Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η ιστορία του σύγχρονου τατουάζ από τους Ινδιάνους ως τους χίπστερς

Μια πληθωρική ιστορία γραμμένη με μελάνι πάνω στο ανθρώπινο σώμα σε μία πρωτότυπη έκθεση στη Νέα Υόρκη

Η ιστορία του σύγχρονου τατουάζ από τους Ινδιάνους ως τους χίπστερς

Για περισσότερα από 300 χρόνια η Νέα Υόρκη έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του σύγχρονου τατουάζ, από τις ρίζες του που ανάγονται στην τέχνη του σώματος των αυτόχθονων Αμερικάνων έως τον τρόπο που η τεχνική του υιοθετήθηκε από τους ναυτικούς της αποικιοκρατικής Νέας Υόρκης και από την απαγόρευσή του το 1961 για τρεις δεκαετίες ως την επακόλουθη ανάπτυξη της underground κουλτούρας του. Η ποικιλόμορφη αυτή ιστορία διερευνάται στο Tattooed New York, μια πρωτότυπη έκθεση που παρουσιάζεται στο New-York Historical Society.

 Στην έκθεση που διαρκεί μέχρι τις 30 Απριλίου παρουσιάζονται περισσότερα από 250 έργα που χρονολογούνται από τις αρχές του 18ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Ανάμεσα σ' αυτά είναι οι χαλκογραφίες Four Indian Kings που χρονολογούνται από το 1710 και παρουσιάζουν τα πορτρέτα των βασιλιάδων των Μοχώκ και των Μοϊκανών οι οποίοι ταξίδεψαν στο Λονδίνο αναζητώντας βοήθεια εναντίον των Γάλλων και των συμμάχων τους. Ο βασιλιά της φυλής των Μοχώκ απεικονίζεται με μαύρα γραμμικά μοτίβα να καλύπτουν το στήθος και το πρόσωπό του. Εκτίθεται επίσης το εικονογράφημα (1706) ενός πολεμιστή της φυλής Σενέκα που επιδεικνύει τα τατουάζ του. Στα πιο σημαντικά σημεία της έκθεσης ανήκει το ηλεκτρικό στυλό του Thomas Edison και τα μηχανήματα τατουάζ των αρχών του 20ου αιώνα. Παρουσιάζονται επίσης κάποια σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα από τις πρώτες κοινότητες των ένθερμων οπαδών του τατουάζ- αυτόχθονες, ναύτες και στρατιώτες και «κυρίες με τατουάζ»-,  μια μεγάλη ποικιλία σχεδίων από τους πρωτοπόρους του μοντέρνου τατουάζ στη γειτονιά του Bowery και έργα mainstream εικαστικών καλλιτεχνών από την εποχή της απαγόρευσης αλλά και των εκλεκτών tattoo artists της Νέας Υόρκης σήμερα. Την έκθεση επιμελήθηκε ο Cristian Petru Panaite. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ο βασιλιάς των Μοχώκ, χαλκογραφία των αρχών του 18ου αιώνα από τον John Simon. Credit New-York Historical Society Library.
Η γνωστή ως Nora Hildebrandt, φωτογραφημένη από τον Charles Eisenmann. Αυτή η γυναίκα είχε περισσότερα από 300 τατουάζ και αποτελούσε ζωντανό έκθεμα στο τσίρκο Barnum & Bailey. Credit Collection of Adam Woodward
La Belle Irene, άγνωστου φωτογράφου, περ.1880.
La Belle Irene, άγνωστου φωτογράφου, περ.1880.
"La Belle Irene". Η όμορφη Ειρήνη σε γαλλική καρτ ποστάλ του 1890.
Αετός και Ασπίδα, Samuel O’Reilly (1854-1909), περ. 1875-1905. Συλλογή: Lift Trucks Project. Ο O'Reilly ήταν ένας καλλιτέχνης του τατουάζ από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το πρώτο ηλεκτρικό μηχάνημα τατουάζ στις 8 Δεκεμβρίου, 1891. Άρχισε να χτυπάει τατουάζ στη Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του 1880.
Η Lady Viola "η πιο όμορφη γυναίκα με τατουάζ στον κόσμο", περ. 1920. Η Lady Viola γεννήθηκε το 1898 στο Κεντάκι και το πραγματικό της όνομα ήταν Ethel Martin Vangi. Άρχισε να χτυπάει τατουάζ το 1920 με τον Frank Graf και σύντομα έγινε γνωστή ως «η πιο όμορφη γυναίκα με τατουάζ». Εργάστηκε σε μουσεία και συμμετείχε στο Thomas Joyland Show μέχρι τα 73 της χρόνια.
Η Lady Viola (Ethel Vangi), άγνωστου φωτογράφου, περ. 1920.
Ed Smith, αυτοπορτρέτο που δείχνει το κομμάτι Rock of Ages back, περ. 1920. Συλλογή Adam Woodward.
Αγαλματίδιο από το τατουατζίδικο του Charlie Wagner στην πλατεία Chatham, περ. 1930.
“Painless”. Ο Jack Tyron με τα τατουάζ του από τον Charlie Wagner και τον Lewis (Lew) Alberts.
Thomas Edison (1847–1931). Ηλεκτρική πένα (επινικελωμένη με ηλεκτρικό κινητήρα), 1876.
Bob Wicks (1902-1990), περ. 1930. Συλλογή του Ohio Tattoo Museum
Eli Jacobi (1898-1984), περ/ 1935. New-York Historical Society Library
Ace Harlyn (active c. 1930-40), Ο Charlie Wagner κάνει τατουάζ στη Millie Hull,1939. Συλλογή του Brad Fink, Daredevil Tattoo NYC
Η Millie Hull κάνει τατουάζ στο στούντιό της. Η Millie Hull θεωρείται η μητέρα του σύγχρονου τατουάζ.
Ο Charlie Wagner κάνει τατουάζ στο στούντιό του.
Irving Herzberg (1915-1992). Τατουατζίδικο στο “Coney Island Freddie” ακριβώς πριν την απαγόρευση του τατουάζ στη Νέα Υόρκη, 1961. Brooklyn Public Library
Tony D’Annessa (b. 1935). Σχέδια στο παράθυρο του τατουατζίδικου του Tony D’Annessa στη W. 48th Street, περ. 1962. Από τη συλλογή του Tony D’Annessa και του Dave Cummings, PSC Tattoo, Μόντρεαλ. Ο Tony D’Annessa είναι ίσως ο πιο παλιός tattoo artist του Καναδά.
Ο John Wyatt (b. 1942).
Ruth Marten (b. 1949), 1977.
Maury Englander (b. 1943),Οικογένεια με τατουάζ, 1998. © Maury Englander, All Rights Reserved
Η δουλειά της Νεουρκέζας tattoo artist, Michelle Myles στον Evan Hall.
Οι οργιώδεις φαντασιώσεις της Virginia Elwood στον Noah Michelson, 2016.