Κέικ φρούτων ηλικίας 106 ετών ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική

Κέικ φρούτων ηλικίας 106 ετών ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική Facebook Twitter
Το κέικ είχε παρασκευαστεί από τη φίρμα ζαχαροπλαστείων "Huntley & Palmers", οι ιδιοκτήτες των οποίων υπήρξαν και χορηγοί της αποστολής Terra Nova.
3

Τι γεύση μπορεί να έχει ένα κέικ φρούτων 106 ετών που ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική, στο κουτί του με το χαρτί περιτυλίγματος του μαγαζιού που αγοράστηκε πριν από έναν αιώνα; Αυτό ίσως δεν το μάθουμε ποτέ, και πάλι όμως πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη που έγινε από τα μέλη της Antarctic Heritage Trust, τα οποία και εικάζουν ότι το κέικ έμεινε εκεί από μέλη μιας άλλης αποστολής του 1911!

Το γλύκισμα βρέθηκε σε μία καλύβα τύπου Borchgrevink, ο λόγος για τις πρώτες κατασκευές από ανθρώπινα χερια στην Ανταρκτική, ενώ η συγκεκριμένη είναι μία από τις δύο που είχε χτίσει  ο Νορβηγός εξερευνητής Carsten Borchgrevink το 1899 και χρησιμοποιήθηκε από τους εξερευνητές αργότερα.

Κέικ φρούτων ηλικίας 106 ετών ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική Facebook Twitter

Οι ειδικοί της AHT πιστεύουν ότι το κέικ χρονολογείται από την εποχή της αποστολής Terra Nova (1910-1913), την καταστροφική τελευταία αποστολή του εξερευνητή Robert Falcon Scott στον Νότιο Πόλο. Αυτός και τέσσερις άλλοι είχαν φτάσει εκεί στις 17 Ιανουαρίου 1912, μόνο για να διαπιστώσουν με απογοήτευσή ότι ο Νορβηγός εξερευνητής Roald Amundsen και η ομάδα τους είχαν προλάβει: είχαν φτάσει εκεί ένα μήνα νωρίτερα στις 14 Δεκεμβρίου 1911. Ο Scott και οι άνδρες του πέθαναν στο ταξίδι επιστροφής, όταν οι ομάδες εκπαιδευμένων σκυλιών δεν κατάφεραν να τους συναντήσουν στο προκαθορισμένο σημείο συνάντησης.

Μόνο θλιβερό απομεινάρι αυτής της φιλόδοξης παρέας εξερευνητών, το κέικ που άφησαν πίσω τους, το οποίο είχε παρασκευαστεί από τη φίρμα ζαχαροπλαστείων "Huntley & Palmers", οι ιδιοκτήτες των οποίων υπήρξαν και χορηγοί της αποστολής Terra Nova. Όσο για τα μέλη του ορμώμενου από τη Νέα Ζηλανδία Antarctic Heritage Trust, που έκανε την ανακάλυψη ας σημειωθεί ότι πρόκειται για έναν οργανισμό που ξεκίνησε τις αποστολές της μόλις τον Μάιο του 2016 με στόχο την ανάκτηση και τη συντήρηση όλων των αντικειμένων που ακόμη βρίσκονται στις καλύβες του Cape Adare.

Κέικ φρούτων ηλικίας 106 ετών ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική Facebook Twitter

Όσο για το άριστα συντηρημένο γλυκό, οι επιστημονικές απόψεις διίστανται. Το γεγονός ότι είναι παρασκευασμένο με αποξηραμένα φρούτα, το καθιστά ανθεκτικό στην αλλοίωση (καθώς και στα βακτήρια που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις), καθώς τα αποξηραμένα φρούτα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, μηδενική υγρασία στο εσωτερικό τους και φυσικά το κέικ διατηρήθηκε για περισσότερο από έναν αιώνα σε πολικές θερμοκρασίες. 

Και πάλι, όμως, οι επιστήμονες που εξέτασαν το... αιωνόβιο κέικ φρούτων, σε καμία περίπτωση δεν θα συμβούλευαν κάποιον να δοκιμάσει έστω και μισή μπουκιά. Άλλωστε, μετά τη συντήρηση των ανθεκτικών αυτών κτισμάτων στην Ανταρκτική, τα μέλη της ομάδας συντήρησης αυτών των αντικειμένων θα είναι υποχρεωμένα να τα επιστρέψουν στη θέση τους, ακριβώς εκεί που τα πρωτοεντόπισαν... 

Αρχαιολογία & Ιστορία
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος και η έρευνα του για τους κατοίκους της Αθήνας

Ιστορία μιας πόλης / Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος της Αθήνας

Πρωτοπορία, όραμα, κοσμοπολιτισμός: Τα υλικά με τα οποία ήταν φτιαγμένος ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Μαριάννα Χαριτωνίδου για την δράση, την έρευνά του για τους κατοίκους της Αθήνας, την παρακαταθήκη του στην πόλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ρεπορτάζ / Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ποιος είναι ο διαβόητος Βρετανός λαθρέμπορος από την εταιρεία του οποίου ανακτήθηκαν πρόσφατα εκατοντάδες αρχαιότητες μετά από μακροχρόνια διεκδίκηση από το ελληνικό Δημόσιο;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σχέδια για τις Απόκριες του 1933 και τα έθιμα της Παλιάς Αθήνας

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Οι παληές αθηναϊκές Απόκρηες»: Πώς γιορτάζονταν πριν έναν αιώνα;

Μια σειρά από σχέδια που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Παναθήναια» σχετικά με τις Απόκριες και άρθρα από το περιοδικό «Μπουκέτο» για τα αποκριάτικα έθιμα της παλιάς Αθήνας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Πού μπορούμε να δούμε το Ανάκτορο των Γιγάντων σε μια βόλτα μας στο κέντρο της πόλης και τι συμβολίζουν τα γλυπτά που υπάρχουν στο πρόπυλο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον αρχαιολόγο Γιάννη Θεοχάρη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ιστορία μιας πόλης / ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ποια ήταν η ολιγομελής ομάδα ΠΕΑΝ που έμεινε στην ιστορία για τις ριψοκίνδυνες δράσεις της ενάντια στους Ναζί; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου για την Πανελλήνιο Ένωση Αγωνιζομένων Νέων.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Ιστορία μιας πόλης / Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Στις 2 Αυγούστου του 338 π.Χ. ο Φίλιππος Β’ οδηγεί τους Μακεδόνες σε μία μάχη η έκβαση της οποίας θα αλλάξει τον κόσμο. Τι σήμανε για τη Μακεδονία, την Αθήνα και τον ελλαδικό χώρο η Μάχη της Χαιρώνειας; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Ιωσήφ, συνεπιμελητή της έκθεσης που έχει ως θέμα την ιστορική μάχη και τρέχει αυτό το διάστημα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια (πριν έναν αιώνα)

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, πριν από έναν αιώνα

Η LiFO, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, θα παρουσιάσει μια σειρά από ανέκδοτα και σπάνια ντοκουμέντα για διάφορα θέματα από τη λαμπρή, ή και όχι τόσο, ιστορία του τόπου μας. Ξεκινάμε με τον ιστορικό σταθμό του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, που δεν ήταν πάντοτε υπόγειος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ιστορία μιας πόλης / Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ποιοι κάνουν χρήση ναρκωτικών στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ελλάδα και ποιο είναι το κοινωνικό αποτύπωμα των ναρκωτικών στην Αθήνα της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον ιστορικό και ερευνητή Κωστή Γκοτσίνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες; Η καθημερινή ζωή των ανθρώπων πίσω απ’ την πολεμική μηχανή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες; Η καθημερινότητα πίσω απ’ την πολεμική μηχανή

Μια νέα έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο αποκαλύπτει τη ζωή των Ρωμαίων που έζησαν μέσα στις τάξεις του στρατού της Αυτοκρατορίας και την υπηρέτησαν πιστά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Δεν ξέρουμε πού βρίσκεται το σώμα του Αλέξανδρου, όμως ο τάφος του είναι σίγουρα στην Αλεξάνδρεια»

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Δεν ξέρουμε πού βρίσκεται το σώμα του Αλέξανδρου, όμως ο τάφος του είναι σίγουρα στην Αλεξάνδρεια»

Η Καλλιόπη Λημναίου-Παπακώστα, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου-Ιδρύματος Αλεξανδρινού Πολιτισμού, που σκάβει στην Αλεξάνδρεια από το 1998 μιλά για τις ανασκαφές που πραγματοποιεί εκεί, τα μέχρι στιγμής ευρήματα, τον Μεγαλέξανδρο, τη σχέση του με την Αίγυπτο και το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ του Netflix, στο οποίο συμμετείχε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στοά Νικολούδη, Σαρόγλειο, Μέγαρο Υπατία: Τα έργα του Α. Νικολούδη έδωσαν ευρωπαϊκό αέρα στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Στοά Νικολούδη, Σαρόγλειο, Μέγαρο Υπατία: Τα έργα του Α. Νικολούδη έδωσαν ευρωπαϊκό αέρα στην Αθήνα

Τα κτίρια του Αλέξανδρου Νικολούδη υπάρχουν παντού στην Αθήνα. Όμως γιατί γνωρίζουμε τόσο λίγα γι' αυτόν τον αρχιτέκτονα; Η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με την Αμαλία Κωτσάκη.
THE LIFO TEAM
Βυζάντιο και Αφρική: Μια έκθεση με τα εκπληκτικά καλλιτεχνικά επιτεύγματα ενός ανεξερεύνητου κόσμου

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αφρική και Βυζάντιο: Τα εκπληκτικά καλλιτεχνικά επιτεύγματα ενός ανεξερεύνητου κόσμου

Μέσα από σπάνια αντικείμενα η νέα έκθεση του Met αφηγείται την κεντρική θέση της Αφρικής στα διηπειρωτικά δίκτυα εμπορίου και πολιτιστικών ανταλλαγών με το Βυζάντιο.
THE LIFO TEAM
Οι δυτικοί λόφοι της αρχαίας Αθήνας

Ιστορία μιας πόλης / Πνύκα, Νυμφών, Φιλοπάππου: Οι δυτικοί λόφοι της αρχαίας Αθήνας

H Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τη Λήδα Κωστάκη και τον Μάρκο Κατσιάνη για τους τρεις λόφους που βρίσκονται απέναντι από την Ακρόπολη (Πνύκας, Νυμφών και Μουσών-Φιλοπάππου) και καθόρισαν την εξέλιξη του αστικού ιστού της Αθήνας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Πολυ πιθανο,μετα απο επισης 106 χρονια,να βρεθει στον ισημερινο που σκαει ο τζιτζικας απ τη ζεστη,ενα ολοκληρο και ανεπαφο μπεργκερ απο τα mc donalds.