Πώς ζωγράφιζε ο Λούσιεν Φρόιντ μικρός;

Πώς ζωγράφιζε ο Λούσιεν Φρόιντ μικρός; Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από ημιτελή προσωπογραφία του Φρόιντ. Photo credit: Lucian Freud Archive
0

Τα έργα - για την ακρίβεια ζωγραφιές - που εκτίθενται αυτές τις μέρες στην Εθνική Πινακοθήκη Ποτρέτων του Λονδίνου μοιάζουν να είναι ζωγραφισμένα από χέρι παιδικό. Και όντως παιδί τις ζωγράφισε, μόνο που υπήρξε λίγο πιο ταλαντούχο από άλλα. Ο λόγος για τα σκίτσα και τις ζωγραφιές της παιδικής ηλικίας του Λούσιεν Φρόιντ που για πρώτη φορά εκτίθενται στο ευρύ κοινό, γεμίζοντας με αληθινό ενθουσιασμό τους επιμελητές της πινακοθήκης. 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η επιμελήτρια της έκθεσης, Sarah Howgate, πρόκειται για ολοκληρωμένες ζωγραφιές που δημιουργήθηκαν από τον Φρόιντ, όταν ακόμη 7 ή 8 χρονών. Και πάλι, όμως, παρά την αθωότητα της παιδικής ηλικίας που εκπέμπουν οι κάπως άτσαλες, χαρούμενες σχεδιαστικές γραμμές, ακόμη και έτσι το αποτέλεσμα φλυαρούσε για το πόσο μακριά στον κόσμο της τέχνης θα έφτανε αυτό το παιδικό χέρι. 

 

Το αρχείο των σκίτσων της παιδικής ηλικίας του καλλιτέχνη, αρκετά μεγάλο σε όγκο και ποικιλία, δωρίστηκε στην Βρετανική Πινακοθήκη πριν από λίγο καιρό με κρατική μέριμνα και περιλαμβάνει 47 μπλοκ γεμάτα από σκίτσα και ζωγραφιές του αγοριού που κάποτε θα γινόταν ο Λούσιεν Φρόιντ: 800 ζωγραφιές, οι 162 από τη περίοδο που ο καλλιτέχνης ήταν ακόμη πιτσιρίκι και λίγο πριν η οικογένεια του εγκαταλείψει τη ναζιστική Γερμανία του 1933.

 

Πώς ζωγράφιζε ο Λούσιεν Φρόιντ μικρός; Facebook Twitter
"Anna in Venice", προσωπογραφία από τον πλούτο των μπλοκς ζωγραφικής του καλλιτέχνη. Photo credit: National Portrait Gallery

 

"Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό σε ό,τι αφορά αυτές τις ζωγραφιές είναι το πόσο καλά έχουν διατηρηθεί μέσα στον χρόνο, ακριβώς επειδή η μητέρα του Λούσιεν τις φύλαξε μέσα σε ειδικούς φακέλους", λέει πραγματικά ενθουσιασμένη από το αποτέλεσμα η Howgate. 

 

Τι μπορεί να καταλάβει, όμως, γι' αυτόν τον καλλιτέχνη, με το σπάνιο ζωγραφικό ιδίωμα: ίσως το πάθος του για τα δέντρα και τους φτερωτούς φίλους του ουρανού, θέματα τα οποία θα επανέρχονται στα έργα του καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιμελητές της έκθεσης, ακριβώς αυτά τα μπλοκ ζωγραφικής αποτελούν και ένα είδος ημερολογίου της ζωής του Φρόιντ, ενώ όσο μεγαλώνει στο περιθώριο κάθε ζωγραφιάς υπάρχουν σημειωμένα τηλέφωνα ή μικρές σημειώσεις για κάποιο ερέθισμα που του ενέπνευσε ένα σχέδιο.  

 

Πώς ζωγράφιζε ο Λούσιεν Φρόιντ μικρός; Facebook Twitter
Παιδική ζωγραφιά του Λούσιεν Φρόιντ από τις αρχές της δεκαετίας του '30. Photo credit: Lucian Freud Archive

 

Σε κάποιες από τις σημειώσεις γίνεται σαφής και η εμμονή του καλλιτέχνη με το γυμνό σώμα, ανδρών ή γυναικών, κάποτε ακέφαλο, κάποτε με πρόσωπα που βρίσκονται στο περιβάλλον του, φευγαλέες αναπαραστάσεις της ζωής και των ανθρώπων που γνώριζε, όλες οι εμμονές του βρίσκονται εδώ, σ' αυτά τα πρώιμα δείγματα της τέχνης του. 

 

Ας σημειωθεί ότι στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται και μία σπάνια αυτοπροσωπογραφία του Φρόιντ που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό. Όπως, μάλιστα, επισημαίνει η Howgate το αρχείο ήταν απίστευτα πλούσιο και γι' αυτό θεωρείται οδηγός στην κατανόηση όχι μόνο της μετέπειτα πορείας του Φρόιντ, αλλά και της προετοιμασίας που έκανε στο εργαστήρι του, πριν ξεκινήσει να καταπιάνεται με το κάθε πορτρέτο. 

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Εικαστικά / Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Οι χώροι όπου εκτίθενται οι συλλογές που αφορούν την Ελληνική επανάσταση αλλάζουν και εμπλουτίζονται. Ο επιστημονικός διευθυντής του μουσείου Γιώργης Μαγγίνης μάς ξεναγεί στη νέα μόνιμη έκθεση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Εικαστικά / Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Οι Βρυξέλλες τιμούν μια ακούραστη δημιουργό που χάρη στη νεωτερικότητα, την οραματική αντιμετώπιση των εικόνων, του χρόνου και του χώρου και στους προβληματισμούς που διατρέχουν το έργο της εξακολουθεί να επηρεάζει γενιές καλλιτεχνών.
NEWSROOM
Τρεις εκθέσεις για την Κέτε Κόλβιτς που κατέγραψε τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης εμπειρίας

Εικαστικά / Μέσα στο '24 θα τρέξουν όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις εκθέσεις για την Κέτε Κόλβιτς

Τρεις μεγάλες εκθέσεις αποκαλύπτουν τις πολλές μορφές του έργου μιας καλλιτέχνιδας που κατέγραψε τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης εμπειρίας και αψήφησε την κατηγοριοποίηση.
NEWSROOM
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

Εικαστικά / 28 εκθέσεις για έναν Μάρτιο γεμάτο τέχνη

Η συλλογή του Νίκου Αλεξίου στο Μουσείο Μπενάκη, ακόμα περισσότερες γυναίκες καλλιτέχνιδες στο ΕΜΣΤ, Marcel Duchamp στην Eleftheria Tseliou Gallery, Martin Margiela στην Bernier/Eliades, τρεις νέες προτάσεις στην Breeder και πολλές ακόμα επιλογές στο κορύφωμα της φετινής εικαστικής σεζόν.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι πολύχρωμοι κήποι της Hadassah Emmerich

Εικαστικά / Οι πολύχρωμοι κήποι της Hadassah Emmerich ανθίζουν στο ΕΜΣΤ

Η διεθνής καλλιτέχνιδα και δημιουργός της πολύχρωμης τοιχογραφίας «Επικούρειος Εδέμ» περιγράφει όσα κρύβονται στην εξωτική βλάστηση και στα λαμπερά χρώματα των έργων της, μιλά για την ερωτική τους διάσταση και απαντά στο αν την ενοχλεί που κάποιοι χαρακτηρίζουν τη δουλειά της περισσότερο ως διακοσμητική.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Στην πρώτη έκθεση με έργα του Μarcel Duchamp στην Ελλάδα

Εικαστικά / Στην πρώτη έκθεση με έργα του Μarcel Duchamp στην Ελλάδα

Η έκθεση «Re(a)Duchamp» μας προσκαλεί σε μια διανοητική συζήτηση με τα έργα του Duchamp, που περισσότερο από κάθε άλλου καλλιτέχνη του 20ού αιώνα επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν τους σύγχρονους δημιουργούς σε ένα ευρύ και σύνθετο πνευματικό πεδίο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O σουρεαλισμός κλείνει τα 100 και ο κόσμος μας μοιάζει πιο σουρεαλιστικός από ποτέ

Εικαστικά / O σουρεαλισμός κλείνει τα 100 και ο κόσμος μας μοιάζει πιο σουρεαλιστικός από ποτέ

Ένας αιώνας συμπληρώνεται φέτος από το «Σουρεαλιστικό Μανιφέστο» του Μπρετόν και μια σειρά από εκθέσεις και εκδηλώσεις ανά την υδρόγειο γιορτάζουν την επέτειο αναζητώντας τα ίχνη του κινήματος στις παράξενες μέρες μας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Η συναρπαστική ζωή της Λίζα Πόντι και τα σχέδιά της που θα δούμε στην Αθήνα

Εικαστικά / Η συναρπαστική ζωή της Λίζα Πόντι και τα σχέδιά της που θα δούμε στην Αθήνα

Ακολουθώντας το μότο της ζωής της «δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά», η κόρη του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα και εκδότη Τζίο Πόντι έκανε σχέδια που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην γκαλερί The Breeder.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ