη, σιωπηλή ηρωίδα Αλμπέρτ, σε ένα λαλίστατο μυθιστόρημα.

16.

STEPHEN KING
Πύρινη Οργή
Μτφρ.: Αντώνης Καλοκύρης
Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Σελ.: 600
Πριν από έναν χρόνο, ο Άντι ήταν ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης, υποδειγματικός φιλόλογος στο Πανεπιστήμιο του Χάρισον. Τώρα είναι ένας κυνηγημένος άνθρωπος –και, το χειρότερο, μαζί του είναι κυνηγημένη και η κόρη του η Τσάρλι. Ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα του Stephen King, που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο από τον Ντε Λαουρέντις.

 

17.

GENA SHOWALTER
Φίλα με καυτά
Εκδόσεις Silk
Σελ.: 408
Είναι ο τρίτος και ο καλύτερος. Είναι ένας εκατομμυριούχος που προσπαθεί να φύγει απ' όλα και απ' όλους. Ένα κακό παιδί που θέλει να ξεχάσει το παρελθόν του και να απολαύσει την άστατη ζωή του. Μόνο που δεν υπολόγισε μια μικρή λεπτομέρεια...

18.

ΑΚΗΣ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗΣ

Ρiece of cake
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 248

Ένα βιβλίο με 120 συναρπαστικές, πρωτότυπες, γλυκιές συνταγές για κέικ που δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο, όποιες κι αν είναι οι αγαπημένες του γεύσεις. Μια έκδοση που συγκεντρώνει τη δουλειά ετών και την επιθυμία του σεφ να μας προσφέρει πραγματικά το καλύτερο.

19.

Χ.Α. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ
Όσο πιο δυνατά με έδερνε, τόσο πιο δυνατά του τραγουδούσα
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 384
Μέσα από κείµενα µικρότερα και µεγαλύτερα, επίκαιρα αλλά όχι επικαιρικά, που σκιαγραφούν όψεις της πραγµατικότητας ή απογειώνονται προς τη µυθοπλασία, µε θρύψαλα, αναµµένα κάρβουνα και βότσαλα, ο Χρήστος Χωµενίδης αποπειράται µία πρώτη αυτοβιογραφία. Όχι δική του. Όλων µας.

20.

VIRGINIA WOOLF
Ορλάντο
Μτφρ.: Αργυρώ Μαντόγλου
Εκδόσεις Gutenberg
Σελ.: 517
Το βιβλίο, εκτός από τη νέα μετάφραση του Ορλάντο, προσφέρει πλήθος πληροφορίες για τη συγγραφέα και το μυθιστόρημά της. Περιλαμβάνει επίσης τις φωτογραφίες –μεταξύ άλλων και της αγαπημένης της Βίτα– που είχε επιλέξει η Γουλφ για την έκδοση του 1928 με τις λεζάντες που είχε γράψει η ίδια. 

40 καλά βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν Facebook Twitter

21.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
Στον ίσκιο του Βασιλιά
Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Σελ.: 256
Μια ανθολογία διηγημάτων πάνω στην παράδοση του Στίβεν Κινγκ που γράφτηκαν ειδικά γι' αυτή την έκδοση από καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς. Ένα βιβλίο-έκπληξη, αφιερωμένο στον πιστό αναγνώστη του αδιαφιλονίκητου Βασιλιά του Τρόμου, αλλά και σε όποιον αγαπά και παρακολουθεί τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία. Την έκδοση έχει επιμεληθεί ο Κ. Αθανασιάδης.

 

22.

MO HAYDER
Tο δέρμα
Μτφρ.: Βαγγέλης Γιαννίσης
Εκδόσεις Διόπτρα
Σελ.: 472
Μια εύκολη υπόθεση αυτοκτονίας κλείνει για όλους εκτός από τον επιθεωρητή Τζακ Κάφερι. Ο επιθεωρητής αναζητά μια αόρατη απειλή που τρυπώνει αθόρυβα σε σπίτια σαν τα κακά πνεύματα· ένα αλλόκοτο πλάσμα που ζει στις λάσπες και φαίνεται να βγάζει χρήματα, ανοίγοντας τάφους και κόβοντας μαλλιά από πτώματα, και για πρώτη φορά φοβάται.

23.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΡΡΟΣ
Διασχίζοντας το μεταίχμιο
Εκδόσεις Στίξις
Σελίδες: 76

«ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Κάποτε/ είναι η αλήθεια/ ζήσαμε καλύτερες εποχές/ με συγκινήσεις, έρωτες και/ ιδανικά./ Και έπειτα/ ήρθε και η δική μας σειρά να συνεισφέρουμε/ στ' απραγματοποίητα όνειρα της ανθρωπότητας».

24.

CHINA MIÉVILLE

Οκτώβρης – Η ιστορία της Ρωσικής Επανάστασης
Μτφρ.: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελ.: 544
Ο China Miéville αφηγείται τα γεγονότα με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Η επανάσταση αποκαλύπτεται έτσι όχι µόνο ως ένα πολιτικό γεγονός, µε τεράστια και διαρκή βαρύτητα, αλλά και ως μία συγκλονιστική, σχεδόν μυθιστορηματική, ιστορία. Ένα σημείο καμπής που αντηχεί δυνατά μέχρι τις μέρες μας.

25.

ΚΕΝ FOLLETT
Ένας στύλος φωτιάς

Μτφρ.: Ρηγούλα Γεωργιάδου
Εκδόσεις Bell
Σελ.: 1.032
Το νέο πολυαναμενόμενο μυθιστόρημα του Φόλετ εκτοξεύθηκε στη 1η θέση των πωλήσεων σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ισπανία κ.α. Ένα βιβλίο που αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη σας, είτε λατρεύετε τα ιστορικά μυθιστορήματα είτε αναζητάτε τις επικές περιπέτειες.

26.

JEAN ECHENOZ
Ειδική απεσταλμένη
Mτφρ.: Αχιλλέας Κυριακίδης
Εκδόσεις Ίκαρος
Σελ.: 312
Ένα σπαρταριστό μυθιστόρημα κατασκοπίας, ένα κοκτέιλ από μία δόση Νikita, μία Pink Panther και μία John Le Carré, έργο ενός από τους σπουδαιότερους σύγχρονους πεζογράφους. Απολαυστικά παράξενο και απρόβλεπτο, γεμάτο αναπάντεχες ανατροπές και συμπτώσεις, ένα μυθιστόρημα με ωραία αφήγηση κι ένα χιούμορ που δε σ' αφήνει να δεις τα πράγματα ορθολογικά!

27.

ΚΑΖΟΥΟ ΙΣΙΓΚΟΥΡΟ
Τα απομεινάρια μιας μέρας
Μτφρ.: Αργυρώ Μαντόγλου
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 328

Ο Καζούο Ισιγκούρο ζωγραφίζει με την πένα του το συγκινητικό πορτρέτο του Στίβενς, του τέλειου μπάτλερ, και του κόσμου του, που ξεθωριάζει στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου. Ένα σύγχρονο κλασικό μυθιστόρημα, μια όμορφη αναπόληση της ζωής ανάμεσα σε δύο πολέμους σε μια αγγλική έπαυλη, μια καθηλωτική επίκληση σε χαμένα όνειρα και χαμένους έρωτες.

28.

ΜΑΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Μόνο λίγα χιλιόμετρα – Ιστορίες για την Ιστορία
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 288
Ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς συνομιλεί με τη Μαρία Ευθυμίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε αυτό το βιβλίο προσεγγίζονται εποχές και γεγονότα, άτομα και κοινωνίες, προθέσεις και στοχεύσεις, διαψεύσεις και επιβεβαιώσεις. Η διαδρομή που διανύει το βιβλίο ξεκινάει από τους προϊστορικούς χρόνους και φτάνει μέχρι σήμερα.

29.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΓΑΘΟΣ
Ο Νίκος Καζαντζάκης στον κινηματογράφο
Εκδόσεις Gutenberg
Σελ.: 375
Οι περιπέτειες του Νίκου Καζαντζάκη και των βιβλίων του στον κινηματογράφο. Η πολύχρονη και βαθιά σχέση του Έλληνα συγγραφέα με το σινεμά. Οι ενθουσιώδεις κριτικές και οι βίαιες αντιδράσεις φανατικών, εκκλησιαστικών παραγόντων και πολιτικών. Μια πρωτότυπη μελέτη που φωτίζει άγνωστες πτυχές του βίου, της προσωπικότητας, του έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. 

30.

VICENTE ALFONSO
Τα λείψανα του Αγίου Λαυρεντίου
Μτφρ.: Μαρία Παλαιολόγου
Εκδόσεις Ίκαρος
Σελ.: 248
Έκπληκτος από τη σοβαρότητα των κατηγοριών εναντίον του ασθενή του Ρώμου Αγιάλα, ο ψυχολόγος Αλμπέρτο Αλμπόρες δέχεται να αποτελέσει μέρος μιας ομάδας που θα υπερασπιστεί την αθωότητα του νεαρού. Όμως, όσο περνά ο καιρός, η πραγματικότητα παρουσιάζει όλο και περισσότερα ανησυχητικά γεγονότα σχετικά με το παρελθόν του.

31.

STEFAN AHNHEM
Χωρίς πρόσωπο
Μτφρ.: Νοέλα Ελιασά
Εκδόσεις Διόπτρα
Σελ.: 640
Ένας κατά συρροή δολοφόνος σπέρνει τον πανικό σε Σουηδία και Δανία. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι πρώην συμμαθητές του ντετέκτιβ Φάμπιαν Ρισκ. Μπροστά του ανοίγεται το πιο επικίνδυνο μονοπάτι της καριέρας του.

32.

ANNA HOPE
Η αίθουσα του χορού
Μτφρ.: Παλμύρα Ισμυρίδου
Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Σελ.: 384
Αγγλία, 1911: Στο άσυλο Σάρστον, όπου άντρες και γυναίκες κρατούνται χωριστά πίσω από ψηλούς τοίχους και καγκελόφραχτα παράθυρα, υπάρχει μια πανέμορφη αίθουσα χορού. Κάθε Παρασκευή, οι τρόφιμοι συγκεντρώνονται εκεί και χορεύουν. Ο Τζον και η Έλλα συναντιούνται σ' αυτή την αίθουσα και ο χορός αλλάζει τη ζωή τους για πάντα.

33.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΡΟΥΛΗΣ
Γ.Κ. Καρυωτάκης

Εκδόσεις Gutenberg
Σελ.: 758
Φωτίζοντας όλες τις πλευρές του Καρυωτάκη και τις λογοτεχνικές μάχες που εξελίχθηκαν γύρω του η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει όλα όσα απαιτούνται για να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση με τον Καρυωτάκη. Με αυτήν ανακαλύπτουμε έναν ποιητή πολύ επίκαιρο, όπως υποστηρίζει ο Δ. Δημηρούλης.

34.

ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΦΡΑΝΖΕΝ

Σημειώσεις
Μτφρ.: Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 736
Από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες στα μέσα του αιώνα μέχρι τη Γουόλ Στριτ και την Ανατολική Ευρώπη σήμερα, ο Φράνζεν φέρνει τον παραδοσιακό κόσμο της αστικής αρετής και των σεξουαλικών απαγορεύσεων σε βίαιη σύγκρουση με την εποχή του εμμονικού ελέγχου στο σπίτι, της αποστασιοποιημένης γονικής φροντίδας και της παγκοσμιοποιημένης απληστίας.

35.

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Το τέλος του κόσμου σε αγγλικό κήπο
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 288
Αυτή είναι η ιστορία του Λούσιους Πρέσκοτ, ράφτη και στρατιώτη στον αγγλικό εμφύλιο πόλεμο, που πέθανε δύο φορές. Ο συγγραφέας είμαι εγώ, ο Βενέδικτος Σίλκοξ· είναι και δική μου ιστορία· το χρονικό της νιότης μου· το πώς έκαψα το κερί του χρόνου κι από τις δυο του άκρες· το πώς αρρώστησα κι έγινα πικρόχολος (...)

36.

GRAEME MACRAE BURNET
Το ματωμένο του έργο
Μτφρ.: Χίλντα Παπαδημητρίου
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελ.: 392
Το 1869, ένα κτηνώδες τριπλό φονικό σε μια απομονωμένη κοινότητα των σκωτσέζικων Χάιλαντς οδηγεί στη σύλληψη ενός νεαρού ονόματι Ρόντερικ Μακρέι. Ένα βιογραφικό κείμενο γραμμένο από τον κατηγορούμενο διασαφηνίζει ότι είναι ένοχος, αλλά εναπόκειται στους λαμπρότερους εγκεφάλους της χώρας να αποκαλύψουν τι τον οδήγησε να διαπράξει αυτά τα στυγνά και βίαια εγκλήματα.

37.

ANDERS DE LA MOTTE
Τελεσίγραφο
Μτφρ.: Ξενοφών Παγκαλιάς
Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Σελ.: 520
Το Τελεσίγραφο, το δεύτερο αυτοτελές βιβλίο της σειράς που ξεκίνησε με το Σημειωματάριο, είναι ένα περιπετειώδες θρίλερ που διαδραματίζεται σε μια κοινωνία όπου τα πάντα είναι θεμιτά για την κατάληψη της εξουσίας. Ο Άντερς ντε λα Μοτ μάς μεταφέρει σ' έναν κόσμο σκοτεινό, γεμάτο μυστικά, προδοσίες και φονικό ανταγωνισμό.

38.

BETTANY HUGHES
Κωνσταντινούπολη
Μτφρ.: Χρήστος Καψάλης
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 872
Στο επικό αυτό βιβλίο, η Χιουζ μάς οδηγεί σ' ένα μαγευτικό ιστορικό ταξίδι από τη νεολιθική εποχή στο παρόν, μέσω των πολλών ενσαρκώσεων μίας από τις μεγαλύτερες πόλεις, εξερευνώντας τρόπους με τους οποίους η επιρροή της διαμόρφωσε τον ευρύτερο κόσμο, αφηγούμενη την ιστορία ανθρώπων, των οποίων τα όνειρα επανεφηύραν την Κωνσταντινούπολη.

39.

SUSAN HAYWARD
Οι βασικές έννοιες του κινηματογράφου
Μτφρ.: Ρίτα Κολαΐτη
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 688
Το βιβλίο αυτό, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1996 και από τότε ανανεώνεται και εμπλουτίζεται διαρκώς, έχοντας καθιερωθεί ως ένα σημαντικό έργο αναφοράς για όσους ενδιαφέρονται για τον κινηματογράφο γενικότερα. Πρόκειται για ένα πλήρες γλωσσάρι κινηματογραφικών όρων και εννοιών που καλύπτει κάθε τομέα του κινηματογράφου.

 

40.

STEFAN GEORGE
Ποιήματα και πεζά
Μτφρ.: Γιώργος Βαρθαλίτης Εκδόσεις Gutenberg
Σελ.: 173
Ο Στεφάν Γκεόργκε είναι ο μεγαλύτερος Γερμανός ποιητής της εποχής του κι ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους ποιητές όλων των εποχών, ανακαινιστής της λυρικής γλώσσας αλλά και πνευματικός καθοδηγητής για μια ολόκληρη γενιά. Η παρούσα έκδοση παρουσιάζει στη γλώσσα μας το έργο αυτού του σπουδαίου δημιουργού για πρώτη φορά μ' έναν τρόπο αρκετά συστηματικό.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα σπουδαίο μυθιστόρημα με ήρωα τον Αύγουστο, τον πρώτο Αυτοκράτορα της Ρώμης

Βιβλίο / Ένα σπουδαίο μυθιστόρημα με ήρωα τον Αύγουστο, τον πρώτο Αυτοκράτορα της Ρώμης

Αλλάζοντας για πάντα τα δεδομένα στο ιστορικό μυθιστόρημα, ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Γουίλιαμς γράφει ένα σπουδαίο βιβλίο για τον Αυτοκράτορα Αύγουστο που κυκλοφορεί από τον Gutenberg.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ρίτσαρντ Φλάναγκαν: Γράφοντας για κακοφορμισμένα οικογενειακά μυστικά

Βιβλίο / Ρίτσαρντ Φλάναγκαν: Γράφοντας για κακοφορμισμένα οικογενειακά μυστικά

«Ο ήχος του ενός χεριού» είναι ένα διαφορετικό μυθιστόρημα για τη σχέση πατέρα – κόρης, την προσφυγιά και τον πόλεμο, με την υπογραφή του πιο ταλαντούχου συγγραφέα της Αυστραλίας αυτή τη στιγμή
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ