TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Το πιο λαμπερό ζευγάρι της πορνοβιομηχανίας κι ένας βιασμός

Η Stoya απέναντι στον James Deen

 

Το πιο λαμπερό ζευγάρι της πορνοβιομηχανίας κι ένας βιασμός

 

"Το πρόβλημα στο πορνό δεν είναι το σεξ, είναι η κουλτούρα"

 

Το πιο λαμπερό ζευγάρι της πορνοβιομηχανίας κι ένας βιασμός Facebook Twitter
Το πιο λαμπερό ζευγάρι της πορνοβιομηχανίας κι ένας βιασμός Facebook Twitter
Φωτ. Steven Klein, Arena Homme, 19.11.2013.

How Stoya took on James Deen and broke the porn industry's silence (Πως η Stoya μίλησε για τον James Deen και έσπασε τη σιωπή της πορνοβιομηχανίας)

Απόσπάσματα από την πρώτη και μοναδική συνέντευξη που έδωσε η Stoya στη φεμινίστρια δημοσιογράφο, πρώην εργαζόμενη του σεξ, Melissa Gira Grant. The Guardian, 04.12.2015.

 

"H Stoya λέει πως δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Φτάνοντας στη Σερβία στις 18 Νοεμβρίου για να δουλέψει σε μια ταινία, ξυπνούσε με εφιάλτες. Μόνο ένας παπαράτσο περίμενε στο αεροδρόμιο την διεθνώς αναγνωρισμένη πορνο-περφόρμερ και συγγραφέα, αλλά κι αυτός ακόμη αποχώρησε όταν η βοηθός παραγωγής που είχε σταλεί εκεί απάντησε αρνητικά στην ερώτησή του αν ήταν όντως η Stoya. Η Stoya δεν μπορούσε να κοιμηθεί στην ειδικά διαμορφωμένη σοφίτα με το έντονο λευκό ξύλινο πάτωμα όπου επέστρεφε μετά από ένα δωδεκάωρο στο στούντιο, γυρίζοντας μία αφηγηματική μη-πορνό ταινία που θα την κρατούσε απασχολημένη και αποσυνδεδεμένη. "Δεν υπάρχει χώρος για τίποτα άλλο", είπε. Περνούσε το χρόνο της ξύπνια προβάροντας το ρόλο της στην ταινία : μια γυναίκα που θα μπορούσε να βιαστεί από κάποιον που γνώριζε.

Κατάφερε ένα βράδυ να κοιμηθεί και να ξεχαστεί με ένα βιβλίο - το τρίτο από τα Ναπολιτάνικα διηγήματα της Elena Ferrante, το Those Who Leave and Those Who Stay - και την επόμενη νύχτα επίσης. Η ταινία της θύμισε πολλά - αναμνήσεις από τον πρώην της, από την κοινή δουλειά τους, και πράγματα που δεν είχε πει ποτέ πριν δημόσια. Σκέφτηκε να πει κάτι μετά από τις ευεργετικές αυτές νύχτες, και μετά το αποφάσισε. "Δεν μπορούσα να αντέξω πια τη σκέψη", λέει η Stoya, "ότι, εξαιτίας της σιωπής μου, το ίδιο τρομερό πράγμα θα μπορούσε να συμβεί και σε άλλη γυναίκα που θα έπεφτε στα χέρια του, ή καλύτερα στο πουλί του, ενάντια στη θελησή της. Απλά... δεν θα μπορούσα, δεν θα μπορούσα." (...)

Βρισκόταν στο Σαν Φρανσίσκο όταν αυτό συνέβη, λέει η Stoya. O Deen κι εκείνη δεν ήταν στη δουλειά. Τη ρώτησα με ποιές λέξεις θα το περιέγραφε τώρα. "'Οταν κρατάς κάποιον κάτω και τον γαμάς ενώ εκείνος λέει "όχι" και "στοπ", και χρησιμοποιεί το γαμημένο τους safeword [ο κωδικός που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα σε δύο παρτεναίρ για να σταματήσει μια σκηνή. Σ.Σ.], αυτό σημαίνει βιασμός. 'Οταν όμως συνέβη αυτό για πρώτη φορά, ένοιωσα παράλυτη. Και πήγα στη δουλειά την επόμενη μέρα. Και είχα και μια σκηνή μαζί του μετά από δύο, ίσως και τρεις μέρες. Τότε ένοιωσα βιασμένη από κάποιον τον οποίον εμπιστευόμουν." Είπε πως ήταν μια βίαιη σχέση. Είπε πως προσπάθησε να το συζητήσει μαζί του : τι συνέβη, τι σκεφτόταν όταν το έκανε ; Το μόνο που της απάντησε, είπε, ήταν ότι τα δακρυά της ήταν υπερβολικά.

"Μου πήρε μήνες και μήνες και μήνες", λέει, "πάνω από ένα χρόνο για να μπορέσω να πω τα πράγματα με τ' όνομά τους - ότι ήταν βιασμός (...).

Μια μέρα αφότου τουίταρε την ιστορία της, το inbox της Stoya γέμισε με μείλ άλλων γυναικών - όχι μόνο από το χώρο του πορνό, αλλά κι από τα ΜΜΕ- που την ευχαριστούσαν και της έλεγαν πως κι αυτές είχαν δεχτεί σεξουαλικές επιθέσεις από άτομα που γνώριζαν και είχαν σιωπήσει. "Δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα του δικού μας χώρου", λέει η Stoya, δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα που αφορά τη βιομηχανία της ψηχαγωγίας. Είναι εύκολο να βλέπεις τον Bill Cosby και να σκέφτεσαι, Α, αυτός είχε πρόσβαση. 'Οχι, αυτό μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και να σε διαλύσει (...)."

["Ο κόσμος ξέρει". H εξομολόγηση της Stoya προκάλεσε αναστάτωση στον κλειστό κόσμο της πορνοβιομηχανίας. Ακολούθησαν  κι άλλες καταγγελίες από γυναίκες "περφόρμερ" του χώρου κατά του ίδιου του James Deen, του "χίπστερ" ειδώλου με τους άπειρους φαν, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία παραγωγής.]

Το πιο λαμπερό ζευγάρι της πορνοβιομηχανίας κι ένας βιασμός Facebook Twitter
Τα τουίτ μέσω των οποίων κοινοποίησε η Stoya την υπόθεση του βιασμού.
Το πιο λαμπερό ζευγάρι της πορνοβιομηχανίας κι ένας βιασμός Facebook Twitter
Φωτ. Alan Amato.
Το πιο λαμπερό ζευγάρι της πορνοβιομηχανίας κι ένας βιασμός Facebook Twitter
Φωτ. Alan Amato.
Το πιο λαμπερό ζευγάρι της πορνοβιομηχανίας κι ένας βιασμός Facebook Twitter
Φωτογραφίες της Stoya από το προσωπικό της Instagram.

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ