Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »

Η Γλυφάδα απέκτησε έναν παιδικό σταθμό με σύγχρονο design

To αρχιτεκτονικό γραφείο KLab Architecture δημιούργησε έναν ιδιαίτερο χώρο που ανατρέπει την εικόνα των δημόσιων κτιρίων
ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΡΑΜΗΣ 22.10.2017

Το αρχιτεκτονικό γραφείο KLab Architecture παρουσίασε το τελευταίο του έργο που είναι ένας παιδικός σταθμός στη Γλυφάδα στην Αθήνας. Και αν κανείς αναρωτιέται τι μπορεί να προσφέρει η αρχιτεκτονική σε έναν τέτοιο χώρο και πώς μπορεί ένας παιδικός σταθμός να αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο σχεδιαστικά, τότε σίγουρα το έργο αυτό θα φωτίσει μια νέα πτυχή για την πολύπλευρη εφαρμογή του design.

 

«Η μελέτη και υλοποίηση δημόσιων κτιρίων στην Ελλάδα είναι προβληματική. Ο τρόπος ανάθεσης, αλλά και η ελλιπής ανάδειξη του αρχιτέκτονα ως του κεντρικού άξονα από την αρχή ως το τέλος της κατασκευής δημιούργησαν μία δημόσια αρχιτεκτονική που τα τελευταία χρόνια είναι χωρίς ταυτότητα. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε αυτό το δημόσιο έργο ήταν να σπάσουμε και να αλλάξουμε αυτή την αλληλουχία ενεργειών και να αποκαταστήσουμε το ρόλο του αρχιτέκτονα ως βασικού συντελεστή στη δημιουργία του νέου αυτού κτιρίου. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάστηκε επιμονή, υπομονή και ατελείωτες συζητήσεις και συνεννοήσεις με τον Δήμαρχο κυρίως και τον εργολάβο δευτερευόντως», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος του KLab Architecture.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μία δεύτερη πρόκληση είναι η ανάδειξη ενός νέου τύπου κατασκευής που και αυτός έχει αρχιτεκτονικά πληγεί στη χώρα μας, την προκατασκευή. Η όλη κατασκευή μεταφέρθηκε από το εργοστάσιο παραγωγής της και ο συνολικός χρόνος υλοποίησης του έργου ήταν 6 μήνες. Η προκατασκευή που ήταν ορισμένη από τα προαπαιτούμενα του διαγωνισμού καθόρισε σημαντικά και τη μορφή του κτιρίου αφού το βασικό module έπρεπε να μεταφέρεται με νταλίκα.

 

Η κεντρική ιδέα είναι ο παιδικός σταθμός να αναφερθεί στη κλίμακα των χρηστών του και να απαραγάγει ένα μοντέλο αστικού χωριού. Η βασική κλίμακα είναι το αρχέτυπο σχέδιο της κατοικίας στα μάτια ενός παιδιού και η επανάληψή του όρισε τις νέες μονάδες όπως της αίθουσας που αποτελείται από 3 module, ή τελικά και του συνόλου του παιδικού σταθμού.

 

Ο διαγωνισμός είχε απαραίτητα ισόγεια δομή, προκατασκευή και κάλυψη ίση με τη δόμηση. Οι περιορισμένοι κοινόχρηστοι χώροι εσωτερικά στο σταθμό είναι απόρροια αυτών των διατάξεων.

 

 

 

 

 

 

 

 


«Μας ενδιέφερε να αλλάξουμε και τη δομή της εκπαιδευτικής λειτουργίας, αλλά εκεί καθώς και με το πλήθος των υπερβολικών κατά τη γνώμη μας κανονισμών για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών βρήκαμε σθεναρή αντίσταση κυρίως από τους εκπαιδευτικούς φορείς του δήμου.

 

Ο παιδικός σταθμός σχεδιάστηκε με τη λογική όλες οι αίθουσες να έχουν τρεις ελεύθερες πλευρές και συνεπώς η διάταξη γίνεται γύρω από μία κεντρική αυλή, αλλά διαμορφώνεται και με μικρότερα αίθρια που δημιουργούν εσωτερικές θεάσεις από τους κοινόχρηστους χώρους.

 

Υπήρξε προσπάθεια ώστε απλά υλικά και κοινοί τρόποι κατασκευής να δημιουργήσουν μία πιο ιδιαίτερη κατασκευή που θα είχε μικρό ενεργειακό αποτύπωμα. Οι εξωτερικοί τοίχοι κατασκευάστηκαν με 10εκ πάχος έτσι ώστε να έχουμε παραπάνω χώρο εσωτερικά, ζητούμενο από την εξαιρετικά ασφυκτική κάλυψη. Οι εξωτερικοί τοίχοι και οι στέγες έχουν επικαλυφθεί με εξωτερική μόνωση, μία σχετικά τολμηρή ιδέα αφού δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και την κατασκευή περγκολών από κόντρα πλακέ θαλάσσης και φυσικά με τη διάταξη των ανοιγμάτων η κατασκευή είναι βιοκλιματική δημιουργώντας συνθήκες άνεσης για τις δραστηριότητες των παιδιών.

 

Η φύτευση επίσης, θα γίνει ελπίζουμε πολύ γρήγορα βασικό στοιχείο της σύνθεσης αφού μεγάλα πλατάνια θα σκιάζουν την εσωτερική αυλή και άλλα δέντρα θα τονίζουν τη διαφορετικότητα κάθε εποχής.

 

 

 

 

 

 

 

Έργο: Δ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Γλυφάδας

Τόπος: Πύργου. Γλυφάδα, Αθήνα

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: KLab Architecture – Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος

Design team: Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, Βερόνικα Βασιλείου

Project management: Future Constructions

Περίοδος Μελέτης: 2015-2016

Περίοδος Κατασκευής: 2016-2017

Φωτογράφος: Μαριάνα Μπίστη

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε στο εργαστήρι Δημοσιογραφίας και εργάστηκε σε διάφορα μέσα πριν επιστρέψει στην Αθήνα όπου και ανέλαβε την αρχισυνταξία τoυ LIFO.gr.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
2 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
avatar Kioupi 22.10.2017 | 18:09
Αυτήν την είδηση δεν την άκουσα από κανένα άλλο μέσο μαζικής κατανάλωσης κ είναι εξαιρετική κ σαν ιδέα που πήρε σάρκα κ οστά, κ σαν "ρίσκο" (αφού εκπλήσσει ευχάριστα με την αρχιτεκτονική διαφορετικότητα ως παιδικού σταθμου) για την δημόσια εκπαίδευση.
Τυχερά όσα παιδιά ξεκινήσουν με τέτοιες προδιαγραφές ))
Μπράβο!
Είναι αρκετά καλαίσθητο( πράγμα με παιδαγωγική αξία) και αν μπορούν να υποστηριχθούν διάφορες γωνιές παιχνιδιού, πολλοί καθρέφτες στον χώρο κ.τ.λ.,ακόμη καλύτερα.

Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι αρκετοί δημόσιοι παιδικοί σταθμοί στεγάζονται σε χώρους που δεν σχεδιάστηκαν να είναι παιδικοί σταθμοί ( παλιά σπίτια, χώροι γι' άλλες χρήσεις) που στην πραγματικότητα είναι εσφαλμένο και επικίνδυνο για τα παιδιά. Π.χ. Να βλέπεις 2χρονα ν' ανεβοκατεβαίνουν σκαλιά( χμμ και σε ιδιωτικούς το έχω συναντήσει αυτό! )

Υ.Γ. Δεν υπάρχουν σκάλες και είναι ευρύχωρη κατασκεύη με μεγάλη αυλή. Αυτό θυμίζει μερικούς παιδικούς σταθμούς του εξωτερικού. Αντί για διαμαρτυρίες , τέτοιες κινήσες και μάλιστα δημόσιες πρέπει να υποστηρίζονται και να προβάλλονται.

Κακά, τα ψέματα, ο χώρος πολλές φορές βοηθάει ή δυσχεραίνει την παιδαγωγική δουλειά και δεν αρκεί μόνο η καλή θέληση των παιδαγωγών όταν καλούνται να βρίσκουν λύσεις σε δομικά προβλήματα ενώ θα μπορούσαν ν' ασχολούνται με πιο ουσιαστικά θέματα.
Προηγούμενα 1 Επόμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ