Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Έχει μείνει κανείς χωρίς τατουάζ;

Τόνοι μελανιού διακοσμούν καθημερινά το δέρμα των Ελλήνων.

Έχει μείνει κανείς χωρίς τατουάζ;

Όσοι γεννήθηκαν τα '80s απενοχοποίησαν πλήρως την άλλοτε συνδεδεμένη με την παραβατικότητα και το περιθώριο συνήθεια, ενώ όσοι ανήκουν στην αμέσως επόμενη δεκαετία, την πέρασαν σε άλλο επίπεδο... Φώτο: Γιώργος Πλανάκης / LIFO

Περνώντας μετά τα μεσάνυχτα από τον κεντρικό δρόμο στο Φαληράκι της Ρόδου, ένα βράδυ αρχές Σεπτεμβρίου, μέτρησα τουλάχιστον 3 μεγάλα tattoo studios, τα οποία, παρά το προχωρημένο της ώρας, ήταν γεμάτα κόσμο. Προφανώς, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις απευθύνονται ως επί το πλείστον στους τουρίστες του συγκεκριμένου θερέτρου, οι οποίοι μέσα στο μεθύσι και το όλο διονυσιακό κλίμα που επικρατεί δεν διστάζουν να «χτυπήσουν» ένα νέο τατουάζ, χωρίς καν να έχουν προετοιμάσει από πριν το στυλ ή το σχέδιο που επιθυμούν.

Σε ένα συμφωνούν όλοι: πριν σχεδιάσεις επάνω σου κάτι που θα σημαδέψει ανεξίτηλα το δέρμα σου, πρέπει να έχεις καταλήξει στο σωστό σχέδιο, στον σωστό καλλιτέχνη και να εμπιστευτείς κάποιο studio με πιστοποίηση και εμπειρία, ειδάλλως μπορεί να δεις το αποτέλεσμα να κοσμεί κάποια από τις σπαρταριστές σελίδες στα social media που φιλοξενούν ανεκδιήγητα τατουάζ.


Ωστόσο, η παραπάνω παρατήρηση θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αρκετά ενδεικτική του πόσο μαζική έχει γίνει η δερματοστιξία στις μέρες μας. Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 300 πιστοποιημένα κέντρα δερματοστιξίας, με τα μισά να εδρεύουν στον Νομό Αττικής. Όσοι γεννήθηκαν τα '80s απενοχοποίησαν πλήρως την άλλοτε συνδεδεμένη με την παραβατικότητα και το περιθώριο συνήθεια, ενώ όσοι ανήκουν στην αμέσως επόμενη δεκαετία, την πέρασαν σε άλλο επίπεδο. Μια βόλτα σε μια παραλία το καλοκαίρι ή σε ένα γυμναστήριο όλο τον χρόνο αρκεί. Οι Έλληνες «χτυπούν» αβέρτα και μαζικά και οι περισσότεροι συμφωνούν πως άπαξ και ξεκινήσεις, δύσκολα το ελέγχεις. Ο καθένας έχει πλέον άποψη επί του θέματος και μπορεί να τεκμηριώσει γιατί κάνει ή γιατί δεν κάνει τατουάζ στο σώμα του – πάντως, σίγουρα το έχει επεξεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, τα τατουάζ έχουν κάνει την εμφάνισή τους και σε χώρους «άβατους» μέχρι πρότινος, όπως οι τράπεζες και οι δημόσιες υπηρεσίες, όπου οι εργαζόμενοι σπανίως διέθεταν εκτεθειμένα κομμάτια δέρματος διακοσμημένα, κι έτσι ακολουθούμε κατά πόδας τα ήθη του εξωτερικού, έχοντας αφήσει μόνο τους «παλιούς» να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στη δερματοστιξία.

Οι Έλληνες «χτυπούν» αβέρτα και μαζικά και οι περισσότεροι συμφωνούν πως άπαξ και ξεκινήσεις, δύσκολα το ελέγχεις... Φώτο: Γιώργος Πλανάκης / LIFO


Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στο πρόσφατο, όγδοο κατά σειρά Athens Tattoo Convention, που διεξήχθη τον προηγούμενο Μάιο στο Γήπεδο Tae Kwon Do και διήρκεσε τρεις μέρες, πάνω από 20.000 επισκέπτες έκαναν τη βόλτα τους και μπορούσες να δεις ακόμα και οικογένειες ολόκληρες, ενώ 256 tattoo artists από όλο τον κόσμο και περίπου 300 περίπτερα έδωσαν το παρών στη μεγάλη αθηναϊκή γιορτή του τατουάζ. Η Θεσσαλονίκη, φυσικά, δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω, αφού με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε αντίστοιχη συνάντηση για πρώτη φορά πριν από λίγες εβδομάδες, το ThessalonINK, ενώ για τις πρώτες δύο ημέρες του Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένο και το 1ο Balkan Thessaloniki Tattoo Convention. Εν τω μεταξύ, η σελίδα του Heratbeat Ink στο facebook, του πρώτου θεματικού ελληνικού site για το τατουάζ, κοντεύει τους 20.000 followers.

Παρά τη μαζική ανταπόκριση των τελευταίων ετών, η δερματοστιξία μόλις πρόσφατα άρχισε να αντιμετωπίζεται ως τέχνη με τη «μουσειακή» έννοια του όρου και να βρίσκει τη θέση της σε καλλιτεχνικούς χώρους που δεν χαρακτηρίζονται απαραίτητα ως «underground» ή «urban»... Φώτο: Γιώργος Πλανάκης / LIFO


Παρά τη μαζική ανταπόκριση των τελευταίων ετών, η δερματοστιξία μόλις πρόσφατα άρχισε να αντιμετωπίζεται ως τέχνη με τη «μουσειακή» έννοια του όρου και να βρίσκει τη θέση της σε καλλιτεχνικούς χώρους που δεν χαρακτηρίζονται απαραίτητα ως «underground» ή «urban». Πρόσφατα το λονδρέζικο Somerset House διοργάνωσε σχετική έκθεση με έργα 70 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, ενώ πριν από λίγες μέρες κατέβηκε, ύστερα από 5 επιτυχημένους μήνες, η έκθεση «Tatoueurs, Tatoués» του παριζιάνικου μουσείου Quai Branly, πιθανότατα η μεγαλύτερη με θέμα το τατουάζ που έχει γίνει ποτέ. Η τελευταία εξερευνούσε την ιστορία της δερματοστιξίας από τον 18ο αιώνα ως σήμερα, παρουσιάζοντας από τον κοινωνικό, θρησκευτικό και μυστικιστικό της ρόλο στους ιθαγενείς της Αφρικής και της Πολυνησίας, μέχρι τις φυλετικές και εγκληματικές προεκτάσεις στις δυτικές κοινωνίες του 20ού αιώνα.

Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 300 πιστοποιημένα κέντρα δερματοστιξίας, με τα μισά να εδρεύουν στον Νομό Αττικής... Φώτο: Γιώργος Πλανάκης / LIFO


Σε ένα συμφωνούν όλοι: πριν σχεδιάσεις επάνω σου κάτι που θα σημαδέψει ανεξίτηλα το δέρμα σου, πρέπει να έχεις καταλήξει στο σωστό σχέδιο, στον σωστό καλλιτέχνη και να εμπιστευτείς κάποιο studio με πιστοποίηση και εμπειρία, ειδάλλως μπορεί να δεις το αποτέλεσμα να κοσμεί κάποια από τις σπαρταριστές σελίδες στα social media που φιλοξενούν ανεκδιήγητα τατουάζ, όπως το εξαιρετικά δημοφιλές «Αθάνατο Ελληνικό Τατού», που αριθμεί κάτι λιγότερο από 50.000 followers. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το επίπεδο της δερματοστιξίας έχει ανέβει κατακόρυφα στην Ελλάδα και τα εγχώρια studios δεν έχουν να ζηλέψουν απολύτως τίποτα από τους μεγάλους ναούς του τατουάζ του εξωτερικού, από άποψη υγιεινής, υπηρεσιών και καλλιτεχνικής αυτάρκειας, όποιο κι αν είναι το στυλ της δημιουργίας που θες να χαράξεις πάνω σου. Επειδή, όμως, αυξάνονται αυτοί που καταφεύγουν στην πλαστική χειρουργική για να αφαιρέσουν κακοφτιαγμένα σχέδια που έχουν βαρεθεί ή απλώς δεν τους εκφράζουν πια –μια χρονοβόρα διαδικασία που κοστίζει–, για να μη χρειαστεί να φτάσετε κι εσείς ως εκεί, σας προτείνουμε παρακάτω μερικά από τα καλύτερα studios που λειτουργούν αυτήν τη στιγμή στην πόλη.

7th Sens Tattoo & Body Piercing
Σαπφούς 106, Καλλιθέα, 210 9569660

7th Sens Tattoo & Body Piercing


Άνοιξε πριν από 3 χρόνια, όταν ο Δημήτρης Βασιλειάδης (Jima) αποφάσισε να δημιουργήσει έναν δικό του, προσωπικό χώρο, ώστε να δώσει σε όσο περισσότερους μπορεί τέχνη αποτυπωμένη σε δέρμα. Με το που περάσεις την πόρτα του 7th Sense αισθάνεσαι ότι μπαίνεις σε ένα old school αρχοντικό, με αρκετές πινελιές hard rock και άπειρη δόση έμπνευσης. Ο Jima και η ομάδα του ειδικεύονται στα realistic black & grey, αλλά βασικός τους στόχος και επιδίωξη είναι ο κάθε πελάτης να φεύγει με αυτό ακριβώς που είχε ονειρευτεί, φροντίζοντας ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια.

 

Athens Tattoο
Ερμού 6 (εντός στοάς 1ου ορόφου), Σύνταγμα, 210 3248158, www.athenstattoo.gr

Athens Tattoο


Είναι το πιο κεντρικό tattoo studio της πόλης. Εδώ και έναν χρόνο λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση. Στο δυναμικό του έχει όλο και περισσότερους νέους tattoo artists με επιρροές από την κουλτούρα του tattoo και του εξειδικευμένου piercing, αλλά δεν μένει εκεί, αφού χάρη σε μια πλήρη γκάμα προϊόντων aftercare δίνει έμφαση στη φροντίδα και την επούλωσή τους. Extra tip: Μέσα στον Νοέμβριο ετοιμάζεται να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τη συλλογή του σε accessories και σκουλαρίκια παντός τύπου με το νέο κατάστημά του σε ισόγειο χώρο της Ερμού.

Paroxysm
Λιμπονά 5, πλατεία Αγίας Ειρήνης, 210 8673461, facebook: paroxysm tattoo, eratojewellery.com

Paroxysm


Πριν από δύο χρόνια, ένα από τα πιο ιστορικά tattoo studios της πόλης μεταφέρθηκε στο κέντρο της Αθήνας και συνεργάστηκε με την καταξιωμένη σχεδιάστρια κοσμημάτων erato σε ένα μοναδικό art-space, το Popeye Loves Olive. Ο ιδρυτής του Paroxysm Tattoo, Γιάννης Μπαρουξής, συνεργάζεται με ένα από τα πιο δυνατά crews της πόλης, δημιουργώντας custom, free hand, γεωμετρικά και old school σχέδια που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς πελάτες, ακόμα και τους vegan, αφού τα μελάνια του studio δεν περιέχουν καθόλου ζωικά προϊόντα. Η erato με τη σειρά της σχεδιάζει κοσμήματα minimal αισθητικής και διοργανώνει εκθέσεις σύγχρονου κοσμήματος, φιλοξενώντας καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.