Η βυθισμένη αρχαία πόλη στη Ζάκυνθο είναι στην πραγματικότητα ένας σπάνιος γεωλογικός σχηματισμός

Η βυθισμένη αρχαία πόλη στη Ζάκυνθο είναι στην πραγματικότητα ένας σπάνιος γεωλογικός σχηματισμός Facebook Twitter
Οι επιστήμονες πίστευαν πως είχαν βρεθεί μπροστά σε μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη, αλλά η νέα έρευνα δείχνει πως οι σχηματισμοί αυτοί είναι μεν σπάνιοι, αλλά όχι ανθρώπινης κατασκευής - φωτό.: Πανεπιστήμιο East Anglia/ ΕΚΠΑ
1

Τα αρχαία υποβρύχια ερείπια μιας χαμένης ελληνικής πόλης στον κόλπο Αλικάνα της Ζακύνθου είναι στην πραγματικότητα ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο - σύμφωνα με κοινή έρευνα από το Πανεπιστήμιο East Anglia (Ηνωμένο Βασίλειο) και το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ελλάδα.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που έχουν σταλεί στο LIFO.gr, όταν οι δύτες ανακάλυψαν αυτό που έμοιαζε με πλακόστρωτα δάπεδα, αυλές και στοές, νόμιζαν ότι είχαν βρει τα ερείπια ενός ξεχασμένου πολιτισμού που χάθηκε όταν παλιρροϊκά κύματα έπληξαν τις ακτές του ελληνικού νησιού.


Όμως, η νέα έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα, αποκαλύπτει ότι το μυστηριώδες τοπίο δημιουργήθηκε από ένα φυσικό γεωλογικό φαινόμενο που έλαβε χώρα στην Πλειόκαινο εποχή, πέντε εκατομμύρια χρόνια πριν.


Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Julian Andrews, από τη Σχολή Περιβαλλοντικών Επιστημών UEA, αναφέρει πως "Η περιοχή ανακαλύφθηκε από δύτες και η πρώτη εκτίμηση ήταν πως επρόκειτο για ένα αρχαίο λιμάνι της πόλης που χάθηκε στη θάλασσα. Υπήρχαν ευρήματα που έμοιαζαν με κυκλικές βάσεις κιόνων και πλακόστρωτα δάπεδα. Αλλά μυστηριωδώς δεν βρέθηκαν άλλα σημάδια της ζωής, όπως αγγεία".

Η βυθισμένη αρχαία πόλη στη Ζάκυνθο είναι στην πραγματικότητα ένας σπάνιος γεωλογικός σχηματισμός Facebook Twitter
Κατασκευές όπως αυτή πιστεύονταν πως είναι τα ερείπια ενός λίθινου δαπέδου της αρχαίας πόλης - φωτό.: Πανεπιστήμιο East Anglia/ ΕΚΠΑ


Τα ευρήματα εξετάστηκαν προσεκτικά επί τόπου από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στην Ελλάδα. Η Αρχαιολόγος Μάγδα Αθανασούλα και δύτης Πέτρος Τσαμπουράκης μελέτησαν την περιοχή, μαζί με τον καθηγητή Μιχάλη Σταματάκη από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).


Μετά τις προκαταρκτικές ορυκτολογικές και χημικές αναλύσεις, δημιουργήθηκε μια επιστημονική ερευνητική ομάδα με τη συμμετοχή του ΕΚΠΑ και του UEA. Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε διεξοδικά την περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα και την υφή του υποβρύχιου σχηματισμού με κάθε λεπτομέρεια, με τη χρήση ακτίνων Χ και τεχνικές για την ανάλυση ισοτόπων.


Ο καθ Andrews είπε: "Ερευνήσαμε την περιοχή, η οποία βρίσκεται σε βάθος μεταξύ δύο και πέντε μέτρα κάτω από το νερό, και διαπιστώθηκε ότι στην πραγματικότητα είναι ένα φυσικό γεωλογικά φαινόμενο. Ο δίσκος με τη μορφολογία που θυμίζει ντόνατ και έμοιαζε με βάση κίονα είναι χαρακτηριστικό της μεταλλοφορίας από διαρροή υδρογονανθράκων".

Η βυθισμένη αρχαία πόλη στη Ζάκυνθο είναι στην πραγματικότητα ένας σπάνιος γεωλογικός σχηματισμός Facebook Twitter
Το περίτεχνο εύρημα που κατασκευαστικά θύμιζε βάση κίονα - φωτό.: Πανεπιστήμιο East Anglia/ ΕΚΠΑ

Η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει την μη ανθρώπινη προέλευση αυτών των «κατασκευών» ενώ η εκτίμησή των επιστημόνων είναι ότι πρόκειται για απολιθωμένα απομεινάρια ενός φυσικού υδραυλικού συστήματος, που υπήρχε κάποτε κάτω από τον βυθό και το οποίο επέτρεπε στο μεθάνιο και σε άλλους υδρογονάνθρακες να δραπετεύουν στο νερό.


"Αρχιτέκτονες" αυτού του τοπίου είναι τα μικρόβια τα οποία χρησιμοποιούσαν τον άνθρακα του μεθανίου και των άλλων υδρογονανθράκων ως «καύσιμο» προκειμένου να σχηματίσουν ένα είδος φυσικού τσιμέντου γύρω από τους γεωλογικούς σχηματισμούς από δολομίτη. Η σταδιακή διάβρωση ήταν αυτή που έδωσε το τελικό σχήμα στους σχηματισμούς αυτούς, που θυμίζουν, αλλά δεν είναι ανθρώπινες κατασκευές ή απομεινάρια μιας αρχαίας πολιτείας.


Οι ερευνητές αναφέρουν πως μπορεί να μην πρόκειται για μια αρχαία πόλη, όμως το γεωλογικό αυτό φαινόμενο είναι σπάνιο σε ρηχά νερά, καθώς κάτι ανάλογο συνήθως έχει εντοπισθεί μόνο σε βάθος εκατοντάδων ή και χιλιάδων μέτρων σε σημεία του πλανήτη όπως η Βόρεια Θάλασσα.

Η βυθισμένη αρχαία πόλη στη Ζάκυνθο είναι στην πραγματικότητα ένας σπάνιος γεωλογικός σχηματισμός Facebook Twitter
φωτό.: Πανεπιστήμιο East Anglia/ ΕΚΠΑ
Η βυθισμένη αρχαία πόλη στη Ζάκυνθο είναι στην πραγματικότητα ένας σπάνιος γεωλογικός σχηματισμός Facebook Twitter
φωτό.: Πανεπιστήμιο East Anglia/ ΕΚΠΑ
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λέλα Καραγιάννη: Η συγκλονιστική ιστορία της ηρωίδας - κατασκόπου της Εθνικής Αντίστασης

Ιστορία μιας πόλης / Λέλα Καραγιάννη: Η ηρωίδα-κατάσκοπος της Εθνικής Αντίστασης

Δρόμοι πήραν το όνομά της, προτομή της στέκεται στα Εξάρχεια, μετά θάνατον βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ντοκιμαντέρ περιστρέφονται γύρω από τη ζωή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για τη Λέλα Καραγιάννη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Παρότι η απόσταση που μας χωρίζει από την κλασική Ρώμη είναι τεράστια, τα αστικά προβλήματα που αντιμετώπισε μοιάζουν να επαναλαμβάνονται ανά τους αιώνες.
THE LIFO TEAM
Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: Το νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Ιστορία μιας πόλης / Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: To νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Πώς πέθαιναν οι άνθρωποι στη Μυκηναϊκή Αττική; Τι τιμές τους επεφύλασσαν οι συνάνθρωποί τους; Και τι συμπεράσματα προκύπτουν από τα ταφικά έθιμα στα περίχωρα της Αθήνας κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Νίκη Παπακωνσταντίνου για το προϊστορικό νεκροταφείο στο Κολικρέπι Αττικής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ
Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ου αιώνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ού αιώνα;

Χάρη σε ένα κληροδότημα, ιδρύεται στις αρχές του 20ου αιώνα επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας ένα νοσοκομείο το οποίο στεγάζει την έδρα της Νευροψυχιατρικής του ΕΚΠΑ. Ένα νοσοκομείο του οποίου η σχέση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και με τις κοινωνικές μεταβολές στην πόλη και στη χώρα είναι άρρηκτες. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά για την ιστορία του Αιγινητείου με την ιστορικό Δέσπω Κριτσωτάκη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας και η μοντέρνα ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας στη ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Η οπερέτα στην Αθήνα ανθίζει και εξελίσσεται εν μέσω μεγάλων ιστορικών γεγονότων: Βαλκανικοί πόλεμοι, εθνικός διχασμός και αργότερα η Μικρασιατική Καταστροφή. Ήταν η οπερέτα μια διέξοδος για τους Αθηναίους της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Αλέξανδρο Ευκλείδη για την ιστορία και τους μεγάλους σταθμούς της αθηναϊκής οπερέτας.
THE LIFO TEAM
Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος και η έρευνα του για τους κατοίκους της Αθήνας

Ιστορία μιας πόλης / Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος της Αθήνας

Πρωτοπορία, όραμα, κοσμοπολιτισμός: Τα υλικά με τα οποία ήταν φτιαγμένος ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Μαριάννα Χαριτωνίδου για την δράση, την έρευνά του για τους κατοίκους της Αθήνας, την παρακαταθήκη του στην πόλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ρεπορτάζ / Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ποιος είναι ο διαβόητος Βρετανός λαθρέμπορος από την εταιρεία του οποίου ανακτήθηκαν πρόσφατα εκατοντάδες αρχαιότητες μετά από μακροχρόνια διεκδίκηση από το ελληνικό Δημόσιο;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σχέδια για τις Απόκριες του 1933 και τα έθιμα της Παλιάς Αθήνας

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Οι παληές αθηναϊκές Απόκρηες»: Πώς γιορτάζονταν πριν έναν αιώνα;

Μια σειρά από σχέδια που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Παναθήναια» σχετικά με τις Απόκριες και άρθρα από το περιοδικό «Μπουκέτο» για τα αποκριάτικα έθιμα της παλιάς Αθήνας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Πού μπορούμε να δούμε το Ανάκτορο των Γιγάντων σε μια βόλτα μας στο κέντρο της πόλης και τι συμβολίζουν τα γλυπτά που υπάρχουν στο πρόπυλο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον αρχαιολόγο Γιάννη Θεοχάρη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ιστορία μιας πόλης / ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ποια ήταν η ολιγομελής ομάδα ΠΕΑΝ που έμεινε στην ιστορία για τις ριψοκίνδυνες δράσεις της ενάντια στους Ναζί; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου για την Πανελλήνιο Ένωση Αγωνιζομένων Νέων.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Ιστορία μιας πόλης / Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Στις 2 Αυγούστου του 338 π.Χ. ο Φίλιππος Β’ οδηγεί τους Μακεδόνες σε μία μάχη η έκβαση της οποίας θα αλλάξει τον κόσμο. Τι σήμανε για τη Μακεδονία, την Αθήνα και τον ελλαδικό χώρο η Μάχη της Χαιρώνειας; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Ιωσήφ, συνεπιμελητή της έκθεσης που έχει ως θέμα την ιστορική μάχη και τρέχει αυτό το διάστημα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια (πριν έναν αιώνα)

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, πριν από έναν αιώνα

Η LiFO, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, θα παρουσιάσει μια σειρά από ανέκδοτα και σπάνια ντοκουμέντα για διάφορα θέματα από τη λαμπρή, ή και όχι τόσο, ιστορία του τόπου μας. Ξεκινάμε με τον ιστορικό σταθμό του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, που δεν ήταν πάντοτε υπόγειος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ιστορία μιας πόλης / Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ποιοι κάνουν χρήση ναρκωτικών στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ελλάδα και ποιο είναι το κοινωνικό αποτύπωμα των ναρκωτικών στην Αθήνα της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον ιστορικό και ερευνητή Κωστή Γκοτσίνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες; Η καθημερινή ζωή των ανθρώπων πίσω απ’ την πολεμική μηχανή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες; Η καθημερινότητα πίσω απ’ την πολεμική μηχανή

Μια νέα έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο αποκαλύπτει τη ζωή των Ρωμαίων που έζησαν μέσα στις τάξεις του στρατού της Αυτοκρατορίας και την υπηρέτησαν πιστά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ