Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
24.10.2017
Πώς ένα διατηρητέο του 1912 στη Ρόδο μεταμορφώθηκε σε ένα...
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Πώς ένα διατηρητέο του 1912 στη Ρόδο μεταμορφώθηκε σε ένα λειτουργικό, κομψό ιατρείο

To dARCHstudio συνδύασε την ιστορία με την σύγχρονη αισθητική και δημιούργησε ένα ιατρείο διαφορετικού χαρακτήρα

φωτό.: Evangelos Hatzikelis
φωτό.: Evangelos Hatzikelis


Από τον Σεπτέμβριο του 2015, ένα νέο ιατρείο πλαστικής χειρουργικής στεγάζεται στον πρώτο όροφο διατηρητέου κτιρίου του 1912 στο κέντρο της Ρόδου. Όμως πόσο ενδιαφέρον μπορεί να έχει η αρχιτεκτονική ενός τέτοιου χώρου ή ποια καινοτομία σχεδιασμού μπορεί να τον κάνει ξεχωριστό; Τα περισσότερα ιατρεία δεν απέχουν πολύ από τους αποστειρωμένους, ψυχρούς χώρους που έχουμε όλοι συναντήσει. Κάποιες λίγες εξαιρέσεις δοκίμασαν μια πιο σύγχρονη και τολμηρή προσέγγιση με χρωματιστή και φουτουριστική διάθεση. Αλλά, αυτός εδώ ο χώρος, εισαγάγει μια εντελώς καινούργια και φρέσκια αισθητική πετυχαίνοντας ένα αναπάντεχα κομψό αποτέλεσμα.


Η Ελίνα Δρόσου, επικεφαλής του dARCHstudio, εργάστηκε στο πρότζεκτ αυτό με σκοπό την ανάδειξη του καινούργιου μέσα από το παλιό. Ο εσωτερικός χώρος δέχθηκε ήπιες επεμβάσεις και μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο ιατρείο με όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό, διατηρώντας παράλληλα τον ιταλικής αρχιτεκτονικής εξαίρετο χαρακτήρα του.

 

φωτό.: Evangelos Hatzikelis
φωτό.: Evangelos Hatzikelis

 

φωτό.: Evangelos Hatzikelis
φωτό.: Evangelos Hatzikelis

 

Στο κέντρο του ιατρείου, ένας μακρύς πλατύς και διαμπερής διάδρομος φιλοξενεί τους χώρους υποδοχής και αναμονής και καταλήγει σε ένα ηλιόλουστο μπαλκόνι, ενώ οι δύο χώροι γραφείων, η αίθουσα χειρουργείου, η είσοδος, το wc και η κουζίνα διακλαδώνονται αριστερά και δεξιά αυτού. Η απόλυτα συμμετρική διάταξη παραθύρων και πορτών φανερώνει την ιταλικής αρχιτεκτονικής καταγωγή του κτιρίου."Έμαθα ότι κατά την επίσκεψη του στον χώρο, κάποιος μονολόγησε ότι έτσι θέλει το σπίτι του." μου λέει η Ελίνα Δρόσου όταν της ζητώ να θυμηθεί ένα κολακευτικό σχόλιο πελάτη του ιατρείου.

 

Όμως πόσο εύκολο είναι να πείσεις έναν γιατρό να στεγάσει την επιστήμη του σε έναν χώρο τόσο αναπάντεχο για τον ανυποψίαστο πελάτη που θα βρεθεί αντιμέτωπος με κάτι τόσο διαφορετικό; "H κατεύθυνση πάρθηκε από κοινού με τον πελάτη εν μέσω συνδιαλλαγής. Συζητήσαμε αρκετά πριν και κατά την διάρκεια του σχεδιασμού. Κοινός μας εξ' αρχής στόχος, ήταν η δημιουργία ενός χώρου με τελείως διαφορετική όψη και ενέργεια από αυτήν ενός συμβατικού σύγχρονου χώρου ιατρείου. Θέλαμε ο ασθενής να νιώθει οικειότητα και να ξεχνάει έστω και για λίγο ότι έρχεται επίσκεψη σε γιατρό, αν όχι για επέμβαση. Η άριστη επικοινωνία και η τυφλή εμπιστοσύνη του γιατρού από ένα σημείο και μετά έκανε την διαδικασία του σχεδιασμού και της υλοποίησης του έργου άκρως απολαυστική. Ασυνείδητα οδηγήθηκα στο να αποδώσω στον χώρο βασικές πτυχές της προσωπικότητας του. Χαρακτηριστικά όπως η απλότητα, η καθαρότητα, η αντισυμβατικότητα, ο οραματισμός αλλά και η έλξη για ό,τι κρύβει πίσω του μια ιστορία."

 

φωτό.: Evangelos Hatzikelis
φωτό.: Evangelos Hatzikelis

 

Οι λευκοί τοίχοι της εισόδου και του κεντρικού διαδρόμου έχουν ηθελημένα μείνει άδειοι, με σκοπό αργότερα να φιλοξενήσουν περιοδικές εκθέσεις τέχνης.- (φωτό.: Evangelos Hatzikelis)
Οι λευκοί τοίχοι της εισόδου και του κεντρικού διαδρόμου έχουν ηθελημένα μείνει άδειοι, με σκοπό αργότερα να φιλοξενήσουν περιοδικές εκθέσεις τέχνης.- (φωτό.: Evangelos Hatzikelis)


Μέσα από τα παλιά ψηλά παράθυρα, τo φως του ηλίου διαχέεται άπλετα στο εσωτερικό. Το λευκό χρώμα των τοίχων αποπνέει την αίσθηση του καθαρού, ενώ ταυτόχρονα αντιπαραβάλλεται στην ποικιλία των χρωμάτων και των γεωμετρικών μοτίβων των παλιών πλακιδίων του δαπέδου, και αναδεικνύει έτσι το αποτύπωμα του χρόνου, την μοναδικότητα και την ζεστασιά τους. Μια λεία και ενιαία στρώση τσιμεντοκονίας έρχεται να γεμίσει τα κενά του δαπέδου, εκεί που τα πλακάκια λείπουν.


Ο σχεδιασμός των επίπλων εμπνέεται από την ανατομία του ανθρώπινου σώματος. Οι νέες βιβλιοθήκες ενσαρκώνουν την δομική σχέση των εσωτερικών οργάνων και του ινώδους συνδετικού ιστού, προβάλλοντας τον διάτρητο όγκο του μαύρου μεταλλικού πλέγματος ως περίβλημα στην συμπαγή γεωμετρική μορφή του λευκού λακαριστού ξύλου. Στην αίθουσα του χειρουργείου, μια γραμμή τομής «κόβει σαν νυστέρι» τους τοίχους και το δάπεδο του χώρου χρωματικά στα δύο. "Καταρχήν οδηγήθηκα από την ίδια την δομή του χώρου, τις χωρικές του ποιότητες και το λειτουργικό του πρόγραμμα. Από κει και πέρα, η έννοια της τομής, βασική διαδικασία τόσο στην πλαστική χειρουργική όσο και στην αρχιτεκτονική, με βοήθησε πολύ στον τρόπο σκέψης και σύνθεσης. Η μορφή κάποιων επίπλων (βιβλιοθήκες και ντουλάπια) φανερώνει με ειλικρίνεια την δομή του σκελετού της κατασκευής τους ,όπως συμβαίνει και σε μία τομή. Η αίθουσα του χειρουργείου καθώς και τα custom-designed έπιπλα στον χώρο της αναμονής είναι ευδιάκριτα για την τομή τους σε 2 ή περισσότερα τμήματα. Έμπνευση για τις χειροποίητες βιβλιοθήκες αποτέλεσε το αντικείμενο της πλαστικής χειρουργικής, το ανθρώπινο σώμα και η ανατομία του." αναφέρει η Ελίνα Δρόσου.

 

Όλα τα έπιπλα και τα φωτιστικά, εκτός από τα γραφεία και τις καρέκλες έχουν σχεδιαστεί από το studio.(φωτό.: Evangelos Hatzikelis)
Όλα τα έπιπλα και τα φωτιστικά, εκτός από τα γραφεία και τις καρέκλες έχουν σχεδιαστεί από το studio.(φωτό.: Evangelos Hatzikelis)

 

φωτό.: Evangelos Hatzikelis
φωτό.: Evangelos Hatzikelis

 

φωτό.: Evangelos Hatzikelis
φωτό.: Evangelos Hatzikelis

 

Η πρόκληση για έναν αρχιτέκτονα όταν επιχειρεί μια τέτοια προσέγγιση σε κάτι που οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους στην πιο κλισέ του εκδοχή είναι μεγάλη: "Το να γυρίσει το μοιρογνωμόνιο υπό γωνία και παρά τους περιοριστικούς κανόνες του επαγγέλματος, να δει την πραγματικότητα με μια πιο ελεύθερη λοξή ματιά. Είναι και αυτό ένας πειραματισμός που σε ξυπνάει σαν διαδικασία και σε απογειώνει αν πετύχει, σαν αποτέλεσμα.Πρόκληση είναι το παιχνίδι συνύπαρξης πραγματικότητας και φαντασίας, παλιού και νέου, προβλέψιμου και απροσδόκητου."

 

φωτό.: Evangelos Hatzikelis
φωτό.: Evangelos Hatzikelis

 

φωτό.: Evangelos Hatzikelis
φωτό.: Evangelos Hatzikelis

 

φωτό.: Evangelos Hatzikelis
φωτό.: Evangelos Hatzikelis

 

 

 

STATUS: Υλοποιημένο

PROJECT: Ιατρείο πλαστικής χειρουργικής στην Ρόδο
PROGRAM: 100 τμ, ιατρείο
LOCATION: Ίωνος Δραγούμη 44, Ρόδος, Ελλάδα
CLIENT: Δρ.Βασίλειος Παπαγεωργίου
DESIGN: Ελίνα Δρόσου
PROJECT MAGEMENT: Ελίνα Δρόσου
ARCHITECTURE OFFICE: dARCHstudio, www.darchstudio.com
DATE OF COMPLETION: Σεπτέμβριος 2015
PHOTOGRAPHY: Ευάγγελος Χατζικέλης

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε στο εργαστήρι Δημοσιογραφίας και εργάστηκε σε διάφορα μέσα πριν επιστρέψει στην Αθήνα όπου και ανέλαβε την αρχισυνταξία τoυ LIFO.gr.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
2 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
avatar
Ανώνυμος/η 10.9.2016 | 12:34
Don't like it. Sorry.
avatar ChateauNoir 15.9.2016 | 14:41
Εξαιρετικο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Προηγούμενα 1 Επόμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

VIDEOS/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ