Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ο Άντονι Μπλίνκεν συμβούλευσε τους υπαλλήλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποφεύγουν τη χρήση έμφυλων όρων

Ανάμεσα στους παραπάνω όρους είναι οι λέξεις «μητέρα», «πατέρας» και «ανθρώπινο δυναμικό»

Άντονι Μπλίνκεν: Συμβούλεψε τους υπαλλήλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποφεύγουν τη χρήση έμφυλων όρων

Οδηγία στους υπαλλήλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποφεύγουν τη χρήση έμφυλων όρων φέρεται να έδωσε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Άντονι Μπλίνκεν συμβούλεψε τους υπαλλήλους να μην χρησιμοποιούν έμφυλους όρους όπως «μητέρα», «πατέρας» και «ανθρώπινο δυναμικό» σε πρόσφατο εσωτερικό σημείωμα όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα μέσων μαζικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ. Στο υπόμνημα ο επικεφαλής του State Department εξηγεί ότι το φύλο είναι μια κοινωνική κατασκευή και πως η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου «μπορεί να αντιστοιχεί ή να μην αντιστοιχεί στο φύλο που του αποδίδεται κατά τη γέννηση».

Παράλληλα ενθάρρυνε τους συναδέλφους του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να χρησιμοποιούν «γλώσσα ουδέτερη ως προς το φύλο, όποτε είναι δυνατόν» προκειμένου να «δείχνουν σεβασμό και να αποφεύγουν παρεξηγήσεις». Πρότεινε επίσης στους υπαλλήλους να προσδιορίζουν τις προτιμώμενες αντωνυμίες τους στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και όταν συστήνονται σε συναντήσεις. Η παραδοχή της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου απλώς βάσει της εμφάνισης ή του ονόματός του «μπορεί να είναι προβληματική και να μεταφέρει ένα επιβλαβές, αποκλειστικό μήνυμα», φέρεται να αναφέρει ο Άντονι Μπλίνκεν στο σχετικό υπόμνημα. 

Όλα αυτά ωστόσο ζητώντας παράλληλα από τους υπαλλήλους να μην «πιέζουν κάποιον να δηλώσει τις αντωνυμίες του». «Πρόκειται για μια προσωπική απόφαση που θα πρέπει να γίνεται σεβαστή», σημείωσε μεταξύ άλλων. Οι ευρέως χρησιμοποιούμενες εκφράσεις όπως «ανθρώπινο δυναμικό, εσείς, κυρίες και κύριοι, μητέρα/πατέρας, γιος/κόρη και σύζυγος/σύζυγος» θα πρέπει να αποφεύγονται και να αντικαθίστανται με λέξεις όπως «εργατικό δυναμικό, όλοι, λαός, όλοι σας, γονέας, παιδί, σύζυγος ή σύντροφος» αντί για αυτές. «Όταν μιλάτε, αποφύγετε τη χρήση φράσεων όπως "γενναίοι άνδρες και γυναίκες στην πρώτη γραμμή" αλλά γενναίοι πρώτοι ανταποκριτές", "γενναίοι στρατιώτες" ή "γενναίοι πράκτορες"»

Όταν οι υπάλληλοι χρησιμοποιούν κατά λάθος τις λάθος αντωνυμίες για να απευθυνθούν σε κάποιον, ο Άντονι Μπλίνκεν ζητά να χειριστούν το λάθος αυτό διακριτικά έχοντας παράλληλα κατά νου ότι η ταυτότητα φύλου «μπορεί να είναι ρευστή, οπότε παραμείνετε συντονισμένοι και υποστηρικτικοί στις αλλαγές των αντωνυμιών».

Με πληροφορίες από New York Post