Η επανεφεύρεση της πολυκατοικίας στο Νέο Ψυχικό

Η επανεφεύρεση της πολυκατοικίας στο Νέο Ψυχικό Facebook Twitter
5

Το έργο «Inside-Out»που υπογράφει ο αρχιτέκτονας Νίκος Κτενάς κατάφερε όχι μόνο αλλάξει το αστικό τοπίο στο Νέο Ψυχικό και να ξεχωρίσει ως φρέσκια πρόταση, αλλά και να κερδίσει το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2013-2017 του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.

Τα Βραβεία Αρχιτεκτονικής του ΕΙΑ, είναι ένας θεσμός ο οποίος λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια από το 2000, όπου βραβεύονται υλοποιημένα μέσα στην τρέχουσα τετραετία έργα Ελλήνων αρχιτεκτόνων στη χώρα μας.

Η πολυκατοικία, δαιμονοποιημένη σήμερα από τους αρχιτέκτονες για το πόσο μαζικά κυριάρχησε στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις «καταπίνοντας» την αστική ιδιαιτερότητα της κάθε γειτονιάς, αποτελεί πάντα ένα μεγάλο στοίχημα όταν κανείς πρέπει να την φέρει στη σύγχρονη εποχή και να την εντάξει στο σήμερα.

Η επανεφεύρεση της πολυκατοικίας στο Νέο Ψυχικό Facebook Twitter
  

Η επανεφεύρεση της πολυκατοικίας στο Νέο Ψυχικό Facebook Twitter
Η επανεφεύρεση της πολυκατοικίας στο Νέο Ψυχικό Facebook Twitter
Η επανεφεύρεση της πολυκατοικίας στο Νέο Ψυχικό Facebook Twitter
Η επανεφεύρεση της πολυκατοικίας στο Νέο Ψυχικό Facebook Twitter

Το «Inside-Out» εκπροσωπεί την επανεφεύρεση της τυπολογίας της πολυκατοικίας, εμπλουτίζει δημιουργικά και σύγχρονα τον κλασικό της χαρακτήρα και το αποτέλεσμα είναι ορατό τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Ο αρχιτέκτονας Νίκος Κτενάς εξηγεί το πρότζεκτ του:

«Το κτίριο μέσω της δομής του, πραγματεύεται την επανεφεύρεση της τυπολογίας της πολυκατοικίας όπου ο ακάλυπτος χώρος προτείνεται ως κεντρικός χώρος εισόδου, καθώς και ως μεταβατικός χώρος μεταξύ της πόλης και των χώρων διαβίωσης.

Συνιστά μια στάση, αλλά ταυτόχρονα και ένα σημείο αλλαγής της πορείας του επισκέπτη, από οριζόντια σε κάθετη, από τον δημόσιο προς τον ιδιωτικό χώρο. Η ερμηνεία αυτή του ακάλυπτου χώρου του αστικού οικοδομικού τετραγώνου, του προσδίδει μια ουσιαστική και αναπόσπαστη στο κτίριο χωρική λειτουργία, αποδίδοντας του εν μέρει την κλασσική υπόσταση του αίθριου, όπου εν μέσω του χώρου αυτού, ο επισκέπτης εισέρχεται στους χώρους διαβίωσης οι οποίοι τον περιβάλλουν, και οι οποίοι με τη σειρά τους, προβάλλονται προς την πόλη, συμπληρώνοντας την εξωτερική όψη του οικοδομικού τετραγώνου.

Η φέρουσα δομή κατά συνέπεια του κτιρίου, είναι από εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα, περιβάλει αποκλειστικά, το προαναφερθέν κεντρικό χώρο του αιθρίου, ενώ ταυτόχρονα φέρει τις πλάκες των ορόφων εν είδη προβόλων. Η δομή αυτή επιτρέπει τη μέγιστη ελευθερία στην διαμόρφωση των κατόψεων των κατοικιών, καθώς και των εξωτερικών όψεων του κτιρίου.

Οι τελευταίες, αυτοφερόμενες, προτείνονται ως μία 'σμιλευμένη επιδερμίδα', η οποία εμπεριέχει κάποιες από τις ζωτικές λειτουργίες των κατοικιών, με θετικούς και αρνητικούς όγκους, έρκερ και πλήρως ανοιγόμενα υαλοστάσια, καθιστώντας τον συνολικό όγκου του κτιρίου μονολιθικό αλλά ταυτόχρονα διαφανή, ενώ από τους εσωτερικούς χώρους, πλαισιώνει αποσπασματικά το άμεσο αστικό περιβάλλον.

Τέλος, το τελευταίο επίπεδο του κτιρίου, προτείνεται ως ένας 'κρεμαστός κήπος', ο οποίος περιβάλλεται προς το εσωτερικό του οικοδομικού τετραγώνου, από ένα συνεχόμενο συμπαγές τοιχίο εμφανούς οπλισμένου σκυροδέματος, ενώ εξωτερικά προς την πόλη, από την κατάληξη της αυτοφερόμενης όψης του συνόλου. Συνεπώς, στο επίπεδο αυτό, η διαλεκτική σχέση των δύο βασικών αυτών δομικών συντελεστών του κτιρίου, επιτρέπει στους επισκέπτες του ανοιχτού αυτού δωματίου, έναν εκ νέου προσανατολισμό της θέσης του κτιρίου σε σχέση με το αστικό σύνολο στο οποίο βρίσκεται.

Η επανεφεύρεση της πολυκατοικίας στο Νέο Ψυχικό Facebook Twitter
Η επανεφεύρεση της πολυκατοικίας στο Νέο Ψυχικό Facebook Twitter
Η επανεφεύρεση της πολυκατοικίας στο Νέο Ψυχικό Facebook Twitter
Η επανεφεύρεση της πολυκατοικίας στο Νέο Ψυχικό Facebook Twitter
Η επανεφεύρεση της πολυκατοικίας στο Νέο Ψυχικό Facebook Twitter
Η επανεφεύρεση της πολυκατοικίας στο Νέο Ψυχικό Facebook Twitter
Η επανεφεύρεση της πολυκατοικίας στο Νέο Ψυχικό Facebook Twitter
Η επανεφεύρεση της πολυκατοικίας στο Νέο Ψυχικό Facebook Twitter
Η επανεφεύρεση της πολυκατοικίας στο Νέο Ψυχικό Facebook Twitter
Η επανεφεύρεση της πολυκατοικίας στο Νέο Ψυχικό Facebook Twitter
Η επανεφεύρεση της πολυκατοικίας στο Νέο Ψυχικό Facebook Twitter
Η επανεφεύρεση της πολυκατοικίας στο Νέο Ψυχικό Facebook Twitter
Η επανεφεύρεση της πολυκατοικίας στο Νέο Ψυχικό Facebook Twitter

*Φωτογραφίες: Μαριάνα Μπίστη

Inside Out

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΡΓΟΥ

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Nikos Ktenàs Αrchitecture
Νίκος Κτενάς

Συνεργάτες Γραφείου:

Βάνια Αγγελοπούλου
Κατερίνα Βασιλάκου 

Κατερίνα Κεφαλογιάννη
Πάνος Κουκόπουλος
Geraldo Tzemali
Δημήτρης Ξυνομηλάκης

Εξωτερικοί Συνεργάτες
Σύμβουλοι interior design:
AVW Architecture: Κατερίνα Βασιλάκου

Στατική Μελέτη:
Dr Antonis Kanellopoulos

Η/Μ Μελέτη:
LDK CONSULTANTS
Dimitris Kirimlidis

Η απονομή του βραβείου θα γίνει την Τετάρτη 20/09 στις 20:00 στο μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, μετά την οποία θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης του θεσμού, και η οποία θα έχει διάρκεια δύο μηνών.

Design
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Πολιτισμός / Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Το νέο ιδιωτικό βαγόνι-εστιατόριο της Belmond στο British Pullman έγινε σκηνικό εποχής από τον Μπαζ Λούρμαν και την Κάθριν Μάρτιν, με αρ ντεκό φαντασία, θεατρική μυθολογία και κινηματογραφική λάμψη.
THE LIFO TEAM
Mantility: Μαντίλια που δεν έχεις ξαναδεί

Μόδα & Στυλ / Mantility: Μαντίλια που δεν έχεις ξαναδεί

Το brand που χτίζει η Βασιλική Ζαφειρία Υψηλάντη αφηγείται μια ιστορία μόδας, τέχνης και μνήμης μέσα από συνεργασίες με δεκάδες δημιουργούς και σημείο αναφοράς την παράδοση που έχει το Σουφλί στη μεταξουργία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Μάρμαρο, θάλασσα και ματαιότητα: το βενετσιάνικο σπίτι του Ρικ Όουενς

Design / Μάρμαρο, θάλασσα και ματαιότητα: το βενετσιάνικο σπίτι του Ρικ Όουενς

Στο διαμέρισμα του Ρικ Όουενς στο Λίντο, το μάρμαρο, η θάλασσα και το γυμνασμένο σώμα του σχεδιαστή αποκαλύπτουν κάτι πέρα από ένα σπίτι: τον τρόπο με τον οποίο οργανώνει την απόσυρσή του.
THE LIFO TEAM
Ντέιβιντ Λόιντ: Ο δημιουργός του "V for Vendetta" μιλά στη LifO

Graphic Novel / Ντέιβιντ Λόιντ: Ο δημιουργός του «V for Vendetta» μιλά στη LifO

Ο διακεκριμένος Βρετανός σχεδιαστής, που μαζί με τον συμπατριώτη του, Άλαν Μουρ, δημιούργησε το δυστοπικό όσο και ανατρεπτικό κόμικ «V for Vendetta», στο οποίο βασίστηκε το ομώνυμο κινηματογραφικό blockbuster, θα είναι επίσημος προσκεκλημένος στο φετινό 20ό Comicdom.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Βαλσαμάκης: «Εγώ επέβαλα τον μοντερνισμό»

Αρχιτεκτονική / Νίκος Βαλσαμάκης: «Δεν θα άφηνα ποτέ την Αθήνα για να μείνω στο Μόναχο ή στο Παρίσι»

Υπέγραψε εμβληματικές κατοικίες, σχεδίασε τα ξενοδοχεία «Αμαλία» από τους Δελφούς έως το Ναύπλιο και άφησε το αποτύπωμά του σε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της σύγχρονης Αθήνας. Ο Νίκος Βαλσαμάκης ανοίγει σπάνια την πόρτα του γραφείου του στην οδό Πλουτάρχου – και ακόμη σπανιότερα μιλά για τον εαυτό του. Στα 102 του χρόνια, ο σημαντικότερος εν ζωή Έλληνας αρχιτέκτονας, που δίδαξε στην Ελλάδα τη γλώσσα του μοντερνισμού και άλλαξε για πάντα τον τρόπο που κατοικούμε, μιλά αποκλειστικά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι που λειτουργεί ως φυτώριο ιδεών

Design / Ένα σπίτι που μόνο στη Μαρία Παπαδημητρίου θα μπορούσε να ανήκει

Το σπίτι της διακεκριμένης εικαστικού στη Δροσιά δεν είναι απλώς ένας ιδιωτικός χώρος· είναι ένα φυτώριο ιδεών, ένας ζωντανός τόπος φιλοξενίας, συνάντησης και συλλογικής δημιουργίας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
10 κτίρια της Αθήνας που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Αθήνα / 10 κτίρια της Αθήνας που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Στους αθηναϊκούς δρόμους, πολύ συχνά, η ιστορία και η μνήμη της πόλης κρύβονται πίσω από ερειπωμένες όψεις και σφραγισμένα παράθυρα αξιόλογων κτιρίων που είναι εκτός χρήσης. Αξίζουν καλύτερη τύχη αυτά τα κτίρια; Το ερώτημα μοιάζει ρητορικό, γιατί το πραγματικό είναι αν τους δόθηκε ποτέ μια ευκαιρία. Εδώ και πολλές δεκαετίες, η απάντηση παραμένει αρνητική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το μουσείο του μέλλοντος θα το βρεις στο Ανατολικό Λονδίνο

V&A East Storehouse / Το μουσείο του μέλλοντος θα το βρεις στο Ανατολικό Λονδίνο

Η άλλοτε παραμελημένη βιομηχανική ζώνη μεταμορφώθηκε σε νέο πολιτιστικό προορισμό, με το V&A East Storehouse να επαναπροσδιορίζει την έννοια του μουσείου. Χωρίς προθήκες, χωρίς προκαθορισμένες διαδρομές και με χιλιάδες αντικείμενα σε απόσταση αναπνοής από τον επισκέπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ιερουσαλήμ: Η ιστορία μιας πόλης μέσα από 40 αιώνες μνήμης και συγκρούσεων

Graphic Novel / Μια ελιά στο Όρος των Ελαιών αφηγείται την πολυτάραχη ιστορία της Ιερουσαλήμ

Ένα καθηλωτικό graphic novel για την Ιερουσαλήμ παρουσιάζει 4.000 χρόνια Ιστορίας ― τη γέννηση τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, τις διαδοχικές κατακτήσεις και μεταμορφώσεις της πόλης μέσα στους αιώνες
M. HULOT
Εβδομάδα Design του Μιλάνου

Design / Όσα θα δούμε στην Εβδομάδα Design του Μιλάνου

Στη φετινή διοργάνωση, που έχει πάντα στο επίκεντρο την αρχιτεκτονική, την τέχνη και όσα προωθούν την ευζωία, έντονο θα είναι το ελληνικό στοιχείο με τη συμμετοχή του ιστορικού οίκου επιπλοποιίας Saridis of Athens.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η τελευταία θεματοφύλακας του ποιοτικού χαρτιού

Χαρτιά Περράκης / Η τελευταία θεματοφύλακας του ποιοτικού χαρτιού

Εδώ και ενάμιση αιώνα η επιχείρηση Χαρτιά Περράκης εισάγει χαρτιά κάθε είδους― από κάνναβη, τζιν ή φύλλα ορτανσίας. Απέναντι στον καλπασμό της ψηφιακής ανάγνωσης, είχε πάντα το ίδιο όπλο: την ησυχία, την αφή και την όσφρηση ενός καλού χαρτιού στα δάχτυλα.
M. HULOT
Ένα οικοσύστημα μνήμης μέσα σε μια μονοκατοικία

Design / Ένα σπίτι γεμάτο πορτρέτα συγγενών

Το νεοκλασικό του Αλέξανδρου Κεφαλά στα Κάτω Πατήσια έχει ένα υπόγειο χιούμορ και ισορροπεί μεταξύ παρόντος και παρελθόντος: τα πορτρέτα των συγγενών, τα αρ νουβό αντικείμενα δίπλα σε πιο σύγχρονα έργα δημιουργούν μια αίσθηση συνέχειας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ