Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η ζωή μου μια εβδομάδα χωρίς καμία ανθρώπινη επαφή

Στο πλαίσιο καμπάνιας που φιλοδοξεί να βάλει τέλος στην αβάσταχτη μοναξιά των ηλικιωμένων, ένας άντρας δέχεται να περάσει 7 μέρες χωρίς φίλους, τηλέφωνο ή την οποιαδήποτε ανθρώπινη επικοινωνία

Η ζωή μου μια εβδομάδα χωρίς καμία ανθρώπινη επαφή

Θα μπορούσατε να αντέξετε μία εβδομάδα κατά την οποία δεν θα μιλούσατε με -απολύτως- κανέναν; Η βρετανική εκστρατεία που φιλοδοξεί να βάλει «τέλος στη μοναξιά» ζήτησε από έναν νεαρό άντρα, τον Τζο, να περάσει 7 μέρες χωρίς καμία ανθρώπινη επαφή - χωρίς φίλους, τηλεφωνήματα, τίποτα απολύτως.

«Έχω αρχίσει να βρίσκω αυτή την πρόκληση εξαιρετικά δύσκολη για να είμαι ειλικρινής», ακούγεται να λέει ο νεαρός με το που ξεκινάει το βίντεο της καμπάνιας. Και όντως πρόκειται για τη σκληρή καταγραφή μιας εβδομάδας που ίσως έχει να πει πολλά σε πολλούς.

«Πάνω από μισό εκατομμύριο ηλικιωμένων ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα, χωρίς να έρθει σε επαφή με κανέναν. Η μοναξιά περιορίζει τις ζωές μας -και το προσδόκιμό τους- και είμαστε εδώ για να το αλλάξουμε αυτό», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σάιτ της καμπάνιας.

Η μοναξιά έχει πάρει πλέον διαστάσεις επιδημίας. Η τέχνη της συζήτησης και της συντροφιάς φαίνεται να έχει χαθεί εξαιτίας της τεχνολογίας.

Πολλοί χρήστες του Facebook έσπευσαν να σχολιάσουν ότι δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι που υποφέρουν από τη μοναξιά και που μπορεί να ζήσουν για μέρες χωρίς καμία ανθρώπινη επαφή. Ένας από αυτούς σχολίασε: «Δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους. Είμαι 47 χρόνων και είμαι πιο μόνος από ποτέ. Χωρίς σύντροφο και παιδιά στο σπίτι πια... Μέρες ολόκληρες μόνος, το ένα βασανιστικό απόγευμα μετά το άλλο, μόνος. Με φοβίζει ότι έτσι θα είναι από εδώ και εμπρός». 

 

Και όντως, η μοναξιά δεν είναι μια μάστιγα που αφορά αποκλειστικά τους ανθρώπους Τρίτης Ηλικίας. «Έχει πάρει πλέον διαστάσεις επιδημίας. Η τέχνη της συζήτησης και της συντροφιάς φαίνεται να έχει χαθεί εξαιτίας της τεχνολογίας. Το Facebook μπορεί να φέρνει σε επαφή όλες της ηλικίες, όμως δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να προσφέρει κάτι στους πραγματικά μοναχικούς ανθρώπους.

»Είναι η πρόσωπο με πρόσωπο επαφή και η συντροφικότητα, που κάνει τη διαφορά. Οι άνθρωποι συνηθίζουν να συναντιούνται στα μπαράκια, εκεί που κάνουν τα ψώνια τους. Κι όμως ακόμη κι εκεί μπορείς να τους δεις να κρυφοκοιτάνε στο κινητό τους, να μην συγκεντρώνονται ποτέ πραγματικά και να μην προσέχουν αυτό που λες», έγραψε ένας άλλος χρήστης. 

 

Όταν η δοκιμασία που δέχθηκε να περάσει ο Τζο ολοκληρώθηκε, συζήτησε για το πώς ένιωσε με τον συνταξιούχο Μπάρι, κάποιον που σίγουρα ξέρει πώς είναι αυτού του είδους η ζωή...