Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο;

Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
0

Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Σύνη Αστρά - Εικαστικός

 

Μία έκθεση διαφορετική από τις άλλες θα πραγματοποιηθεί στο Ρομάντσο, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου. Δεκάδες χειροποίητοι γύψινοι φαλλοί, εμπνευσμένοι από τους φτερωτούς φαλλούς της Δήλου και φιλοτεχνημένοι από καλλιτέχνες και όχι μόνο, πρόκειται να πωληθούν και μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση της μη κυβερνητικής - μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Κέντρο Ζωής, για την υποστήριξη των φορέων του HIV.  Η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Βούλα Σοφρά μίλησε στο Lifo.gr για την πηγή έμπνευσης και τους στόχους του THIS FOR ME AND THIS FOR YOU:

Η ιδέα για την εκδήλωση γεννήθηκε με αφορμή το λογότυπο του Dildo Tattoo Studio. Έχοντας σαν έναρξη το όνομα του studio (dildo=δονητής) και το ανδρικό μόριο ως σύμβολο και ως έννοια, ξεκινήσαμε μία έρευνα, η οποία διήρκησε 3 μήνες, για το πως αντιμετωπιζόταν ο φαλλός σε διάφορους πολιτισμούς, κοινωνίες και ιστορικές περιόδους.

 

Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Βάσω Πολυμενάκου - Tattoo Artist
Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Δημήτρης Καράμπελας – Tattoo Artist, Εικαστικός

 

Συνδέοντας την σύγχρονη τέχνη του τατουάζ, ως εικαστική επέμβαση στο ανθρώπινο σώμα με τη φαλλική μορφή, η έρευνα εξελίχθηκε σε έκθεση εικαστικών, με την κατασκευή δεκάδων χειροποίητων γύψινων φαλλών προκειμένου να φιλοτεχνηθούν από καλλιτέχνες οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, αλλά και απο οποιονδήποτε θα ήθελε να επεξεργαστεί την αρχική μορφή ενός ομοιώματος ή να δημιουργήσει ένα έργο απεικονιστικής τέχνης (φωτογραφία, γραφιστική κ.α.).

Στις πρώιμες κοινωνίες και την απαρχή των Πολιτισμού, το ανθρώπινο σώμα ήταν εργαλείο δημιουργίας και πειραματισμού, μέσο επικοινωνίας και πηγή ζωής. Έβαφαν, στόλιζαν και σημάδευαν με μόνιμες ζωγραφιές ακόμα και τα γεννητικά όργανα ενώ λάτρευαν τη γονιμότητά τους και τους «χυμούς της ζωής» που ανέβλυζαν.

Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Ιωάννα Σοφρά - Fashion Blogger
Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Σοφία Αργυρού - Τattoo Artist

Μέσα από την έννοια της αναπαραγωγής ως βασική προέκταση της ύπαρξης, ο φαλλός δεν άργησε να πάρει τη θέση που του άρμοζε σε λατρευτικές τελετές. «ΤΟΥΤΟ ΕΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΣΟΙ» (μτφρ: «ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ») γράφει η αρχαία επιγραφή στη Δήλο, όπου δύο λεοντόμορφοι φτερωτοί φαλλοί καλωσορίζουν αλλά και προστατεύουν την είσοδο της οικίας ως σύμβολα ευημερίας, δύναμης και καρποφορίας. Αντίστοιχοι θρησκευτικοί συμβολισμοί συναντώνται και στους αρχαίους πολιτισμούς της Αιγύπτου, της Συρίας, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Σκανδιναβίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας.

Η σύζευξη των εικαστικών με τη φαλλική μορφή έχει ως σκοπό την υπέρβαση η οποία προβάλλεται μέσα από τη δημιουργία και φέρει το μήνυμα της επένδυσης στην εξάλειψη των κοινωνικών συστολών, της ενοχικότητας, των ιδεοληψιών και φυσικά της χυδαιότητας.


Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε το ενδιαφέρον πολλών καλλιτεχνών να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς στην έκθεση και σε κάτι ριζοσπαστικό για τα ελληνικά στερεότυπα, υπερβαίνοντας κοινωνικούς και προσωπικούς φραγμούς. Αρκετοί ωστόσο δημιουργοί δίστασαν και το αντιμετώπισαν επιφανειακά, μη επιθυμώντας να συμμετέχουν. Παρόλα τα βήματα που έχουν γίνει στο πως αντιμετωπίζουμε το γυμνό στη χώρα μας και αν το έχουμε αποσυνδέσει πλήρως από το προνογραφικό, οι ιδεοληπτικοί περιορισμοί στον τρόπο σκέψης, που έχουν τις ρίζες τους στις προηγούμενες δεκαετίες, μας ωθούν όλους στο να κρύβουμε ένα πουριτανό μέσα μας, κάνοντάς μας δέσμιους προκαταλήψεων.

Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Σώτια Καροτσιέρη - Τattoo Artist
Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Ελένη Μουνδρέα – Digital Marketing

Ένας από τους στόχους της έκθεσης είναι να παρασυρθεί ο θεατής και να διερωτηθεί ο ίδιος πως αντιμετωπίζει ένα σημείο του ανθρώπινου σώματος του οποίου η κοινή θέα θεωρείται απορριπτέα και κατακριτέα, ή ακόμα και να παράγει εικόνες με το ομοίωμα, δοκιμάζοντας τα όριά του.


Η έκθεση αλλά και το πάρτυ που θα ακολουθήσει θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, στο πολιτιστικό κέντρο του Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα) στις 18:00, στα πλαίσια ενός one off event με ελεύθερη είσοδο. Μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων, τα οποία οι καλλιτέχνες προσέφεραν αφιλοκερδώς προκειμενου να στηρίξουν τις έννοιες της αλληλεγύης και της προσφοράς για έναν κόσμο απαλλαγμένο από υποκρισίες και πουριτανισμούς, θα διατεθεί για την ενίσχυση της μη κυβερνητικής-μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Κέντρο Ζωής για την υποστήριξη φορέων του ΗΙV.

info:

This For Me & This For You

Πέμπτη, 21/01

Ώρα προσέλευσης: 18.00

Είσοδος ελεύθερη

Ρομάντσο. Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια

 

www.thisformethisforu.wix.com/event

[email protected]
fb: https://www.facebook.com/thisformethisforyou
Οργάνωση παραγωγής και επιμέλεια: Βούλα Σοφρά
Παραγωγή: Dildo Tattoo Studio (Νεφέλης 10, Παλαιό Φάληρο – www.dildostudio.gr)

Φωτογραφίες: Γιώργος Δημητρός

Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Ειρήνη Κυργουσίου - Tattoo Artist, Εικαστικός
Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Σωτηρία Ζορμπά - Τattoo Artist

  

Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Τόλης Τσιάμης - Τattoo Artist
Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Γεωργία Τηλιγάδα – Διακοσμήτρια
Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Γιώργος Τζινούδης – Εικαστικός
Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Αντώνης Αυγέρης – Tattoo Artist
Τι γυρεύουν τόσοι ζωγραφισμένοι φαλλοί στο Ρομάντσο; Facebook Twitter
Χρήστος Δάγλας - Street Artist
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ