Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η Δάφνη θα τα καταφέρει στα Όσκαρ;

Ντοκιμαντέρ με θέματα που καίνε στα φετινά Όσκαρ

Η Δάφνη θα τα καταφέρει στα Όσκαρ;

Για όλους όσοι αγαπάνε τα ντοκιμαντέρ, αυτή είναι μια κατηγορία που θα τους δώσει υλικό για τους επόμενους μήνες. Οι θεματικές, που πάντα και λόγω της πραγματικότητας που αποκαλύπτουν ή διαχειρίζονται, γοητεύουν όλα τα ανήσυχα πνεύματα. Ειδικότερα για εμάς, στην κατηγορία του Best Short Documentary (Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους), έχουμε τη δική μας Δάφνη Ματζιαράκη υποψήφια για Οσκαρ με το "4.1 Miles".

Θυμίζουμε ότι τo "4.1 Miles" της Δάφνης αφηγείται την ιστορία του καπετάνιου των Λιμενικών Αρχών της Λέσβου Κυριάκου Παπαδόπουλου, στην προσπάθειά του να σώσει τους πρόσφυγες που διασχίζουν, με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, την απόσταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Στην κατηγορία της, κατάφερε να ξεχωρίσει μεταξύ των 61 προτάσεων που κατέβηκαν και να μπει στην πεντάδα, με τη βοήθεια και του πανεπιστημίου της, που δεν είναι άλλο από το σπουδαίο Berkeley. Η προσφυγική κρίση, προερχόμενη από τον πόλεμο στην Συρία, ενέπνευσε και άλλες δύο στην πεντάδα και συγκεκριμένα τις "Watani: My Homeland" και "The White Helmets". Φαβορί στην κατηγορία θεωρείται το "The White Helmets".

Παρόλα αυτά σας τα παρουσιάζουμε βάσει των Προγνωστικών με σειρά προτεραιότητας:

1. The White Helmets (Grain Media and Violet Films)

2. Joe's Violin (Lucky Two Productions)

3. Watani: My Homeland (ITN Productions)

4. 4.1 Miles (University of California, Berkeley)

5. Extremis (f/8 Filmworks in association with Motto Pictures)

Στην μεγάλη κατηγορία των ντοκιμαντέρ, έχουμε πολύ σπουδαίες δουλειές που έκαναν αίσθηση σε όλα τα φεστιβάλ στην κατηγορία τους. Ένα από τα φαβορί είναι το "OJ: Made In America" των 467 λεπτών (!) του Ezra Edelman με 41 βραβεία ήδη στη βαλίτσα, ενώ και το "13TH" δεν πήγε πίσω με δεκάδες βραβεία, εκ των οποίων και ένα BAFTA.

Στα Προγνωστικά με σειρά προτεραιότητας έχουμε τα:

1. OJ: Made In America

2. 13TH

3. I Am Not Your Negro

4. Life, Animated

5. Fire At Sea

Μη χάσετε και φέτος, αποκλειστικά στα Novacinema, μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες που ξεχωρίζουν στο box office, αλλά και που διακρίνονται σε μεγάλα βραβεία (La La Land, Aστακός).