ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τι γνωρίζουμε στην πραγματικότητα για τον ρόλο του Ισλαμικού Κράτους στο παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων;

Τι γνωρίζουμε στην πραγματικότητα για τον ρόλο του Ισλαμικού Κράτους στο παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων; Facebook Twitter
Οι υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας υπογραμμίζουν τη διαρκή βλάβη που προκαλείται στον λαό της Συρίας. Η συλλογική του συνείδηση, η ιστορία του εξαφανίζεται κτήριο με κτήριο, πρόσφυγα με πρόσφυγα, τεχνούργημα με τεχνούργημα.
1

Πως μεταφέρονται εκτός Συρίας παράνομα τα κλεμμένα αρχαιολογικά αντικείμενα και έργα τέχνης; Κατά πόσον ωφελείται από το λαθρεμπόριο αυτό το Ισλαμικό Κράτος; Υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί αυτό; Αυτά είναι μόνο κάποια από τα ερωτήματα που διερεύνησαν ακαδημαϊκοί και ερευνητές σε ένα συνέδριο για την τέχνη και την τρομοκρατία που διοργάνωσαν από κοινού το Σωματείο για την Έρευνα Εγκλημάτων κατά της Τέχνης (Arca) και το Courtauld Institute of Art στο Λονδίνο στις 27 Φεβρουαρίου.  

Ο Mike Giglio, ένας δημοσιογράφος του Buzzfeed που περνάει τον περισσότερο χρόνο του στέλνοντας ανταποκρίσεις από τα 900 χιλιομέτρων μήκους σύνορα Τουρκίας - Συρίας, έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας της σταθερής ροής αντικειμένων που εξέρχονται παράνομα από την χειμαζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα. Τα σύνορα είναι μακρά, διαπερατά και δύσκολο να ελεγχθούν σύμφωνα με τον Giglio, ενώ κάποιοι φύλακες εμπλέκονται στο κύκλωμα αρχαιοκάπηλων. Προειδοποιεί όμως ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε εκείνους που ανασκάπτουν στην Συρία και τα βγάζουν από την χώρα. "Είναι ένδειξη της απελπισίας των ανθρώπων που υποφέρουν από την σύρραξη...βλέπουν τις αρχαιότητες που έχουν θαφτεί στο έδαφος ως εισιτήριο για να ξεφυγουν από την κόλαση στην οποία ζούνε".  

 

Το ΙΚ φαίνεται να "εστιάζει στα νομίσματα, επειδή είναι τα αντικείμενα που πωλούνται πιο εύκολα διεθνώς. Τα χρήματα κυκλοφορούν κι έτσι τα νομίσματα θα μπορούσαν να έχουν βρεθεί οπουδήποτε και οι οδηγίες για την προέλευση των νομισμάτων δεν είναι τόσο αυστηρά.

 

Ο Giglio έχει δει σημαντικότατα κομμάτια να περνούν τα σύνορα, όπως για παράδειγμα ένα ρωμαϊκό μωσαϊκό που αφαιρέθηκε από το δάπεδο μιας αρχαίας βίλας και εξήχθη παράνομα από τη χώρα τυλιγμένο σε ένα χαλί. Σε μια άλλη περίπτωση μια πήγη του έδειξε στον Giglio φωτογραφίες αρκετών ρωμαϊκών μπούστων από την Παλμύρα. Ωστόσο σημαντικά αρχαία αντικείμενα όπως αυτά αποτελούν την εξαίρεση. "Κάποιοι από τις επαφές μου έχουν πουλήσει αρχαία για κάποιες εκατοντάδες δολάρια, ή έστω κάποιες χιλιάδες δολάρια, αλλά αυτό που πραγματικά κινεί το εμπόριο αυτό είναι οι μικρές συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα διαρκώς, και όχι τα πολύ ακριβά τεχνουργήματα", λέει ο δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι πολλά από τα αντικείμενα που βγαίνουν από την Συρία είναι αντίγραφα.

Το ΙΚ φαίνεται να "εστιάζει στα νομίσματα, επειδή τα νομίσματα είναι τα αντικείμενα που πωλούνται πιο εύκολα διεθνώς. Τα χρήματα κυκλοφορούν κι έτσι τα νομίσματα θα μπορούσαν να έχουν βρεθεί οπουδήποτε και οι οδηγίες για την προέλευση των νομισμάτων δεν είναι τόσο αυστηρά όσο για τα άλλα αντικείμενα", σύμφωνα με τον Giglio.

Η μαύρη αγορά για τα αρχαία αντικείμενα υπάρχει πολύ πριν εμφανιστεί το Ισλαμικό Κράτος και δεν περιορίζεται σε εκείνους. Κάθε ένοπλη ομάδα στην Συρία εμπλέκεται σε αγοραπωλησίες αρχαιοτήτων. "Εστιάζουμε κυριώς στο ΙΚ επειδή και εκείνοι το επιθυμούν, και επειδή το θέλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, επειδή βρισκόμαστε σε πόλεμο, πρόκειται για προπαγάνδα κι από τις δύο πλευρές". 

Αυτού του είδους η παραπληροφόρηση είναι μείζον πρόβλημα, όπως δήλωσε ο Sam Hardy του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Ρώμης, ο οποίος παρακολουθεί την παράνομη πώληση αρχαιοτήτων διαδικτυακά. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσον το Ισλαμικό Κράτος επωφελείται από το εμπόριο αυτό επειδή δεν υπάρχουν απτά στοιχεία. "Συγκέντρωσα όλες τις αριθμητικές αξιώσεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά με τα αντικείμενα που διακινούνται από την Συρία. Είμαι 99% βέβαιος ότι όλες είναι λανθασμένες".  

Τι γνωρίζουμε στην πραγματικότητα για τον ρόλο του Ισλαμικού Κράτους στο παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων; Facebook Twitter
Όπως λένε οι ειδικοί δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται όλες οι περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας, καθώς κάποιες αποτελούν μία ένδειξη της απελπισίας των ανθρώπων που υποφέρουν από την σύρραξη...

Ο Michael Will, διευθύνων του Ομίλου Δικτύων Οργανωμένου Εγκλήματος στην Europol, την αστυνομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχώρησε περαιτέρω. "Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το Ισλαμικό Κράτος πωλεί αρχαιότητες για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητες του", είπε. Οποιαδήποτε εκτίμηση των εσόδων του ΙΚ από το παράνομο εμπόριο αρχαίων αντικειμένων και έργων τέχνης κατά πάσα πιθανότητα είναι αποκύημα φαντασίας, δήλωσαν αρκετοί ομιλητές. Ωστόσο περιστασιακές ενδείξεις υποδεικνύουν πως το ΙΚ έχει δημιουργήσει ένα επαγγελματικό πλαίσιο για το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων θεσπίζοντας ένα σύστημα αδειών που χορηγούνται στους επίδοξους ανασκαφείς που επιχειρούν στα εδάφη που ελέγχει σύμφωνα με τον Giglio.

Καθώς τα αντικείμενα αλλάζουν χέρια μέσα στο δίκτυο των λαθρεμπόρων που κινούνται από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη και περαιτέρω, κλιμακώνεται η τιμή. Είναι οι "ισχυροί διεθνείς παίκτες" που ωφελούνται από το εμπόριο αυτό και όχι οι εξαθλιωμένοι Σύριοι που προσφέρουν τα προς πώληση αγαθά. "Ένας από τις επαφές μου επισκέφθηκε έναν ιστότοπο πώλησης αρχαίων νομισμάτων και συγχύστηκε. Βλέπει διαρκώς αντικείμενα που πέρασε από τα σύνορα Τουρκίας - Συρίας να πωλούνται ξανά σε τέτοιους ιστοτόπους με τεράστια ανατίμηση. Έτσι σχεδιάζει πλέον να μετακομίσει στην Ευρώπη και να συνεχίσει να απασχολείται με το ίδιο αντικείμενο," λέει ο Giglio.

Καθώς τα αντικείμενα αλλάζουν χέρια μέσα στο δίκτυο των λαθρεμπόρων που κινούνται από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη και περαιτέρω, κλιμακώνεται η τιμή. Είναι οι "ισχυροί διεθνείς παίκτες" που ωφελούνται από το εμπόριο αυτό και όχι οι εξαθλιωμένοι Σύριοι

Ο Francesco Rutelli, ο πρώην Ιταλός υπουργός πολιτισμού και τέως δήμαρχος της Ρώμης, κατηγόρησε τους διεθνείς εμπόρους τέχνης και συλλέκτες ότι ενθαρρύνουν το "ματωμένο" εμπόριο αρχαιοκάπηλων. "Οι συλλέκτες επιθυμούν να κατέχουν οι ίδιοι εκείνα που ανήκουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα",  δήλωσε.  

Ο τρόπος να αντιμετωπισθεί το λαθρεμπόριο αυτό επιτόπου είναι η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και η παροχή ευκαιριών για τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτό σύμφωνα με τον Sam Hardy. Στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής το πρόβλημα της λαφυραγωγίας μειώθηκε κατά 75% όταν εφαρμόστηκε αυτή η διττή προσέγγιση. 

Στη Συρία η ζημία που προκαλείται από αυτό το παράνομο εμπόριο είναι ανυπολόγιστη. "Αυτή η υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας υπογραμμίζει τη διαρκή βλάβη που προκαλείται στον λαό της Συρίας, την συλλογική του συνείδηση και την ιστορία του. Αυτό που ονομάζουμε Συρία εξαφανίζεται κτήριο με κτήριο, πρόσφυγα με πρόσφυγα, τεχνούργημα με τεχνούργημα", καταλήγει ο Giglio.

Στοιχεία από το The Art Newspaper

1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Ιστορία μιας πόλης / Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Κτίρια του βρίσκονται διάσπαρτα στην Αθήνα, στη Σόλωνος, στου Ζωγράφου και αλλού. Πολύβουοι τόποι, γεμάτοι ζωή, πεδίο μαχών, κέντρο παραγωγής και διάδοσης γνώσης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τη Χάιδω Μπάρκουλα για την ιστορία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Λέλα Καραγιάννη: Η συγκλονιστική ιστορία της ηρωίδας - κατασκόπου της Εθνικής Αντίστασης

Ιστορία μιας πόλης / Λέλα Καραγιάννη: Η ηρωίδα-κατάσκοπος της Εθνικής Αντίστασης

Δρόμοι πήραν το όνομά της, προτομή της στέκεται στα Εξάρχεια, μετά θάνατον βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ντοκιμαντέρ περιστρέφονται γύρω από τη ζωή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για τη Λέλα Καραγιάννη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Παρότι η απόσταση που μας χωρίζει από την κλασική Ρώμη είναι τεράστια, τα αστικά προβλήματα που αντιμετώπισε μοιάζουν να επαναλαμβάνονται ανά τους αιώνες.
THE LIFO TEAM
Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: Το νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Ιστορία μιας πόλης / Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: To νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Πώς πέθαιναν οι άνθρωποι στη Μυκηναϊκή Αττική; Τι τιμές τους επεφύλασσαν οι συνάνθρωποί τους; Και τι συμπεράσματα προκύπτουν από τα ταφικά έθιμα στα περίχωρα της Αθήνας κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Νίκη Παπακωνσταντίνου για το προϊστορικό νεκροταφείο στο Κολικρέπι Αττικής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ
Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ου αιώνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ού αιώνα;

Χάρη σε ένα κληροδότημα, ιδρύεται στις αρχές του 20ου αιώνα επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας ένα νοσοκομείο το οποίο στεγάζει την έδρα της Νευροψυχιατρικής του ΕΚΠΑ. Ένα νοσοκομείο του οποίου η σχέση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και με τις κοινωνικές μεταβολές στην πόλη και στη χώρα είναι άρρηκτες. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά για την ιστορία του Αιγινητείου με την ιστορικό Δέσπω Κριτσωτάκη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας και η μοντέρνα ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας στη ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Η οπερέτα στην Αθήνα ανθίζει και εξελίσσεται εν μέσω μεγάλων ιστορικών γεγονότων: Βαλκανικοί πόλεμοι, εθνικός διχασμός και αργότερα η Μικρασιατική Καταστροφή. Ήταν η οπερέτα μια διέξοδος για τους Αθηναίους της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Αλέξανδρο Ευκλείδη για την ιστορία και τους μεγάλους σταθμούς της αθηναϊκής οπερέτας.
THE LIFO TEAM
Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος και η έρευνα του για τους κατοίκους της Αθήνας

Ιστορία μιας πόλης / Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος της Αθήνας

Πρωτοπορία, όραμα, κοσμοπολιτισμός: Τα υλικά με τα οποία ήταν φτιαγμένος ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Μαριάννα Χαριτωνίδου για την δράση, την έρευνά του για τους κατοίκους της Αθήνας, την παρακαταθήκη του στην πόλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ρεπορτάζ / Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ποιος είναι ο διαβόητος Βρετανός λαθρέμπορος από την εταιρεία του οποίου ανακτήθηκαν πρόσφατα εκατοντάδες αρχαιότητες μετά από μακροχρόνια διεκδίκηση από το ελληνικό Δημόσιο;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σχέδια για τις Απόκριες του 1933 και τα έθιμα της Παλιάς Αθήνας

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Οι παληές αθηναϊκές Απόκρηες»: Πώς γιορτάζονταν πριν έναν αιώνα;

Μια σειρά από σχέδια που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Παναθήναια» σχετικά με τις Απόκριες και άρθρα από το περιοδικό «Μπουκέτο» για τα αποκριάτικα έθιμα της παλιάς Αθήνας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Πού μπορούμε να δούμε το Ανάκτορο των Γιγάντων σε μια βόλτα μας στο κέντρο της πόλης και τι συμβολίζουν τα γλυπτά που υπάρχουν στο πρόπυλο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον αρχαιολόγο Γιάννη Θεοχάρη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ιστορία μιας πόλης / ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ποια ήταν η ολιγομελής ομάδα ΠΕΑΝ που έμεινε στην ιστορία για τις ριψοκίνδυνες δράσεις της ενάντια στους Ναζί; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου για την Πανελλήνιο Ένωση Αγωνιζομένων Νέων.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Ιστορία μιας πόλης / Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Στις 2 Αυγούστου του 338 π.Χ. ο Φίλιππος Β’ οδηγεί τους Μακεδόνες σε μία μάχη η έκβαση της οποίας θα αλλάξει τον κόσμο. Τι σήμανε για τη Μακεδονία, την Αθήνα και τον ελλαδικό χώρο η Μάχη της Χαιρώνειας; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Ιωσήφ, συνεπιμελητή της έκθεσης που έχει ως θέμα την ιστορική μάχη και τρέχει αυτό το διάστημα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια (πριν έναν αιώνα)

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, πριν από έναν αιώνα

Η LiFO, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, θα παρουσιάσει μια σειρά από ανέκδοτα και σπάνια ντοκουμέντα για διάφορα θέματα από τη λαμπρή, ή και όχι τόσο, ιστορία του τόπου μας. Ξεκινάμε με τον ιστορικό σταθμό του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, που δεν ήταν πάντοτε υπόγειος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ιστορία μιας πόλης / Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ποιοι κάνουν χρήση ναρκωτικών στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ελλάδα και ποιο είναι το κοινωνικό αποτύπωμα των ναρκωτικών στην Αθήνα της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον ιστορικό και ερευνητή Κωστή Γκοτσίνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ

σχόλια

1 σχόλια