Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μπάνιο με τον εχθρό μου

H μοναδική παραλία με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς να κολυμπούν μαζί

Μπάνιο με τον εχθρό μου

Το Vocativ βρέθηκε στη βόρεια πλευρά της Νεκράς Θάλασσας, στην παραλία Kalia και κατέγραψε εικόνες που δεν θυμίζουν σε τίποτα εκείνες των των πρόσφατων εβδομάδων στη Γάζα και το Ισραήλ.

Δίπλα από τα διάσημα για την άνωση νερά της λίμνης, Παλαιστίνιοι, Ισραηλινοί και τουρίστες από όλο τον κόσμο χαλαρώνουν και διασκεδάζουν μαζί.

Εδώ οι μοναδικές μάχες για την επικράτεια, στα πλαίσια της διένεξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων, είναι αναίμακτες και είναι για το που θα απλώσουν τις πετσέτες τους στην παραλία.

"Αυτή είναι η απόδειξη ότι οι άνθρωποι από μόνοι τους μπορούν να τα πάνε καλά", λέει ο Ezra, ένας Ισραηλινός από την Ιερουσαλήμ και τακτικός επισκέπτης της Kalia. "Δεν υπάρχουν προβλήματα, ούτε τριβές. Όλοι απλά περνάνε καλά. Οι πολιτικοί είναι αυτοί που δημιουργούν τα προβλήματα"

- Θ.Χ.

Η παραλία Κalia στη Νεκρά Θάλασσα είναι ίσως το μοναδικό μέρος στην περιοχή όπου Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί συναντιούνται και κολυμπούν δίπλα-δίπλα.
Για τους Ισραηλινούς απαιτείται μόλις μισή ώρα οδήγησης από την Ιερουσαλήμ ως την παραλία. Από το Τελ Αβίβ ο χρόνος είναι περισσότερος και φτάνει τη μιάμιση ώρα. Οι Παλαιστίνιοι προσεγγίζουν το σημείο από τη Ραμάλα ή τη Ναμπλούς όπου δεν υπάρχουν σημείου ελέγχου διέλευσης και το πέρασμα είναι ελεύθερο
Όταν ένας στρατιώτης που περιπολεί στην περιοχή περνά μπροστά από μαι ομάδα παιδιών εκείνα γυρίζουν προς τους γονείς τους φωνάζοντας “Yahud” που σημαίνει Ισραηλινός. Οι γονείς τους σπεύδουν να τα καθησυχάσουν πως όλα είναι εντάξει εκεί.
Τουρίστες από την Ασία καλύπτουν τα σώματά τους με λάσπη πριν κολυμπήσουν στα νερά της Kalia
Τα νερά της Νεκράς Θάλασσας και η ατμόσφαιρα έχει διαπιστωθεί πως περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα και βρώμιο, μετατρέποντας την περιοχή σε προορισμό ιαματικού τουρισμού.
Τις ημέρες που η θερμοκρασία θα φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα οι περισσότεροι βρίσκονται κάτω από ομπρέλες ή απλά επιπλέουν στα νερά.
Στην περιοχή υπάρχει ναυαγοσώστης και αν και η περιεκτικότητα σε άλατα έχει σαν αποτέλεσμα τη διάσημη άνωση των νερών, κάθε χρόνο περίπου 20 άνθρωποι πνίγονται στη Νεκρά Θάλασσα.
Η συρρίκνωση της Νεκράς Θάλασσας γίνεται με ραγδαίους ρυθμούς μια και το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού που την τροφοδοτεί για ύδρευση.
Στην παραλία εκτός από Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς συναντά κανείς και αρκετούς τουρίστες από όλο τον πλανήτη.
Τα μαγιό που φορούν οι γυναίκες είναι ελάχιστα αποκαλυπτικά και συνδυάζονται πάντα με μπούργκα.
Η μέρα με τη μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου είναι η Παρασκευή όπου το μέρος γίνεται ο κοντινός προορισμός για σύντομες διακοπές.
Ο Muhammad που διατηρεί την καντίνα στην παραλία αναφέρει πως εδώ τα πάντα είναι ήσυχα και πως ο κόσμος συνυπάρχει ειρηνικά. Όπως αναφέρει οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί είναι μισοί -μισοί.
Στο πάρκινγκ τα αυτοκίνητα είναι δίπλα δίπλα. Δεν έχει σημασία ποιος είναι από πού όπως μπορεί κανείς να δει και από τις πινακίδες .Ο καθένας κοιτάει τη δουλειά του και δεν νοιάζεται για το ποιος είναι ο διπλανός του λέει ο Amit.
Παλιά υπήρχαν αναφορές πως η είσοδος σε νεαρά άτομα που δεν συνοδεύονταν από τις οικογένειές τους απαγορευόταν. Πλέον όποιος πληρώνει τα 15$ εισέρχεται χωρίς να υπάρχει ηλικιακός περιορισμός.