Απεργία την Πρωτομαγιά

3D scans από σώματα Drag Queens γίνονται τέχνη εικονικής πραγματικότητας

0

Τρεις Αυστραλοί καλλιτέχνες βρήκαν τον τρόπο να "τιθασεύσουν" τα σώματα των drag performers στο προτζεκτ τους Virtual Drag. Σκάναραν με τεχνολογία 3D τα σώματά τους και τα παρουσίασαν στο κοινό μέσω της εικονικής πραγματικότητας. 

Οι καλλιτέχνες: Mark Payne, φιναλίστ του βραβείου Australia Post Art, Alison Bennett και η νικήτρια του βραβείου Australia Post Art, Megan Beckwith είναι οι δημιουργοί του Virtual Drag. Η Bennett και η Beckwith ασχολούνται με την καλλιτεχνική έρευνα στο Deakin Motion Lab. "Μια μέρα μου ήρθε: Ήθελα να σκανάρω με τεχνολογία 3D, drag queens! Και όλοι μου είπαν: ΝΑΙ!", λέει η Bennett. "Είμαι μεγάλη θαυμάστρια της ευαίσθητης και της μαγευτικής δουλειάς του Mark Payne στην οποία χρησιμοποιεί φωτογραμμετρία. Έτσι κάλεσα τον Mark και την Megan να δουλέψουμε μαζί και να πραγματοποιήσουμε την ιδέα μου".

Τοποθετήσαμε τις drag performers στην μέση ένος φωτογραφικού θαλάμου. Η ομορφιά αποτυπωθηκε απο 143 κάμερες και από κάθε πιθανή οπτική γωνία", λέει ο Payne. Μαζί με την Bennet "χρησιμοποίησαν λογισμικό φωτογραμμετρίας για να δημιουργήσουν 3D πλέγματα και υφές. Στη συνέχεια η Megan πρόσθεσε animation και έβαλε τα κινούμενα 3D scans στο Unity", προσθέτει η Bennet. Το τελικό προϊόν εκτίθεται με ακουστικά Oculus Rift. 

 

Ο ανερχόμενος τομέας της ψηφιακής τέχνης μπορεί να συμβάλει στην ομοιογενοποίηση με τις εικόνες που προβάλει. Στο δελτίο τύπου του Virtual Drag, η Bennet σημειώνει ότι, "Μεγάλο μέρος της δουλειάς που έχει γίνει με την χρήση εικονικής πραγματικότητας παρουσιάζει γυμνές κοπέλες με το σκεπτικό ότι θα είναι θέαμα για τους άντρες. Το "ανδρικό βλέμμα" παρατηρείται πολύ συχνά στην ψηφιακή τέχνη γιατί είναι ένας τομέας όπου κυριαρχούν οι στρέιτ άνδρες καλλιτέχνες. Συνεπώς οι φωνές και η αισθητική των γυναικών, των queer και των μη-λευκών καλλιτεχνών προβάλλονται σπάνια.

Πέρα από το σχόλιο για το πώς παρουσιάζονται οι μειονότητες στην ψηφιακή τέχνη, το Virtual Drag εξυμνεί την υποεκτιμημένη τέχνη του drag θεάτρου με έναν διαδραστικό και μαγευτικό τρόπο. "Είμαστε πολύ περήφανοι για την δουλειά που δημιουργήσαμε", λέει η Bennet. "Το Virtual Drag, βρήκε την θέση του στον τομέα της ψηφιακής τέχνης, αποτύπωσε την χαρά αυτών των καλλιτεχνών και δημιουργησε μία νέα πλατφόρμα για την σημαντική τέχνη του drag".

 

0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ζωηρόχρωμος, μυστηριώδης, πνευματικός κήπος της Ιωάννας Λημνιού

Εικαστικά / Η Ιωάννα Λημνιού μεταμορφώνει την γκαλερί The Breeder σε ιδεώδη κήπο

Στην πρώτη της ατομική έκθεση της που συζητιέται, μέσα από την πυκνή βλάστηση των έργων της αχνοφαίνεται και μια ελπίδα ότι αξίζουμε μια καλύτερη πραγματικότητα από αυτή που ζούμε στις ασφυκτικά φτιαγμένες πόλεις.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Εικαστικά / «Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα που υπαγορεύονται από τα «επείγοντα» της εποχής, το «Ξηρόμερο», η ελληνική συμμετοχή στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, εστιάζει στην εντοπιότητα και λειτουργεί ως φόρος τιμής στα πανηγύρια της επαρχίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM
Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Εικαστικά / Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Ο νεαρός εικαστικός εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Σμύρνης με ένα έργο για την ιστορία ενός παιδιού που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το οποίο καταστράφηκε από μια γάτα. Και δεν βρέθηκε κανείς να τη σταματήσει! 
M. HULOT
Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ