Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

8 περίεργες δολοφονίες αντιφρονούντων στη Ρωσία.

Επικριτής του Κρεμλίνου: Ένα από τα πιο ανθυγιεινά «επαγγέλματα» στη Ρωσία

8 περίεργες δολοφονίες αντιφρονούντων στη Ρωσία.

Με αφορμή την τελευταία δολοφονία ενός πολιτικού που δεν δίσταζε να τα βάζει με τον Πούτιν, κάνουμε μια αναδρομή και σε άλλες περίεργες δολοφονίες ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αντιπαράθεσή τους με το καθεστώς στη Ρωσία.

Άννα Πολιτκόφσκαγια
Η 48χρονη βραβευμένη δημοσιογράφος της «Νόβαγια Γκαζέτα» που ειδικευόταν σε θέματα διαφθοράς και καταπάτησης πολιτικών δικαιωμάτων δολοφονήθηκε το 2006 στο ασανσέρ της πολυκατοικίας της στη Μόσχα. Χρόνια πριν σκοτωθεί είχε υποστεί σοβαρή δηλητηρίαση, την οποία είχε αποδώσει στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Ο ίδιος ο Πούτιν την είχε αποκαλέσει «προδότρια των συμφερόντων του ρωσικού κράτους». Πέρσι το καλοκαίρι καταδικάστηκαν πέντε άνδρες για τη δολοφονία της, οι περισσότεροι Τσετσένοι, γεγονός οξύμωρο, καθώς η δημοσιογράφος επέκρινε ανοιχτά τη ρωσική κυβέρνηση για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία. Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας (που υπάγεται στον Πούτιν) δηλώνει ότι εξακολουθεί να ερευνά ποιος διέταξε τη δολοφονία.

Μπορίς Νεμτσόφ
Ο 55χρονος Ρώσος πολιτικός ήταν ίσως το πιο προβεβλημένο στέλεχος της ρωσικής αντιπολίτευσης. Στενός συνεργάτης του Μπορίς Γέλτσιν και αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του, υπήρξε ένας από τους πλέον σφοδρούς επικριτές του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και το 2004 είχε συνεργαστεί με τον Βίκτορ Γιούσενκο, κατά τη διάρκεια της Πορτοκαλί Επανάστασης (φιλοδυτικής) στην Ουκρανία. Δολοφονήθηκε με 4-7 σφαίρες στην πλάτη την ώρα που περπατούσε με μια 24χρονη φίλη του σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Μόσχας, δίπλα στο Κρεμλίνο. Είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι φοβάται πως ο Πρόεδρος Πούτιν «θα διατάξει τη δολοφονία του».

 

Σεργκέι Γιουσένκοφ
Ο 52χρονος Ρώσος βουλευτής και πρώην υπουργός, εκ των εντονότερων επικριτών του Κρεμλίνου, δολοφονήθηκε ενώ έβγαινε από το αυτοκίνητό του τον Απρίλιο του 2003. Είχε διατελέσει υπουργός Πληροφοριών από το 1993 έως το 1994 και ήταν μέλος της επιτροπής Άμυνας της Δούμας. Ήταν συμπρόεδρος στο κόμμα «Φιλελεύθερη Ρωσία», το οποίο χρηματοδοτούσε ο Μπερεζόφσκι.

Πολ Χλέμπνικοφ
Αμερικανός δημοσιογράφος με άριστη γνώση της ρωσικής γλώσσας, ο οποίος εργαζόταν στο ρωσικό γραφείο του «Forbes». Δολοφονήθηκε ενώ έβγαινε από το γραφείο του το 2004. Ήταν γνωστός για τα ρεπορτάζ του για τη διαφθορά και τις σκοτεινές πτυχές των πολιτικών και ολιγαρχών της Ρωσίας. Η υπόθεσή του παραμένει ανεξιχνίαστη.

 

Νατάλια Εστεμίροβα
Η 50χρονη Εστεμίροβα ήταν ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τσετσενία. Τον Ιούλιο του 2009 απήχθη από το σπίτι της στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας και βρέθηκε την ίδια μέρα νεκρή με πέντε σφαίρες στο κεφάλι και στο στήθος. Η υπόθεση της δολοφονίας της παραμένει ανεξιχνίαστη.

Αλεξάντερ Λιτβινένκο
Ο πρώην Ρώσος αξιωματικός των Μυστικών Υπηρεσιών δηλητηριάζεται στο Λονδίνο με ραδιενεργό πολώνιο και πεθαίνει τρεις εβδομάδες αργότερα. Δύο εβδομάδες πριν δηλητηριαστεί, ο Λιτβινένκο είχε κατηγορήσει τον Πούτιν για τη δολοφονία της Πολιτκόφσκαγια. Οι έρευνες της Βρετανικής Αστυνομίας είχαν οδηγηθεί σε δύο πρώην πράκτορες της KGB, τους οποίους η Ρωσία αρνήθηκε να εκδώσει.

 

Μπορίς Μπερεζόφσκι
Ο 67χρονος Ρωσοεβραίος πρώην ολιγάρχης και σπουδαίο μαθηματικό μυαλό βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο του σπιτιού του στο Σάρεϊ της Βρετανίας τον Μάρτιο του 2013. Στα χρόνια της κυριαρχίας του στη Ρωσία στήριζε τον Μπορίς Γέλτσιν στην εξουσία και στη συνέχεια συνέβαλε στην ανάδειξη του Βλαντίμιρ Πούτιν. Τα τελευταία χρόνια είχε χάσει τεράστια περιουσία, ενώ είχε γίνει και ένας από τους σκληρότερους πολέμιους του Κρεμλίνου και του Πούτιν συγκεριμένα. Eίχε, μάλιστα, και σχέσεις με τον πρώην μυστικό πράκτορα Λιτβινένκο. Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, καθώς ο θάνατός του δι' απαγχονισμού δεν επέτρεψε στις βρετανικές Αρχές να κάνουν λόγο για δολοφονία.

Στάνισλαβ Μερκέλοφ - Αναστασία Μπαμπούροβα
Ο 34χρονος δικηγόρος που αναλάμβανε κυρίως την υπεράσπιση υποθέσεων παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η 25χρονη δημοσιογράφος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Νόβαγια Γκαζέτα» (της εφημερίδας στην οποία εργαζόταν και η Πολιτκόφσκαγια) έπεσαν νεκροί από πυροβολισμούς από αγνώστους στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας το 2009. Η διπλή δολοφονία έγινε λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Μερκέλοφ, στην οποία καταδίκασε την πρόωρη αποφυλάκιση του Ρώσου πρώην συνταγματάρχη Γιούρι Μπουντάνοφ, που είχε καταδικαστεί σε δεκαετή κάθειρξη το 2003 για τον στραγγαλισμό, τρία χρόνια νωρίτερα, της Έλζα Κουνγκάγεβα, μιας 18χρονης Τσετσένας. Για την επίθεση καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ένας Ρώσος εθνικιστής.