Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

25 έρημα ρετροφουτουριστικά μνημεία της Γιουγκοσλαβίας (ποιάς;)

Αποπνέουν αλλόκοτη μεγαλοπρέπεια για να δείξουν την εμπιστοσύνη τους στη δύναμη της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας. <br> <br> Οι κατασκευές αυτές ανατέθηκαν από τον πρόεδρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας Josip Broz Tito, στις δεκαετίες '60 και '70 για να τιμήσουν τους τόπους όπου έλαβαν χώρα οι μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ή υπήρξαν στρατόπεδα συγκέντρωσης. <br> Τα μνημεία είχαν σχεδιαστεί από διαφορετικούς γλύπτες (Dušan Džamonja, Vojin Bakić, Miodrag Živković, Jordan και Iskra Grabul, για να αναφέρουμε μερικούς) και διάφορους αρχιτέκτονες (Bogdan Bogdanović, Gradimir Medaković...). Στη δεκαετία του 1980 προσέλκυαν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Μετά τη διάλυση της Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αφέθηκαν στη μοίρα τους και η συμβολική τους σημασία χάθηκε.

25 έρημα ρετροφουτουριστικά μνημεία της Γιουγκοσλαβίας (ποιάς;)

Από το 2006 έως το 2009, ο φωτογράφος Jan Kempenaers περιόδευσε σε όλη την περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας (σήμερα Κροατία, Σερβία, Σλοβενία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, κλπ.) με τη βοήθεια ενός χάρτη μνημείων του 1975, φέρνοντας μπροστά στα μάτια μας μια σειρά από μελαγχολικές, αλλά εντυπωσιακές εικόνες.

Podgarić
Petrova Gora
Kosmaj
Tjentište
Kruševo
Kozara
Grmeč
Ilirska Bistrica
Jasenovac
Sanski Most
Niš
Košute
Korenica
Knin
Makljen
Tjentište
Kolašin
Kadinjača
Mitrovica
Brezovica
Kamenska
Ostra
Sisak
Nikšić
Sinj
Zenica

Οι φωτογραφίες του θέτουν ένα ερώτημα: μπορούν αυτά τα πρώην μνημεία να εξακολουθούν να θεωρούνται έργα τέχνης; Από τη μία η φυσική τους ερειπωμένη κατάσταση αλλά και η θεσμική αμέλεια αντανακλούν μια γενικότερη κοινωνική και ιστορική φθορά. Και από την άλλη εξακολουθούν να διαθέτουν αλλόκοτη ομορφιά χωρίς όμως συμβολική έννοια.