in

Δεμένη ελληνική οικογένεια, αυτή η μάστιγα

Tο αφήγημα της δεμένης ελληνικής οικογένειας είναι βρόχος που πνίγει όλα τα μέλη της και ιδίως τις γυναίκες.

Tο αφήγημα της δεμένης ελληνικής οικογένειας είναι βρόχος που πνίγει όλα τα μέλη της και ιδίως τις γυναίκες. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

annie spratt Ar9j8V6oMzo unsplash 1

Κάθε φορά που ακούω νέους ανθρώπους, εικοσάρηδες και τριαντάρηδες, να κάνουν σαν τρελοί να επισκεφτούν το πατρικό τους ή να ξεστομίζουν φράσεις όπως: “οικογένεια μόνο, σαν τη φροντίδα της μάνας δεν υπάρχει!”, συγχύζομαι.

Σκέφτομαι ότι ή αυτοί είναι μαμόθρεφτα ή εγώ έχω το πρόβλημα. Μετά από χρόνια ματαιώσεων, στενοχώριας και θυμού κατέληξα πως το αφήγημα της δεμένης ελληνικής οικογένειας είναι βρόχος που πνίγει ΟΛΑ τα μέλη της, ιδίως τις γυναίκες.

Μεγάλωσα σε επαρχία, σε κλειστό και συντηρητικό περιβάλλον. Οι γονείς μου από φτωχές οικογένειες, παντρεύτηκαν νέοι, επειδή έτσι κάνει όλος ο κόσμος ή επειδή πίστεψαν πως ήρθε η ώρα τους να κάνουν οικογένεια. Μεγάλωσαν εμένα και τον αδερφό μου με στερήσεις, σκληρή δουλειά, για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, να μας δώσουν την εκπαίδευση που θεωρούσαν σωστή και να σπουδάσουμε, μιας και οι ίδιοι δεν κατάφεραν να σπουδάσουν.

Γι’ αυτό όχι απλώς μας έστειλαν να μάθουμε γλώσσες, μουσική κλπ αλλά συμμετείχαν ενεργά στη μελέτη μας, ώστε να παίρνουμε πάντα τους καλύτερους βαθμούς. Το τι σφαλιάρα και τι μαλλιοτράβηγμα έχω φάει από τον πατέρα μου, επειδή δεν έλυσα σωστά το πρόβλημα στην αριθμητική, δεν λέγεται.

Και φυσικά οι συγκρίσεις με συμμαθητές και συμμαθήτριες ήταν στην ημερήσια διάταξη: 19 πήρες; Η τάδε τι πήρε, 20; Εεε, κρίμα, σε πέρασε! Όλη η μαθητική μου ζωή ένας αγώνας δρόμου: να πρωτεύσω, να βγάλω 20, να “φάω” τους άλλους. Έγινα ανταγωνιστική, κάτι μ’ έτρωγε όταν άλλοι τα κατάφερναν καλύτερα από μένα κι από πάνω οι γονείς να ρίχνουν λάδι στη φωτιά υποδαυλίζοντας το άγχος, τη ζήλια και το αίσθημα μειονεξίας που θέριευε μέσα μου.

Πάντα φοβόμουν να τους πω ότι κάποιος άλλος πήρε καλύτερο βαθμό, γιατί θα ακολουθούσε κατσάδιασμα. Γενικώς τους φοβόμουν σε όλη την παιδική και εφηβική μου ηλικία, γιατί είχαν εύκολες τις φωνές και τη χειροδικία. Θυμάμαι να με μαλώνουν, ο πατέρας να φωνάζει και να με χτυπάει κι ο μικρός μου αδερφός να μπαίνει στο δωμάτιό του και να κλείνει τα αυτιά του (ακόμη και σήμερα ξυπνά μέσα του εκείνος ο φόβος, κάθε φορά που ακούει φωνές και τσακωμούς).

Μας αγκάλιαζαν και μας φιλούσαν, μας έλεγαν πως μας αγαπούν πολύ, αλλά με την ίδια ευκολία σήκωναν χέρι και ύψωναν φωνή. Στο σχολείο ούτε λόγος για παρέες. Είχα κάποιες αλλά ένιωθα σαν να μην τις είχα. Και πώς να τις έχω, όταν πίσω απ’ την πλάτη μου έλεγαν διάφορα; Για όλους ήμουν το “φυτό”. Οι φίλες ήταν ντυμένες σαν έφηβες της ηλικίας τους κι εγώ σαν δωδεκάχρονο.

Μονίμως να μου μετρούν το μήκος της φούστας σε γυμνάσιο και λύκειο (δεν ζούσα στα 90ς, στην εποχή του Πάγκαλου ζούσα), μην τυχόν και δει ο κόσμος ότι η κόρη τους είναι ντυμένη σαν π@@@@α.

Τα φλερτ απαγορευμένα: είσαι μικρή για έρωτες, αυτά φέρνουν εγκυμοσύνες από τα 16, θα παρατήσεις το διάβασμα, όποιον και να βρεις θα σε εκμεταλλευτεί και μετά θα σε παρατήσει. Για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ούτε κουβέντα, δεν ήξεραν τι να πουν, ήταν υπερβολικά πουριτανοί.

Μόνον η μάνα μου στα 12 μου είπε πέντε κουβέντες για την περίοδο και τέλος. Το σεξ ήταν άρρηκτα δεμένο με την αναπαραγωγή. Ακόμη και σήμερα αλλάζουν κανάλι όταν πετυχαίνουν ερωτικές σκηνές, είτε είναι μόνοι τους είτε είμαστε εμείς μπροστά. Γενικότερα η ιδέα ότι η κόρη θα κάνει σεξ κάποτε τους έφερνε τρόμο. Γι’ αυτούς ήμουν μια ασεξουαλική παιδούλα, που θα έκανε σεξ όταν θα έβρισκε τον έναν που θα την παντρευόταν.

Μία φορά κρυφάκουσαν τηλεφωνική συνδιάλεξή μου με συμμαθήτρια κι έμαθαν πως με φλέρταρε ένα αγόρι. Με πιέσεις και συναισθηματικούς εκβιασμούς με ανάγκασαν να τους τα πω όλα και να τους διαβεβαιώσω πως δεν θα έκανα κάτι μαζί του (που ούτως ή άλλως δεν θα έκανα, γιατί δεν μου άρεσε).

Η μάνα δεν δίστασε να με απειλήσει: αν μάθει ο πατέρας σου ότι έχεις κάνει κάτι με κανέναν, θα πάρει την καραμπίνα και θα σε καθαρίσει.

Παρενοχλήθηκα δύο φορές από συμμαθητές και μέχρι σήμερα δεν τους το έχω πει. Και γιατί να τους το πω, για να μου επιρρίψουν ευθύνες; Γι’ αυτούς το “καλό κορίτσι” και η “σεμνή γυναίκα” δεν παρενοχλούνται, γιατί δεν προκαλούν. Με τον αδερφό θα ήθελαν να είναι πιο ανεκτικοί αλλά δεν ήταν, μόνο και μόνο για να μην τους καταλογίσω άνιση μεταχείριση. Φλέρταρε κι αυτός με κανα δυο κορίτσια στο λύκειο και του απαγόρευσαν τα πάντα.

Πάλι η μάνα: με όλες τις βρωμιάρες πας και μπλέκεις! Ο πατέρας: θα σε τυλίξει καμία και θα μπλέξεις από τόσο μικρός!

Δεν φταίνε ποτέ οι άνδρες, πάντα οι “βρωμιάρες” φταίνε που τους κολλάνε αρρώστιες ή μένουν έγκυες επίτηδες.

Σπούδασα αυτό που ήθελα, αφού έκλαψα πολύ και χτυπήθηκα. Εσύ, μια άριστη μαθήτρια και να μην μπεις Νομική ή Ιατρική; Κι όταν έφυγα για σπουδές ανησυχούσαν, μην τυχόν και βρω κανέναν εκεί μακριά και με ξεγελάσει, έτσι άβγαλτο κι αθώο πράμα όπως ήμουν, ή παντρευτώ και φύγω μακριά τους. Είχαν πλάνο για μένα: σπουδές, επιστροφή, εύρεση δουλίτσας, εύρεση γαμπρού, μου δίνουν το σπίτι για προίκα, τους κάνω εγγόνια.

Φυσικά τους το κατέστρεψα με τις επιλογές μου, κάτι που μου καταλογίζουν μέχρι σήμερα. Με τους άνδρες ήμουν πάντα φοβισμένη, με ένα σωρό ταμπού γύρω από το σεξ. Έφτασα 21 για να κάνω σχέση, την οποία φυσικά δεν αποκάλυψα ποτέ στους γονείς–γενικότερα δεν τους μίλησα ποτέ για την προσωπική μου ζωή.

Γύρω στα 26 άρχισαν ν’ ανησυχούν, γιατί δεν τους έχω φέρει κάποιον, τι δεν πήγε καλά με εμένα. Μέχρι και γαμπρό προσπάθησαν να μου επιβάλουν, έναν άξεστο από τα μέρη μας που με φλέρταρε αλλά εγώ τον απέρριπτα επανειλημμένα.

Ομηρικοί καυγάδες με τον πατέρα μου, ο οποίος τον θεωρούσε ιδανική περίπτωση για μένα: καλό παιδί (σεξιστής και μισογύνης του κερατά), εργατικός (του πλένει τα σώβρακα η μανούλα), από οικογένεια γνωστή μας, ήσυχοι και νοικοκυραίοι (ρατσιστές, με φιλοχουντικές τάσεις, σεξιστές, ομοφοβικοί) με οικονομική άνεση, θα ζήσεις μια χαρά!

Να τον παντρευτώ δηλαδή και να έχω δύο κέντρα εξουσίας να με ελέγχουν: το σπίτι των γονιών μου και το σπίτι των πεθερικών. Και θα ήταν κάπως έτσι η ζωή μου, αν στη διάρκεια των σπουδών μου δεν παρεξέκλινα από την προδιαγεγραμμένη πορεία.

Άρχισα να διαβάζω και να πολιτικοποιούμαι. Γνώρισα τον φεμινισμό, εντάχθηκα σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο (όχι απόλυτα με τη στενή “κομματική” έννοια αλλά συμμετείχα ενεργά σε εκδηλώσεις, συζητήσεις κλπ) και γενικώς δεν άφηνα βιβλίο σε βιβλιοθήκη, διάλεξη στο πανεπιστήμιο, θεατρική παράσταση, ταινία σε κινηματογράφο που να μην διαβάσω/παρακολουθήσω. Ακούω σήμερα ανθρώπους να λένε πως οι σπουδές και τα πτυχία δεν σε κάνουν μορφωμένο και θέλω να τους βρίσω.

Οι σπουδές μου σε τομείς ανθρωπιστικών-κοινωνικών επιστημών με βοήθησαν να οραματιστώ για μένα έναν δρόμο που οι γονείς μου δεν μπορούσαν να διανοηθούν. Καθηγητές στο πανεπιστήμιο με παρότρυναν να συνεχίσω με μεταπτυχιακές σπουδές και το έκανα, επειδή δεν μπορούσα να διανοηθώ τον εαυτό μου να ζει μακριά από την έρευνα και τη μελέτη. Οι γονείς σε πανικό: τι τα θες αυτά, τα χρόνια περνάνε! Δεν το συνέχιζαν αλλά υπονοούσαν πως τα χρόνια περνάνε και θα μείνω στο ράφι.

Τελικά έμεινα στο ράφι, γιατί δεν ήθελα ούτε γάμο ούτε παιδιά. Από μικρή δεν οραματιζόμουν τον εαυτό μου ως σύζυγο και μητέρα (τζάμπα το παιχνίδι με κούκλες και κουζινικά) παρά μόνον ως επιτυχημένη σ’ αυτό που ονειρευόμουν να γίνω. Μολονότι ερωτεύτηκα πολύ κάποτε δεν κατάφερα να μείνω τελικά με κάποιον, διότι οι περισσότεροι που γνώριζα είτε δεν μου ταίριαζαν σαν χαρακτήρες είτε ήταν αυτό που ήθελα πάντα ν’ αποφύγω: σεξιστές και ανώριμοι που έψαχναν αντικαταστάτρια της μαμάς τους και υπηρέτρια, όχι σύντροφο.

Ζω μόνη, τα βγάζω δύσκολα πέρα οικονομικά αλλά ούτε στιγμή δεν μου πέρασε από το μυαλό πως η ζωή μου θα ήταν καλύτερη αν έβρισκα τον γαμπρό με τα λεφτά και ζούσα στο ωραίο σπίτι που θα μου έφτιαχναν οι γονείς μου. Θα ζούσα σε χρυσό κλουβί και δεν θα είχα μάθει όλα αυτά τα συναρπαστικά που έμαθα και με καθόρισαν ως άνθρωπο. Κοντολογίς, θα ήμουν άλλος ένας άνθρωπος χωρίς ταυτότητα και δική του πνευματική συγκρότηση.

Οι γονείς μου ακόμη περιμένουν τον γαμπρό, έστω και αργά (ανήκω στο γκρουπ 36-40). Οι συγκρούσεις μαζί τους με διέλυσαν ψυχολογικά, έπαθα burnout, για πολύ καιρό είχα παρατήσει σπουδές, εργασίες, δεν άντεχα να κάνω τίποτα. Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα για ψυχοθεραπεία αλλά έμαθα πολλά διαβάζοντας και κάνοντας συζητήσεις με ειδικούς.

Συνειδητοποίησα πως μεγάλωσα με δύο γονείς που φαινομενικά υπεραγαπούσαν τα παιδιά τους αλλά τα έπνιγαν με τις απαιτήσεις τους και τα κακοποιούσαν ποικιλοτρόπως.

Ανώριμοι οι ίδιοι, δεν απογαλακτίστηκαν ποτέ από τους γονείς τους και δεν έπαψαν ποτέ ν’ αποζητούν την αποδοχή τους. Έμειναν εγκλωβισμένοι σε μια αλυσίδα αλληλεξαρτήσεων και χειραγώγησης, στην οποία πρόσθεσαν κρίκους χειραγωγώντας τα παιδιά τους. Γεμάτοι συμπλέγματα, ενοχές και μισογυνισμό, διαιώνισαν όλη αυτή την παθολογία μεταλαμπαδεύοντάς τη σε μένα.

Ιδίως η μάνα, που παντρεύτηκε κι έκανε παιδιά σε πολύ νεαρή ηλικία (20), ένα κοριτσόπουλο χωρίς εμπειρίες, που από τον πατέρα του πέρασε στον σύζυγο κι έζησε για πάντα κλεισμένη στο σπίτι, υπηρετώντας άντρα, παιδιά και ηλικιωμένους. Η ίδια δηλώνει ευχαριστημένη με τη ζωή της, δεν θα άλλαζε τα παιδιά της με τίποτα στον κόσμο αλλά όταν τα παιδιά της έφυγαν για σπουδές εκείνη κλείστηκε κι άλλο στο σπίτι, έτρωγε κι έβαζε κιλά.

Σήμερα κάνει το ίδιο, προσφάτως έκανε και μια προσβολή πανικού κι ο γιατρός της είπε ότι έχει κατάθλιψη. Προσπάθησα να της εξηγήσω ότι χρειάζεται βοήθεια αλλά εκείνη μου λέει πως φταίω εγώ που δεν της δίνω λόγους για να χαίρεται (γάμο και εγγόνια). Ο πατέρας μου επίσης κατηγορεί εμένα για τη δυστυχία τους. Ντρέπονται να συναντήσουν τους φίλους τους, γιατί πιστεύουν πως όλος ο κόσμος τους κοροϊδεύει πίσω από την πλάτη τους που έχουν ανύπαντρη κόρη.

Στενοχωριέμαι να τους βλέπω σ’ αυτή την κατάσταση αλλά πρέπει να προστατεύσω τον εαυτό μου και να μην εμπλακώ σε άλλες συγκρούσεις μαζί τους, γιατί ακόμη είμαι ευάλωτη και δεν έχω συνέλθει από αυτά που με τραυμάτισαν.

Όσες φορές έκανα απόπειρες να τους μιλήσω γι’ αυτά, με αποκάλεσαν αχάριστη ή ψέλλισαν δικαιολογίες. Όταν θύμισα στη μάνα μου τη φράση με την καραμπίνα, αρχικά την αρνήθηκε, στη συνέχεια δικαιολογήθηκε πως ανησυχούσαν για μένα και προσπαθούσαν να με προστατέψουν από καταστάσεις που θα με πλήγωναν.

Η ανάμνηση ξύπνησε μέσα μου όταν πληροφορήθηκα τη γυναικοκτονία της κοπέλας στην Κέρκυρα με δράστη τον πατέρα της. Με το υπόλοιπο σόι έχω ελάχιστες επαφές, όλοι ίδιοι είναι, θρησκόληπτοι και συντηρητικοί. Δεν πέρασα γιορτές με την οικογένεια για πρώτη φορά φέτος λόγω λοκντάουν και δεν μου στοίχισε καθόλου.

Όταν ακούω νέα παιδιά να δηλώνουν πόσο δεμένα είναι με τους γονείς τους, ανησυχώ. Δεν ξέρω αν είναι υπερβολικό αυτό αλλά διαισθάνομαι ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε περιόδους κρίσεων όπως αυτή που διανύουμε, οι άνθρωποι ανακαλούν συχνά τις παραδοσιακές αξίες και προσκολλώνται σε αυτές αλλά μου φαίνεται προβληματικό αυτό.

Ακούω για κορίτσια 20,25,30 να συζητούν τα προσωπικά τους με τη μαμά και θυμώνω. Αυτό το “η καλύτερή μου φίλη είναι η μαμά μου, μόνον αυτή θέλει το καλό μου” το θεωρώ νοσηρό. Η μάνα μου το θεωρεί απόλυτα υγιές και το έχει παράπονο που ποτέ δεν της μιλούσα.

Οι γονείς δεν είναι φίλοι με τα παιδιά, δεν μπορούν να γίνουν και δεν χρειάζεται.

Ευχαριστώ τους γονείς μου για τα καλά που μου πρόσφεραν, για την οικονομική στήριξη στις σπουδές μου αλλά από κει και πέρα πρέπει να ζήσω τη ζωή μου.

Σε όσες κι όσους με ρωτούν γιατί δεν παντρεύομαι υπενθυμίζω τον μύθο του Αισώπου με τον σκύλο και τον λύκο:

Kαλύτερα ελεύθερη και νηστική, παρά χορτάτη και με κάποιον που θα συμπεριφέρεται σαν να είναι το αφεντικό μου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

54 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Blue moon
Blue moon
2 χρόνια πριν

Πάντα έψαχνα την αποδοχή των γονιών μου. Εβγαινα από το σπίτι και άκουγα την φωνή της μανα μου στο κεφάλι μου να μου λεει” τι φόρεμα είναι αυτο καθολου δεν σου παει ετσι χοντρή που εισαι. Και τα μαλλιά σου αχτενιστα που πας έτσι εξω χτενισου λιγο.” Και άλλαζα ρούχα. Μετά στην δουλεια. Με περιφρονουσαν και πάλι άκουγα τη φωνή της να μου λεει “πρέπει να σαι άριστη στη δουλεια σου να δουλεύεις ασταμάτητα και το αφεντικό σου να σε εκτιμάει να είσαι η καλυτερη” και έτσι δεν μιλουσα. Μέχρι τα 25 μου είχα βρει το καλο παιδι και ετοιμαζόμουν… Διαβάστε περισσότερα »

Blanca luna
Blanca luna
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Blue moon

Με συγκίνησε πολύ το σχόλιό σου, Blue Moon! Πόσο χαίρομαι που δεν ακολούθησες την προδιαγεγραμμένη πορεία-καταδίκη! Θέλει πολύ θάρρος αυτό που πέτυχες… ❤️

Tropique
Tropique
2 χρόνια πριν

Mάστιγα δεν είναι όλοι οι γονείς και η ελληνική οικογένεια ειναι και έτσι και αλλιως και πολύ αλλιώς και δε φαντάζεσαι πόσο αλλιώς. Αυτά τα τσουβαλιάσματα, καλό δεν είναι.

Scotland for Holidays
Scotland for Holidays
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tropique

Μας έγραψε την εμπειρία της η κοπέλα Tropique. Τα τσουβαλιάσματα που λες βασίζονται στην αντικειμενική παρατήρηση ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών υπάρχει η αντίληψη “η ζωή σου είναι και δική μου, είμαστε ένα”. Πολλοί γονείς αργούν να καταλαβουν ότι δεν είμαστε ένα. Κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν ποτέ! Στην περίπτωση της γράφουσας αυτό ισχύει και με το παραπάνω. Αυτό που διαφέρει ανά οικογένεια ειναι ο βαθμός διακριτικότητας και ωριμότητας των γονιών και πόσο έχουν ή δεν έχουν μάθει να βάζουν όρια στον ευατό τους. Κατά τα άλλα η δεμένη ελληνική οικογένεια παρουσιάζει και διάφορες παθογένειες.

Ανάλεκτη
Ανάλεκτη
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tropique

Tropique, συμφωνώ 100% μαζί σου. Προφανώς και δεν είναι όλοι έτσι, μάλιστα η συγκεκριμένη περίπτωση με χειροδικίες και καραμπίνες είναι ακραία. Δεν αμφιβάλλω ότι τα πέρασαν πολλοί και πολλές, δεν αμφιβάλλω πως κάποια στοιχεία ίσως φανούν οικεία σε κόσμο. Ωστόσο τα γράμματα στη στήλη δεν αποτελούν στατιστικό δείγμα: o άνθρωπος που δεν έχει τέτοιες εμπειρίες άλλωστε δεν θα γράψει, να πει τι άλλωστε, πόσο καλά την είχε; Και πάλι στο θέμα του τσουβαλιάσματος θα παρατηρήσω πως οι γονείς σου δεν είναι φίλοι σου (γονείς είναι) αλλά αν έχετε καλή σχέση γιατί να μην τους πεις τα δικά σου; Ο θυμός… Διαβάστε περισσότερα »

the_duck
the_duck
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tropique

Συμφωνώ και εμένα η οικογένεια μου είναι λίγο γραφική, αλλα υπάρχουν καλύτερες, υπάρχουν και χειρότερες. Και στο εξωτερικό πετάνε τη σκουφιά τους τα παιδια να πάνε στο πατρικό τους. Δεν σημαίνει ότι είσαι μαμακιας αν θες να περάσεις χρόνο με τους δικούς σου, ειδικά αν προέρχεται από μια υποστηρικτικη οικογενεια, και ναι, υπάρχουν και ελληνικές τέτοιες οικογένειες. Δεν μου αρέσουν καθόλου τα τσουβαλιασματα που βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες.

Lilipouas
Lilipouas
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  the_duck

Έτσι ακριβώς ξενόγλωσσο παπί. Για να μην ξεχάσουμε ότι κάποιοι δεν αντέχουν τις γιορτές μόνοι τους, παθαίνουν κρίσεις κατάθλιψης και η οικογένεια, όπως και αν είναι, είναι μια κάποια λυσις.
Βέβαια, αυτό το φροντίδα σαν την μάνα, μου έκανε λίγο κάπως, αλλά δε μου δείχνει μαμακια, ακάματη μου δείχνει που δεν φροντίζει τον εαυτό του

Marie
Marie
2 χρόνια πριν

Και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε επιστημονικά γι αυτό το είδος γονεων: γονείς ναρκισσοι! Χαρακτηριστικά αυτων: κάνουν παιδιά σπο κοινωνική πίεση,κοιτάνε να έχουν καλό προσωπείο στην κοινωνία ενώ στο σπίτι είναι σατραπηδες,” προδίδουν” την εμπιστοσύνη των παιδιών τους,τα χτυπάνε,τα κάνουν να φοβούνται, ασκουν κριτική,λεκτική βια όπως ύβρεις κ προσβολές,ασκούν συναισθηματική βια-απειλες-,τα κρατάνε με κάθε τρόπο στον έλεγχο τους είτε οικονομικά, είτε μέσω συναισθηματικων εκβιασμών, κάνουν guilt tripping σε όλα τα μέλη της οικογένειας τους, παρουσιάζονται πάντα ως το θυμα που ” θα με σκασετε” ” και θα πεθάνω εξαιτίας σας” ,πάντα φταίνε οι άλλοι για τα συναισθήματα που νιώθουν (… Διαβάστε περισσότερα »

Tsikaki
Tsikaki
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marie

Νομίζω ότι για την συγκεκριμένη διαταραχή θα πέσει πολύ συζήτηση στο μέλλον στο σάιτ.Χρειάζεται ενημέρωση. Δυστυχώς, ακόμα και τα ενήλικα παιδιά τέτοιων προσωπικοτήτων, αργούν να καταλάβουν ότι είναι θύματα κακοποίησης καθώς έχει κανονικοποιηθεί μέσα τους όλη η κατάσταση.

leas
leas
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marie

Μπορείς να μου πεις με ποιο τρόπο κάνεις διαγνώσεις στο ίντερνετ ώστε να μπορώ κι εγώ; ”Προφανώς” κιόλας, λες, δηλαδή απαράμιλλη σιγουριά βρε παιδί μου.
Που ξέρεις, μπορεί μετά αφού μάθω κι εγώ, να ανοίξουμε και γραφείο και ως ψ.

Marie
Marie
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

μεγάλωσα σε ένα τέτοιο κ@@ λοσπιτο. σαν να διάβαζα τη ζωή μου.. ξέρεις πόσες ώρες ψυχοθεραπειας έχω κάνει κ τι λεφτά έδωσα για να μάθω πως λέγεται αυτό που ζούσα?? δεν είναι κακό να πηγαίνουμε σε ψυχολογο, μόνο καλό αντλούμε. όπου κ αν ψάξεις, ότι βιβλίο κ αν διαβασεις-και πιστεψε με έχω διαβάσει πάρα πολλά για να πέφτω εξω- τα ίδια θα διαβάσεις. ακόμα κ στο Google να ψάξεις ναρκισσιστικη διαταραχή σε γονείς,θα δεις τα χαρακτηριστικά που γράφω παραπάνω συν άπειρα ακόμα… ας το παραδεχτούμε,ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτού του τύπου γονέα,έχει αυτή τη διαταραχή. γιατί κάνουμε ότι δε βλέπουμε… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marie

Βρε Marie, λυπάμαι ειλικρινά που μεγάλωσες σε τέτοιο περιβάλλον. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε διαγνώσεις, όση εμπειρία κι αν έχουμε από νάρκισσους και σε όποιο κακοποιητικό περιβάλλον κι αν έχουμε μεγαλώσει. Μπορούμε να γράψουμε τα χαρακτηριστικά των νάρκισσων, να πούμε ότι οι γονείς αυτοί θυμίζουν νάρκισσο αλλά όχι να το λέμε πέραν πάσης αμφιβολίας, ούτε να λέμε στην κοπέλα κατατάσσεσαι στην κατηγορία scapegoat. Αυτά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και καλό θα είναι να τα αντιμετωπίζουμε κι εμείς έτσι. Όχι διαγνώσεις, πίσω από το ψευδώνυμο κρύβεται άνθρωπος, δεν ξέρεις πώς θα το πάρει. Πες μπορεί, πες ίσως αλλά όχι… Διαβάστε περισσότερα »

Tsikaki
Tsikaki
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

Οι δικές μου σπουδές πάντως είναι πάνω στο αντικείμενο και δεν καταλαβαίνω γιατί σε τάραξε τόσο το σχόλιο της Marie, η οποία όντως περιέγραψε αρκετά σωστά τις συμπεριφορές αδιάγνωστων.Να σε ενημερώσω σε αυτό το σημείο ότι δεν λέγονται τυχαία αδιάγνωστοι.Τέτοιου είδους προσωπικότητες ποτέ δεν αναζητούν βοήθεια ειδικού και φυσικά δεν υπάρχει και θεραπεία.Το μόνο που έκανε η Marie ήταν να ενημερώσει. Δεν έκανε γνωμάτευση. Δεν λειτουργεί έτσι η γνωμάτευση. Πολύ καλώς κατά την γνώμη μου το ανέφερε.

leas
leas
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tsikaki

Πρώτα πρώτα δεν ταράζομαι τόσο εύκολα. Διάλογο κάνουμε. Αν είσαι του αντικειμένου, τότε πολύ περισσότερο από εμένα καλό θα ήταν να διαμαρτύρεσαι όταν γίνονται διαγνώσεις μέσω ίντερνετ αυθαίρετα. Μην συζητήσουμε τι σημαίνει νάρκισσος και αν ΠΟΤΕ αναζητούν οι νάρκισσοι βοήθεια ειδικού ή όχι, δεν είναι αυτή η κουβέντα. Άκου ποτέ. Και δεν υπάρχει και θεραπεία, λες. Μάλιστα. Δεν θα αρχίσω να αραδιάζω τίτλους επιστημονικών άρθρων και συγγραμμάτων που σε διαψεύδουν (αν και μπαίνω στον πειρασμό, ομολογώ), δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Η Marie μίλησε επιστημονικά και έβγαλε διάγνωση. ”Και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε επιστημονικά γι αυτό το είδος γονεων:… Διαβάστε περισσότερα »

Tsikaki
Tsikaki
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

Φυσικά και είναι κουβέντα αν αναζητούν βοήθεια. Απο την στιγμή που δεν το κάνουν εστιάζουμε στα θύματα.Δεν υπάρχει θεραπεία για ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, ούτε καν συνταγογράφηση. Ευχαρίστως να με διαψεύσεις. Περιμένω να μάθω λοιπόν για την ενδεδειγμένη (?)θεραπεία όχι με άρθρα και αναξιόπιστες μελέτες αλλά απο τον DSM.Μάλλον θα μου διέφυγαν επίσημα στοιχεία.Η Marie ως θύμα αναγνώρισε χαρακτηριστικά και μοτίβα που ξέρει απο πρώτο χέρι.Να μην υποτιμάς σε παρακαλώ τις εμπειρίες των θυμάτων στο να αναγνωρίζουν τέτοιου είδους προσωπικότητες και τακτικές .Το έχω ξανατονίσει ότι οι αναφορά σε νάρκισσους δεν συνιστά γνωμάτευση κι έχω επιχειρηματολογήσει και ως πρός το γιατί.Η… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tsikaki

Ναι είμαι ειρωνική (αλλά ψύχραιμη) όταν κρίνω ότι χρειάζεται, θα πρέπει να μάθεις καλύτερα τα επιρρήματα για να κάνεις σωστή χρήση τους, το ”ποτέ” που έγραψες πριν, σημαίνει άλλο πράγμα από το ”σπάνια” που έγραψες σε αυτό το σχόλιό σου. Ναι, οι νάρκισσοι ζητούν βοήθεια από ειδικό ΣΠΑΝΙΑ και όχι ΠΟΤΕ και αυτοί που το κάνουν δεν είναι απαραίτητα χαμηλά στην κλίμακα, αντίθετα μπορεί κάποιος να είναι και ψηλά. Εγώ δεν μιλάω στο περίπου, ακριβολογώ. Εσύ βέβαια μπορείς να μιλάς όπως θέλεις, αλλά κάποιος το παρατηρεί και σου το αναφέρει. Ως προς τη βιβλιογραφία διάβασε Kernberg, Kohut, Δημόπουλο και όλα… Διαβάστε περισσότερα »

Tsikaki
Tsikaki
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

Φούλ ειρωνία αλλά ουσία μηδέν. Μου προτείνεις βιβλιογραφία, σε ευχαριστώ. Επειδή ξέρω κι εγώ τι λέω ,ναι καλύτερα να το σταματήσεις εδώ.Συμπεριφέρεσαι σαν να μιλάμε για ψυχική νόσο και θές να σε πάρω στα σοβαρά; Ποιός σεβασμός στα θύματα;Στο θύμα κούνησες ήδη δάχτυλο (Marie) και φοβήθηκες κιόλας μήπως κάποιος που βιώνει όλη του την ζωή ως αποδιοπομπαίος τράγος, τρομάξει απο την λέξη ενώ το βιώνει στο πετσί του;Είναι τουλάχιστον αστείο.Γράφεις αντιφατικά πράγματα που δεν βγάζουν νόημα.Και να μπώ στον κόπο να αναλύσω όσα λές, τζάπα χρόνο χάνω.Για κακοποιητές η αλήθεια δεν νιώθω σεβασμό.Όσο για τα ψήγματα , μόνη σου το… Διαβάστε περισσότερα »

Marie
Marie
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

ο μόνος λόγος που δε διστάζω δευτερόλεπτο να γράψω τέτοια σχόλια όταν αναγνωρίζω τέτοιες καταστάσεις είναι γιατί ξέρω πολύ καλά τι συναίσθημα ντροπής κ μπερδεματος έχει στο κεφάλι του ένα θύμα ναρκισσου. χρόνια αναζητουσα να μάθω τι είναι αυτό που έκανε όλη την οικογένεια μου να φέρετε ετσι,πως το λένε,γιατί υπάρχει! Κ παρότι ήξερα πολύ καλά ότι η συμπεριφορά τους δεν έχει να κάνει με εμένα αλλά καθαρά με το δικο τους ψυχισμό, έψαχνα να βρω αυτό το κάτι…αυτό που θα ξεθολώσει το τοπίο μέσα στο κεφάλι μου κ θα μου δίνε απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που είχα! δεν… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marie

Μαζί σου για την ενημέρωση και τη βοήθεια, αλλά όταν λες με περισσή βεβαιότητα στην κοπέλα πως οι γονείς σου είναι νάρκισσοι και εσύ scapegoat, δεν είναι μόνο ότι κάνεις μια τεράστια προβολή, αυτό είναι το λιγότερο, είναι ότι αντί για βοήθεια μπορεί να την μπερδέψεις, της κολλάς αυτόματα μια ταμπέλα που ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ αν ισχύει και μπορεί να την αναστατώσεις, να την βάλεις σε λάθος μονοπάτι και να αρχίσει πχ να διαβάζει για scapegoat και να προσπαθεί να χωρέσει τον εαυτό της εκεί μέσα προκρούστια. Αν οι γονείς δεν είναι νάρκισσοι; Αν η κοπέλα δεν είναι scapegoat; Πώς μπορείς… Διαβάστε περισσότερα »

Ocelotoς
Ocelotoς
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

Αν διαβάσεις το κείμενο ξανά , πως φέρονταν στη γράφουσα , τι της έλεγαν , τα αισθήματα ενοχής και ευθύνης που της δημιουργούσαν για την δική τους δυστυχια (για αυτό και η ονομασία αποδιοπομπαίος τράγος) και ειδικά το σημείο που λέει πως έφυγε μακριά εφόσον αναγνώρισε την τοξικότητα της καταστασης , θα καταλάβεις πως δεν πρόκειται για αυθαίρετη ιντερνετικη διάγνωση αλλά για απλή κατανόηση κειμένου. Επίσης για άγνωστες αγγλικές λέξεις μπορείς να συμβουλευτείς το google , με 1 κλικ και έχεις τον ορισμό του empaths καθώς υπάρχει η εντύπωση πως το μπέρδεψες με το apaths . Καλό είναι αυτό να… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ocelotoς

Ocelotoς, απάντησα πιο πάνω στη Μarie. H ειρωνεία ήταν πρώτον γιατί έχω μια ευαισθησία σε θέματα ναρκισσιστικής διαταραχής και δεύτερον γιατί θεωρώ πως μια αυθαίρετη διάγνωση από το ίντερνετ από κάποιον άσχετο και μάλιστα με μια σιγουριά που δεν αφήνει χαραμάδα αμφιβολίας, δεν σέβεται ούτε τους θύτες ούτε τα θύματα.
Δεν πρόκειται για απλή κατανόηση κειμένου αυτό που είπε, μην τρελαθούμε τελείως.

Tsikaki
Tsikaki
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ocelotoς

@Ocelotos
Μού κάνανε εντύπωση αρκετά σχόλια σήμερα. Πάνω που θίγουμε ρε παιδιά το θέμα της Αγίας Ελληνικής οικογένειας, μας έπιασε κάτι σαν το #notallmen.Πόσες δεμένες οικογένειες ξέρουμε που πίσω απο το δέσιμο κρύβονται χίλια δυό άλλα.Σαφώς υπάρχουν και υγιείς οικογένειες αλλά η πλειοψηφία είναι;;;Ειδικά στην Ελληνική απόλυτα πατριαρχική κοινωνία;;;Θα περίμενα να καυτηριάσουμε το φαινόμενο κι όχι να τα βάλουμε με την γράφουσα. Κρίμα.

The black Moomin
The black Moomin
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tsikaki

Αυτό ακριβώς σκεφτόμουν διαβάζοντας τα σχόλια. Ίσως πρόκειται για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν κάνει οικογένεια και νοιώθουν ότι προσβάλλονται από το κείμενο, πράγμα που λέει πολλά if you ask me…

Σίσσυ η Σουσουράδα
Σίσσυ η Σουσουράδα
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

Εντάξει, δε σου αρέσουν οι ταμπέλες. Η Marie δε βγήκε με κάποια ιδιότητα ειδικού να τα πει αυτά αλλά βάση τις εμπειρίες της. Και εσύ ουσιαστικά της ακυρώνεις τον λόγο, λέγοντας “Είσαι ειδικός;;; τότε να μη μιλάς” και όταν σχολιάζει το tsikaki που το έχει σπουδάσει της ακυρώνεις τις σπουδές λέγοντας “δε ξέρεις τι λες, τσάμπα οι σπουδές”. Εγώ νιώθω οτι πιο πολύ εσύ κάνεις τον/την ειδικό. Καταλαβαίνω οτι έχεις μία ευαισθησία στο θέμα του ναρκισσισμού αλλά παράλληλα δε πιστεύω οτι αυτό σου δίνει δικαίωματα να γίνεσαι εριστικός/η σε ένα περιβάλλον που θέλουμε να νιώθει ο κόσμος ασφαλής και καλοδεχούμενος… Διαβάστε περισσότερα »

daria
daria
2 χρόνια πριν

Η ιστορία σου δύσκολη. Αλλά σε τι σε βοηθάει να κάνεις τις δικές σου προβολές στις ζωές των άλλων; Δεν μεγαλώσαμε όλοι στο ίδιο περιβάλλον. Εγω μεγάλωσα με μητέρα που άρχισε να μου μιλάει για το σεξ απο τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Και πατέρα που ποτέ του δεν μου επέβαλε τι να κάνω, και γενικώς ήμουν πάντα ελεύθερη να κάνω τις επιλογές μου και τα λάθη μου. Έτσι ανέπτυξα μια πάρα πολύ καλή σχέση μαζί τους που μου επιτρέπει να συζητάω τα πάντα. Δεν θα σου πω πως είμαστε φίλοι, ούτε οτι πραγματικά μοιράζομαι τα πάντα, αλλά ξέρω… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
2 χρόνια πριν

Πολύ σωστά Φωτεινή!
Έχουν γίνει άπειρες μελέτες για τη συσχέτιση απουσίας/ατροφικότητας του κοινωνικού κράτους και της “δεμένης” οικογένειας η οποία συνήθως έχει επιφορτιστεί επίσης και με την αναπαραγωγή κάθε είδους συντηρητισμού.

Να μην ξεχνάμε επίσης ότι, σε αυτές τις καθυστερημένες κοινωνίες, όλα λειτουργούν μέσω “γνωριμιών”, “βυσμάτων”, “διασυνδέσεων” και “υποχρεώσεων”, οπότε είναι ακόμα δυσκολότερο να βρεις μια δουλειά εάν δεν καταφύγεις σε αυτά τα κανάλια.

Enamorame Coqueteame
Enamorame Coqueteame
2 χρόνια πριν

Αχχ….κι η μάνα μου είναι από χωριό, και είχε πάντα μια αλλεργία στο να συζητάει το παραμικρό λιγάκι πιο ανοιχτά μαζί μου. Και μια φορά όταν ήμουν 6 χρόνων (6!!) κ μου άρεσε ένα λίγο μεγαλύτερο αγοράκι που ήταν γειτονακι μας στο σπίτι στο χωριό το καλοκαίρι, μου έκανε σε κάποια φάση με σοβαρό κ καθόλου αστειευόμενο τόνο “αν μεγαλώσετε μπορεί και να παντρευτείτε” (λες και δεν καταλάβαινε πόσο κουλό είναι να αρχίζεις κουβέντες για γάμους σε 6 χρόνων σκατό που δεν ξέρει που του παν τα 4). Επίσης μια φίλη μου έχει γονείς με καταγωγή κ ανατροφή από αραιοκατοικημένα… Διαβάστε περισσότερα »

Tsikaki
Tsikaki
2 χρόνια πριν

Πόσο θλιβερό κι αληθινό ταυτόχρονα…

Κιμ Απίθανη
Κιμ Απίθανη
2 χρόνια πριν

1) Οι γονείς αυτοί είναι αηδιαστικοί!
ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΟΙΙΙΙ!
2) Τί απέγινε ο αδερφός σου; Ανεξαρτητοποιήθηκε;
3) Ο παραλογισμός της πατριαρχίας:
Σε μεγαλώνουν από μικρή μαθαίνοντας σου ότι το σεξ είναι βρώμικο και κακό για τα κορίτσια αλλά στα 26 σου, μόνο, περιμένουν γαμπρό λες και με όλη αυτή την ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ που καταφέρατε να δώσετε στη κόρη σας,θα της είναι εύκολο να κάνει ερωτική σχέση

ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΟΙ!

Τρελό ηλεκτρόνιο
Τρελό ηλεκτρόνιο
2 χρόνια πριν

Είσαι πρότυπο! Μπράβο σου! Έχεις κάνει την επανάστασή σου και αυτό δεν είναι αυτονόητο.

κόκκινο αυγό
κόκκινο αυγό
2 χρόνια πριν

Σχεδόν κάρμπον κόπι μερικοί γονείς. Οι δικοί μου είχαν παράλογες απαιτήσεις για άριστους βαθμού αρχίζοντας από το γυμνάσιο. Γιατί μόνο 19 και όχι 20; Μούτρα, ψιλό ξύλο, πήγαινε στο δωμάτιο σου να παπαγαλίσεις κεφάλαια βιβλίων. Τόσο μεγάλο άγχος που είχα καούρα μέχρι το πανεπιστήμιο. Γνωστή και η φοβέρα να μην έχω γκόμενους μη γκαστρωθώ. Ντύσιμο ως δεκάχρονο μέχρι και μετά το πανεπιστήμιο: τα τζιν να είναι ευρύχωρα, η μπλούζες και τα παλτά να καλύπτουν τον κώλο. Και τώρα οι δικοί μου συχνά λένε ότι με πίεζαν για το καλό μου και πρέπει να είμαι ευγνώμων γιατί άλλοι σκοτώνουν τα παιδιά… Διαβάστε περισσότερα »