Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κάιρο: Υπεγράφη η κοινή Δήλωση για τη Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση ΕΕ-Αιγύπτου

Παρουσία Ευρωπαίων ηγετών, υπεγράφη η κοινή Δήλωση συνεργασίας της Αιγύπτου με την ΕΕ

Κάιρο: Υπεγράφη η κοινή Δήλωση για τη Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση ΕΕ-Αιγύπτου

Υπεγράφη η κοινή Δήλωση για τη Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση ΕΕ-Αιγύπτου, από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. 

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται στο Κάιρο, μαζί με πέντε Ευρωπαίους ηγέτες: τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο, η χώρα του οποίου έχει την Προεδρία του Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ και την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

{"@context":"http://schema.org","@type":"VideoObject","name":"ΕΕ-Αίγυπτος: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία συνεργασίας","description":"Ακόμη πιο κοντά Ευρωπαϊκή Ένωση και Αίγυπτος μετά την συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Αλ Σίσι στο Κάιρο","thumbnailUrl":"https://i1thumbs.glomex.com/dC1ieGFxd2R0cHhzYjUvMjAyNC8wMy8xNy8xNi8zMF8xOF82NWY3MWE5YWVlOTE4LmpwZw==/profile:player-960x540","duration":"PT1M24S","uploadDate":"2024-03-17T16:31:07.000Z","contentUrl":"https://video-websearch-indexing.mes.glomex.cloud/407d10/v-czw62ajwbbu1.mp4","embedUrl":"https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599v1wlab91h3i&playlistId=v-czw62ajwbbu1","provider":{"@type":"Organization","name":"glomex GmbH","logo":{"@type":"ImageObject","url":"https://player.glomex.com/logo_v@2x.png","width":136,"height":146}}}

Κατά την ομιλία της, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αυτή η συνολική εταιρική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου θα υποστηριχθεί από ένα νέο οικονομικό και επενδυτικό πακέτο 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2024-2027). Η στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου καλύπτει έξι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την Ευρώπη και την Αίγυπτο: Πολιτικές σχέσεις, Οικονομική σταθερότητα, Επενδύσεις & Εμπόριο, Μετανάστευση, Ασφάλεια, Άνθρωποι και δεξιότητες.

Στην ομιλία της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ και η Αίγυπτος θα εντείνουν τον πολιτικό διάλογο για θέματα περιφερειακής σημασίας. «Μαζί θα εργαστούμε για τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα διοργανώνεται Σύνοδος Κορυφής μία φορά κάθε δύο χρόνια, πέρα από το ετήσιο Συμβούλιο Σύνδεσης. 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ για τους κινδύνους που θα είχε μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Ράφα για τον ευάλωτο άμαχο πληθυσμό. «Αυτό πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος», τόνισε, ενώ ευχαρίστησε την Αίγυπτο για τις προσπάθειές της να διασφαλίσει ότι οι ανθρωπιστικές προμήθειες μπορούν να φτάσουν στη Γάζα. «Η ΕΕ κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να παράσχει την τόσο αναγκαία βοήθεια. Σήμερα η Γάζα χρειάζεται 500 φορτηγά την ημέρα - ή το αντίστοιχο από ξηρά, αεροπορική και θαλάσσια. Μόνο φέτος, η ΕΕ θα παράσχει 275 εκατομμύρια ευρώ βοήθεια στους Παλαιστίνιους. Έχουμε παραδώσει πάνω από 1.800 τόνους της βοήθειας. Συμπεριλαμβανομένου ιατρικού εξοπλισμού προς την Αίγυπτο και διασφαλίζουμε ότι αυτή η βοήθεια μπορεί να φτάσει στη Γάζα μέσω όλων των πιθανών διαδρομών, συμπεριλαμβανομένου του θαλάσσιου διαδρόμου που άνοιξε πρόσφατα στην Κύπρο», σημείωσε, τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ