Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κτίρια της πόλης

Ο Διονύσης Α. Ζήβας παρουσιάζει στον Αρχιτεκτονικό Οδηγό Αθηνών (εκδ. Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς) τις κατόψεις των 180 σημαντικότερων κτιρίων της πρωτεύουσας. Μία σπάνια έκδοση!

Κτίρια της πόλης

1. Nέο Μουσείο Ακρόπολης


Σύγχρονο, μεγάλων διαστάσεων κτίριο, ειδικά σχεδιασμένο για την έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα και των άλλων μνημείων της Ακρόπολης.

2. Α΄ Νεκροταφείο


Το παλαιότερο και κυριότερο νεκροταφείο της πόλης. Ιδρύθηκε πιθανώς πριν από το 1837 και επεκτάθηκε αργότερα. Κατασκευή προπύλου το 1939.
Μεταξύ των λεωφόρων Βασιλίσσης  Όλγας, Βασιλίσσης Αμαλίας, Ανδρέα Συγγρού, Αρδηττού και Αθανασίου Διάκου.

3. Μέγαρο Μετοχικού Ταμείου Στρατού

Το μεγαλύτερο κτιριακό συγκρότημα του κέντρου της πόλης στη θέση των παλαιών βασιλικών στάβλων. Κατασκευάστηκε (σταδιακά) μεταξύ 1927 και 1938. Το 1932 ολοκληρώνεται και λειτουργεί το επί της οδού Σταδίου τμήμα, ενώ το 1938 ολοκληρώνεται και η πλευρά της οδού Πανεπιστημίου. Σήμερα, στη θέση του λειτουργεί μεγάλο εμπορικό κέντρο.

4. Ακρόπολη


Το σπουδαιότερο μνημειακό σύνολο της αρχαίας  και της νεότερης πόλης. Πάνω στον Ιερό Βράχο και γύρω από αυτόν, τα σημαντικότερα μνημεία της κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής.

5. Αμερικανική Πρεσβεία


Σύγχρονο εμβληματικό κτίριο, με σαφείς αναφορές στην κλασική ελληνική παράδοση, όπως το περιστύλιο και το εσωτερικό αίθριο. Κατασκευή: 1959-1961 από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους.

6. Εθνικός Κήπος


Από τις λίγες μεγάλες επιφάνειες πρασίνου της πόλης (έκταση: 160 στρέμματα). Κήπος των Βασιλικών Ανακτόρων αρχικά (1836), σε σχέδια του μηχανικού Χοχ.

7. Ακαδημία Αθηνών


Ιδιαίτερα σημαντικό νεοκλασικό κτίριο, ιωνικού ρυθμού. Μαζί με τα κτίρια του Πανεπιστημίου και της Εθνικής Βιβλιοθήκης συγκροτούν τη λεγόμενη Αθηναϊκή Τριλογία. Κατασκευή: 1859 -1887. Στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου, Σίνα, Ακαδημίας και Πατριάρχου Γρηγορίου Ε'.

8. Καπνικαρέα


Βυζαντινός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, του τέλους του 11ου αι. Προσθήκη παρεκκλησίου της Αγίας Βαρβάρας και νάρθηκα τον 12ο αι. Στο εσωτερικό, τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου (20ός αι.). Βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Ερμού, Καπνικαρέας και Καλαμιώτου.

9. Εθνικό Θέατρο


Σημαντικό κτίριο της ύστερης νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, διώροφο, το κεντρικό τμήμα της όψης του οποίου θυμίζει τη δυτική όψη της Βιβλιοθήκης του Αδριανού, στην Πλάκα. Κατασκευή: 1895-1901. Στο οικοδομικό τρίγωνο μεταξύ των οδών Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Μενάνδρου, Σατωβριάνδου και Κουμουνδούρου.

10. Νομισματικό Μουσείο


Ιδιαίτερα αξιόλογο κτίριο, κατασκευής 1891, στην οδό Πανεπιστημίου. Νεοαναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, γνωστό και ως «Ιλίου Μέλαθρον».

11. «Μεγάλη Βρετανία»


Το γνωστότερο ξενοδοχείο της πόλης στην πλατεία Συντάγματος. Μετατράπηκε σε ξενοδοχείο το 1957 από τον αρχιτέκτονα Emile Vogt και τον μηχανικό K. Bουτσινά.

Διονύσης Α. Ζήβας, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς,σελ.: 144, τιμή: €20,00