Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ο Λευκός Οίκος ανησυχεί για τις fake πορνογραφικές φωτογραφίες της Τέιλορ Σουίφτ

Οι φωτογραφίες της Τέιλορ Σουίφτ που κατέκλυσαν το διαδίκτυο χθες, ήταν φτιαγμένες με τεχνητή νοημοσύνη

Λευκός Οίκος: Ανησυχία για τις fake πορνογραφικές φωτογραφίες της Τέιλορ Σουίφτ

Εκατομμύρια ψεύτικες πορνογραφικές εικόνες της Τέιλορ Σουίφτ, που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη κυκλοφόρησαν στα social media, σημαίνοντας συναγερμό ακόμα και στον Λευκό Οίκο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου είπε στο ABC News ότι είναι «ανήσυχοι» από αυτό που συνέβη στη Τέιλορ Σουίφτ και πρόσθεσε ότι το Κογκρέσο «θα πρέπει να λάβει νομοθετικά μέτρα». «Ανησυχούμε από τις αναφορές για… κυκλοφορία πορνογραφικών εικόνων που μόλις παρουσιάσατε - ψευδών εικόνων για την ακρίβεια της Τέιλορ Σουίφτ και είναι ανησυχητικό», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre.

«Ενώ οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης λαμβάνουν τις δικές τους ανεξάρτητες αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση περιεχομένου, πιστεύουμε ότι έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επιβολή των δικών τους κανόνων για την πρόληψη της διάδοσης παραπληροφόρησης και μη συναινετικών, εικόνων πραγματικών ανθρώπων», πρόσθεσε.

Η Jean-Pierre επισήμανε δε, και ορισμένες από τις ενέργειες που έχει λάβει πρόσφατα η κυβέρνηση σε αυτά τα ζητήματα, όπως: η ίδρυση μιας ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής παρενόχλησης και κακοποίησης και η πρώτη εθνική γραμμή βοήθειας  για επιζώντες σεξουαλικής κακοποίησης βάσει εικόνας, που εγκαινιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Είμαστε βεβαίως αισιόδοξοι ότι το περιστατικό με την Τέιλορ Σουίφτ θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της δυναμικής και στην ενίσχυση της υποστήριξης για το νομοσχέδιο μας, το οποίο, όπως γνωρίζετε, θα αντιμετωπίσει την ακριβή κατάστασή της τόσο με ποινικές όσο και αστικές κυρώσεις», δήλωσε στο ABC News ο Joe Morelle, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η ψεύτικη πορνογραφία συχνά περιγράφεται ως σεξουαλική κακοποίηση που βασίζεται σε εικόνες, ένας όρος που περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία και την κοινή χρήση μη κατασκευασμένων προσωπικών εικόνων.

Πριν από μερικά χρόνια, ένας χρήστης χρειαζόταν να έχει ένα ορισμένο επίπεδο τεχνικών δεξιοτήτων για να δημιουργήσει περιεχόμενο που παράγεται από AI αλλά τώρα είναι θέμα λήψης μιας εφαρμογής ή μερικών κλικ.

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία που ευδοκιμεί από τη δημιουργία και την κοινή χρήση ψηφιακά κατασκευασμένου περιεχομένου. Ορισμένοι από τους ιστότοπους που προβάλλουν αυτές τις ψεύτικες εικόνες έχουν χιλιάδες μέλη που πληρώνουν. Οι fake πορνογραφικές εικόνες της Τέιλορ Σπουίφτ πιθανότατα δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης κειμένου σε εικόνα. Μερικές από τις εικόνες κοινοποιήθηκαν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ανάρτηση με fake πορνογραφικές εικόνες της Τέιλορ Σουίφτ προβλήθηκε πάνω από 45 εκατομμύρια φορές πριν ο λογαριασμός «κατέβει» την Πέμπτη.

Με πληροφορίες του ABC

-Εάν είστε επιζώσα βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης ή trafficking ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο sos15900@isotita.gr