Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Reuters: Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν σε εταιρείες να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη

Τι αναφέρουν πηγές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο

Πετρέλαιο

Έτοιμες να επιτρέψουν την εισροή πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη εμφανίζονται οι ΗΠΑ, καθώς η Γηραιά ήπειρος βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο να μην μπορεί να υποκαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται πέντε γνώστες επί του θέματος, δυο εταιρείες – η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni SpA και η ισπανική Repsol SA, θα μπορούσαν να αρχίσουν να αποστέλλουν πετρέλαιο Βενεζουέλας στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τον επόμενο μήνα.

Έτσι θα ξεκινήσουν εκ νέου οι ανταλλαγές «πετρελαίου με χρέος» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βενεζουέλα, οι οποίες σταμάτησαν πριν από δύο χρόνια όταν η Ουάσιγκτον προχώρησε σε κυρώσεις κατά της χώρας.

Ο όγκος του πετρελαίου που αναμένεται να μεταφέρουν η Eni και η Repsol δεν είναι μεγάλος, ανέφερε μία από τις πηγές του Reuters, οπότε η επίδραση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα είναι μέτρια. 

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ελπίζει ότι το αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας να μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία και να ανακατευθύνει ορισμένα από τα φορτία της Βενεζουέλας από την Κίνα.

Ένας άλλος στόχος, ανέφεραν δύο άτομα στο Reuters, ήταν να πείσει τον Μαδούρο να ξαναρχίσει τις πολιτικές συνομιλίες με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.

Οι πηγές ανέφεραν ότι οι δύο ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, οι οποίες έχουν συνεργασία με την κρατική PDVSA της Βενεζουέλας, θα μπορούσαν να υπολογίζουν τις αποστολές αργού ως απλήρωτα χρέη και καθυστερημένα κέρδη.

Η βασική προϋπόθεση, είπε μία πηγή, είναι ότι το πετρέλαιο που έλαβε «πρέπει να πάει στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να μεταπωληθεί αλλού».

Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι η PDVSA δεν θα επωφεληθεί οικονομικά από αυτές τις συναλλαγές χωρίς μετρητά, σε αντίθεση με τις τρέχουσες πωλήσεις πετρελαίου της Βενεζουέλας στην Κίνα. Η Κίνα δεν έχει υπογράψει τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και συνέχισε να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο παρά τις αμερικανικές εκκλήσεις.

Με πληροφορίες Reuters