Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Φάουτσι: Πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν η Όμικρον προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια

«Αν είστε ανεμβολίαστοι, εμβολιαστείτε. Αν είστε εμβολιασμένοι, κάντε την αναμνηστική δόση»

Φάουτσι: Πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν η Όμικρον προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια

Την άποψη ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουν οι ειδικοί αν η μετάλλαξη Όμικρον του SARS-CoV-2 προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια εξέφρασε την Τρίτη ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε οι πρώτες πληροφορίες από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα δεν είναι ασυνήθιστα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι μέχρι το πρωί της Τρίτης είχαν καταγραφεί 226 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής σε 20 χώρες, όχι όμως και στις ΗΠΑ.

«Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε αν αυτή η συγκεκριμένη παραλλαγή θα προκαλέσει σοβαρότερη νόσηση. Μολονότι κάποιες προκαταρκτικές πληροφορίες από τη Νότια Αφρική δεν αναφέρονται σε ασυνήθιστα συμπτώματα (…) δεν ξέρουμε και είναι πολύ νωρίς για να το πούμε», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του πιέζουν τους Αμερικανούς να επωφεληθούν από τα εμβόλια, όμως η διστακτικότητα ενός μέρους του πληθυσμού δυσκολεύει αυτήν την προσπάθεια. Περίπου το 69% των Αμερικανών άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο.

«Ελπίζουμε (…) ότι θα υπάρχει κάποιου βαθμού προστασία» από τα εμβόλια απέναντι στη νέα παραλλαγή, πρόσθεσε ο Φάουτσι, τονίζοντας: «Αν είστε ανεμβολίαστοι, εμβολιαστείτε. Αν είστε εμβολιασμένοι, κάντε την αναμνηστική δόση».

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα ο Μπάιντεν είπε ότι για να νικηθεί η πανδημία θα πρέπει να εμβολιαστεί και ο υπόλοιπος πλανήτης. Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ κάνουν αρκετά για να εμβολιάσουν τον υπόλοιπο κόσμο, ο Φάουτσι σημείωσε ότι έχουν κάνει περισσότερα από άλλες χώρες. «Το αρκετά είναι μια δύσκολη λέξη. Κάνουμε πολλά; Κάνουμε πάρα πολλά», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολίασε επίσης ότι αποδείχθηκε δύσκολο να εμβολιαστεί ο κόσμος σε ορισμένες χώρες της νότιας Αφρικής και σε άλλες και πολλές από τις δόσεις που εστάλησαν εκεί έμειναν αχρησιμοποίητες. «Άλλες αφρικανικές χώρες (…) στην πραγματικότητα μάς είπαν να μην στείλουμε άλλα εμβόλια επειδή δεν κατάφεραν να τα χρησιμοποιήσουν επαρκώς», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ