Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μιζούρι: Παράνομες οι αμβλώσεις ακόμη και στις περιπτώσεις βιασμών ή αιμομιξίας

Νομοσχέδιο κατά των αμβλώσεων ενέκρινε το κοινοβούλιο του Μιζούρι, μετά από την Αλαμπάμα και την Τζόρτζια

Μιζούρι: Παράνομες οι αμβλώσεις ακόμη και στις περιπτώσεις βιασμών ή αιμομιξίας

Το κοινοβούλιο του Μιζούρι ενέκρινε σήμερα νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις ακόμη και στις περιπτώσεις βιασμών ή αιμομιξίας.

Έτσι το Μιζούρι ακολούθησε το παράδειγμα πολλών συντηρητικών Πολιτειών, όπως η Αλαμπάμα και η Τζόρτζια, που θέλουν να επαναφέρουν το θέμα αυτό στο Ανώτατο Δικαστήριο προς επανεξέταση. Ο νόμος απαγορεύει στους γιατρούς να κάνουν αμβλώσεις μετά την όγδοη εβδομάδα της κύησης και προβλέπει ποινές κάθειρξης έως και 15 ετών σε όσους τον παραβούν. Δεν εξαιρούνται ούτε οι περιπτώσεις εγκυμοσύνης από βιασμό ή αιμομιξία. Δίνεται όμως η δυνατότητα να τερματιστεί η κύηση εφόσον κινδυνεύει η υγεία της μητέρας. Το κείμενο αυτό θα πρέπει να επικυρωθεί τώρα από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Μάικ Πάρσον, σφοδρό πολέμιο των αμβλώσεων ο οποίος πρόσφατα επαιρόταν στο Twitter ότι μείωσε τις αμβλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στην Πολιτεία του από τις 20.000 στις 3.000.

Εκτιμάται ότι ο νόμος θα ακυρωθεί πολύ γρήγορα από τα δικαστήρια γιατί είναι αντίθετος με την εμβληματική απόφαση που έλαβε το 1973 το Ανώτατο Δικαστήριο, όταν νομιμοποίησε το δικαίωμα στην άμβλωση στην υπόθεση Roe V. Wade. Όμως ο στόχος των αρχών του Μιζούρι είναι ακριβώς αυτός: να ασκήσουν έφεση ώστε να φτάσει η υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την ελπίδα ότι η συντηρητική πλειοψηφία του θα ανατρέψει την απόφαση του 1973. Με την ίδια λογική υιοθετήθηκαν πρόσφατα και παρόμοιοι νόμοι στην Αλαμπάμα, το Οχάιο, το Κεντάκι, το Μισισίπι και την Τζόρτζια. Στην Αλαμπάμα απαγορεύονται όλες οι αμβλώσεις, εκτός και αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας και οι γιατροί που θα παραβούν τον νόμο απειλούνται με ποινές κάθειρξης από 10 μέχρι και 99 χρόνια. «Αυτός ο χείμαρρος ακραίων νόμων πιθανότατα θα συνεχιστεί», προέβλεψε το Ινστιτούτου Γκατμάχερ, που αγωνίζεται για την πρόσβαση των γυναικών στις υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP